Dobar dan!

Hrvatski sam drzavljanin, moj partner je slovenski. Ja zivim u Hrvatskoj, a on u Sloveniji. Relativno smo blizu jedan drugome, tako da bismo voljeli da on zadrzi posao. Posao mu ima fleksibilno radno vrijeme tako da bude slobodan i po 2 tjedna za redom u ponekom mjesecu.

Do sada smo se uglavnom vidjali tako sto je on koristio pravo boravka stranca u Hrvatskoj do 90 dana u 180 dana, te nismo trazili dozvolu za njegov privremeni boravak.

Medutim, sada cekamo bebu i on ima mogucnost da dogovori radno vrijeme tako da moze biti u Hrvatskoj i vise od 90 dana u 180 dana, pri cemu bi mu trebala dozvala za privremeni boravak.

Moje dileme vezane su uz sljedece dvije instance:

1) U vanbracnoj smo zajednici, ali ocekujemo dijete. Iako su mi u lokalnoj policijskoj rekli da moramo biti ozenjeni ili imati dokaz da smo zajedno najmanje 3 godine, koliko sam provjerila u obiteljskom zakonu dovoljno je imati dijete da bi se priznalo da smo u vanbracnoj zajednici. Jesam li dobro protumacila zakon?

2) Ako sam dobro protumacila zakon o stranicma, tamo stoji da stranci s dozvolom za privremeni boravak ne smiju izbivati vise od mjesec dana za redom izvan Hrvatske. Medutim, u lokalnoj policijskoj su mi rekli da se radi o mjesec dana ukupno kroz godinu dana. Ima li tko strucan pravni savjet ili slicno iskustvo koje bi potvrdilo jednu ili drugu tvrdnju?

Najljepsa hvala!

Lijep pozdrav svima.