-
Evo mog recepta koji sam koristila dok sam ih pekla (više ih ne pečem, mm je na dijeti zbog masnoća, ali moožda napravim buhtle, neku manju količinu):
Krafne
0,5 kg brašna (namjensko za dizana tijesta ili T-550
1 kockica germe (4 dag)
8 dag maslaca
8 dag šećera
na vrh noža soli
2 žutanjka
1 dl kiselog vrhnja
1,5-2 dl mlijeka
malo ruma
ribana limunova korica
U 1,5 dl mlakog mlijeka staviti žlicu šećera i razmrviti kvasac, pa pustiti da se digne.
Brašno prosijati. Dodati sve suhe sastojke i razrahliti viljuškom. U sredini utisnuti rupu u koju se stave žutanjci i vrhnje, pa dodati dignutu germu.
Tijesto umijesiti (mora biti prilično mekano, pa je dobro imati pri ruci još malo mlijeka ako bude pretvrdo). Pustiti da se digne. Ja koristim zatvorenu zdjelu.
Kad udvostruči volumen, premijesiti, razvaljati na debljinu prsta i odmah izrezati krafne, pokriti ih krpom i ostaviti da se dignu. Pržiti u dubokom ulju.
Napomene: brašno i svi drugi sastojci moraju biti iste temperature, prostorija treba biti zagrijana, a u ulje se može kapnuti 1 kap (ne više) limunovog soka da ne potamni. Ulje je spremno za prženje kad se oko uronjene čačkalice naprave mjehurići, ali treba paziti da nije pregrijano. Mora biti dovoljno duboko.
Dodatak:
Ima 2 načina kako se nadijevaju krafne - jedan je da se razvaljaju malo tanje, pa se na polovicu stave hrpice pekmeza, prekrije drugom polovicom i šteha oko "hupsera".
Drugi način (puno lakši) je punjenje špricom kad su već gotove i ocijeđene od ulja (na salveti).
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma