-
Bolovanje za djecu - Može li isplata preko hzzo-a?
MM nije dobio plaću za 12 mj. Bio je par dana na bo za dijete mlađe od 3 god.
Ovaj mjesec je uzeo jedan dan bo na dijete. Plaći se ne nada (traži novi posao).
Postoji li mogućnost da odnesemo doznake na hzzo i da oni isplate direktno mm-u. Zvala sam i rekli su mi da to mora ići preko poslodavca, ali ako on ne isplaćuje plaće, kako će ići preko njega?!
Radi se o sitnom iznosu, ali iz principa mu ne želimo to prepustiti jer je isplata same plaće pod velikim upitnikom.
Ima li itko iskustvo?!
Hvala!
-
Osoblje foruma
evo sve ti piše na ovom linku http://www.hzzo-net.hr/03_01_07.php i kopiram ti ovdje:
Kada poslodavac radniku ne utvrdi naknadu plaće na način i u visini utvrđenoj Zakonom i provedbenim propisima u roku od 60 dana
Osiguranik ima pravo uložiti prigovor područnom uredu HZZO-a koji je nadležan prema mjestu njegova prebivališta.
Temeljem njegovog prigovora HZZO-a će obračunati naknadu plaće i obračun dostaviti poslodavcu osiguranika koji je obvezan isplatiti naknadu plaće osiguraniku sukladno obračunu HZZO-a.
Što kada poslodavac ne isplati naknadu plaće koja tereti sredstva HZZO-a
U slučaju stečajnog postupka poslodavca ili prestanka postojanja poslodavca, kad poslodavac nije u mogućnosti zbog nelikvidnosti isplatiti plaću, odnosno naknadu plaće za najmanje tri kalendarska mjeseca, naknadu plaće zbog bolovanja koja se naknada isplaćuje na teret sredstava HZZO-a, kao i u slučaju kada poslodavac ne izvrši isplatu naknade plaće koja tereti sredstva HZZO-a, odnosno državnog proračuna u propisanom roku od 30 dana prema obračunu HZZO-a, isplatu će izvršiti HZZO neposredno osiguraniku.
U slučaju stečajnog postupka ili nelikvidnosti poslodavac je obvezan izvršiti obračun naknade plaće za osiguranika, te potonji uz dokaz o pokrenutom stečajnom postupku ili nelikvidnosti i uz pisanu izjavu osiguranika o broju tekućeg račina na koji želi da mu se izvrši isplata, dostaviti HZZO-u radi isplate naknade plaće koja tereti sredstva obveznog zdravstvenog osiguranja.
-
Puno hvala!
Razvući će se vremenski, ali ćemo tako riješiti jer mi je stvarno dosta svega.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma