Results 1 to 12 of 12

Thread: domaće mlijeko - napraviti sir?

  1. #1
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,493

    Default domaće mlijeko - napraviti sir?

    eto imam domaćeg mlijeka par litara viška pa bih htjela probati napraviti svoj sir! čisto onako, da se okušam. dakle, ima koja dobra duša da me uputi kako?

  2. #2

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    Nisam dosta dugo radila, ali otprilike ovako - mlijeko u posudi ostaviš na toplome
    i prekriješ, redovito kupiš vrhnje sa vrha, nakon nekog vremena vidjet ćeš da se donji
    dio "stisnuo", onako kad prođeš nožem ostaje trag i onda staviš u pećnicu na mislim 100-150
    stupnjeva dok se ne odvoji sir i sirutka, oko sat, sat i pol.
    Negdje na kulinarci ima mislim baš detaljan opis.

  3. #3
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,493

    Default

    aha, a najprije prokuham mlijeko pretpostavljam? studena si!

  4. #4

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    Ne, ne kuhaš ništa samo takvo vulgaris staviš u posudu

  5. #5

    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    712

    Default

    Evo, našla sam http://www.coolinarika.com/recept/do...agrebacki-sir/
    Meni osobno je bolje uspjelo kada sam mlijeko držala u toploj prostoriji

  6. #6
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Sirovo mlijeko staviš u npr. staklenku veliku za zimnicu, ili posudu od plastike, ali bolje je da je visoka s uskim otvorom. Ostaviš na toplom.
    Kroz par dana napravi se gore prst vrhnja, a mlijeko se ukiseli. Mora biti čvrsto kiselo. Kao čvrsti jogurt.
    Vrhnje "obereš" žlicom, kiselo mlijeko staviš u posudu za kuhanje i zagriješ na laganoj vatri, uz lagano miješanje. Kad se počnu stvarati "grudice" i odvajati ugasiš i izliješ u sito ili cjediljku.

  7. #7
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,466

    Default

    Možeš i kiselo mlijeko jesti, meni je to uvijek bilo bolje od sira.

  8. #8

    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    1,276

    Default

    ja probala neki dan s domacim mlijekom i sir je odlican
    prokuhaj mlijeko i dodaj malo octa, nastavi kuhati jos koju minutu i mijesaj
    razdvojit ce se kruta tvar/sir i sirutka - sir stavi u gazu i ostavi cijediti i gotovo

  9. #9
    trampolina's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    ...na putu...
    Posts
    2,329

    Default

    Da malo podignem temu...

    Može li se u mlijeko dok se kuha dodati začina? Češnjak, paprika, kopar... ili bi to omelo proces razdvajanja sira i sirutke?

    I postoje li mali kalupi za sir, ima li ih negdje za nabaviti?

  10. #10

    Join Date
    May 2006
    Location
    pod zvjezdarnicom
    Posts
    1,925

    Default

    i mene zanimaju kalupi za sir, ima li ih gdje za kupiti

  11. #11
    litala's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,852

    Default

    moja nona je "kalupila" sir u onim malim emajliranim padelicama u kojima se nekad mogla kupit vegeta presuper dimenzija (jedno 12-13cm promjera, 3-4cm visine), taman za jedan mali kolutic sira

  12. #12

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Quote Originally Posted by trampolina View Post
    Da malo podignem temu...

    Može li se u mlijeko dok se kuha dodati začina? Češnjak, paprika, kopar... ili bi to omelo proces razdvajanja sira i sirutke?

    I postoje li mali kalupi za sir, ima li ih negdje za nabaviti?


    Začine dodaj u sir nakon što odvojiš sirutku, a kalupe možeš nabaviti ovdje: http://www.probiotik.hr/proizvodi/ka...anje-sira.aspx ili ovdje: http://lub.hr/proizvodi/products.htm

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •