-
Mi smo prije godinu dana prodavali manji stan u kojem smo živjeli i istovremeno kupovali veći. Evo iskustva: dugo smo tražili životni prostor po svojoj mjeri. Iako je ponuda velika, nije bilo baš jednostavno naći nekretninu koja nas je u svemu zadovoljavala. Ne radi se tu samo o racionalnim i mjerljivim parametrima, meni nije bilo dovoljno da je stan odgovarajuće veličine i cijene. Morala sam se moći zamisliti u tom prostoru sljedećih x godina. E, to nije bilo tako lako naći. Zato u našem slučaju nije bila primjenjiva ona opcija da se nađe kupac za mali stan pa se onda na brzinu izabere veći. Obrnuto, kad smo nakon dugog traženja našli svoj idealni stan i bili sigurni da je to to, sjeli smo i složili detaljnu financijsku konstrukciju u nekoliko varijanti sa svim "što ako" mogućnostima. Potpisali smo predugovor, dali kaparu i dogovorili rok isplate za tri mjeseca. Paralelno smo oglasili prodaju starog stana na sve dostupne načine: u oglasnicima, preko više agencija, lijepili oglase po kvartu, razglasili prijateljima i poznanicima itd. Moram priznati da mi nije bilo baš svejedno, bojala sam se da nećemo naći kupca i da ćemo razliku morati premostiti kreditom (to je bio plan B). Dok smo držali prosječnu cijenu za tu lokaciju i starost zgrade, nismo uspijevali prodati. Onda se približio rok isplate bez ozbiljnog kupca na vidiku pa smo spustili cijenu i kupac se odmah našao. Pokazalo se da je povoljnije čak i prodati stan ispod cijene, nego plaćati enormnu kamatu na kredit. S obzirom da je naš novi stan bio na akciji tj. cijena kvadrata je bila daleko niža od očekivane, mogli smo si dopustiti da i mi ponudimo nižu cijenu.
-
Prije bilo kakvog deala s agencijom, treba sve uvjete poslovanja definirati na papiru.
Neke naplaćuju 2% od cijene, neke 3%,
neke naplaćuju samo prodavatelju,neke i kupcu i prodavatelju, neke na izračunatih 3% svoje provizije lupe i PDV, neke ne lupe...i tako.
Uglavnom, agencije u Hrvatskoj su miljama daleko po kvaliteti usluge od onih na zapadu. Kod nas velika većina njih služi zapravo samo kao platforma za oglašavanje,a to većina može i sama napraviti.
Agencija je ok ako prodaješ nekretninu koja je daleko od mjesta trenutnog stanovanja pa će agent potencijalnim kupcima pokazati stan/kuću štoveć.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma