Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Domaće vučeno tijesto

  1. #1
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno Domaće vučeno tijesto

    Ne znam je li ova tema već bila, ali kako se pravi domaće vučeno tijesto (valjda se tako kaže), iliti jufke, iliti kore za štrudlu. Baš bi se jednom odvažila. Znam da je moja baka razvlačila to tijesto preko cijelog stola i bile su mi mljac njene štrudle i bureci. Znam da ide brašno, sol, voda, ulje, ali omjeri? I procedura? Može se valjda dio i zamrznuti kad je gotovo, da ne vučem za džaba

  2. #2

    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    sarajevo, bih
    Postovi
    38

    Početno

    draga dijana,
    ja ti pravim jufke ovako:
    300 g brasna
    1 kasicica soli
    1 kasika ulja
    2 dl vode
    mijesim mikserom, dok tijesto ne postane fino glatko (sigurno jedno 4-5 minuta)
    poslije toga napravim kuglu, premazem ulje i ostavim da stoji jedno 10ak minuta.
    zatim razvaljam oklagijom sto vise mogu, opet pouljim i ostavim par minuta da odstoji, kako bi se fino dalo razvlaciti.
    sretno!

  3. #3
    Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    na turneji
    Postovi
    3,232

    Početno

    Moja baka stavlja i malo octa. Tada se bolje razvlače.

  4. #4

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    1,984

    Početno

    a ako kupiš brašno za vučena tijesta razvlaci se još bolje

  5. #5
    Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Postovi
    6,003

    Početno

    Hvala, cure. Probat ću čim uhvatim malo vremena.

  6. #6
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=17289

    Ja sam prije nekog vremena našla recept (do sada su mi svi to govorili odokativno) i oduševljeno ga napisala jer sam htjela podjeliti s vama s foruma i bila jako tužna što nitko nije probao i napisao "Vauuu super recept!" jer je zbilja super.
    Probaj ako hoćeš

  7. #7
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    ja probala i bilo je VAU SUPER BUREK SA SIROM iliti sirnica. jedino sam smotala malo predebelo pa je izgledalo ko da u rerni pecem udava smotanog u tepsiji...

  8. #8
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Marta,hvala baš si me utješila,osobito s ovim vauu

  9. #9
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Imam potrebu podići ovaj topic iz prašine. Jučer sam pravila krumpirušu, a sama sam "vukla" tijesto (baš sam zadovoljna time). Ispalo je sasvim ok za prvi put, ali ipak malo predebelo. Pa si mislim, ima li netko da to redovito radi, a voljan je snimiti par sekundi i staviti na net (kao motanje onih famoznih klipića)?! Teško je uvježbati tehniku ovako naslijepo, a oko mene nema stručnjaka za vučeno tijesto.

  10. #10
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Mozda ovaj filmic?

    Evo ovdje zaprave.

    Jos jedan dobar.

  11. #11
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Pitam se da li bi se svi sastojci mogli ubaciti u pekač i onda na program za miješanje tijesta za paštu, pa provrtiti 2-3 puta da se dobro izmješa?? :?

  12. #12
    laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    Lokacija
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji
    Postovi
    3,564

    Početno

    Citiraj amira prvotno napisa
    draga dijana,
    ja ti pravim jufke ovako:
    300 g brasna
    1 kasicica soli
    1 kasika ulja
    2 dl vode
    mijesim mikserom, dok tijesto ne postane fino glatko (sigurno jedno 4-5 minuta)
    poslije toga napravim kuglu, premazem ulje i ostavim da stoji jedno 10ak minuta.
    zatim razvaljam oklagijom sto vise mogu, opet pouljim i ostavim par minuta da odstoji, kako bi se fino dalo razvlaciti.
    sretno!
    pa da kad vi sarajke to radite kao nitko,kroz jufke se vidi meni popuca sto puta i onda moram krpiti ili hodati oko stola i polako

    a joj kad samo vidim kako vi to prebacujete preko ruku ,ma meni bi završila na lusteru i bilo bi skuplja pita od tepsije(morala bih krečiti stan )

  13. #13
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Moglo bi, zasto ne? ALI to nije dizano tijesto, pa ga ne smijes ostaviti unutra sat ili sat i pol koliko traje taj program nego ga moras izvaditi prije nego sto se krene grijati za dizanje.

  14. #14
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    A baš danas govorim mužu kako bi bilo vrijeme da konačno probam napraviti tanko tijesto!
    Moja baka je to super znala, razvukla bi u času preko cijelog stola.
    A sada ću i probati.

  15. #15
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Moglo bi, zasto ne? ALI to nije dizano tijesto, pa ga ne smijes ostaviti unutra sat ili sat i pol koliko traje taj program nego ga moras izvaditi prije nego sto se krene grijati za dizanje.
    imam na pekaču poseban program koji je za miješanje tijesta za paštu i uopće ne grije, ali traje samo 15 min, pa možda da ga provrtim 2 puta? Probati ću pa vam javim. Baš imam kući svježeg sira pa možda se bacim na izradu štrudle večeras.

  16. #16
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj iridana2666 prvotno napisa
    Citiraj marta prvotno napisa
    Moglo bi, zasto ne? ALI to nije dizano tijesto, pa ga ne smijes ostaviti unutra sat ili sat i pol koliko traje taj program nego ga moras izvaditi prije nego sto se krene grijati za dizanje.
    imam na pekaču poseban program koji je za miješanje tijesta za paštu i uopće ne grije, ali traje samo 15 min, pa možda da ga provrtim 2 puta? Probati ću pa vam javim. Baš imam kući svježeg sira pa možda se bacim na izradu štrudle večeras.
    Mislim da ne moras uopce vrtit 2 puta. Samo ostavi tijesto da odstoji bar pol sata prije razvlacenja.

  17. #17
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Mozda ovaj filmic?


    Znam ove tipove u spotu.

  18. #18
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Evo ovako - pekač je fantastično izmjesio tijesto i to u samo 15 min - radila sam po Mijinom receptu (pustila sam tijesto da odstoji samo 15 min). Došle su mi 3 štruce koje sam nafilala sirom i mogu samo reći - vaaaauuuuuu!!!! MM je već smazao jednu, sad je otišao na neku poslovnu večeru (ne znam kamo će mu stati ) i odmah bacio oko koliko je ostalo (nakon što smo i mi jeli) . Jedino mi je žao što sam imala samo 1/2 kg svježeg sira pa nije onako bogato sirom kao što volimo (ali ništa manje ukusno) pa ću drugi put staviti kilu.
    Sve u svemu - iznad svih očekivanja s obzirom da sam takvo tijesto radila prvi put u životu. Hvala Mija32 i oda pekaču - sve je bilo gotovo u 45 min (od pekača do pećnice), a kuhinju sam očistila u ravnih 5 min :D

  19. #19
    sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    pula
    Postovi
    497

    Početno

    nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, pite jedem samo kod mame. s obzirom da je ona udaljena 600 km od mene toje jednom godišnje. i baš sam se razmišljala da se ponovo upustim u avanturu razvlačenja tijesta, kad evo topic - bode oči. sutra se bacam na posao

  20. #20
    sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    pula
    Postovi
    497

    Početno

    nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja, pite jedem samo kod mame. s obzirom da je ona udaljena 600 km od mene toje jednom godišnje. i baš sam se razmišljala da se ponovo upustim u avanturu razvlačenja tijesta, kad evo topic - bode oči. sutra se bacam na posao

  21. #21
    Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Na svom mjestu.
    Postovi
    1,905

    Početno

    Evo još jedan plus za pekač.
    Morat ću ga kupiti, toliko ga hvalite da...ne znam, baš ste me zagrijale.

  22. #22
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa
    Jos jedan dobar.
    Majkomoja!! Nevjerojatno mi je kako on to razvlači bez da mu se pojavi ijedna rupica na tijestu - ja uspijevam razvući prilično tanko, ali mi rub bude ko čipka

  23. #23
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Ja u početku pravljenja pita nisam imala tanku veliku oklagiju pa sam koristila mali valjak za tijesto.

    Nakon što bi napravila tijesto i pustila oko 15 min. da se odmori (poveže)razvaljam kuglice(veličina krafne) na debljinu od 0,5 i dobro namažem uljem i slažem jednu na drugu nekih ovisno koliko mi treba.
    Tako namazano s uljem stoji nekih 15-20 min. i onda na stolu prekrivenom s rukama polako razvlačim i fakat se da razvući a onda posipanje i rolanje po želji.
    Ali je bitno da je soba topla tj. da nije hladno jer ako je soba hladnija tijesto se skuplja.

    Nekad kad je hladnije stavila bih tanjur s tim razvučenim i namazanim tijestom na toplo da čim prije omekša.

    S velikom tankom oklagijom puno je lakše i brže i manje pucaju križa ( meni slaba).

  24. #24
    sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    pula
    Postovi
    497

    Početno

    ja danas pravila i prazna tepsija.
    samo količina od 300 gr brašna se pokazala nedovoljnom za naše potrebe pa se bacili na još jednu turu. nije da nije bilo rupa, ali to je air conditioning, bolje cirkulira zrak kroz samu pitu pa se samim tim i bolje ispeče

  25. #25
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Uh, što ste mi se raspisale Idem baciti oko na filmiće i ona uskoro opet u akciju. I da, meni je mijesio pekač i tijesto je ispalo fenomenalno.

  26. #26
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Ja sam probala raditi u pekaču i nije bilo dobro.
    Sad ga zamijesim ručno i onda bacam na radnu plohu dok ne dobijem glatko tijesto.
    Evo jučer sam radila štrudlu s jabukama i bila je

  27. #27
    MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    ZAGREB
    Postovi
    3,516

    Početno

    Ja sam probala raditi u pekaču i nije bilo dobro.
    Sad ga zamijesim ručno i onda bacam na radnu plohu dok ne dobijem glatko tijesto.
    Evo jučer sam radila štrudlu s jabukama i bila je

  28. #28
    monax avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    N.Zagreb
    Postovi
    1,344

    Početno

    Citiraj sir_oliver prvotno napisa
    ja danas pravila i prazna tepsija.
    samo količina od 300 gr brašna se pokazala nedovoljnom za naše potrebe pa se bacili na još jednu turu. nije da nije bilo rupa, ali to je air conditioning, bolje cirkulira zrak kroz samu pitu pa se samim tim i bolje ispeče
    Ma šta ima veze za rupe važno je da fino i tanko uspiješ razvući.

  29. #29
    sir_oliver avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    pula
    Postovi
    497

    Početno

    sutra ponavljanje gradiva 8)

  30. #30
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Sir_oliver, znaš kako kažu: ponavljanje je majka mudrosti I ja planiram utvrđivati gradivo ovih dana

  31. #31

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    A na kojem tocno programu????

    MEne tome uce baka i mama, al sam daleko od pravih jufki, smrc.

  32. #32

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    A na kojem tocno programu????

    MEne tome uce baka i mama, al sam daleko od pravih jufki, smrc.

  33. #33
    cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005
    Lokacija
    Antunovac
    Postovi
    1,132

    Početno

    Ja koristim program za pravljenje tijesta, ali ga zaustavljam čim prestane miješati (za cca 20 minuta) jer tada počinje grijanje (program je za dizana tijesta), a to mi u ovom slučaju ne treba.

  34. #34
    iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    tamo gdje je srce
    Postovi
    1,638

    Početno

    Ako imaš Moulinex OW5000, on ti ima poseban program za miješanje raznog tijesta koji traje samo 15 min.

  35. #35

    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Zagreb, Bukovac
    Postovi
    227

    Početno

    Hvala, isprobavam u ponedjeljak!

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •