Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: Pitanje o knjižnicama u Zagrebu - iskustva...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj rossa prvotno napisa Vidi poruku
    meni su jučer dale na moju iskaznicu knjige s dječjeg odjela jer sam im rekla da ću upisat dijete čim dobijem plaću jer da sad nemam 50 kuna viška. Rekla mi žena da se ne brinem.
    Da, ja sam rekla, nema problema, budem ja produzila svoje clanstvo, pa je valjda mislila da imam love na bacanje. Trebala sam valjda reci: Joj, nemam novaca za jos jednu clanarinu, moras se zadovoljiti knjigama ispod svojih intelektualnih mogucnosti, valjda bi se onda smilovala.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    I imamo jedno vrlo čudno iskustvo.
    Prije 10tak dana odvedem curu (6g) u knjižnicu, obnovimo članarinu za nju. I ja sam član - imam iskaznicu, ali nisam posuđivala već jedno 2g. I cura si odabere neke slikovnice i pita tetu da li ima neka dječja enciklopedija o životinjama. I kaže teta ima, ali na školskom odjelu, pa se ne može posuditi na dječju iskaznicu. Ja kažem, ok, onda ću ja uzeti na svoju iskaznicu - e, ne može ni to, ne mogu ja sa odraslom iskaznicom uzeti sa školskog odjela! Kaže teta da li imam možda školarca u obitelji - da, imam, baš sam planirala raditi djecu da svaki uzrast u knjižnici! Nevjerojatno, kakva su to pravila! Uglavnom, nismo mogli uzeti dječju enciklopediju - koja definitivno nije samo za školsku djecu, imamo doma sličnih i čitam joj već od 3g.
    Netko je očito vrlo doslovno shvatio pravila.
    Moj sin je sličnog uzrasta i već odavno posuđuje knjige sa "školskog" odjela, naročito enciklopedije, i tetama nije palo na pamet da nas u tome sprečavaju.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

strašno!
    u ovoj situaciji u kojoj mnoge obitelji gledaju na svaku kunu - knjižnice su našle dodatni način financiranja.

divno je kad se djetetu može približiti knjiga i knjižnica na ovakav način - no ono što je mnogima od nas dostupno (50kn godišnje), mnogi preračunavaju u kruh i mlijeko. a nedozvoljavanje posuđivanja s "neodgovarajućih" odjela neću ni komentirati. ako ja danas želim 6 slikovnica, a ne želim 3 "odrasle" i 3 "dječje" knjige - valjda moram i pesa upisati da si to mogu priuštiti... ??

@rahela - nema mi ni smisla ni logike. ako mi fali lektira - znači da netko nije vodio dovoljno računa o broju školske djece. jer i prethodne godine su se lektire tražile u određenom broju. kako se evidentiralo tada - evidentira se (ili ne?) i sada. znači dijete ima iskaznicu - a lektire i dalje NEMA. što znači da će neka treća ili peta generacija imati adekvatan broj ODREĐENE knjige za lektiru, koja će se možda do tada promijeniti.

Ariana avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

mi u osijeku imamo obiteljske (100 kuna) i s njima posuđuješ na svim odjelima. i u medioteci.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne znam, Deaedi, jesmo li u istoj knjiznici, ali mi smo mogli dosad posudjivati sk.lektiru na predskolsku iskaznicu, pa nisu valjda to promijenili? Ono sto me nervira je da se uopce ne mogu (bar do veljace nisu mogle) posuditi one enciklopedije i prirucnici sa skolskog odjela (police lijevo od ulaza u predskolski dio), kakti listaju se samo u knjiznici.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    @rahela - nema mi ni smisla ni logike. ako mi fali lektira - znači da netko nije vodio dovoljno računa o broju školske djece. jer i prethodne godine su se lektire tražile u određenom broju. kako se evidentiralo tada - evidentira se (ili ne?) i sada. znači dijete ima iskaznicu - a lektire i dalje NEMA. što znači da će neka treća ili peta generacija imati adekvatan broj ODREĐENE knjige za lektiru, koja će se možda do tada promijeniti.
    na žalost lektira će uvijek nedostajati, jer narodne knjižnice i nisu dužne imati po 30ak primjera lektira, uglavnom ih imaju po 10ak (osim nekih priča koje se mogu naći u različitim naslovima ili sabrana djela za starije školarce)
    lektire su i među najposuđivanijim dječjim knjigama, pa se i ranije otpisuju kao amortizirane tj. raspadnute, ima na žalost i veliki broj korisnika koji posude pa ili dugo kasne ili nikad ni ne vrate, a o ukradenim knjigama ni neću
    ne opravdavam razloge, samo sam se raspitala i dobila takva odgovor
    i samo da dodam, uvijek će se naći nezadovoljnih bez obzira na broj knjiga, cijenu upisnine...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ako će lektira uvijek nedostajati - onda znači da to nije argument... tako da taj potez tumačim isključivo kao harač...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Evo ovak, član sam KGZ-a i uredno si uzimam knjige. S prvim djetetom sam pokušala uzet koji puta i njemu koju knjigicu ali su mi tete iz knjižnice preporučile da nije o.k. da dječja knjiga ide na moju odraslu karticu, pa da i njega učlanim. Rekoh o.k., dijete je školsko, valjda zbog toga i - učlanim i njega...
    Sad prije par dana odem s maleckom od 2 g. i uzmem 2 knjige sebi i njoj neku slikovnicu malecku. Dijete oduševljeno, otkrilo novi svijet. Prilikom jučerašnjeg vračanja knjige veli meni knjižničarka da kao nije o.k. da joj uzimam slikovnice na svoju karticu, da nek je učlanim u knjižnicu - mislim... dijete od 2 g. da učlanim u knjižnicu?! Ostala sam baš onak - ko pokakana - neugodno... Kao, sad nek uzmem ovu knjigicu (neš knjige od 3 strane...), a u buduće da je učlanim...
    Kakva su vaša iskustva? Imam samo ja peh s tetama iz knjižnice u Voltinom?
    dok sam si čitala sam si mislila da je u pitanju voltino.
    a mislim da znam i koja je teta, ja se s njom "ugodno " razgovaram već 15 godina.
    uglavnm, pravila su takva kakva su, ni meni nisu mila ni jasna, pogotovo kad ih primjenjuje jedna tako... osebujna osoba.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa Vidi poruku
    pa ako će lektira uvijek nedostajati - onda znači da to nije argument... tako da taj potez tumačim isključivo kao harač...
    Ne slažem se baš.
    Dijete za 50kn puno dobiva, po mom mišljenju.
    Dok je nisam upisala kupovala sam slikovnice (pomalo i zato jer je bila mala i nije znala čuvat knjigice), plaćala aktivnosti i kazalište.
    Sada ja profitiram, i dalje kupim slikovnicu, al 3-4 na godinu, a u kazalište više nejdemo svaki mjesec nego svaki drugi ili treći.
    U lektirama još nismo, pa tu nemogu imat mišljenje.

Deaedi, s tobom se u putpunosti slažem.
    Nadam se da je to pitanje samo te jedne knjižničarke.
    Posljednje uređivanje od iki : 07.03.2011. at 08:52

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo prošli tjedan produljili članstvo. Došla sam zadnjih 5 minuta radnog vremena, pa nisam stigla ispuniti pristupnice (to je novost, nije prije bilo, bar se ne sjećam iako su ponekad imali ankete koje nisu bile obvezne). Vjerojatno ipak namjeravaju obnoviti knjižni fond prema potrebama članstva. Kad već postoji mogućnost, zašto ne? Podržavam to, kao i obvezu upisivanja djece. Za djecu je daleko bogatiji sadržaj nego za odrasle (iako naši u S.S.Kranjčeviću organiziraju svakakve izložbe i predavanja i za odrasle) a sve to treba i platiti. 50 kuna godišnje - smijeh! Ako cijela obitelj ode u jedan muzej (ako nije dan muzeja ili maskenbal kao ovaj vikend) i u 2 sata potrošili ste dvostruku GODIŠNJU članarinu za knjižnicu! To je još uvijek najnajjeftinija i najdostupnija kulturna ustanova.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj iki prvotno napisa Vidi poruku
    Ne slažem se baš.
    Dijete za 50kn puno dobiva, po mom mišljenju.
    Dok je nisam upisala kupovala sam slikovnice (pomalo i zato jer je bila mala i nije znala čuvat knjigice), plaćala aktivnosti i kazalište.
    Sada ja profitiram, i dalje kupim slikovnicu, al 3-4 na godinu, a u kazalište više nejdemo svaki mjesec nego svaki drugi ili treći.
    U lektirama još nismo, pa tu nemogu imat mišljenje.

iki, ja sam se referirala na NEMOGUĆNOST izbora...

da je postavljeno na način: ovo možete sa svojom iskaznicom, a ovo vam nudimo ukoliko učlanite dijete - onda bi si svatko odabrao što želi (ili si može priuštiti).
    ovako - ucjena i harač...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

@sorci, uz posudbu knjiga sva događanja za djecu u knjižnicama su besplatna, a koliko ja znam i za odrasle isto tako
    i defiitivno postoji izbor i mogućnost
    ne znam jedino kako bi to trebalo izgledati za učlanjenje
    trebalo bi biti besplatno? ili daj koliko imaš?

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

meni je to da mi diejte imasvoju iskaznicu baš super
    ja sam svoje rano učlanila, idemo tamo, pa biraju, pa im je fora dati iskaznicu kad ih teta traži. Baš su si veliki
    što peterlin kaže najjeftinija kulturna ustanova

ani4 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja se takodr slazem da je clanarina zbilja simbolicna, nije to uopce problem.
    Ali mi je bezveze da odreduju sta ce se posuditi na iskaznicu. Mi imamo tri djecije iskaznice i bezveze je da moram sad i sebe uclanljivati ako zelim koju odraslu knjigu.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni se 50 kn isto cini stvarno simbolicna clanarina. i to je u zg za nekih 20 knjiznica! za klince ima stvarno puno sadrzaja osim knjiga, tu su razne igraonice, pricaonice, predstave, radonice, razni casopisi, igre na kompu, internet.

ova nefleksibilnost kod posudivanja mi se bas i ne svida, ali donekle razumijem.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

40 knjižnica spada u KGZ

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa Vidi poruku
    dok sam si čitala sam si mislila da je u pitanju voltino.
    a mislim da znam i koja je teta, ja se s njom "ugodno " razgovaram već 15 godina.
    uglavnm, pravila su takva kakva su, ni meni nisu mila ni jasna, pogotovo kad ih primjenjuje jedna tako... osebujna osoba.
    Da, mogu ti reći da mi je još draže kad skužim kak tam dođe neki babac i s jednom iskaznicom vraća 10-ak knjiga (za unučicu, unuka, zeta, kćer, snahu, susjedu i sebe...), tu uzrast nije bitan...

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vratiti knjige možeš i bez iskaznice

ja sam znala vratiti knjige moje sestre bez njene iskaznice i sad da me netko vidi kako vraćam 12 knjiga pomislio bi što i ti - iako mi imamo 2 odrasle i 2 dječje iskaznice, samo što ih kod vraćanja knjiga ne moramo pokazati (samo prislone knjigu na onaj čitač koda) i ja mogu vratiti 3 svoje, 3 sestrine i 6 dječjih knjiga ukupno i pokazati samo svoju iskaznicu jer sam došla sebi posuditi knjigu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja malena je isto učlanjena u KGZ od 1. rođendana. Još ne posuđujemo slikovnice jer me strah da ih ne uništi, ali ide sa svojom iskaznicom redovito na prijepodnevnu igraonicu za djecu 1-3g i jako sam zadovoljna.

Meni je OK da djeca imaju svoju iskaznicu, i 50 kuna godišnje stvarno nije previše, pogotovo što osim posuđivanja knjiga ima i drugih sadržaja (čitanje priča, igraonice, radionice) a da ne kažem da se tijekom godine potroši nekad i puno više na razne ajmo reći "gluposti" a ovo je barem potrošeno na nešto korisno i dobro za dijete.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Evo, danas sam pitala u knjižnici pa si mi dali napismeno pravila. Djeca uzrasta 0-14g. mogu posuđivati s odjela za djecu i mladež, oni od 15 do 17 s oba odjela (dječjeg i odraslog), a svi stariji s odraslog odjela. Postoje iznimke ukoliko nekome treba dječja literatura za posebne namjene (istraživanja, posao, znanstv. rad i sl.)

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Da, mogu ti reći da mi je još draže kad skužim kak tam dođe neki babac i s jednom iskaznicom vraća 10-ak knjiga (za unučicu, unuka, zeta, kćer, snahu, susjedu i sebe...), tu uzrast nije bitan...

"Neki babac" je možda bivši knjižničar - oni imaju posebne iskaznice i nemaju ograničenja dječja knjiga - odrasla knjiga (ne znam da li imaju ograničenja na broj).

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ovo boldano me obradovalo.

Članak 16.
    Djeca do 14 godina upisuju se isključivo u odjele za djecu i mlade.
    Mladi od 15 do 17 godina upisuju se u odjele za odrasle i u odjele za djecu i mlade.
    Odrasli korisnici upisuju se u odjele za odrasle. U odjele za djecu i mlade mogu se upisati samo oni odrasli korisnici kojima je knjižnična građa s tih odjela potrebna za stručni i znanstveni rad ili za zadovoljenje osobnih potreba.
    U Glazbeni odjel Gradske knjižnice upisuju se samo korisnici stariji od 15 godina.
    http://www.kgz.hr/default.aspx?ID=196

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, danas sam pitala u knjižnici pa si mi dali napismeno pravila. Djeca uzrasta 0-14g. mogu posuđivati s odjela za djecu i mladež, oni od 15 do 17 s oba odjela (dječjeg i odraslog), a svi stariji s odraslog odjela. Postoje iznimke ukoliko nekome treba dječja literatura za posebne namjene (istraživanja, posao, znanstv. rad i sl.)
    Ajde, bas cu pitati slijedeci put.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj NetkoMiOteoNick prvotno napisa Vidi poruku
    "Neki babac" je možda bivši knjižničar - oni imaju posebne iskaznice i nemaju ograničenja dječja knjiga - odrasla knjiga (ne znam da li imaju ograničenja na broj).
    Onda je taj kvart pun bivših knjižničarki
    Iz više izvora znam nismo isti pred knjižničarkama u tom kvartu. Ja sam svoju curu učlanila, kao i sina i sebe; volim misliti da smo svi jednaki bar pred knjižnicom...

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rahela prvotno napisa Vidi poruku
    @sorci, uz posudbu knjiga sva događanja za djecu u knjižnicama su besplatna, a koliko ja znam i za odrasle isto tako
    i defiitivno postoji izbor i mogućnost
    ne znam jedino kako bi to trebalo izgledati za učlanjenje
    trebalo bi biti besplatno? ili daj koliko imaš?
    kakav je izbor - ako ja na svoju iskaznicu ne mogu posuditi slikovnicu??
    prisiljena sam učlaniti dijete. prisila nije izbor.

ukoliko postoji ograničenje za posudbu knjiga (a i to je neki mulac napravio!) - onda i cijena iskaznice treba biti drukčija.
    da baš mulac! jer ako je neko dijete naprednije - ono ne može dobiti knjigu koju želi. jer je kategorizirana za odrasle.

postajem ljuta, odoh se relaksirati .

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

smatram da je u redu da svatko ima svoju iskaznicu pa i dijete od par mjeseci, moja je tamo puzala i gledala knjigice sa 7mjeseci
    nismo je bili učlanjivali do ovog upozorenja oko početka veljače, jako smo često u knjižnici pa je tih 2 x 50kuna malo koliko knjiga i veselja si priuštimo - netko od vas je i otkomentirao da pokušate kupiti slikovnice za 50-100kuna
    i u zg se može sa KGZ iskaznicom posuđivati u svim lokalnim knjižnjicama grada Zg, pa smo ju koristile u Španskom, Krugama, Savici, Adžiji i drugdje i skoro u svakoj po 3 knjige pa nešto za malenu i za tatu pa i mamu...
    i da mogu na svoju odraslu za istraživačke svrhe posuđivati dječju literaturu (nije izrečeno ograničenje)

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •