mi imamo dva psa i jednu mačku, mlađi pas ne podnosi mačku dok ovaj stariji spava zajedno s mačkom i zajedno se druže i nikakvih problema.
mi imamo dva psa i jednu mačku, mlađi pas ne podnosi mačku dok ovaj stariji spava zajedno s mačkom i zajedno se druže i nikakvih problema.
Nema pomaka nabolje. Budi me svako jutro u 6:30, trazi tko zna sto. Postoji li nacin da je naucim da to prestane? Urla, grebe svoje igracke, a po novom hoda po meni. Moram ustati, pomaziti je, dati joj kolacic. Pomaziti je u krevetu, a jok.
:/
Kaae, moja je prestala mijaukati po noći, kad je shvatila da joj ne vrijedi. Ako zaspe s nama, iznesem je u kuhinju i dnevni boravak kad počne gnjaviti i zatvorim vrata (u zdjelici uvijek ima nekih suhih keksića da "preživi" do jutra).
Sad zamijauče po koji put noću, reda radi, zna već da nećemo izaći iz sobe prije pola sedam. Uglavnom, gnjavi puno manje otkad je skužila da smo noću gluhi za njene potrebe (pokrijem se jastučićem po glavi da je ne čujem).
Kad smo je tek primili doma i dok je bila jako mala, dopuštala sam da me budi u 4, 5 ujutro da bi dobila svoju porciju igranja na krevetu, maženja i klope, no vrlo brzo mi je dosadilo biti neispavana zbog mačke.
E, da, te mačke! Kaaeina ih budi u 6 i 30 ujutro, a vikkina ih ne budi sve do pola sedam ujutro. Baš su različite.
Imamo ih 8. Mm-a treniraju redovito, on im cijeli dan otvara vrata, zatvara vrata, ova bi jela, ova bi se mazila, Pepa ne može biti u prostoriji s Stelinom, Točkica ne jede s Askom, ova bi ono ona bi ono, svakih 16 min neka gladna, žedna, kaže on da se osjeća ko mačji batler
. Ja ne
. Jednako me vole. A točno znaju tko je budan navečer da li da grebu po vratima ili ne
. I otkad jedu dva put dnevno-tko je prisutan jede tko nije jede drugi put, milina, nitke ne kuka, mijauče, ne gnjave.
A mačka i odgoj u istoj rečenici ne idu!
Mašenka, baš vam je zabavno, jesu ti u kući sve?
Ulaze, izlaze, pa opet uđu, ...
Zezem se, u kući smo pa su i unutra i vani, a da je zabavno- i više od toga![]()
Mojoj se danas pokvario sat. Probudila me u 5:44.
odgovor na pitanje kako odgojiti mačku - NIKAKO.
baš su me nasmijali vaši postovi.
znači nisam jedina koja ima divljakušu za kućnog ljubimca.![]()
podizem....dosadasnje druzenje N. i macka je bilo ignoriranje,nisu se dozivljavali previse dok ova nije propuzala....e,sad em ona njega gnjavi i puze za njim em se on zaljece i skace po njoj pa ju sa svojih 8,5kg obali na pod (mejnkunac je,jos ce on rast)....danas ju je u igri ogrebao,neki je dan bilo malo po licu ali danas ju je dohvatio i po gornjem dijelu uha koje je prokrvljeno pa je bilo i krvi....![]()
ja stalno njoj govorim:draga maca i ucim je da ga mazi a ne cupa i poteze,na njega poviknem ako vidim da u igri ide sapom prema glavi....ali ocito je dovoljna sekunda...
da li je itko vodio macku na skracivanje kandza? ne cupanje,to mi je grozno tako osakatit ih....jeli moguce samo skratit i istupit kandze? koliko bi to dugo trajalo,kad opet narastu/izostre se? jeste imali ovakvih problema?
LOL LOL LOL
Najbolja priča i najbolji topic ikad.
Nisam uspjela odgojiti mačku, ja sam dobila neku fino kao iz pariza, dovela je dečka, pravi plačimačak, taj ništa neće samo hoće plakati i maziti se i sluša i onako se ne bi štel mešat... ali mačke jesu komedija i ovakve moje i ova tvoja. Što da ti kažem... užas!
mozda je od lani Kaae i uspjela,ja podigla temu radi ostrih kandza nemoj mi sad zachatavat,e!![]()
Kandže su, po mom mišljenju, manji problem. Mačku moraš naučiti da ne pruža šape prema nikome od vas, a naročito ne bebi.
Vrlo odlučno i oštro! Shvatit će to mačka! Neke stvari životinji jednostavno ne smiju biti dopuštene.
Mi živimo sa životinjama, ali svi znamo svoja prava i obveze, volimo ih, ali ne smiju grebati, gristi, čupati...ni ljudi, ni mačka, ni pas, ni ptica...
Eee,to bi bilo tako da ga jedina ja odgajam....od starta vicem na MM-a,svekru da mu ne daju da ih u igri hvata za stopalo i ispruzenih kandza grebe...njima to zabavno...nakon ovog sam im rekla:jeli sad razumijete zasto trubim od starta da je neprihvatljivo da ikome to radi?
Sto se tice svih drugih stvari,odlicno je odgojen ali jos je mlad i zaigran pa sad N. smatra cetveronoznim prijateljem za igru....
Ja nastavljam sa ostrinom ali cu ga morat odvest u veta par puta na to turpijanje....zlu ne trebalo....
Istu stvar ja trubim MM-u! Mi svoju imamo evo dvije godine, N je puno puta bila izgrebana i izgrižena (u zadnje vrijeme puno manje), da se razumijemo nije bilo strašno ali ja ne želim ikakvo pružanje šapica ili griženje po licu, pogotovo blizu očiju. Još je ona stvarno jako pažljiva prema maci, ne gnjavi je, ne poteže i tako to, al dovoljno da je dođe pomaziti kad ovoj nije do maženja ona nju dohvati, i to samo nju, nama to ne radi. Ja sam oštra i meni to ne radi ili ako krene kad kažem NE povuče se, stvarno posluša me po tom pitanju uvijek ali ja nisam uvijek svugdje da mogu reagirati. Sad je još malena tu, za sada je izbjegava, dođe je tu i tamo ponjuškati pa ćemo vidjeti što nas čeka kad se nađu oči u oči. Dugo sam se mislila hoću li ili ne ali na kraju jedan dan sam joj potkratila kandže i kad sam to napravila mislim se mili Bože što mi je toliko trebalo, maca niti trepnula nije a ja mirna. Možda i namještaj ne bi stradao u ovolikoj mjeri da sam to prije napravila. Ja to sama doma radim, uzmem je u krilo i grickalicom za nokte potkratim svaku kandžu, svakako pripaziti da se ne reže tamo gdje je roskasto pri korijenu, ja negdje do pola skratim, i ponavljam svako malo kad se izoštre.
Ima li ko dobar savjet kako je spriječiti da mi se penje na kuhinju i stol...e to će me dovesti do ludila![]()
Cek,ti samo dakle grickalicom to skratis,pa zar ne ostane opet ostro? I kad nokte rezes kantuni ostanu ostri ako ne isturpijas,zar ih ne bi jos dodatno trebalo nekako istupit?
Moj nije nikad ni pokusavao grebati po namjestaju,ima svoju penjalicu/grebalicu i iskljucivo na njoj to radi! Ima li tvoja tako neki kutak?Ako ne,moras joj ga osigurat!
Pokusaje penjanja po povrsinama sam mu srezala u startu,sad vise ni ne pokusava....stvarno je poslusan i lako odgojiv,jos samo da ovo grebanje u igri sprijecim....
Jesi probala sa sprejevima? Meni ti je ovaj bio djelotvoran: http://www.pet-centar.hr/detalji_pro...ore-500ml.aspx Napadao mi je jednu biljku,nakon par dana prskanja je odustao!
Ma ima carstvo cijelo, mi joj sagradili kućicu/penjalicu/grebalicu ali pokraj nje ona s guštom dohvati kauč ili kad je bila manja stolice u kuhinji a one od umjetne kože, pa zamisli kako to sad izgleda. Sad kad režem kandže puno puno manje, zato mi krivo što se prije nisam odvažila na to. Ova moja je strašno pametna i točno zna što se smije i ne smije i to lijepo iskorištava da nas izaziva i provocira,al doslovno. U oči nas gleda i radi nešto, vičemo joj NE a ona i dalje nastavlja i još nam redovito nešto odmjauče nazad. Ili ako skužim da će krenuti gdje ne smije kažem NE i ona se krene nadmudrivati samnom, ja ne ona mjau, ja ne ona mjau i tako po par minuta mi se svađamo...ma lopuža za poluditi. Ne penje se ona na kuhinju kad smo mi tu nego po noći, nama su primaća i kuhinja u jednom dijelu i tu ona bude preko noći, ma nema što nismo pokušali. Onaj sprej nikava pomoć,ona samo preskoči smrdljivi dio i nastavi dalje. Kažu kad se sterilizira udeblja se i utromi, ova naša nikakve promjene nema, još uvjek s poda skaže na frižider, ima energije čudo jedno!
Moj nije do sada baš nikad nisšta uništio, par puta izgrebao neku torbu, ništa strašno. Ali sad je od malog uništio cijeli vrtić, uzduži poprijeko je platiku izgrebao, sve ona spušva viri. Zna stoka da ne smije kad smo mi tu, pa po noći to radi.
Inače s bebačem nema problema, jedno vrijeme je htio na njegovom krevetu spavati pa smo ga odučili vrlo brzo, igra se s njim, da da ga mazi, ovo je valjda bila njegova osveta iz ljubomore...
Zaboravih, kad odrežeš bude oštro na prvu al ona odmah ode do grebalice i sama to u par navrata isturpija, drugi dan bude već sve oblasto![]()
moj je isto dosta dobar, barem kad citam neke vase postove.
jako je ratoboran i mazenje je 3 sekunde, a onda on pocne grist i grebat. ja sam to prihvacala pod normalno, jer smo do sada uvijek imali macke koje su isle van jer smo bili u prizemlju s vrtom (sad smo u stanu na 2. katu i ne moze van nikako), i te macke bi se valjda vani izgustale u grebanju i grizenju. inace ima jedan stari tepih ispod kreveta gdje ostri pandze.
jedno vrijeme mi je isao u cvijece non stop, nekad bi kopao, nekad samo spavao u tegli, vecinom je proucavao ptice po vani, i to je bio rusvaj. zatvorena loggia s velikim teglama koje su svako malo padale s visine od metra. pa sam ja par puta poludila, pocela ga sustavno tjerat s balkona, obavezno zatvarala balkon kad nismo u kuci i preko noci. jer kad smo doma se jos kontrolira, ali kad je sam onda je bal. sad je vec tjedan dana mir.
obozava spavat s nama, najomiljenije mu je mjesto dorianu pod nogama. tamo je stavljen onaj neki prekrivac od ciste vune koji mi ne koristimo. on se na na to izvali i spava ko kralj na prijestolju. i to je bas pored tobogana od kreveta. jednom se strovalio po toboganu kad je spavao. ili spava na kaucu u dnevnom.
u 11 navecer i u 4,5 ujutro mu je vrhunac aktivnosti! tada obavezno grize papire, rusi stvari s polica, lopta se sa zveckama itd.
najgore mi je kad ja i mm konacno legnemo spavat i hocemo malo mira za sebe, hop, evo ti njega medu nas![]()
e nasmijala sam se sad vašim pričama...
imam i ja jednu takvu doma, prava šefica u kući...mene ne ferma ni pol posto( osim kad je u pitanju hrana i igranje), al zato MM sluša sve. Istina, za svaku stvar koju joj on kaže da napravi ( ili ne napravi) prvo malo njurga i pokazuje negodovanje, ali na kraju napravi.
Tako da se mačka ipak da dresirati...samo meni to nije pošlo za rukom...
navečer nas tjera na spavanje jer mlada dama ne voli spavat sama i onda su to deranja...takvi zvukovi da se ponekad pitam koju mi to životinju imamo.
A od prvog dana je takva...našo ju je MM na cesti dok je bila skroz mala, oko 2 mjeseca...vani zima, kiša ( 11 mjesec) i odmah nam je pokazala kako se šefuje
A što se tiče rezanja noktića, ima za kupit posebne škarice za mačje panđe koje su super praktične. Ja sam ih kupila u pet centru ( ne znam jel sam smjela napisat ime dućana)
meni je to super praktično i zbilja je brzo gotovo.
Kak je netko rekao, ona si odmah nakon "manikiranja" ode do svoje grebalice još to malo "popraviti" i sve super pet.
Uživajte sa svojim malim dlakavicama![]()
Navodno nije dobro šišati nokte jer se može oštetiti meso koje je u njima... Koliko ih podrežete, par milimetara?
da,evo ja maloprije podrezala samo vrhove malim skarama (nemam grickalicu)...ima ful jake pandze pa sam jedva otkinula,sad sam narucila one bas za macke pa mozda bude lakse islo....jos nije otisao to ˝popravit˝ na grebalici....vidjet cemo kako ce to sad izgledat ako bude opet bliskih susreta...
Posljednje uređivanje od zasad skulirana : 05.06.2012. at 16:36
Macka nije odgojena, ali to mi je skroz ok otkako sam odustala od tog koncepta.
Suzivot nam je super, ona ima svoje rituale, mi svoje i medjusobno to postujemo. Spava s nama na krevetu, u svom krevetu u obliku psa, izmedju nasih nogu. Povremeno prosece preko nas, ali ne gnjavi previse. Obozava ormare i ponekad tuzno place ispred ormara s majicama jer obozava skakati na visoku policu i skrivati se iza prvog reda odjece. No to joj dozvoljavamo jako rijetko jer mi se, moram priznati, ne da cistiti dlake s ciste odjece. (U prijevodu - vise volim izaci van sa svjezim dlakama.) Macka ponekad ustaje u 5:30 i to mi glasno najavi urlanjem pored kreveta. Iako, naravno, moze bez problema skociti sama, voli da je nekako pokupim rukom, podignem na krevet, pomazim po glavi i onda nastavlja spavati do mojeg sluzbenog budjenja, oko sat vremena kasnije.
Jede dva put dnevno, samo hranu iz konzerve/vrecica, a da joj dam, jela bi vjerojatno sedamdeset obroka. No ne dam. Rijetko dobije neke poslastice jer je nismo zeljeli na to nauciti. Puno se mazi, obozava biti nosena, pogotovo kad je okrenes naopacke, na ledja, i drzis kao bebu.
Nokte kratimo kad se sjetim, a sad se pokusavam sjetiti sve cesce, samo zato da mi to predje u rutinu zbog dolaska bebe. Cisto za svaki slucaj. Ne koristim nikakve posebne skare jer mi sve redom izgledaju kao sprave za mucenje. Super mi je obicna grickalica za ljudske nokte. rezem samo vrh, ne idem duboko da joj ne povrijedim zivce. Nisam bila zadovoljna niti jednim kracenjem noktiju koje smo dobili kod veterinara u sklopu redovnih predmeta. Rezu preduboko i onda se siroce ne penje onako kako voli jer ju ili boli, ili se ne uspijeva prihvatiti za stupove. Ne grebe nikoga i nista, osim vlastite penjalice i tepiha na katu/stepenica, no to joj je dozvoljeno, s obzirom da taj tepih ne moze ostetiti. Ne voli jedan tapecirani stolac u nasoj spavacoj sobi, ali zna da ga, usprkos tome, ne smije napasti (tu i tamo je ipak uhvatim da malo prcka nokticem). Ne izlazi vise uopce van (pustala bih je povremeno u vrt, ali na uzici, jer se bojim zivina, a i ceste u podnozju brda do koje bi ona mogla bez beda doci za minutu), prvenstveno zbog toksoplazmoze, za koju sad znam da nema pa se trudim da ni ne dobije - ja nemam antitijela, nazalost.
Ne znam kako ce sve skupa izgledati kad dodje beba, ali... nadam se najboljem. Nismo ni prvi ni zadnji s mackom.