-
prekovremeni rad roditelja s malodobnom djecom
Da li mi možete odgovoriti zašto u Republici Hrvatskoj roditelji s dvoje malodobne djece moraju raditi prekovremeno, 48 osam sati tjedno i vše?Subotom vrtić ne radi, a u tjednu dijete može biti samo 10 sati u vrtiću i mislim da je i to previše.
Naime, radim u jednoj državnoj tvrtci gdje je trenutno velika potreba za prekovremenim radom.Kada su mi djeca bila stara ispod 3 godine nisam trebala po kolektivnom ugovoru svoje tvrtke raditi prekovremeno, a sada moram.
Isto tako, kada je dijete iza 3 godine bolesno, uzima se puno od plaće, a do 3 godine dobiva se puna plaća.
Da li to znači da se dijete iza 3 ( 4,5,6 itd) godine starosti može samo njegovati i uzeti si ručak?
Mislim da je to apsurd, jer u europskim državama se čak može i raditi skraćeno radno vrijeme, a u Hrvatskoj se čak radi i više od 48 sati!!!!
Zašto barem jedan od roditelja ne bi mogao izabrati radno vrijeme!?
Nisam samohrana majka, ali suprug radi kod privatnika 10 sati dnevno. S djecom se mora i učiti i kontrolirati zadaće, dati mu ručak itd.
Znam, da je u Hrvatskoj trenutno oko 400.000, 00 nezaposlenih, ali zato nismo krivi mi roditelji djece. U Hrvatskoj je izbor ili biti kućanica ili raditi do iznemoglosti!!!
Na ovakav način Hrvati će izumrijeti u potpunosti.
Jedina prava koja imamo su porezna olakšica i 2 dana godišnjeg odmora više!!
Da li mi netko može odgovoriti na ovo pitanje, i da li su slična pitanja već upućivana državnim tijelima?
-
Osoblje foruma
Dobro došla!
Odmah da ti odgovorim na pitanje: ne znam da li su slična pitanja već upućivana državnim tijelima, ja ih nisam slala. Isto tako vjerujem da su sa ovim problemima upoznati i sindikati, a i nama nisu strani problemi.
Vjerujem da vam je teško.
S obzirom da si se obratila na dio koji se tiče pravnih savjeta, ja ću te uputiti na Zakon o radu (NN 149/09) kojim je reguliran ovaj dio. Možda ti pomogne. Dobra stvar tvojeg poslodavca je da se radi o državnoj tvrtki te je i vjerovatnost veća da mora poštovati zakonske propise. Ujedno iza leđa ti stoji i sindikat pa se možeš i njima obratiti.
Ono što mislim da bi ti moglo pomoći, poboldat ću ti.
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s..._149_3635.html
Prekovremeni rad
Članak 45.
(1) U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik na zahtjev poslodavca mora raditi duže od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad), ali najviše do osam sati tjedno.
(2) Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati duže od trideset dva sata mjesečno niti duže od sto osamdeset sati godišnje.
(3) Ako prekovremeni rad određenog radnika traje duže od četiri tjedna neprekidno ili više od dvanaest tjedana tijekom kalendarske godine, odnosno ako prekovremeni rad svih radnika određenog poslodavca prelazi deset posto ukupnoga radnog vremena u određenom mjesecu, o prekovremenom radu mora se obavijestiti inspektor rada u roku od osam dana od dana nastupa neke od navedenih okolnosti.
(4) Ako inspektor rada posumnja da prekovremeni rad štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika, odredit će rok u kojem poslodavac o tome mora pribaviti nalaz i mišljenje liječnika ovlaštenog posebnim propisom.
(5) Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnih radnika.
(6) Trudnica, roditelj s djetetom do tri godine starosti, samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti i radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.
(7) Inspektor rada zabranit će prekovremeni rad ako štetno utječe na zdravlje, radnu sposobnost i sigurnost radnika, odnosno ako se obavlja protivno odredbama ovoga članka.
-
Posto si u drzavnoj firmi mozda jos i postoji sansa da se izboris za svoja prava, kod privatnika zakoni ne vrijede. Kod jednog kod kojeg sam radila dobijes otkaz ako ne radis po 120 prekovremenih mjesecno. Tu ubrajam i nocne. Do 3 godine djetetovog zivota se moglo proc bez toga, nakon 3 godine radis il odlazis....
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma