Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 119

Thread: Krafne

  1. #1
    ani4's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,633

    Default Krafne

    Neki dan me mali nagovorio da uzmemo onu gotovu mjesavinu za krafne. I radila sam ih danas i ispale su skroz ok, po okusu iste kao i domace. Punili smo ih sa pekmezom i cokoladom. Jedino je mali prdac komentirao da su ove na kutiji ljepse...

    Ali voljela bi napraviti prave domace krafne, a sigurna sam da vi imate neke dobre i provjerene recepte za njih. Ima ih i dosta na netu, ali ne znam kakvi su.

  2. #2
    đurđa76's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    601

    Default

    ja otkad sam naišla na mješavinu za krafne(mislim na ono brašno)ni ne razmišljam o drugima,sve ti piše na paketu i ispadnu savršene,probaj,preporučam
    u slast

  3. #3

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    39

    Default

    Probala sam vise recepata,i moram priznati da mi je ovaj -http://recepti.wordpress.com/2010/02/11/krafne/-najjednostavniji i najbrži.Super ukusne nisu,suplje unutra, nema razvlacenja tijesta,ma stvarno za cas gotove.Idući put ću ih zamijesiti u pekacu.

  4. #4

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    329

    Default

    Te i ja potpisujem, odlične, bez šupljina u tijestu, sve s bijelim rubom... I fine!

  5. #5
    BP's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Rijeka
    Posts
    863

    Default

    thanks na ovom linku, bas mami da se isprobaju

  6. #6
    MamaRibice's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    581

    Default

    Kako odredjujete temperaturu ulja? Da vam se krafne ne ispeku prebrzo, a opet da ne budu jako masne?

  7. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    39

    Default

    Tu nisam bas preveliki stručnjak,čekat ću da netko udijeli pametan savjet.

  8. #8
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Ja sam do sad radila isto one gotove od dr. Oetkera i bile su nam o.k., makar mi frendice kažu da je ova kombinacija s gotovim brašnom za krafne bolja. Sutra ću ispeći prvu rundu

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Evo mog recepta koji sam koristila dok sam ih pekla (više ih ne pečem, mm je na dijeti zbog masnoća, ali moožda napravim buhtle, neku manju količinu):

    Krafne

    0,5 kg brašna (namjensko za dizana tijesta ili T-550
    1 kockica germe (4 dag)
    8 dag maslaca
    8 dag šećera
    na vrh noža soli
    2 žutanjka
    1 dl kiselog vrhnja
    1,5-2 dl mlijeka
    malo ruma
    ribana limunova korica

    U 1,5 dl mlakog mlijeka staviti žlicu šećera i razmrviti kvasac, pa pustiti da se digne.
    Brašno prosijati. Dodati sve suhe sastojke i razrahliti viljuškom. U sredini utisnuti rupu u koju se stave žutanjci i vrhnje, pa dodati dignutu germu.

    Tijesto umijesiti (mora biti prilično mekano, pa je dobro imati pri ruci još malo mlijeka ako bude pretvrdo). Pustiti da se digne. Ja koristim zatvorenu zdjelu.

    Kad udvostruči volumen, premijesiti, razvaljati na debljinu prsta i odmah izrezati krafne, pokriti ih krpom i ostaviti da se dignu. Pržiti u dubokom ulju.

    Napomene: brašno i svi drugi sastojci moraju biti iste temperature, prostorija treba biti zagrijana, a u ulje se može kapnuti 1 kap (ne više) limunovog soka da ne potamni. Ulje je spremno za prženje kad se oko uronjene čačkalice naprave mjehurići, ali treba paziti da nije pregrijano. Mora biti dovoljno duboko.

    Dodatak:
    Ima 2 načina kako se nadijevaju krafne - jedan je da se razvaljaju malo tanje, pa se na polovicu stave hrpice pekmeza, prekrije drugom polovicom i šteha oko "hupsera".
    Drugi način (puno lakši) je punjenje špricom kad su već gotove i ocijeđene od ulja (na salveti).

  10. #10

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    Quote Originally Posted by roz@ View Post
    Super ukusne nisu,suplje unutra, nema razvlacenja tijesta,ma stvarno za cas gotove.
    Hej, valjda si u brzini krivo stavila zarez...i ja sam u potrazi za onima koje nisu šuplje iznutra.

  11. #11

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    Peterlin, ova caka s limunovim sokom, da li bi to pomoglo da ne postanu izvana crne, a iznutra nepečene?
    (još nisam uspjela speći krafne da bih bila zadovoljna s njima)

  12. #12

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    39

    Default

    Zarez na krivom mjestu definitivno,tipkam na mob.pa mi je nepregledno,a i sam ubacuje rijeci pa svašta zna ispasti ako ne gledam.Sto se tiče tamnjenja krafni Ugarkovicka je neki da komentirala da je od previše secera u tijestu,pa možda smanjiti.Valjda zato kod kupovnih tijesto nije slatko nego su uvaljane u prst secera.

  13. #13
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    ja pravim po ovom receptu i nama su odlične :
    550g brašna
    2.5dl mlijeka
    40g kvasca
    8 žumanjaka
    100g šećera
    malo soli
    2 van.šećera
    100g maslaca
    ulja po potrebi
    malo ruma (2žl.)
    limun.korica

    tijesto mješam mikserom dok se nepočne odvajati od posude.gotovo tijesto razvaljam na oko 2 cm i izrežem čašom promjera oko 5-6 cm.
    prekrijem ih krpom i pustim dizati. nakon 20min okrenem i osstavim ih dizati još malo (ako imam dosta vremena). pečem u vrućem ulju ,poklopljene.
    kada su pečene stavim na ubrus da upiju i punim ih čokoladom i marmeladom.




    mene zanma da li stavljate svježi kvasac u kocki ili suhi di-go ? ja sam nekako navikla na taj suhi i stavljam ga u gotovo sve diz.kolače.

  14. #14
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by ljiljan@ View Post
    Peterlin, ova caka s limunovim sokom, da li bi to pomoglo da ne postanu izvana crne, a iznutra nepečene?
    (još nisam uspjela speći krafne da bih bila zadovoljna s njima)
    Kapljica limunovog soka služi da ulje ne potamni pri prženju (iako ja ne pržim nikad više od 2 runde).

    OVo što opisuješ dogodi se kad pregriješ ulje - izvana se tijesto spali, a iznutra ostane sirovo. Ulje mora biti prilično duboko, a negdje sam gore opisala kako se proba je li dovoljno ugrijano - uroniš čačkalicu, a oko nje moraju ići sitni mjehurići. Manje je zlo staviti prvu krafnu u nedovoljno toplo ulje (pa malo pričekati dok ne počne cvrčati) nego pregrijati ulje.

  15. #15

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    Ja sam totalni antitalent za krafne ali mi zato fritulice super ispadnu i moji ih obožavaju. Nakon jučerašnjeg neznamkojegpokušaja s krafnama koji nije uspio slijedećih dana ćemo male, meke, mirisne fritulice. Tijesto mi zamijesi pekač a ja samo žličicom vadim i pržim.

  16. #16
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Vrijeme je za krafnice!!! Ajmo recepte na sunce

  17. #17
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Vrijeme je za krafnice!!! Ajmo recepte na sunce
    Odeš u Spar ili Mlinar i kupiš koliko ti treba.

    Opametila sam se s godinama....

  18. #18
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    e tome sam se ja nadala, da će bar jedan recept bit u kojem su dućanu najljepše

  19. #19
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Zlatno zrno - najbolje su
    e sad, ne znam u kojim gradovima ima
    i ja se opametila ko Peterlin

  20. #20
    Boxica's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,402

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Odeš u Spar ili Mlinar i kupiš koliko ti treba.

    Opametila sam se s godinama....
    Mlinarove nisu fine...
    Imala sam isprobavanje zadnjih 5 dana (ne mogu doma djeci donijeti kaj god )

    Dobre su mi iz Interspara i Pan peka

  21. #21
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    6
    Quote Originally Posted by Boxica View Post
    Mlinarove nisu fine...
    Imala sam isprobavanje zadnjih 5 dana (ne mogu doma djeci donijeti kaj god )

    Dobre su mi iz Interspara i Pan peka
    Meni su najbolje Klasove, ali jedem sve.

  22. #22
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223
    Last edited by Jurana; 16.02.2017 at 18:17.

  23. #23
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    zakaj se mučiti napravite fritule



    ja bi rado da tak nekaj mogu klincu napraviti ali nažalost to ne hoda

  24. #24
    s_iva's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    703

    Default

    Vincekove su ok. Ipak su prosle godine bile bolje. Cijena 8 kn.

    Princess u Gajevoj - odlicne. Cijena 11 kn. Previše! Imaju i neke manje, kao fritulice, koje su jeftinije, ali svejedno svemu skupe.

    Svi hvale one iz slastičarnice Jakšić. Ja ih nisam probala.

    Lidlove nisu loše.

  25. #25
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Jurana hvala za link...bjezim odavde tu su kupovne hihihi

  26. #26
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    nisam nikad radila krafne
    a da se odlučim, ne bih radila one pržene u ulju, već ove koje se peku u pećnici
    čine mi se dobre, lijepo izgledaju i vjerujem autorici da su fine

    http://www.coolinarika.com/recept/na...ne-iz-pecnice/

  27. #27
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by s_iva View Post
    Vincekove su ok. Ipak su prosle godine bile bolje. Cijena 8 kn.

    Princess u Gajevoj - odlicne. Cijena 11 kn. Previše! Imaju i neke manje, kao fritulice, koje su jeftinije, ali svejedno svemu skupe.

    Čekaj, ovo su cijene za koliko krafni?

    imam neka nježna sjećanja na tople Vincekove krafne mekane poput oblaka, ali cijene 3-4kn maksimalno
    istinabog prije 10 godina

  28. #28
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    8 kuna za krafnu
    11 kuna za krafnu
    ??!!??

    te mora da su bozanstvene i posute zlatnim prahom

  29. #29
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    kod nas na poslu mozemo kupiti krafne (i kiflice, i strudle, kroasane, svasta peku), pitala sam za izvor i rekli su mi da su Ledove (smrznute)
    manje su od ovih koje imaju pekare, ali su preeefine, mekane, jako ukusne

  30. #30
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja volim one u Konzumu male, punjene čokoladom, isto smrznute

  31. #31
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    8 kuna za krafnu
    11 kuna za krafnu
    ??!!??

    te mora da su bozanstvene i posute zlatnim prahom
    Vjerojatno je to cijena za 4 u paketu.

  32. #32
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Vjerojatno je to cijena za 4 u paketu.
    tesko
    jer u vulgaris pekarama kao sto je Pan Pek, krafne su sada na akciji za 2,90 komad

  33. #33
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Danas u malom dućkasu Lonia kupila, 2kn komad

  34. #34
    TeddyBearz's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZGB
    Posts
    4,620

    Default

    U Princess u Gajevoj su nekad bile 9 kn, znači sad su skočile na 11?!

    Meni najbolje krafne imaju u slastičarni Ilica par metara nakon Britanca. Prefine su , koštaju 4 kn i nikad (a kupujem ih već godinama) se nije desilo da je ulje u kojem su pečene bilo užeglo, a to mi se redovno dešava sa krafnama iz dućana ili pekare, pa ih više ni ne kupujem.

    (Nadam se da se neću sad ureknuti i tamo sljedeći put naletjeti na takve. )

  35. #35
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by TeddyBearz View Post
    Meni najbolje krafne imaju u slastičarni Ilica par metara nakon Britanca. Prefine su , koštaju 4 kn i nikad (a kupujem ih već godinama) se nije desilo da je ulje u kojem su pečene bilo užeglo, a to mi se redovno dešava sa krafnama iz dućana ili pekare, pa ih više ni ne kupujem.
    Teddy, hvala što si me podsjetila na Britanac, tamo su uz krafne super i štrudle od jabuka i slanci

    ovo u Gajevoj je stvarno katastrofa - jedna krafna 11 kuna?!

  36. #36
    s_iva's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    zagreb
    Posts
    703

    Default

    Da, cijene su za 1 kom. Užas!
    (Ali morala sam ih probati!)

  37. #37
    MBee's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,918

    Default

    Da, u Vinceku su 8kn/kom. Mislim da su prošle ili pretprošle godine bile 5kn. Rade ih samo u veljači, inače nemaju u ponudi krafne. Ali su odlične! Nažalost prolazim tamo kad idem po malu u školu pa im ne mogu odoliti.

  38. #38
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    aaaaaa ja bih sad jela krafneeee
    a nemam koga poslati da mi kupi, smrc

  39. #39
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Moja mama je radila po ovom receptu, bile su odlične: http://www.jutarnji.hr/dobrahrana/re...rafne/3560528/

  40. #40
    TeddyBearz's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZGB
    Posts
    4,620

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    Teddy, hvala što si me podsjetila na Britanac, tamo su uz krafne super i štrudle od jabuka i slanci
    Oho, vidim da ću morati još štogod isprobati tamo. Inače kupujem samo krafne i čokoladne rolade tamo, nekako su mi druge stvari koje imaju ne pretjerano privlačne.

  41. #41
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    tesko
    jer u vulgaris pekarama kao sto je Pan Pek, krafne su sada na akciji za 2,90 komad
    Takve od 8 km za komad ne kupujem. Radije bi ih sama napravila ali ne mogu manje od pol kile brašna pa ih jedemo na silua. Budem fritule svakako, a krafne samo ako me djeca budu jako snubila.
    Last edited by Peterlin; 18.02.2017 at 14:46.

  42. #42
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Eh, da... Jučer sam u Koprivnici jela Dergezove krafne. Nisu badava. 3'90 kn po komadu ali kladim se da su bolje od Vincekovih.

    [www.dergez.hr
    Last edited by Peterlin; 18.02.2017 at 14:52.

  43. #43
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Bome ove godine ne mogu nigdje naći ukusne krafne kao one godine kada mi se slučajno potrefilo da sam ušla u Konzum, a oni taman vadili svježe fine krafne. Sada gdje god dođem zakasnim.

  44. #44
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ako se dobro sjećam, bila si trudna lani u ovo vrijeme, tako da računaj da vjerojatno nećeš naići na tako fine krafne

  45. #45
    ivana s's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,623

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Moja mama je radila po ovom receptu, bile su odlične: http://www.jutarnji.hr/dobrahrana/re...rafne/3560528/
    Hvala Jurana!
    Isproban, odlicno su ispale!

  46. #46
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,274

    Default

    ajde može li pomoć jurana i ivana S

    nije li možda ipak nekaj krivo u vašem receptu


    • 850 g brašna
    • 111 g germe

  47. #47
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Mislim da se moja mama u svemu držala recepta, jedino je u fazi prije oblikovanja krafnica dodala još brašna.

  48. #48
    ivana s's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,623

    Default

    Prepolovila sam recept ali sam isto dodavala još brašna, bilo mi je rijetko čim sam zamijesila. Na kraju sam na cca 500g brašna stavila malo više od 1 kocke svježeg kvasa.

  49. #49
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    jelena, to je tesko masno tijesto tako da treba vise kvasca. to su dvije kockice (onih 11g bi ja zanemarila.)

  50. #50
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    mislim da je kocka kvasca 40 gr.

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •