da, i to je ponekad dovoljno
edit - ovo je išlo za Kaae
da, i to je ponekad dovoljno
edit - ovo je išlo za Kaae
Posljednje uređivanje od vještičica : 12.02.2011. at 08:37
ana.m onda je do kave, nemoguce da bas nikakvu pjenicu ne dobijes osim ako ne mjesas dok stavis kavu skroz do dna sa zlicicom. Kazem ti, meni bude toliko puno pjene da moram ostavit da odstoji da se slegne.
Neeeee, ni slucajno, trebas bas s osjecajem onako samo po vrhu, polako da se kava otopi. Inace ti sve odmah padne na dno.
Ana-m, ako vodu zavriješ u električnom kuhalu, onda ti je bosanska varijanta kad se prokuhanom vodom (iz kuhala) zalije suha kafa u đezvi sasvim praktična, samo što moraš u trenutku kad vodom zaliješ kafu imati toplo kolo na koje ćeš vratiti džezvu da kafa krene. Ja zaljevam kafu onako malo, iz visine, isto da kajmak bude bolji.
Ključić, molim te, hajde podijeli s nama kavoljupcima koje si kave isprobala, hoćeš?
E curke, ovo je otkriće, ključić baš ti hvala, evo isprobala i super je, sad ću na poslu piti ovu kavu, prije bih napravila instant ali nije mi to bilo to, pogotovo za ujutro
a ja sam jutros u svoju tursku/bosansku/sprsku (skroz ste me zbunili!) kavu stavila malcice cimeta i bila mi je odlicna!
pokusala sam kavu skuhati na razicite nacine, ali moram vam reci, da bas i nema puno razlike - po okusu. jedino sto sam primijetila je, da ako puno i duboko promijesas kavicu koju si zakuhala, pjena nestane. dakle, tko voli pjenu, ne smije puno mijesati.
Ključić, hvala ti!
Pitala sam jer ja osobno nikad nisam išla u "istraživanje" - uvijek kupim Franck kavu (ali ne ciglicu, vidiš zanimljivo!) i to je to.
Inače, kod bake od mm uvijek popijem kavu koje nema u Zgb, iz njihove lokalne pržionice je a jako je dobra!
Javi ako ćeš jo što isprobati - mislim, prije nego se "skineš" s tog crnog poroka![]()
Ja sam danas probala skuhati "običnu" tursku. Ja ju pak zovem, prigorska turska
Jedino pto sam promjenila je način zakuhavanja vode, a to je bilo hladna voda, na laaaaganu vatru i polakoooo. I dobila sam pjenicu. I istina da se ne smje puno mješati da bi ta pjenica ostala...
A još mi je nešto palo na pamet. Da li ima veze kakvo je grlo džezve?? Jer mi se nekako čini da što je uže, pjena je bolja, tj, da kod ovih širokih đezvi to je malo problem...
ja nikad nisam ni probala popiti kavu.
a kuham je roditeljima od svoje 6. godine.
apropos vase kave, vidjeh jucer u jednom nasem veeelikom trgovackom lancu kavu marke Šeherezadane bi čovjek vjerovao, al eto.....
MM ne pije kafu, ali je zato umije skuvati svojoj ženi bolje od nje same![]()
odvratno izgleda.
kao neka tekućina iz blatne lokve.
to je valjda jedina stvar koju nisam probala, a mogla sam.
jedem kolače s kavom i fini su mi jako.
i čokolada s kavom mi je super,
kavabon - bljak. pa pretpostavljam da je i kava baš takvoga okusa.
Beti, nije da ne pijem kavu jer mislim da je štetna. Dapače, totalna sam niskotlakašica i voljela bih da je povremeno mogu popiti, kad me glavobolja sahvata.
ali, ne mogu se prisiliti da to stavim u usta.![]()
meni isto kava nije dugo vremena bila privlačna, ali sam se navikla zbog okoline
što se tiče tlaka - ja sam niskotlakaš i kava me ubije, moram je popiti s dosta mlijeka i nešto sitno pojesti, za podizanje energije daleko je bolji crni čaj
crnu kavu bez mlijeka ni dan danas ne mogu popiti, bilo tursku bilo espresso, a isto jako volim kolače, sladolede s okusom kave a volim i kavabon![]()
Pa nije kava crnčev znoj, apri
To je ukusan napitak za kojim luduje pola zemaljske kugle!
najbolja mi je kava bila dok nisam otvorila ovaj topik
otad sto recepata a ja samo blato pijem
Jel' ima netko za preporučiti džezvu sa debljim dnom da može na indukciju?
S ovom koju imam ne mogu više kuhati tursku jer mi ne radi na indukciju. Probala sam tražiti po dućanima, ali sve su tankog dna (ili aluminijskog).
Ja bi opet pila tursku kavu!!!
ivancice, pa zakuhaj vodu u bilo kojem lončiću s debljim dnom i zalij kavu pripremljenu u đezvi. Ako možeš, poslije toga samo pristavi đezvu na kolo (jel ostane toplo bar malo nakon što makneš lonac s vodom?)
Ne može. Već sam razmišljala da zakuham u kuhalu za vodu i prelijem. Ali ne mogu ponovno zakuhati do vrenja. Što je ključno.
Čim makneš posudu s ploče, ona se hladi. Možeš ju dirati rukama slobodno, bude mlaka, a to nije dovoljno toplo.
To i je jedna od prednosti indukcije, ne možeš se opeći. Ali evo i mana, ne možeš si skuhati tursku kavu.![]()
ivancice, pa probaj bez dizanja kave, samo prelij vrućom vodom. Napisale su cure gore da i tak rade, a i ja tak radim u f. preši. Kava koju stavljam je obična kava samo malo grublje mljevena.
pomikaki, padni mi na grudi.
nek nisam jedina frikuša!
(iako, u našem društvu sa faksa, od nas desetak koji smo bili stalno zajedno - nitko nije ni probao kavu. mislim da ih je sada troje koji piju).
kad drugi piju kavu, ja pijem čaj ili vruću čokoladu (ne možete mi reći da je kava bolja od potonjega)
eto ga na, nisam kave nit vidila nit mirisala a ispadnem i frikusa :shock:
nikad kavu pila, a ko i apri - kuhala doma kavu od kad znam za sebe... doduse, kod nas se kuhala espresso kava
a ne volim ni bonbone, ni kolace, ni sladoled, nista sto u sebi ima kave... ni - tiramisu'
beat that![]()
ti nisi frikuša, ti si blesača!
ču`, ne voli kolače s kavom?!
(al da ti je cole, a) :Razz:
Apri meni osobno je kava daaaleko ispred tople čokolade! Ali, ja nisam ljubitelj čokolade. Mada je volim u kolačima, tj. volim sacher tortu jako jako, npr. i kolače slične tome.
Ali čokolada bi mogla i istrunuti pored mene.
Kavabon je i meni odvratan dok kolače s kavom volim. Ali daleko najfiniji su mi "bijeli" kolači!
E sad smo malo OT.
Ajde Ana skuhaj pa ponesi na primopredaju u četvrtak turske!![]()
Kakva jedina frikusa, apri.
Pila sam nekad kavu jer je to bio izuzetno jeftin nacin za provodjenje vremena u birtijama u srednjoj skoli. Onda sam jedan dan zakljucila da je ne volim i sad je nisam ni primirisala preko deset godina.
Bezveznog mi je okusa, fino mirise, ali ne treba mi. Mogu zivjeti i bez cokolade i kolaca s okusom kave.
Crni caj, s druge strane.... njam.
kavoljupci, podižem s pitanjima.
priprema li netko kavu u french press?
gdje ste kupili press (osim što mora imati metalnu mrežicu, ima li razlike između onoga za 50kn i onoga za 400kn)?
koju kavu kupujete?
i ja bi pitala, jel netko kupio, radio u onom *** gusto aparatu?? plan mi ga je kupiti pa me zanima jel fakat super koliko ga hvale ili??
a što se tiče turske kave, fuj ne mogu je smislit, a kuham ju i uvijek se mogu udat nakon skuhane kave![]()
Posljednje uređivanje od apricot : 26.05.2011. at 16:51 Razlog: piiiiiiip...
napokon pijem dobru kavu, ali nemam je zavijeka
kupila 20 deka kave iz etiopije u jednom kaficu u beogradu
inace je kazu filter kava, ali ja sam trazila da mi je samelju za tursku
ne znam sto cu piti kad to potrosim, ko ce se vratit na ove :/
Super mi je tema. U vojsci sam ovladao tajnama spravljanja takve kave. Računam da sam tada skuhao oko 80kg kave.
Ono što sam naučio je da kava koju zovemo turskom je zapravo srpska jer se kuha sa šećerom. Turska je bez. Grčka je s gro šećera.
Za najbolju kavu treba svježe pržena kava, dakle ne više od mjesec dana od prženja. Treba biti i svježe mljevena, dakle najviše tjedan dana.
Za pravu kavu treba pripremiti vodu na pravi način, a to je najkompliciraniji dio. Voda NE SMIJE zakuhati. Mjehurići s dna ne smiju doći do površine. Ako ipak zakuha može se frknuti malo hladne vode, ali to nije jednako dobro kao voda koja nije zakuhala uopće.
U suhu džezvicu se stavi kava i šećer i zagrijava se na vrlo laganoj vatri uz povremenu trešnju. Čim pusti prvi dim treba ju zaliti s vodom. Toči se prvo oko prst vode (fssss!) i nježnom rotacijom se zamiješa kava s vodom, a voda se toči do oko 1/2 cm ispod ruba. Grije se na laganoj vatri dok pjena, zapravo kora dođe do ruba.
Prije točenja treba malo kucnuti s džezvicom po podlozi, jer je pjena prilično kruta i hoće pljusnuti ako se ovaj korak preskoči. Dok se toči, ako je sve napravljeno kako treba, kava je sasvim prozirna i uredno se taloži.
Vau Davore, odličan opis...To ću morati isprintati jer je fakat kao neki recept...Dok se ne ispraksam...
ana ti JOŠ nisi savladala kuhanje kafe...:anbilivabl:
biće da je ne kuvaš svaki dan![]()
ajme, majko...
pa prije bih reform tortu napravila nego skuhala kavu po davorovom receptu.
umorih se čitajući.