Pozdrav svima..
Dugo me nije bilo na forumu, uglavnom sam prije ohohhhooo godina bila aktivna na potpomognutoj, pa zatim na posvajanju i evo me sada ovdje među vama.
Dakle, moj sin Emanuel ima punih 5 godina. Nije išao u vrtić, uglavnom se sa svojim vršnjacima igrao u krugu naselja gdje živimo.
Ove jeseni kreće u malu školu i krenuli smo na pripremu za školu u vidu igraonice. Prvi puta je bio jako tužan što ostaje, no izdržao je gotovo do kraja. Drugi puta nije želio niti ući u učionicu. Teta nam je natuknula da će s njim biti velikih problema kada krene zaista u malu školu i da trebamo poraditi s djetetom. Ja sam toga duboko svjesna i pokušavam pronaći najbolju metodu da njemu bude što prihvatljivije i lakše.
Par dana nakon toga vodila sam ga u pričaonicu gdje se dijete totalno opustilo, sudjelovao je u svim igrama, bio aktivan u prepričavanju priče ALI ja sam bila unutra i tada je sve funkcioniralo.
Da li imate iskustva kako ovako vezano dijete polako i postupno učiti na odvajanje od roditelja a da to ne bude za njega bolno iskustvo.
Mislila sam nakon nekog vremene dogovoriti se s njim da ću s njim biti u pričaonici gotovo cijelo vrijeme ali da ću malo izaći u hodnik sa prijateljicom (koja ima identično dijete što se odvajanja tiče) gdje ćemo nas dvije malo popričati i sačekati ih dok se izigraju.
Svakako da svatko od nas najbolje poznaje svoje dijete ali svako iskustvo bi mi dobro došlo.
Pusa mamama, limačima i limačicama