Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 50 of 111

Thread: Jaje na oko

  1. #1

    Default Jaje na oko

    kad sam počela učiti kuhati, rekli su mi da je svaki početak težak, počinje se s kavom i jajetom
    jesam malo napredovala od tih osnovnih stvari, i ne mogu reć da mi se ne zalomi nekad da i dobro nešto skuham
    ali zapravo te osnove mi baš i nisu savršene

    za kavu imao temu

    može jedna i za jaje?

    (ak mogu apri i ana.m imat svoje teme, hoću i ja jednu)

    sad ozbiljno kako pečete jaje na oko?
    kako ga ispeći da bjelanjak bude čvrst, a žutanjak mekan, da se može kruh fino tunkati u njega?

    meni to rijetko kada uspije

    uglavnom ako mi je bjelanjak dobro pečen onda i žutanjak skoro cijeli bude čvrst, kao kod tvrdo kuhanog jajeta
    ako mi je žutanjak mekan, onda mi, uglavnom barem mali dio bjelanjka ostane ljigav

    uglavnom mi nikad ne uspije pa radim kajganu

    kako pečete jaje na oko?

  2. #2

    Join Date
    May 2006
    Location
    karlovac
    Posts
    1,756

    Default

    Bacim na vruće ulje, brzo okrenem, a potom za vrijeme pečenja malo vilicom izbodem bjelanjak da se raširi po tavi i jače zapeče.

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    nemam pojma kako rasčlaniti i opisati korake u pečenju jaja na oko,

    ali mislim da mi definitivno moramo razmjeniti jaja
    - meni redovito ispadne takvo kakvo ti voliš
    a ja preferiram čvrst i bjelanjak i žumanjak (ok znam treba ga duže polijevati s uljem/masnoćom da se stvrdne)

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    bjelanjak treba imekan i bijel, zumanjak okrugli, vodenasti i bez sline
    taman tako kako i ti volis

    bacim ga na vrelu tavu, smanjim temperaturu, a uz rub zumanjka probusim rupice da bi se slina kliznula dolje i stvrdnula se

  5. #5
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    nu nje, topik otvara :D

    kada se masnoća srednje jako ugrije, lupneš jaje na nju
    i
    velika kuhinjska žlica je tu glavno i jedino pomagalo
    brzim pokretima žlice grabiš masnoću i zalijevaš samo bjelanjak dok ga ne ispečeš do mjere koje želiš
    nakon toga svega par puta (ili koliko hoćeš da bude čvrsto) preliješ i preko žumanjka i ćao.

  6. #6
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ako ne koristis masnocu, probaj na moj nacin

  7. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    39

    Default

    Meni uvijek uspije,osim ako kojim slucajem mi se razlije zutanjak.Zagrijes jako ,jako ulje(mislim da je u tome sva mudrost) jaje prvo razbij u šalicu manje će ti spricati.Možeš uzeti jusnu zlicu pa zalijevati uljem preko jajeta ili meni draza varijanta preokrenuti na drugu stranu da se zapece.Kod ove prve se može desiti da i bjelanjak ostane malo sirov a to bas ne volim.I tko voli,koristi-peći na svinjskoj masti.

  8. #8
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    ja mislim da je vruća tava ključ uspjeha
    ja stavim kap/dvije maslinovog ulja, dobo zagrijem tavu i bacim jaje
    bijelanjak malo povućem sa strane, da se raširi. za čas je gotovo. bijelanjak bijel a žumanjak mekan

    doduše, to jedem valjda jednom godišnje ili rijeđe pa ne mogu reći da imam puuuuuno iskustva u pripremi

    u biti, radim ko ivarica ali s malo ulja

  9. #9
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Quote Originally Posted by AdioMare View Post

    kada se masnoća srednje jako ugrije, lupneš jaje na nju
    i
    velika kuhinjska žlica je tu glavno i jedino pomagalo
    brzim pokretima žlice grabiš masnoću i zalijevaš samo bjelanjak dok ga ne ispečeš do mjere koje želiš
    nakon toga svega par puta (ili koliko hoćeš da bude čvrsto) preliješ i preko žumanjka i ćao.
    Tocno tako! Godinama sam to usavrsavala jer mrzim onu slinu a obozaaavam umakat kruh u zutanjak. Ustvari bjelanjak pojedem na silu, da se ne baci

  10. #10
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Zalijevanje masnoćom je rješenje; ja doduše ne volim mekani žutanjak pa sam uvijek preokretala jaje.
    (dok sam pekla jaja na oko, nisam sigurno 20 godina)

  11. #11
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Što je ovo danas...jajčani dan u nekoj novoj dijeti?

  12. #12
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    čitam vaše recepte i čudim se koliko ulja stavljate?

    mislim, nije to nikakva kritika, samo nisam nikad vidla da netko koristi toliko ulja za ispeć jaje. ali sad mi je jasnije zašto je moja cimerica uvijek govorila da će za npr. ručak spremiti prženo jaje

  13. #13
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Meni je jaje najbolje kad se na malo masl.ulja prvo baci nasjeckanog češnjaka na par sekundi, pa onda jaje, i tek ga malo vilicom probrljaviti po tavi, dakle ni na oko ni kajgana.

  14. #14
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja sada sebi jaje pečem na teflon tavi koju eventualno premažem uljem pomoću papira, i to omlet a ne na oko, pečenje jaja na oko mi je uspomena iz djetinjstva i to se radilo na svinjskoj masti.

  15. #15
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by puntica View Post
    čitam vaše recepte i čudim se koliko ulja stavljate?

    mislim, nije to nikakva kritika, samo nisam nikad vidla da netko koristi toliko ulja za ispeć jaje. ali sad mi je jasnije zašto je moja cimerica uvijek govorila da će za npr. ručak spremiti prženo jaje
    Vidiš, a meni jaje na oko mora plivati u masnoći i to mi je najbolja domaća svinjska mast.

    Mast mora biti jaaako vruća, tak da su rubovi bjelanjka reš pečeni. Izlijem jaje u mast, nakon minute ga pažljivo okrenem i za 20 sekundi izvadim. Bjelanjak nije sluzav, a žutanjak meeekan.

    Ovo okretanje sam usavršila nedavno, prije sam i ja poljevala masnoćom, ali znalo je ispasti nesavršeno jaje.

  16. #16
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Nisam pročitala sve postove, ali evo kako ja pečem jaja na oko!

    S obzirom da volim baš ovako opisana...
    Stavim na maaaalo ulja. Malo ih posolim, u zadnje vrijeme začinskom solju! I poklopim! I poklopac odižem svako malo i brišem onu vodu kaj se zapari, da mi jaje ispadne fino pečeno...
    I bude odlično. Bjelanjka pečen taman, žutanjak se može fino onako kruhekom trackati, a na žutanjku nema one slinave opne, engo je sve fino lagano pečeno.

    Kažu da je jaja na oko najbolje raditi na masti! I to je stvrano istina.
    Inale, pto se količine uja, asti tiče...Ja ni anle ne korsitim puno, tako ni za jaja ne koristim puno.
    Prije kada nisam imala AMC, jaja sam pekla u običnoj tavici. A ono što tada moraš raditi da bi dobio ovako željeno pečeno jaje je da uzmeš žličicu i zaljevaš jaja s masti na kojoj se peče jaje! Isto prefino!

  17. #17

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    nl
    Posts
    3,369

    Default

    hitim jaje na vrelu tavu i poklopim i smanjim plin na najslabije

  18. #18
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Najbolje peceno jaje je nepostojece peceno jaje.

    Inace, tava mora biti vruca. A i bolji je zumanjak koji nikamo ne curi. No opet, najbolje je nikakvo jaje.

  19. #19
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ja bih ti rado otkrila recept, ali mi moraš reći želiš li onaj za jaja vulgaris, ili obogaćena picekom?

  20. #20
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by ana.m View Post
    Kažu da je jaja na oko najbolje raditi na masti! I to je stvrano istina.
    ako voliš okus pečenog na masti da
    ako ti se na taj miris diže želudac, onda ne

  21. #21

    Default

    daj magriz recept za oba
    baš me zanima kako pečeš jaje s proteinskim dodatkom?

    ne kužim ako se jaje okrene kako žutanjak ostane tekuć?
    pa što se onda ne zapeče, berem površina žutanjka?
    i meni mama kaže da zaljevam masnoćom
    ali onda isto zapečem žutanjak
    (a nisam se sjetila zaljevati samo bjelanjak)

    volim baš onako opisano, bjelanjak pečen, sa smeđom koricom na rubovima i dnu
    a žutanjak mekan

    to rijetko jedemo, ali kad radimo blitvu s palentom i jajem na oko hoću da mi žutanjak bude savršen

    i da, ne smrdi mi svinjska mast :prase debelo:

  22. #22
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Kakva sad blitva s palentom.
    A onda jos i jaje.

    Jaje na oko ide sa spinatom. I hrenovkom. I pire krumpirom.


    ....u vrticu, tamo negdje ranih osamdesetih.

  23. #23
    vještičica's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    vjesticica[at!]gmail.com
    Posts
    3,005

    Default

    Jako jako jako zagrijana tava debelog dna (suva), dodaš svinjsku mast (na ulju nikad ne ispadne tako dobro), čekaš da se jako jako ugrije (počne da se puši), izliješ jaja koja si prethodno razbila u šolju, makneš sa vatre, tu i tamo zaliješ bjelanjak ako ima potrebe (obično nema)
    Gotovo!
    Tako se peku jaja na oko koja možeš umakati, a okolo imaju "čipkicu" od reš pečenog bjelaceta

  24. #24
    katarinam's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Posts
    610

    Default

    Ja baš ne volim jaja na oko, al zato mm ih voli, isto tako sa mekanim žutanjkom tako da ih njemu pripremam. a što se tiče mene ja ti volim samo bjelanjak pa ih znam samo istresti u tavu i tako zapeći.
    a volimo i onu kombinaciju jaja sa domaćem špekom... odlično!

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by vještičica View Post
    Jako jako jako zagrijana tava debelog dna (suva), dodaš svinjsku mast (na ulju nikad ne ispadne tako dobro), čekaš da se jako jako ugrije (počne da se puši), izliješ jaja koja si prethodno razbila u šolju, makneš sa vatre, tu i tamo zaliješ bjelanjak ako ima potrebe (obično nema)
    Gotovo!
    Tako se peku jaja na oko koja možeš umakati, a okolo imaju "čipkicu" od reš pečenog bjelaceta
    Kad sam pržila, radila sam ovako.

    Sad smo to izbacili iz prehrane (i mast i jaja na ovaj način) pa već duuuugo nismo...

    Inače, meni je wok bio zakon za to jer ima mali promjer dna, pa ako pržiš 1-2 jaja treba vrlo malo masnoće.

  26. #26
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Imam običnu malu emajliranu tavicu u kojoj dobro zagrijem masnocu (najvise volim maslo, ne maslac nego ghee, ako nemam onda maslinovo ulje), maknem s vatre, ubacim jaja i vratim na vatru koju smanjim. Onda skinem slinicu i poklopim na kratko. Bude taman za umakanje.
    Al ja ipak vise volim kajganu.

  27. #27
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Zaboravila sam da kod mene nema ni blizu masnoce za preljevanje bjelanjka.

  28. #28
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Ne preljevam jaja, volim sunny side up.
    Prigam ih na maslinovom ulju koje zagrijem na jako pa smanjim vatru na najslabije. Lupnem jaje, ali pustim prvo bjelanjak da padne (ono klasično odvajanje bjelanka od žumanjka) i kad očistim žumanjak od bjelanka lagano spustim žumanjak na bjelanjak i tako sa svim jajima. Pustim da se bjelanjci sprigaju, malo ih pantarulom raširim, jer sam ALERGIČNA na slinu. kad je bjelanjak sprigan da baca na žučkasto-smeđe na krajevima, maknem sa vatre, posolim, i izvadim sa špatulom na pjat (ili mm-u na tost), i to je to. Savrešno spečeno jaje bez imalo sline i super sočnim žumanjcem.

  29. #29
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Nakon godina i godina korištenja ulja, ove jeseni smo se opet vratili na svinjsku mast, i stvarno, jaja su onakva kakva već dugo nisu bila

    Volim meke žumanjke, ma čak mi ne smeta ni onaj neispečeni dio bjelanjka, samo ga maknem na stranu i točam kruh

  30. #30
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by enela View Post
    Vidiš, a meni jaje na oko mora plivati u masnoći i to mi je najbolja domaća svinjska mast.

    Mast mora biti jaaako vruća, tak da su rubovi bjelanjka reš pečeni. Izlijem jaje u mast, nakon minute ga pažljivo okrenem i za 20 sekundi izvadim. Bjelanjak nije sluzav, a žutanjak meeekan.

    Ovo okretanje sam usavršila nedavno, prije sam i ja poljevala masnoćom, ali znalo je ispasti nesavršeno jaje.
    Moram samu sebe ispraviti (brojala danas): za 5-7 sekundi.


    Kad smo već kod jaja, meni je teže napraviti kuhana jaja tako da je bjelanjak tvrd, a cijeli žumanjak mekan. Tu mi vrijeme ovisi o broju jaja, veličini, vrenju vode... Nekad je dobro za 3.5 min, a nekad nisu ni 4 min dovoljne.

  31. #31
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Ni ja ne znam skuhati jaje na "mekano". Imala sam period strasne zelje za tako kuhanim jajetom, od 10-tak proba uspjela sam samo jednom. Ili je premekan bjelanjak, dakle ocito nekuhan ili se zutanjak stvrdne i ne mogu umakat.

  32. #32
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by koksy View Post
    Ni ja ne znam skuhati jaje na "mekano". Imala sam period strasne zelje za tako kuhanim jajetom, od 10-tak proba uspjela sam samo jednom. Ili je premekan bjelanjak, dakle ocito nekuhan ili se zutanjak stvrdne i ne mogu umakat.
    Mi smo manijaci za jajima umeko. Ovako, uzmeš tečicu u koju taman stane jaja koliko želiš kuhati, ali ne jedno ispod drugog, nego jedno pored drugog. Uliješ vode točno do 3-4 mm ispod vrha jajeta, dakle jaja vire van vode i lagano posoliš vodu da ti ljuske ne puknu. Kad prokuha izmoliš Očenaš (ali fakat cijeli) moj tata ateist broji do 12 - neće iz principa da moli očenaš, i onda izvadiš. Na brzinu lupneš jedno jaje, i vidiš jeli sve super kuhano, ako je, brzo ostatak jaja pod hladnu vodu, ako nije, ostaviš ostatak jaja još malo u vodi da se skuhaju. I to je to, nakon 2-3 puta bi trebala naučit. Važno je da imaš na umu veličinu jaja, sad imaš ove M,L,Xl serije jaja, pa za veća jaja treba duže kuhanje.

    Ali meko kuhana jaja su definitivno najkompliciranija za napravit dobro.

  33. #33
    Administratorica puntica's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,634

    Default

    Quote Originally Posted by RozaGroza View Post
    Kad prokuha izmoliš Očenaš (ali fakat cijeli)

    to su tzv. pobožna jaja

  34. #34
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    rijetko kad jedem jaja, a kad ih frigam, frigam ih na malo maslaca. za razliku od vas, ja volim da mi i žumanjac bude pečeniji, pa ga probijem da se razlije okolo, a slinicu rastram okolo, tako da je u konačnici nema.

  35. #35
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    kad smo kod jaja - jel itko ikad poširao jaja i kako se to radi?

  36. #36
    jele blond's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    zagreb
    Posts
    452

    Default

    [QUOTE=ana.m;1812369]S obzirom da volim baš ovako opisana...
    Stavim na maaaalo ulja. Malo ih posolim, u zadnje vrijeme začinskom solju! I poklopim! I poklopac odižem svako malo i brišem onu vodu kaj se zapari, da mi jaje ispadne fino pečeno...
    I bude odlično. Bjelanjka pečen taman, žutanjak se može fino onako kruhekom trackati, a na žutanjku nema one slinave opne, engo je sve fino lagano pečeno.

    Kažu da je jaja na oko najbolje raditi na masti! I to je stvrano istina.
    QUOTE]

    Ja ih radim isto ovako.
    A poširana, jaje u šalicu, pa u kipuću slanu vodu. Kratko, ni minutu, pa van i jedno po jedno.

  37. #37
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by puntica View Post

    to su tzv. pobožna jaja


    A poširana u slanu kipuću, može iz šalice a može i direktno, ja ih kuham negdje minut ipo-dvije na srednjoj vatri. Izvadiš, popapriš i još zeru posoliš i to je to.

  38. #38
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Poširana u juhu od paradajza!

  39. #39
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Poširana u juhu od paradajza!
    zezaš ili?

  40. #40
    MarikaPika's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    710

    Default

    meka jaja...pih, kakvo je to uzbuđenje?
    ja volEm da je sve tvrdo, i jaja i ...kobaja

  41. #41
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne zezam. Meni je to jako fino.

  42. #42
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ne zezam. Meni je to jako fino.
    I skuhaš klasičnu juhu od pomadora i onda ubaciš jaje da se skuha? Kako se to jede? Možda bi mm volio jer obožava i pome i jaja.
    Marika

  43. #43
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    upravo tako kako si napisala. samo za prvi put odvoji malo juhe pa ukuhaj jaje za slucaj da ti se ne svidi. kad pojedes juhu iz tanjura, ostane ti jaje. ili mozes sve skupa.

  44. #44
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Roza, vrati se na topic o juhi od rajčice.
    Propuštaš najzanimljivije teme!

  45. #45
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    ako voliš okus pečenog na masti da
    ako ti se na taj miris diže želudac, onda ne
    Ja osobno ne volim, ali i se ne diže ni želudac od toga. Meni su recimo jaaaaako fina jaja na maslnovom ulju.

  46. #46
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ja jaja pečem na suhoj tavi.
    i naravno da nisu ni izbliza ukusna kao kad mi strina ispeče u dubokoj svinjskoj masti, pa kad ih zalijeva.
    a jaja nisu razlivena, nego sva trbušasta, valjda cijelo jaje u poveću žlicu stane.
    i kad ih ispeče po 20 u jednoj tavi...

    mljac!

    a koliko jaja možete pojesti?

  47. #47
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    3 u kajgani, 1 na oko, 1 poširano.

  48. #48
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    2-3 u kajgani, 2 na oko, 2 u meko.

    Moram provat ovo sa juhom od pomadora! Sutra je pravim za objed definitivno. Odo sad povirit temu o juhi, taman muški rod spava - sloboda

  49. #49
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Poširana u juhu od paradajza!
    lagana digresija (ali samo lagana jer opet ima jaja) - meni su u juhi od poma najdraže cincarele - užbaćeno jaje sa brašnom pa prokuhano u juhi....mljac

  50. #50

    Default

    Quote Originally Posted by RozaGroza View Post
    Kad prokuha izmoliš Očenaš (ali fakat cijeli) .


    poširana nisam nikad jela
    koja je njihova posebnost?
    ili prednost nad običnim kuhanim jajetom?

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •