To je bilo prije pet godina. I dobru smo cijenu dobili.Ali , kao što rekoh, pojedoše nas švicarci...
Moja je preporuka prvo oglasiti u kvartu, ljudi koji poznaju naselje i žele baš to naselje su prilično ozbiljni kupci. Mi smo naš mali stan (40m2) prodali susjedu koji se proširio u njega (ima trosobni vrata do nas) npr.
Ja sam svakako za opciju da prvo tražite što vam odgovara. Ako ste za veći rizik tada oglasitie pad uvjetom da ste spremni privremeno ići u podstanare ako postignete dobru cijenu npr. (mi smo tako bili 6.mj. dok smo imali radove na kući). Gotovina na računu ima svoje prednosti, tada povoljnije možete dobiti veći stan, uz (naravno) gnjavažu koju nose dvije selidbe.
s tim problemom smo se bavili godinu i pol i konacan realizacija je bila proslo proljece/ljeto.
mi smo istovremeno oglasili i prodaju i zamjenu. i bilo je interesanata za zamjenu, cak u istom kvartu. stan nam je bio super, ali mi nismo bili bas sigurni da li je to to. mi smo ti koji smo odustali.
zapravao mi smo zeljeli kupiti stan do nas, cak su susjedi razmisaljli o selidbi, pa nas je to jedno vrijeme kocilo. jer to je nesto smo smo zapravo zeljeli. a onda je meni bilo dosta pa smo se rastrkali i poceli traziti.
mi smo imali dosta ustedjevine, jer smo godinama znali da zelimo veci stan. tocnije od kad smo uselili u taj stan, znali smo da nam to nije trajna opcije, te smo stedili cca. 15 godina. prodali smo stan, tako da smo u novoj nekretnini bez nekog velikog kredita.
sve idealno zvuci ali:
mi smo nasu novu nekretninu platili prije nego smo prodali svoju. imali smo kupce, ali dok se i njima sve izrealiziralo prodje tu vise mjeseci. mi smo digli kredit u ZABI i to ovu opciju koju je spomenula Mima, dakle vratili smo kredit u roku od tri i pol mjeseca.
takodjer smo imali financijsku konstrukciju, sta ako kupci odustanu. dakle nismo se zaletili.
moram priznati da mi se EXCEL zgadio i sve moguce opcije, koje su bile sta ako.
mi smo istovremeno prodavali dva stana, za kupovinu zeljene nekretnine bilo nam je svejedno koji prodamo. pa smo uvijek imali mogucnost zivjeti negdje ako prodamo prije nego platimo.
super je ako znas sto vi tocno zelite. ako ne to je veliki problem. treba naci sve da vam se svidi, po cijeni koju ste voljni dati.
takodjer treba se odluciti da li prodajete stan ili zelite prodati stan. price u kvartu se prodaje po toj i toj cijeni. u zgradi je cijena tolika i tolika. ljudi svasta pricaju i zele. na kraju morate sami odluciti koju cijenu i da li je ona realna.
uz sve probelme mi smo imali jos jedan, a to je slobodno vrijeme. u jednom trenutku nasi klinci su se rasplakali i rekli da oni ne bi gledali vise kuce, pa smo ih morali navrat na nos negdje ostaviti. cak su pristali da ce sami ostati kod moje prijateljice
koja zivi nedaleko od te kuce. naravno da je to bas bila ta kuca i da su je klinci vidjeli tek kasnije
.
dakle savjet je
prvo napraviti financijsku konstrukciju svih opcija.
ispitati vas kreditni rejting
prouciti cijene na trzistu, narociti vaseg kvarta i zeljenog kvarta
iskoristiti agencije, ali zbog trenutnog stanja na trzistu prodavatelj placa proviziju. dakle racunajte i to kao tosak
ako kupujete starogradnju, uzmite i trosak renoviranja koji je prosjecno 300 eura/m2, kao i di cete biti za vrijeme renoviranja.
i zadnje sretno i hrabro, jer inace nigdje necete se preseliti.