-
jednogodišnjak, ručak i teta čuvalica
Od kako sam počela raditi curu čuva teta čuvalica. Dogovorile smo se da će teta kuhati ručak za malu. Za sad prvenstveno jede kuhano (komadić piletine+brokula+krumpir; oslić+blitva+proso i sl.) zato što mi se čini najjednostavnije ostaviti joj da sve stavi u isti lonac i skuha. Da li i vaša djeca jedu slično? Da li ostavljate pripremljene obroke? Imate kakav zdrav i maštovit prijedlog?
Isto vrijedi i za doručak. Jede svježu vočku+neku žitaricu. Imate li vi neku drugu ideju?
Nekako mi se čini da mi ponestaje "recepata".
-
Moj mali ima 14mj, ja mu mijenjam povrce, tako da je uvijek nesto drugo, i umjesto piletine nekad ide komadic teletine (ako se stavi taj komadic na sitne komadice onda se isto za par minuta skuha i lijepo izmiksa stapnim mikserom,ne ostanu komadici).
Umjesto brokule nekad ide mrkva, nekad blitva, nekad tikvica umjesto krumpira, iako rijedje.
Voli jako i juhu od poriluka, to se moze napravit dan ranije (mi svi to rado jedemo pa ostane za 2-3dana), isto tako jede i bilo koju drugu juhu sto se isto moze dan ranije napravit za svih, a sve te juhice teta samo podgrije i izmiksa (mi nemamo tetu cuvalicu ali joj to sigurno nije tesko).
moze se napravit umak od mesa nekog, salse i slicno pa onda ona samo skuha pasticu i zgnjeci izmiksa ili kako vec vas jede ako uopce to jede, moj sve jede pa neznam procjenit koliko i sto drugi jedu..
Isto tako taj umak od mesa ili sipa moze se jesi s palentom,sto isto nije teti tesko za skuhati ako je meso gotovo vec naravno (od dan ranije recimo ili vecer ranije).
Moj jede i manestre, i minestrone sto isto napravim pa bude za 2 dana, (minestron od povrca zgnjecim,stavim jedan sir- formagin unutra i to obozava isto)
neznam, i domace njoke jednostavno obozava i to se dan prije moze napravit..
Eto neznam,svasta on jede jer sve voli (preferira sve kuhano i voce,slatko je na zadnjem mjestu) tako da vec od 12mj jede sve isto sto i mi, rizu s crvenom juhom, rizu sa tunjevinom (rio mare ali vjerujem da bi jeo s bilo kojom), palentu s tunjevinom, musaku, lasagne, jedino sto ako je mljeveno meso onda mu to miksam jer komadice od tog mesa ne jede bas rado,zapinju mu (dok npr njoke cijele stavi u usta i zvace, pa eto kako ko i kako sto vjerojatno).
Nadam se da sam vam barem malo pomogla,ako vam treba neki recept za nesto slobodno mozete pitati 
I meni je cesto nedostajalo inspiracije pogotovo kad je tek poceo jesti ali eto sad kad jede bas sve (i kupus bi on rado jeo,ja mu dam samo malo nekad, i grah jede, grasak, sve voli od kuhanog,jedino cega manje pojede dnevno je slatko,to nekako najmanje voli).
Od voca jede isto vocke s keksom,ali ja mu to dam oko 10 ujutro, za dorucak je to prije jeo,sad sam primjetila da mu to vise kasnije pase i popodne,a ujutro jede redovito cokolino), za veceru il od rucka ako ima ili palentu s mlijekom ili griz,i jos svasta pojede po danu.
-
I naša teta čuvalica skuha malenoj ručak dok ona spava, i to je obično baš kako si ti napisala, nešto što se skuha u "jednom loncu", ali jede i drugo, npr. tjesteninu s umakom od povrća, s bolonjezom, rižu s umakom od povrća i mesa, povrtne juhe, kašicu od špinata i pire krumpir...ništa ne miksamo, u dobi od 12 mj. smo još miksali ili gnječili, ali dosta brzo je počela jesti narezano. Ja sam zadužena za nabavu (kupim vikendom povrća i voća za cijeli tjedan, a meso obično smrznem u manjim paketićima za njene porcije), a teta čuvalica za kuhanje ručka za malenu i za sebe, ako želi.
Nekad, ali rijetko, ja skuham dan prije.
Doručak jede musli ili palentu s jogurtom ili mlijekom, ili neku drugu mliječnu kašicu onda prijepodne pojede voće (to joj jedino još miksa jer ako jede komad pojede eventualno pola jabuke a smiksano pojede 2 lijepe voćke). Dobije u šetnji i koji keksić ili kiflicu.
Ručak je nakon spavanja - oko 2.
-
Kod nas je bilo kao kod Charlie.
Što joj teta sve "uvali" to nije niko drugi mogao.
-
I moju 12-mjesečnu curicu par dana tjedno čuva teta čuvalica, ali joj ne kuha već samo podgrije jer ja želim imati apsolutnu kontrolu nad tim šta mi dijete jede. Pod tim prvenstveno mislim da ne želim da se djetetu još uvijek soli i začinja hrana što je većini "stare škole" teško razumjeti.
Za doručak uglavnom jede home made kruha s ABC sirom ili maslom (maslo rjeđe) i 1 dcl jogurta. Za užinu joj da svježu voćku. Nekad bananu, nekad jabuku, nekad krušku ili kombinacije. A za ručak skuham dan prije. Konkretno danas sam spremila juneći gulaš s graškom, a za salatu naribane kuhane cikle. Sve bez soli.
Ostvim im i bolonjez umak, a samo joj skuha integralne špagete, kuhanu ribu s povrćem... Ponekad povrće (kaul, brokulu, kupus, tikvicu...) skuham dok se spremam za posao i pijem jutarnju kavu jer stvarno bude gotovo za 15 minuta.
-
ja sam isto uvijek huhala malenoj, a teta čuvalica bi samo podgrijala.
-
Ja svojem solim od kad je poceo jesti povrce, sa 6mj, i to po PREPORUCI PEDIJATRICE, bilo bi mi i zao da mora jesti bljutavo pa bi mu stavila soli malo i da nije bila preporuka,ali nasa pedijatrica tako preporuci svima, soli malo izmedju prstica je govorila, a od 11-12mj jede kao i mi, ne odvajam i ne solim posebno njemu vec dugo i to mi je olaksalo zivot, i ne vidim nista lose u tome, on obozava jesti i uziva u svoj hrani kao i mi 
Solim mu manje jedino ako mu kuham nesto drugo kad mi npr jedemo paprike ili kupus,a to mu jedino jos ne dajem, iako je probao i jeo bi on i to
-
I meni je pedijatrica preporučila da joj solim. Svako radi kako misli da je najbolje.
Ja samo smaram da je sol štetna koliko za velike, tako za njih male pogotovo. U nekim količinama je neophodna, ali generalno u našoj, suvremenoj prehrani je previše i soli i šećera.
-
sjecam se ko da je danas bilo kako nam je prof. kemije u gimnaziji rekao da sto se covjekovih potreba za soli tice da je dovoljna ona kolicina koja se nalazi u namirnicama koje jedemo i da ne bi trebalo apsolutno nista dosoljavati.
-
Naša čuvalica nije stara škola nego je moje godište i zdravo kuha i inače doma tako da imam povjerenja. Mi koristimo sol unazad par mjeseci ali stvarno minimalno. Uvijek se kuha odvojeno za dijete, baš zbog soli i drugih začina (ili naše kasnije začinimo). Ja se ne bojim malo soli, imam liječnike u obitelji i svi se slažu da ne treba u ničemu pretjerivati - ni u soljenju ali niti u izbjegavanju soli. 100 liječnika, 100 mišljenja...
-
Hvala cure!
Kad teta kuha ne soli. Ja malo posolim vikendom jer kuham za sve nas.
Nego, kako pravite umake za tjesteninu? a juhu od poriluka?
-
Neznam za druge, ja radim kao i za nas, znaci umak od mesa napravim ovako: maslinovo ulje, luk, (luk izmiksam kad je gotov), pa dodam meso narezano na kockice,podlijem vodom,kuham i dodam na kraju malo soli i papra,to je to jer ne koristim druge zacine nikad, jako rijetko stavim i svjezi persin.
Nekad napravim umak od telecih fetina (odreska valjda na hrv) ili junecih ali se one puno duze kuhaju pa biram radije teletinu ako mogu, prvo isprzim luk na maslinovom ulju, malo pobrasnim pa isprzim odreske ,pa onda onda izmiksam stapnim mikserom luk jer bude gusci umak, a to volimo, i onda vratim meso podlijevam i kuham dalje. Jedino u mljevenom mesu ne miksam luk. (to je kako tko voli valjda jer moji roditelji najcesce nikad ne miksaju a ja sam to od seke pokupila i odlicno mi je).
Juhu od poriluka radim,hm nisam vec neko vrijeme,ali stavim kuhati mrkvu, krumpir, poriluk (njega zarezem na par mjesta po duzini i onda rezem kolutice pa ispadnu sitni komadici) i zelene repove bacam iako znam da ih neki puste kasnije za juhu kad rade (ne za jesti valjda nego kad stave meso i povrce tako stave i to pa kad procjede bace ali je to nisam probala). Ja ne volim celer ali moji roditelji stave i korijen celera unutra jer je zdravo,i stvarno se ne osjeti ako se ne stavi previse.
I isto posolim i popaprim, neki ljudi vole dodat maslinovog ulja u sve juhe, mm ne voli u juhi vidjet ulje na povrsini osim ulje koje pusti samo meso ako je mesna pa ja ne dodajem zato.
I onda skuham jos neku pasticu za juhu unutra. Nekad jedemo tako za promjenu, a nekad ono sto ja vise volim, izmiksam juhu stapnim mikserom, i onda unutra skuham pasticu, i to obozavam
U tu juhu najvise mi pase ona pastica ''s rupama'',mali kolutici.
I da nisam jos gore dodala, volimo i juhu od brokule,to sam nedavno tek probala iz jedne knjige tradicionalne kuhinje, i odlicna nam je a i mali ju obozava.
Ide mrkva,krumpir i brokula,samo sto se moze stavit i stabljika brokule (ocisti se ne ostane puno za u juhu ali ostane nesto), to se sve izmiksa stapnim mikserom skupa s vodom (ja odlijem vode prvo i sacuvam jer nikad neznam koliko mi treba a da ne bude prerijetko) i onda se pomijesa u posudici 1dcl vrhnja za kuhanje i 1 zlica brasna, i to je doda u juhu i prokuha jos, poslim, popaprim i meni je odlicno. Sad kao i sve drugo i to je osobno misljenje,ali mi svi volimo. (dobro nas sin sve volli pa on nije mjerodavan bas).
A umak za pastu cesto napravim i šalšu (umak od rajcice na hrv), ja radim domacu preko ljeta pa zamrznem jer imamo domace rajcice (moji roditelji), tu isto radim potpuno drukcije od mojih,oni vole sve zacine unutra,celer,bosiljak,persin ma svasta, ja poprizim luk i mrkvu na maslinovom ulju, dodam soli i to je sve, (2 mrkve i puno luka na cijeli lonac) dodam do vrha lonca rajcice i kuham dok ne omeksa,ispasiram i visak ''vode'' spremim u zamrzivac u posude i to jedemo kasnije kao juhu od rajcice, jos se samo skuha rizica i stavi unutra,a ostalo kao umak za tjesteninu. Tako da se s time ne mucim onda vise cijelu godinu,jer imamo.
A kad ponestane ili prije kad mi se to nije dalo radit, kupila bi salsu obicnu gotovu u konzervi (pelate) ili u tetrapaku onu rijetku i onda bi na ulju poprzila dosta luka, 1 mrkvicu i dodala tu salsu i soli, i kasnije to izmiksala sve stapnim mikserom, okus bude isti stvarno a nije ni tesko napavit bar mislim.
I cesto napravim krumpir i zelje, ili blitvu i krumpir ili neko drugo povrce, i onda uz to dam malome jaje na oko ili tvrdo kuhano pa ubacim unutra,kako kad i to isto voli.
Ja kupim domaca jaja tu na selu kad ih imaju,a kad nemaju dam jaje iz trgovine, jest da se vidi razlika i u boji unutra jer cesto koristim domaca (vise su zuta) ali sta sad nista mu ne bude kao ni nama,a da ne zivim blizu sela ne bi ni znala kako domaca izgledaju.
Eto nadam se da ce bar nekome posluziti ovo sto sam napisala..barem ja da cuvam necije dijete to mi ne bi bio problem skuhat jer je sve brzo gotovo,a ono sto nije napravi mama dan prije ako joj se da
-
SaraRi puno hvala na iscrpnom odgovoru! Sutra kuham juhu od poriluka
-
-
ovo je tema za mene 
uskoro mi maloga pocinje cuvati baka, ali ne kod nas doma, vec cemo ga voditi tamo.
planirala sam napraviti mini paketice, za svaki dan po jedan, sa mesom i povrcem (svejzim ili zamrznutim), ali se bojim da ce mi to dosta ograniciti izbor namirnica, pogotovo povrca...
jel itko radio slicno?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma