Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 111

Thread: Jaje na oko

  1. #51
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Paa, niš bogznakaj. Kuhaju se bez ljuske u octenoj vodi, a kad se stisnu, izvadiš cjediljkom.

    Kad smo moj brat i ja bili mali (i kad nismo živjeli u strahu od salmonele) obožavali smo npr. za nedjeljni ručak razbiti svježe jaje u tanjur, pa na njega vrelu juhu i ostaviti par minuta da se ohladi na radnu temperaturu. Za to vrijeme jaje se skuha (bjelanjak) i kad probušiš žumanjak žlicom, ispadne juha fina kremasta i žuta, a bjelanjak pojedeš umjesto rezanaca. Moj brat je bio lud za tim, ja ne toliko, ali sam jela.

    Ipak, moja djeca to nisu nikad ni vidjela, jednostavno mi nije palo na pamet da im to ponudim. Sad su već dovoljno veliki... mogla bih ih pitati.

  2. #52
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    a koliko jaja možete pojesti?
    mogu

    5 na oko
    5 umeko
    10 u paradizotu

    ali pojedem 3

  3. #53
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by Pinky View Post
    lagana digresija (ali samo lagana jer opet ima jaja) - meni su u juhi od poma najdraže cincarele - užbaćeno jaje sa brašnom pa prokuhano u juhi....mljac
    imam traume iz djetinjstva kad sam kod bake morala jesti prežganu ili paradajz juhu s umućenim jajem
    takav izgled jela definitvno nije moj izbor

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    a koliko jaja možete pojesti?
    1-2 godišnje. i to za uskrs, zbog običaja

  4. #54
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    jedino za što ću se prodati od jaja je dobro umućen šato

  5. #55
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    koja je njihova posebnost?
    ili prednost nad običnim kuhanim jajetom?
    ne moraš ljuštiti koru

  6. #56
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    baš jaja? pojedem možda (ako i toliko) 2 mjesečno

    edit: evo upravo kuham juhu od poma sa cincarelama. bolje bi bilo da nisam čitala
    Last edited by Pinky; 13.02.2011 at 20:09.

  7. #57
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ajme!
    nisam se mogla sjetiti da je ljuska, a ne kora!

    ja isto mogu pojesti 5-6 pečenih odjednom (jedem bez kruha)
    i kuhanih rovito.
    tvrdo kuhana 2-3
    u kajgani... Bog zna.

    ali se kontroliram.

  8. #58
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja sam odmah napisala reduciranu količinu. Inace bi mi bilo zlo.

  9. #59
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ja mogu pojesti do max 4 jaja odjednom. I to ako su meko kuhana. Na oko max. 2, smeta mi masnoća, a bez nje ne znam ispeći jaje, nije mi to to.

    A jeste kao klinci jeli umućeni žumanjak sa šećerom- što duže mutiš žličicom to je gušće i kremastije?Mmmmm....Blažemo vrijeme bez saznanja o salmoneli.
    Last edited by ivancica; 13.02.2011 at 20:17.

  10. #60
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    A žumanjak umiješan sa šećerom i preliven vrelim mlijekom?

  11. #61
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    ivančice, ne pratiš na satu!

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    jedino za što ću se prodati od jaja je dobro umućen šato
    ne znam tko od nas nije odrastao na tome.
    svaki božji dan... oko 6 popodne, kad mi se prijede nešto slatko (a mama bila ista nemajka ko i ja)... mutila sam jaje i šećer. dok ruka ne otpadne, pa onda još malo.

  12. #62
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    A žumanjak umiješan sa šećerom i preliven vrelim mlijekom?
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    pa onda hvataš onu pjenu

  13. #63
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    moje siroto dijete bi svaki dan za svaki obrok jelo samo jaja (bar 3) da ga se pita (ok, i paštu, ali to je već za drugi topic)
    ali ne dam. dobije 1x tjedno po 1 ili 2 i to mu je dosta
    i to fina na oko, na maslinovom ulju, da može kruh toćat

  14. #64
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    A jeste kao klinci jeli umućeni žumanjak sa šećerom- što duže mutiš žličicom to je gušće i kremastije?Mmmmm....Blažemo vrijeme bez saznanja o salmoneli.
    a posebno stući bjelanjak pirunom da stoji na tanjuru naopako, pa ga na kraju dodati u žutanjak sa šećerom

  15. #65
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ma kakva salmonela

    mi jos uvijek jedemo bacena jaja, mmmmmmmmmmmmmmmm
    idem sad dva komada

    kad je bal, nek jebal

  16. #66
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    ma kakva salmonela

    mi jos uvijek jedemo bacena jaja, mmmmmmmmmmmmmmmm
    idem sad dva komada

    kad je bal, nek jebal
    što su to bacena jaja? :neznalica:

    e da, i pila sam nekad sirova jaja (kod bake na selu), ali mislim da bi mi sad veći issue bila gadljivost nego salmonela

  17. #67
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    žbaćeno jaje ti je jaje sa šećerom

  18. #68
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ivančice, ne pratiš na satu!



    ne znam tko od nas nije odrastao na tome.
    svaki božji dan... oko 6 popodne, kad mi se prijede nešto slatko (a mama bila ista nemajka ko i ja)... mutila sam jaje i šećer. dok ruka ne otpadne, pa onda još malo.
    zamišljam te kako bjesomučno lupaš i vrtiš žličicom do željene gustoće!

    Ček,ček, vi još uvijek to radite? Ja nisam to jela dobrih 28 godina. Strah me salmonele.

    Ovo martino, mljaci...isto nisam 100 godina.

    ivarice, kakva "bačena jaja"? Nisam sve baš pažljivo čitala, možda mi je promaklo.

  19. #69
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    što su to bacena jaja?
    znaš: bati, bati le manine...

    (udaraj, tapši, mlati)

  20. #70
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    baćeno jaje je ovo sto ti ne jedes vec 28 godina, a ja jedem svih 40

  21. #71
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    evo još netko nije znao pa marta fino odgovorila.

    A gdje nabavite jaja koja se usudite termički neobraditi?

  22. #72
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ne znam, ja se ne usudim. Mala od žene koja radi kod nas je prošle godine imala salmonelu. A imaju domaća svoja jaja. Pa sad ti budi pametan.

  23. #73
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    evo još netko nije znao pa marta fino odgovorila.

    A gdje nabavite jaja koja se usudite termički neobraditi?

    kupujem ih bilo gdje, najcesce na trznici (s farme, ne od kumica), ali i u trgovinama
    kako mislis usudim se?
    jednostavno ne razmisljam o salmoneli
    znam samo dvije osobe koje su je imale u zivotu, a nijedna od njih od jaja

  24. #74
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by ivancica View Post
    Ne znam, ja se ne usudim. Mala od žene koja radi kod nas je prošle godine imala salmonelu. A imaju domaća svoja jaja. Pa sad ti budi pametan.
    svako jaje istim putem ide - svako je potencijalno zagađeno
    rješenje - dobro prati ruke, prati jaja i uživati u finom šatou. a ako će me salmonela, bar ću smršavit

  25. #75
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Možda se odvažim jednom. Kvragu kad se bojim.

    A i kile bi radije primila nego ih davala, pa i to nije argument mi za ne razmišljati.

  26. #76

    Default

    meni nije fino kad se doda snijeg
    samo žutanjak i šećer
    i može kap ruma

    o salmoneli ne razmišljam
    Last edited by aleksandra70vanja; 13.02.2011 at 23:40.

  27. #77
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Meni nikad baš nisu bila fina ta sirova jaja sa šećerom, kako god dobro razmućena bila, ni žumanjak ni cijelo jaje... Prežganu juhu s ukuhanim jajima jedem, ali nisam luda ni za juhom ni za jajima (pa to pojedem ako se zalomi kod moje mame ili svekrve). Često sam ukuhavala jaje u bistre juhe dok su djeca imala manje od 3 godine, kasnije sam nekako prestala...

    Kad bolje razmislim, ni kuhano (osim za Uskrs) baš ne bih. Ni pečeno ni prženo... To mm povremeno priprema sinovima (mali voli kuhano, veliki kajganu, mm isto kajganu ali više ne jede jer ne smije)

    Jaja = sirovina za kolače i tjestenine, a tu nema zamjene

    Gris knedli ili levanci bez jaja - nula bodova (ni ne znam to napraviti)
    Tarana i rezanci - nula bodova
    Našlo bi se toga još...

    Jednom je kolegica s posla uzela moju knjigu recepata za kolače, pa se smije i kaže - u 90% slučajeva unutra idu samo 2 jaja!

    Pa da - velim ja - taman toliko i treba, 2 jaja!

    (Doduše, nije to baš tak - volimo mi i šnenokle, radim jednu finu tortu od 8 jaja i drugu od 10... ali to samo prigodno.)

  28. #78
    RozaGroza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,601

    Default

    Ivarice zaboravila si napomenut da ne izbate i slinu baćeno je samo žumanjce izbaćeno s cukarom, 2 žumanjca par žličica cukara i bati u kikaru dok ne postane onako svijetlo pjenasto.
    FUJ, moja mama i sestra obožavaju meni se oduvijek gadilo.

  29. #79
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    meni nije fino kad se doda snijeg
    samo žutanjak i šećer
    i može kap ruma

    o salmoneli ne razmišljam
    naravno, kad alkohol ubije salmonelu!

  30. #80
    summer's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    St
    Posts
    4,600

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    meni nije fino kad se doda snijeg
    samo žutanjak i šećer
    i može kap ruma

    o salmoneli ne razmišljam
    isto ovako
    uvik pojedem dobar dio smjese kad radim za kolac

  31. #81
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Ovo s rumom je odlično, moram mantrati da se tako ubije možebitna salmonela

    Ja nikad ne stavljam bjeljanjke, nije to to! Samo žumanjak i šećer!

  32. #82
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    gle.
    jedne godine su 22 člana boje obitelji završila u koprivničkoj bolnici zbog salmonele (boem kocke, kućna radinost).
    svi koji su bili na krstitkama, osim strica koji je pio poveće količine rakije.
    pa ti reci!

  33. #83
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Sad gledam onaj moj recept ŠATO OD VINA

    pola litre vina
    6 žlica šećera
    4 žumanjka
    štampla ruma

    Nema šanse da opstane salmonela u tome. Više alkohola nego jaja. Za početak bi mogla to, da se malo okuražim.

  34. #84
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ja klincima i dalje mutim jaje sa šećerom. Obožavaju to. Ne znam zašto, ali uopće nemam strah od salmonele :/

  35. #85
    ana.m's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Zagreb,wild west
    Posts
    9,219

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    3 u kajgani, 1 na oko, 1 poširano.
    Ja dva na oko, jedno tri u kajgan, dva kuhana. A kakvo je to poširano jaje??

  36. #86
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Poširano jaje ti je ono koje razbijes u lonac kipuće vode, posoljene i sa žlicom octa. Kao kuhano jaje bez ljuske.

  37. #87
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    Ja klincima i dalje mutim jaje sa šećerom. Obožavaju to. Ne znam zašto, ali uopće nemam strah od salmonele :/
    joj to užbaćeno jaje sa cukrom mi je trauma iz djetinjstva. mrzila sam to piti iz dna duše, a natravali su me, fuj

  38. #88
    smedja's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    863

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica View Post
    mogu

    5 na oko
    5 umeko
    10 u paradizotu

    ali pojedem 3

    hahahaha

    A kraljica si samo takva... i potpisujem te od prvog do zadnjeg slova :D

  39. #89
    *mamica*'s Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    2,413

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post

    a koliko jaja možete pojesti?
    Dok mi na nos ne izađu, a to je puno. MM i ja smo se cijelo jedno ljeto davili u jajima na oko, domaćem paradajizu, domaćem pršutu, bunceku (pečenici, mi to zovemo ribica) i mladom siru. Da, i vruće fine lepinje sam zaboravila :p

  40. #90
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Bojim se jaja k'o... ma ne znam ni ja cega. Ne lizem smjese za kolace, nista. To cudo sa secerom pamtim iz djetinjstva.

    A inace jaja jedem kao magriz. Za Uskrs.

  41. #91

    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    3,502

    Default

    Ja se ne bojim salmonele iz jaja (ne volim ova umućena, ali obavezno probam smese za kolače).

    Moja sveki je salmonelu dobila iz pršute.....

  42. #92

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ja jaje na oko bacim u hladno maslinovo ulje, dok se pece malo ga zalijevam uljem, posolim i to je to.

    Mogu pojest dva jaja, sa sparogama i tri.

  43. #93
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Forum je kriv za sve! cijeli ovaj tjedan (ovo je, dakle, četvrti dan) ujutro jedem po dva pečena jaja na oko.
    i to ne samo jaja, već ih obavezno bacim na neko meso. (u ponedjeljak špek, u utorak šunka, jučer vratina, danas kare. a inače gotovo uopće ne jedem meso)

    ne znam jel se organizam povampirio pa traži ili su oči nakon ovoga topica postale pregladne i prehalapljive.

  44. #94
    AdioMare's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    9,023

    Default

    Quote Originally Posted by apricot View Post
    ne znam jel se organizam povampirio pa traži ili su oči nakon ovoga topica postale pregladne i prehalapljive.
    nedostaje mu vaša ljubav, mila
    nedostaje mu to, kakva si bila...
    nedostajem i ja, onako lud


    man'se pečenih jaja!

  45. #95
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    joj, ja obožavam jaja, a u stvari ih prilično rijetko jedem. ručam oko 5, nekako mi jaja nisu za ručak, za večeru mi je previše jer ručam u 5, a za doručak ih jedem samo kad smo na skijanju il za uskrs.
    i danas ću si napraviti jaja s potirukom na kajganu - to obožavam. il s običnom kapulom, al bolja su s porilukom. na maslinovom. i još dodat malo pancete. mmmm. sad bi to odmah jela.
    e da, ja sam fakat živjela u uvjerenju da više nitko ne jede šato. a vid ovdje raspašoja
    moja djeca nisu nikad jela šato . malo ukradu kad radim kolač, taj gušt im nemam srca oduzeti, to lizanje padele. ja sam obožavala, i sa snijegom, onda je onako malo lakše.
    i još nešto, imala sam salmonelu. dobila od sladoleda u slastičarni u šibeniku, prije 25 godina.

  46. #96
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    i još nešto, imala sam salmonelu. dobila od sladoleda u slastičarni u šibeniku, prije 25 godina.
    i ja
    od onoga sladoleda iz automata
    prije... khm... 31 godinu

    u onoj istoj Koprivnici gdje se, 25 godina kasnije, potrovala moja familija

    Koprivnico, ko te nije volio...
    ne zna šta je izgubio!

  47. #97
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    ja mislim da je puno veća opasnost da dobiješ salmonelu bila onda kad smo mi jeli šato, nego danas kad ga naša djeca ne jedu danas je sigurno bolja kontrola.
    fritulice, jaja sa šparogama... mmm
    ja mogu pojesti 3 jaja, odjednom, kako god (tvrdo kuhana, na kajganu, na oko)
    jesam rekla da obožavam jaja?

  48. #98

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    fritulice, jaja sa šparogama... mmm
    Jel ih ti prije prokuhas pa bacis na ulje prije jaja ili onako sirove uvalis u ulje pa cekas da omeksaju za jaja? I jel stavljas jos nesto...kapulu, prsut, pancetu? Blizi im se sezona...(nema vise oblizujuceg smajlija).

  49. #99
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    kako nema

  50. #100

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Di si ga nasla? Ja ga nemam.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •