Results 1 to 17 of 17

Thread: prehlada u trudnoći

Default prehlada u trudnoći

curke bok...
    u 22 tjednu trudnoće sam i molila bih vas savjet za prehladu tj. da li se smiju koristiti kapi za nos Operil P -inače su za djecu...
    hvala i pozdrav..

Default Re: prehlada u trudnoći

Quote Originally Posted by dodolina
    curke bok...
    u 22 tjednu trudnoće sam i molila bih vas savjet za prehladu tj. da li se smiju koristiti kapi za nos Operil P -inače su za djecu...
    hvala i pozdrav..
    Meni su u ljekarni dali Tyzine kapi za nos. Rekla mi je magistra da je to ok u trudnoći. Za operil ne znam.[/quote]

6,841

Smiješ i Operil, ali Tyzine manje iritiraju sluznicu nosa jer sadrže biljna ulja koja sprečavaju isušivanje sluznice.

Meredith

Ja sam se u 37 tjednu trudnoće prehladila tako da sam završila na antibioticima - upala uha zbog začepljenog nosa.

Dok nisam završila kod doktora nekoliko puta sam koristila Operil za djecu, no doktorica mi je rekla da to više ne koristim i dala mi je Nasonex. Kada sam ju pitala zašto ne Operil (jer ako ga djeca mogu koristiti zašto onda ne bi i trudnica) rekla mi je da Operil sužava krvne žile i to ne bi bilo dobro za bebu.

Moj ti je savjet da nazoveš svoju doktoricu i pitaš ju. Tako ćeš biti najsigurnija.

Svakako pojačaj unos C vitamina.

lidac2004

zna li neko kako mogu operil kapi stetno utjecati na bebu?
    pitam zato sto sam i ja grozno prehladjena vec 4-5 dana i kapam nos sa operilom i sad mi bas nije svejedno kada sam procitala da to nije dobro za bebu.
    probala sam sa tyzine kapima ali nisu mi dobre jer mi se nos opet zastopa za sat vremena poslije kapanja.
    kakve su te nasonex? koliko dugo djeluju?

nekako si mislim da je bolje kapati operilom manje puta nego tyzine kapima svakih sat do dva?
    kaj mislite, jesam li u pravu?

6,841

Nasonex nisu kapi za nos, to je kortikosteroid u obliku spreja za nos, obično se koristi kod težih oblika alergije u kombinaciji s nekim drugim lijekovima. Može se primjenjivati u trudnoći nakon prvog tromjesečja, ali samo ako je korist veća od mogućeg rizika, jer je to ozbiljan lijek, po mogućnosti po preporuci specijalista. Ne znam baš koliko je opravdana primjena samo za začepljeni nos, jer ipak dio lijeka ulazi u organizam (idealno bi bilo da djeluje samo na sluznicu nosa). Vrlo rijetko se takvi lijekovi daju trudnicama (kod stvarno teškigh alergija).
    Što se tiče suženja žila zbog Operila, baš time što sužava žilice u nosu, sprečava se prodor lijeka u ostatak organizma. Nuspojave o kojima tvoja dr govori bi bile moguće kod prekomjerne uporabe, ali kod preporučene uporabe (max. 3-4 puta dnevno po 3-4 kapi u obje nosnice) takvo što se ne može očekivati. Ne preporuča se uporaba dulja od 7 dana. Nuspojave Nasonexa su daleko ozbiljnije.

lidac2004

hvala, martinaP, sad mi je lakse

argentina's Avatar

evo i mene, trudna i s jacom prehladom.
    i to sad usred ljeta
    srecom nemam temperaturu, ali sinusi - ajme meni!
    po noci me mogu spavati jer moram disati na usta. onda mi se pak usta i zdrijelo skroz osuse i ujutro me sve pece.
    sad se i slajm poceo slijevati na pluca po sam pcoela kasljati - ma ziva muka

od lijekova ne krositim nista, pijem puno caja s medom i limunom, kapam aquamaris strong u nos i to je to...

znam da ovih ljetnih dana nema nitko sa slicnim problemom, ali morala sam se malo pojadati

Pepita's Avatar

Ja sam jednom u trudnoći bila zaista prehlađena, prskala sam fiziološkom, jest da je malo duže trajalo, ali je pomoglo.
    Fiziološka ne šteti pa sam mogla prskati punooo više nego običnim kapima.
    Meni je dr. rekla ne Operil, ne znam zašto :/

dorica's Avatar

i meni su rekli nikakve kapi jedino aquamaris
    isto je malo duže trajalo pa mi se čak i vratilo pa mi je gin. rekao da mi je to od krvarena zubnog mesa ( imao je pravo) pa mi je rekao da špricam zubno meso sa gengigelom. više se nije vratia prehlada

argentina's Avatar

Pepita meni se rekli ne koristiti Operil (kao i vecinu drugih lijekova) jer u rudnoci nisu ispitane na dovoljnom broju da bi se znalo imaju li posljedica.
    Lakse im se ograditi i reci da ne uzimamo neki lijek ako smo trudne, da poslije ne bi bilo nismo znali

evo mene sada poceo muciti kasalj...kuzim da nije vjerojatno od samih pluca, nego da se slijeva od sinusa i to me muci...
    ne znam moze li bebi biti nesto, jer znam se stavrno zakasljati kao konj.
    a bebica je valjda dobro zasticena, nadam se iskreno :/
    curke, kako se vi rjesavale kasalj u trudnoci?

L&L0809's Avatar

za kasalj postoje pastile od islandskog lisaja, obicne i od mentola. probala sam i jedne i druge, obicne su mi odvratne i ne pomazu, od mentola su mi bile finije i malo pomagale. ja inace imam kronicnu upalu sinusa tako da se meni ni jedna prehlada ne moze izlieciti samo fizioloskom, nego sam morala koristiti i kapi (naravno, uz fiziolosku koju sam u to vrijeme trosila u neogranicenim kolicinama). koristila sam operil P (za djecu) i efedrin kapi za nos (za te kapi mi je i moj ginekolog rekao da smijem, ali sam vec bila u 8mj trudnoce).

argentina's Avatar

evo mene stavili na antibiotike
    prirodni lijekovi nisu pomagali i pocela sam jako ruzno kasljati.
    dokica mi je odmah dala da 5 dana pijem antibiotik, cim me cula.
    na plucima nema nista, sve je krenulo od sinusa, koji mi jos rade probleme (nije samo kasalj).
    inace to kod mene kad se spusti na bronhije, zna trajati po 3 tjedna.
    uglavnom, doktorica kaze da bebi nece biti nista, i da se moram izlijeciti kako ne bi islo na gore...

a mene srah, lose se osjecam, cijelo tijelo mi se napreze dok kasljem, nemam bas apetita i jednostavno se pitam oce li to imati utjecaja na bebaca

Lukina mamma's Avatar

Argentina,

sad sam vidjela da si bolesna.

Odmaraj, pij puno tekućine i nemoj brinuti za bebicu. Ne bi ti doktorica dala neki lijek koji bi naškodio tebi ili bebi. I zato ne brini. Bit će sve u redu. Želim ti brz oporavak! Pusa....

Pepita's Avatar

argentina ne brini, proći će brzo

argentina's Avatar

hvala sto me tjesite cure
    evo vec mi se danas cini mrvu bolje, nos je prohodniji pa lakse disem.
    a i malo mi pase biti biti doma za promjenu, na bolovanju, i odmor ce mi sigurno ubrzati oporavak.
    srecom godisnji je blizu i moram ga docekati zdrava i fit 8)

Lukina mamma's Avatar

Argentina, :D za godišnji....