Zanima me kako se zec ponaša kao kućni ljubimac, jel uništava (zubima ili kandžicama) namještaj, jel može biti cijelo vrijeme u kavezu ili mu je potreban i izlazak iz njega?
Zanima me kako se zec ponaša kao kućni ljubimac, jel uništava (zubima ili kandžicama) namještaj, jel može biti cijelo vrijeme u kavezu ili mu je potreban i izlazak iz njega?
Imali smo jedno kratko vrijeme zeku.
Držali smo ga na balkonu (od Uskrsa pa negdje do ljeta) i osobno ne bi više ponavljala tu avanturu.
Je, on je presladak i premekan ali sam osobno imala problem sa njegovim mokrenjem (veće količine i specifičan miris).
Bio je u drvenoj kutiji i šetao je po balkonu. Meni je nehumano da samo stoji u kutiji cijelo vrejeme.
I da ostala su iza njega nekakva oštećenja.![]()
ni ja
dobro, mi smo imli orijaša, to je u rangu manjeg psa (8 kg).
isto je bio na balkonu, meni sve živine moraju biti na slobodi...
smrdi...
a na godišnji je ili išao s nama ili smao mu morali organizirat čuvanje.
tako je jednom otišao s nama u metković
pa mu je bilo zlo u zavojima![]()
imam sasvim suprotno iskustvo.
kunići ne smrde, nemaju apsolutno nikakav miris, čiste se isto kao i mace.
smrdi njihov urin, ako se wc tj gajba redovito ne čiste. istina, mužjaci češće obilježavaju okolni teren, što se jako smanji nakon kastracije.
naša ženkica je jako pristojna, nuždu obavlja isključivo u svoj wc ( u njemu je piljevina ).
samo jednom je probala grickati nogu od stolice. ja namazala špekom, pa je odustala. pomaže i pljeskanje rukama.
mužjak je volio žice, na to treba pripaziti. najbolje da im nisu dostupne.
cijeli dan su van gajbe, dok je lijepo vrijeme na balkonu, a trenutno u kući.
s njima je vrlo malo posla. beskrajno su dragi i umiljati, neki se vole maziti više, neki manje.
trebat će ti malo strpljenja oko odgoja. uostalom, kao i sa svakom životinjicom.
sijeno, friška voda, malo povrća, voća, suha hrana. maženje i čišćenje gajbe. i to je to.
ako niste sigurni, razmislite dobro.
kunići mogu živjeti 10-12 godina, možda će im trebati veterinarska njega, bilo bi ih poželjno kastrirati tj sterilizirati...
odvagnite za i protiv.
škicni na zecovi forum
još nešto - drvena kutija mi se čini loš izbor.
jer drvo upije urin, i onda smrdi.
Kad sam vidjela temu kosa mi se digla na glavi....kao dijete imala sam zeca u stanu i ne sjećam se nekih problema, ali bila sam dijete, znam da je nakon nekog vremena završio vani u svojoj kućici, pa pretpostavljam da nije bilo sve idealno....no kosa mi se digla iz drugog razloga...iznad mog sadašnjeg stana susjeda ima malog patuljastog kunića, presladak je....no ona je dugo vremena čistila loggiu gdje on boravi tri put dnevno uz ogromnu količinu vode.....s vremenom je ta voda počela prodirati u moju sobu i sobu kod susjeda do, napravile su se gljivice, pa su počeli otpadati zidovi, pa je drvena stolarija otišla k vragu, ja i mm bili smo na rubu živčanog sloma....no na kraju se sretno završilo za nas...morali su razbiti pločice, staviti novu izolaciju i ponovno nove pločile...dal se to njima isplatilo sumnjam, a isto sumnjam da će poslije ovog uzeti novog kunića.....e sad je pitanje da li je stvarno potrebno toliko čišćenja za zecom ili je žena pretjerala, to stvarno ne znam...
Nije bilo tako loše, ali nije ni dobro. Teško mi je bilo gledati ga u gajbi, pa smo ga puštali u dvorištu, pa čišćenje. Noću mora na toplo. Uglavnom on kaka na jednom mjestu, ali ona slama..., ja sam to stalno mijenjala, pa smrdi. Bio je on sladak, sa onom dlakom na glavi kao Gizmo, ali odahnula sam kad smo ga poklonili teti, jer ona ima više vremena.
Nakon svih vrsta kućnih ljubimaca (kupljenih i dovučenih) shvatila sam da sam apsolutno "dog person" i neću se više dati nikakvim molbama za bilo kojom drugom vrstom. ( Valjda neću ). Moja mopsica je zakon.
imamo 2 patuljasta zeca unazad godinu dana.
preko zime su u kući u hodniku, imaju stvarno preogroman kavez, a puštamo ih svaki dan van da trčkaraju naokolo po kući.
grizli su sve i svašta dok su bili u pubertetu - kao i sve ostale životinje... s tim da nisu grizli ni štokove ni namještaj. za to vrijeme smo samo dobro skrivali razne žice i kabele da ih ne strese struja (bili smo uspješni u tome, nisu došli do nijednog kabela, ali su pregrizli nešto igračaka i odjeća koju su moja djeca ostavljala po podu).
sad više ništa ne grizu, možemo ih slobodno ostaviti bilo gdje i ništa neće pregristi.
preko ljeta imaju veliku gajbu vani na dvorišu, tamo pasu travu po cijele dane i uživaju na suncu
kakaju i piške isključivo u kavez ili gajbu, nikad vani, tako da kad su pušteni nikad nema nezgoda naokolo.
jako su pametni, ja bih ih svrstala u rang s mačkama i psima, stvarno sam bila iznenađena koliko su snalažljivi, inteligentni i kako brzo uče i pamte.
jedini problem je što smo naknadno saznali da su muško i žensko, pa smo imali 2 legla nakon kojih smo sterilizirali muškog zekonju.
e da, osim zečeva, imamo i psa. ona je trenutno u pubertetu i napravila je do sada puno puno puno više štete LOL
Mi smo kao klinci imali belgijsku orijašicu, bila je stalno vani, velika maza. Nuždu je obavljala isključivo u kavezu u kutni wc kakav imaš za kupit za mace, vrlo lako je naučila. Unutra smo sipali isključivo pijesak za mačke, meni je piljevina vrlo nepraktična. Bila je vrlo mazna i zaigrana, samo što je uvijek grizla štokove, žice, jednom je čak pregrizla crijevo od plinske boce, srećom skužili smo na vrijeme. Prije nekih 9 godina nabavila sam malog patuljastog kunića, mužjaka. Kastrirali smo ga, jer je posvuda označavao teren špricajući neku grozno smrdljivu tekućinu. Volio je i zapišavat okolo, bez obzira što je znao gdje se obavlja nužda. Kad smo ga kastrirali, prestao je. Bio je stalno vani, u kavez je ulazio samo kad je jeo. Mrzio je bit zatvoren, ako je zbog nečega morao bit u kavezu, grizao bi rešetke kao luđak, dok ga ne pustimo. Volio se mazit, ali kad je njemu odgovaralo. I on je bio štetočina, pregrizao sve nezaštičene žice, jednom se kod svekija zavukao iza škrinje u špajzi i pregrizao kabel. E, sad sam se sjetila i dvosjeda...što je tek njemu napravio
Uglavnom, sad imamo ribice![]()
e da, samo još nešto - kavez isključivo čisti moja 7-godišnja kći, uz pomoć svoje mlađe sestre.
mi ju trebamo ponekad podsjećati i nagovarati, ali to je stvarno njena briga.
Imala sam psa,mačku,papagaja,tri zeca...još poneku sitnu zivotinju.Sve one zahtjevanu pažnju i brigu.
Mislim da je najveći nered radio papagaj,bez obzira na svakodnevno čišćenje kaveza(a nekad i svaki drugi dan ako me nema doma)mahne krilima i perje i ljuskice izlete van.
Zečevi se mogu naučiti kao psi i mačke da nuzdu obavljaju na jednom mjestu i urin im ništa vise ne smrdi nego maciji.Izuzetno su umiljati i dragi kad se pripitome,i kao sto su cure napisala dok su manji micati stvari od njih,kablove,sobne biljke(ovo i kad porastu).
imamo zeku u kući tj. ogromnoj gajbi, najvećoj koju smo našli jer ga zbog djece više ne puštamo van
prije toga je bio po cijeloj kući, pojeo je štokove, pragove, kuteve zidova, kablove, daljinske upravljače, nagrizao mobitele, pojeo tepihe, nogice od stolica, jednu svjetiljku, uništio kutnu garnituru svojim noktićima iako smo ih redovito podrezivali, jeo je listove cvijeća iako su kao na nedostupnom mjestu, ali ne bi vjerovali kuda je sve mogao doći....ima toga još....ovo mi je prvo palo na pamet
bilo mi je žao da je u kavezu, pa je ovo posljedica toga da je bio po cijeloj kući, a nemoguće je zaštiti neke stvari
dlaka je bilo posvuda, dok je obilježio teritorij svojim bombicama trajalo je mjesecima
sad je u kavezu, velikom, ne smrdi osim ako ne pojede nečega previše pa dobije proljev, treba redovito rezati noktiće, iščešljavati ga, paziti na zubiće, prehranu jer su osjetljivi, prati guzu po potrebi
naš nije nešto umiljat, nikada se nije dao previše maziti za razliku od tetinog koja ima pravu malu macu od zeke, taj bi se samo gnjavio
pitaj ako te još nešto zanima
Uf, mislim da mi je ovo stvarno dovoljno (loših) iskustava da prekrižim zeca.
Uzmi ti fino jednog pitona.![]()
ne slušaj samo loše, mi smo imali zekana i nemrem ga prežalit, uginuo je od nekakvog tumora, ali i taj dan je čekao da ja dođem s posla, i to jutro prije posla sam ga mazila po bušici i tak je izgledalo ko da se opraštamo... kad sam došla doma, prvo sam k njemu otišla, malo ga pomazila, spustila na dekicu, i on se samo par puta trznuo i zamaglille su mu se okice... srce malo... a obožavao je da ga stavimo na leđa i čohamo po buši, pa bi frajer tak i zaspao... imali smo malog klempastog patuljastog... a glodat je htio iz disade, ali dok je bio s nama, sam se mazio i trčkarao, kakao i piškio je u čošak gajbice, na piljevinu, i to sam sveki dan sam taj čošak počistila, ostalo jednom tjedno...a imaš za kupit i one granule, pa ti je čiščenje još lakše- ma to ti je genijalan ljubimac, sam si ga daj kastrirat za svaki slučaj da ga ne šoraju hormoni- drugog kojeg smo imali, ja sam mu mogla kaj sam htjela, ali moj muž kad bi prošao kraj gajbe, on bi poludio, počeo se bacakat po gajbi, tu sam fulala, trebala sam ga kastrirat...
Mi smo dosad imali 2 patuljasta, iako je ovaj prvi fino narastao, uopce nije izgledao patuljasto. Imamo velik kavez s tim da je zec svaki dan nekoliko puta isao po kuci, grebao je i grizao sve do cega je dosao.
Prvi je uginuo od mozdanog udarapa sam kupila tog drugog koji se isto tako tesko razbolio, pokupio nekakvog parazita, iako nikad nije bio vani, navodno je taj parazit vrlo cest kod zeceva, pocelo je sa suznim ocima i u roku od 24 sata je uginuo, nismo ni stigli do veterinara. Tako da u nasu kucu zec vise nece uci jer nam je bilo prebolno iskustvo.
Posljednje uređivanje od koksy : 15.02.2011. at 16:38
Ja sam imala zečeke (tj. kuniće) kao dijete i bili su mi super, ali to je bilo u bakinoj kući (dvorište, vrt, šupa i sve k tome) pa su oni imali svoju prilično veliku gajbu i puštani su redovito na dvorište. Bili su jako pitomi i dragi i znali su trčati krugove po dvorištu, pa doći i čučnuti pred nas da ih podragamo, pa opet trk naokolo.... Ostali su mi u lijepoj uspomeni, ali ne znam da bih se baš odlučila na tako nešto u stanu... Ni jedna životinja nije za obitelji gdje pola dana nema nikoga doma, rijetko koja je za male stanove itd. Ako se domognemo kuće.... razmislit ću opet. Vrijedi i za pesa i za mačku.... tak da sad nemamo ništ.
Ja imam ovnolikog kunića koji je pušten po stanu nemamo nikakvih problema jer je to sve stvar odgoja kao kod svake životinje treba radit s njima, kao beba naravno nije obavljao nuždu na jednom mjestu ali smo ga naučili sada sve to radi u kavezu, a kavez smo kupili iz razlog jer kada idemo spavat htio bi kod nas u sobu pa nam grebe po vratima da mu ih otvorimo kao i mačka šta radi a kada ga pustimo skaće nam u krevet tako da je on po noći u kavezu, a tokom cijelog dana na slobodi.
Jako je umiljat mora biti s nama cijelo vrijeme, traži pažnju kao i svaka životinja, on je naša prava mala maza! Da urin može smrdit kada postanu spolno zreli ali zato se oni kastriraju ili steriliziraju ako ne mislite imati potomke, to su sve hormoni kao da od maček ili psa urin ne smrdi, mi smo svojeg sterilizirali mokraća nema nikakvog mirisa, isto kao i kakica. Nije nam ništa uništio jer smo ga od početka učili šta se smije a šta ne!
Posljednje uređivanje od sbonetic : 03.03.2011. at 10:43
ja imam zamorčića i super je. oni su ti slični, al ne grizu i nemaju nikakav miris, šta mi je jako važno, i jako je umiljata. živi u svom kavezu i puštamo je svaku večer u šetnju po kući, mada ona to i ne traži
Mi imali malog patuljastog ovnolikog - bio patuljasti dok nije narastao. na veličinu normalnoga zečine.
Bio velika bijela maza, tako smo ga i nazvali - Maza. Znao je doći do mene na kauču i zavući se na rame ili prsa ispod vrata i zaspati - divota. Obožavali smo ga.
Potrošili ogromne novce na ogromni kavez, kućice drvene, pojilice, police i na sve igračke/klopice zdrave i sve što bi mu zatvorski život moglo učiniti boljim.
Čistili ga svaki dan, mijenjali piljevinu i pijesak za piškenje. Uspjeli smo ga naučiti da piški samo u WC s pjeskom, međutim nekada je piškio i di mu je bio ćef, a najomiljenije mjesto za spavanje je bio baš pjesak za piškenje!!
Bio jako živahan i jako se igrao po kavezu trčeći i skačući pa je piljevina+kakači+hrana frcalo na sve strane po stanu.
Naravno da ga nismo mogli stalno držati u kavezu, koliko god je bio "komforan :D", pa je išao i van po stanu - izgrizao je sve što se izgristi dalo - kablove i žice (laptop, zvučnici, punjači), vrata i dovratci, cvijeće koje nije bilo otrovno (sumnjivo smo maknuli iz stana). Pazili smo na njega svaku sekundu, ali on grize munjevito!!!
I piškio nam po kauču - bacili prekrivača u vrijednosti $10000000.
I nakon godinu dana divote i muke, odlučili da je njemu ipak ovakav život mučenje (mi na poslu od 8 do 4, tj. 7 do 5). Odvezli ga baki i djedi na selo, imaju ograđeno dvorište i puno vremena za njega.
Tamo se tek preporodio, bio im kao pas, travnjak se oporavio kao Wimbledonski, uništio sve maslačke i tratinčice.
Uglavnom, došli smo do zaključka da je svakoj životinji živjeti ovako pravo mučenje.
I onda se pitaš - a što je s nama i s djecom....
mislim da nemaš garancije za niš
i skupi čistokrvni peseki kojima je obilježje pasmine da su mirni i bla-bla mogu dati jedan nasađeni primjerak, potpuno suprotan od onoga kaj piše....
naša pokojna zekica je bila grickava
ova sada nije (pljuc, pljuc da se ne ureknem)
što se tiče wc-a: niti jedna nije bila neuredna
drugu smo morali sterilizirati jer ju je to previše mučilo (a i nas skupa s njom)
gajba je ogromna, a kada smo doma onda je otvoreno da može ići okolo
maze su velike
kuže sve
čudna kombinacija zec-mačka-pas
ful su interaktivna bića
pitanje je samo koliko to sve tebi odgovara i vidiš li se sa takvim ljubimcem?
meni su pesonje zakon, ali trenuno se ne vidim sa tim capama po stanu koje se šetaju i po kvartu (npr.)
a mi jučer umalo kupili prekrasnog malog zeca
prodavač ga je izvadio iz gajbice i stavio na svoj stol...............toliko je bio mazan i miran da sam na odlasku mislila da su ga klinci tak pregnječili da je na umoru
klinci su par puta zvali baku, čak i sad ne pričaju s njom, jer je rekla ili ona ili zec. Sva sreća pa je odabir MM i mene pao na baku![]()
eh, bake.
naša bi i dan danas najradije zečetinu u nekom saftu
Dižem temu...
Klinci jako žele nekog ljubimca. I ja bih nešto. ALI ne podnosim mirise baš. Ribice smo imali i više nam nisu zanimljive.
Razmišljala o ferretu ili zecu. (Živimo u stanu pa ne bih psa ili mačku, a čini mi se da je s njima obeveza veća nego sa zecom, npr.)
Dakle, ako zeca kastriramo i ako redovito čistimo (to je neupitno) ne bi trebalo previše neugodno mirisati.
Ima li još kakvih ideja? Činčile?
Posljednje uređivanje od Val : 10.03.2014. at 20:25
Ja sam imala zeca.i kunica.pretpostavljam da ti na kunica mislis.moj nije smrdio.navikli smo ga da ide u pjesak.i jako su cisti .piske samo na svoje mjesto.moj je piskio u posudu s pijeskom i kada je bio izvan gajbice.
Ali i traze dosta angazmana.mi smo ga pustali slobodnog kad god smo bili doma.obavezno dvs tri sata.a i vise.nisu oni kao recimo hrcci koje mozes ostaviti i gajbici i to je to.
Sent from my GT-I8190N using Tapatalk
Ferret je zvijer: mirisi su mu slični svim mesojedima za razliku od kunića i zamoraca koji su biljojedi i neugodan miris može imati jedino neočišćeni kavez. Ni kunić, a ni činčile nisu životinje za natezanje i maze se samo ako oni to žele. Za sve info pogledaj na http://forum.zekoiprijatelji.com/
Što se nabave životinja tiče-meni se iz višegodišnjeg iskustva čini najvažnije nabaviti zdravu životinju, a to znači iz kućnog uzgoja-nikako iz pet shopa.
ja sam kao curica imala zeca, tj. kunića, nije smrdio, dosta je vremena i vani provodio (veliko dvorište)
baš je mazan bio...
nemam iskustva s držanjem životinja u kući
a kornjače? ili kanarinci/papige?
a sad idem guglati kakva je zvijer ferret![]()
Imam kunića. Živi s nama u stanu bez kaveza i bez ograničenja., sterilizirana, naučena na wc u kojem su drveni peleti nikakva piljevina, čista i uredna, spava s nama na krevetu. Ali kunići ti nisu za djecu, nedaju se gnjavit i natezat, samo mazit a to klincima nije zabavno. I užasno su osjetljivi. Više je posla s njima nego s mačkom ili psom.
Posljednje uređivanje od tigrical : 10.03.2014. at 21:59
Mi smo imali ferrete, 9 godina... super su ljubimci.
Nasi su bili pusteni u stanu, nauceni da kake u svoj kantun.
Sami po sebi nemaju neugodan miris, ali ako se prepadnu ili naljute ili ushite, pogotovo muzjaci ispustaju taj svoj smrdez iz zlijezda kraj repa (ferret je vrsta tvora). Ali ni taj smrdez nije nepodnosljiv, baca malo na neku kemikaliju, naftu (nije to onaj americki crno bijeli tvor- skunk). I prodje za minut.
Nevjerojatno su bili zaigrani, s njima nam nikad nije bilo dosadno.
Ali kucu smo morali prilagoditi (ferretproof). Ne prave neku posebnu stetu, kao sto glodari grizu kabele i namjestaj, ali vole otvarati ladice i krasti stvari. Rusiti i premjestati. I smrt su za biljke. Mi smo biljke podigli visoko, ali su oni non-stop kovali planove kako ih se domoci. I vise puta uspjevali.
Ferreti divni ljubimci, s puuuno interakcije i ne previse obaveza (mozete ih ostaviti same i na dan-dva ako je stan siguran za njih). Dnevni ritam im je par sati spavanja, satak igre i ludovanja. Nocu su malo mirniji.
Ali, ako nisu potpuno pitomi, nisu bas za malu djecu. Ugriz im je vrlo jak, i jako su brzi kad grizu.
Mi smo zenku udomili i morali smo je oduciti od grizenja. Kad je jednom shvatila, vise nikad nije ugrizla.
Muzjaka dobili kao bebu i oduvijek je bio skroz pitom, ali je i on dva puta na trenutak potpuno izgubio busolu: pri susretu s grozdicom i M&M-om. Valjda mu se jako svidjelo, pa je branio plijen. I nakon toga nikad vise.
Moj bi savjet bio, ili uzeti bebu, pa je u pocetku jako dobro kontrolirati dok je s djecom, ili udomiti pitomog odraslog ferreta. I preporucuje se uvijek drzati ih u paru, zbog drustva. Iako ja osobno mislim da ni samom ferretu nije bas toliko lose, nadje si on brzo zanimaciju.
Posljednje uređivanje od lunja : 10.03.2014. at 23:32
E da, dlake i otisci zubića...to nisam ni spominjala... Ma nikako nije životinja za djecu. A da ne govorim koliko su zdravstveno osjetljivi.
Da, i ferreti mogu biti osjetljivi, a veterinari su puno vise strucni kad je rijec o mackama ili psima.
Val, zamorce ljudi doživljavaju kao velike hrčke, ali to su potpuno različite životinje, ne spavaju po cijeli dan, vrlo jasno daju do znanja da nešto žele, daju se maziti ako su od početka naučeni na ruke, izgledom su preslatki i ipak žive duže od hrčaka. Jedino stvarno nisu životinje za natezanje i grube pokrete pa su više za gledanje nego za diranje. Mi ih imamo i baš su nam veliko veselje, a za razliku od degua ne rade toliko štete i ne moraš zaštititi ništa više od 18 cm od poda jer ne mogu skakati ni penjati se.
Naravno, kao što sam ih naučila i da na tečnom švedskom traže endiviju.
Draga, sa zamorcima se to ne da napraviti. Jedna od naših cura prirodno je talentirana tako da kugličari samo u jednom kutu kaveza. Ostale obave kuglice di stignu. Piške samo u kavez: kad su puštene van nekako ipak sve to obave unutar kaveza, ali kuglice su neminovno zlo. Na sreću pa su suhe i samo se pometu. Veće zlo je raznošenje piljevine kad izlaze iz kaveza jer na malim, slatkim nožicama toga jako puno ostane i ustvari vlasnik zamoraca većinom živi s metlom i saugerom u ruci. Ali!! Toliko su slatke da im čovjek sve oprosti.
Ok, ja sam fan glodavaca pa možda imam viši prag tolerancije.
Ne znam da li bi mogli i zamorci ali kunicima se stavlja podloga od drvenih peleta (super upijaju, nema mirisa, vreca od 15 kg kosta 25 kn i traaaje) dakle, izbjec piljevinu!
Šteta jer peleti su super. Moj kunić je veći od zamorca (3 kg) a i peleti su joj samo u wc-u. Samo wc i ima jer živi bez gajbe, puštena je stalno. Ali njih se može naučit, kužim da je kod zamorca drugačije.
cure, jel netko tko ima kunića koristi povodac za kuniće i kako to funkcionira?
http://sveoptaljastimkunicima.blogsp...za-kunice.html
Moja nece. Kupila sam ga samo iz razloga kad idemo na otok, na godisnji, da je zbog velicine vrta imam na oku i zbog macaka. Ali neda ga stavit nema sanse. Treba ih naucit dok su mali.
ja bih taj povodac koristila i kad smo doma pa izađemo van u parkić sa klincima,
ono da bude na travi ali da mi ne pobjegne.
pošto tek planiram nabaviti kunića molim vaša mišljenja:
je li bolje nabaviti muškog ili ženskog?
muški se jednostavnije sterilizira.
ostalo ne znam.
imala sam samo ženske.
U parkicu ce doci u kontakt s tragovima pasa i macaka i pobrat ce gliste vec drugi dan. A i ne preporucuje ih se bas vodit van, osim u vlastiti vrt, oni su plahi i bit ce vise prestraseni nego uzivat u cemu?!
Za spol ti je tesko reci ali u pet centrima i tako prodaju jako mlade dok im se spol ne vidi. Udomi jednog vec kastriranog i naucenog na wc. Tebi lakse a njega si spasila!