Stranica 10 od 11 PrviPrvi ... 891011 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 540

Tema: Djeca potrošači: Komercijalizacija djetinjstva

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    Elly, baš lijepo zvuči.

/kod nas na preplaćenom izletu na eko-bio-etno imanje povodom dana kruha djeca ručaju - pomfrit, kečap i pileće krokete koji pileta nisu vidjeli. u krapini, u restoranu blizu muzeja pračovjeka - pomfrit, kečap i kroketi. da ih odvedu na pusti otočić sa svjetionikom, valjda bi i tamo našli kečap./

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    a moja susjeda je neki dan na hole kocke nakeljila kilu šlaga
    kakva rastrošnost

nisam lišena konzumerizma i ne želim biti, ali nisam rastrošna, jer ne kupujem ne znam šta.
    jednostavno sve što kupujem (odjeća, obuća, namještaj...) mora biti oku ugodno, nisam se još nikada omatala plahtama ili djeci šila robu od jutenih vreća.
    hrana mi mora biti ukusna, nisam od onih kojima je svejedno što će ubaciti u kljun, znači što god bilo varivo, meso, prilog mora biti jeziku ugodno. kolač nisam nikada radila samo od sastojaka koje imam u kući nego kupim što mi treba, imam i jedan kolač o 12 jaja :zgražzgraž:
    Sad pretjeruješ. Nisam rekla da moramo jesti zašećerene žgance, ili ni ne zašćerene jer je kukuruz sladak sam po sebi, nego sam samo rekla do kuda ide naša želja za još, još. Kužiš, u taj kolač ide keks koji nije obični petiti buerre nego keks s biskvitom, želeom i glazurom od čokolade. Fin je sam po sebi. Ali ne, to nam nije dovoljno.
    I prije su se pravili bogati kolači s ovim i onim sastojcima. I ja ih pravim kada imam vremena, ali mi je ovo ipak previše. Eto, meni je previše. Ne zgražam se, samo primjećujem.
    A što se tiče kuhanja, i ja volim fino pojesti, od običnog variva do nekog raskošnog ručka.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku

cvijeta, i ja sam jela pohanu teletinu! ili već piletinu, kako kad... nekad i okruglice od faširanog mesa
    pa mi mama sitno nareže svježu papriku (paradajz je nezgodan jer moraš nositi nož ili gristi) i za desert obično bakina pita od jabuka.
    ali ja se nisam bunila
    bila sam atrakcija u autobusu i svi su me žicali malo
    Eh da, zaboraivla sam pohance. I papriku i paradajz i krastavce. I malo soli u nekoj maloj posudici.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

šta je najgore od svega, i ja svom na svakom izletu pokušavam poturit pohance, šta ti je odgoj al ne ide

meni taj jaffa kolač zvuči grozno i nefino. sikapika, nema ti to veze s tim da želimo još, nego ta nema pojma o kuhanju. neš kod ane ugarković nać jaffa kolač s jaffa keksima, no way
    imam jedan recept za jaffu, idu 2 ribane zamrznute naranče. s korom. al ga nikad ne radim jer se teško ribaju te dvije zamrznute naranče.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    imam jedan recept za jaffu, idu 2 ribane zamrznute naranče. s korom. al ga nikad ne radim jer se teško ribaju te dvije zamrznute naranče.
    Taj imam ja... lagan je i nije tezak za napraviti (jedino sam jako smanjila kolicinu secera). Pa ja ribam na ribez na one vece rupice za jabuke ribati... ide lagano (mozda da to "muska ruka" rijesi? Tako moja mala kaze kad treba nesto jako stisnuti ili okrenuti... sad nam treba muska ruka )
    ups mislila sam da smo na receptima
    Posljednje uređivanje od smedja : 24.02.2011. at 07:59

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mene bi mucilo ribanje narance sa svim njezinim pesticidima.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Mene bi mucilo ribanje narance sa svim njezinim pesticidima.
    ma kad se ispeku ništa im ne fali

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    ma kad se ispeku ništa im ne fali
    i ja mislim.

u moj ne idu ribane smrznute naranče, baš ću pogledati.
    ja sam radila samo jednom, ne volim jafu ni da je 100 puta domaća.
    oraha i čokolade dajte

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma na orahe sam alergicna. Al' daj cokolade, sve dok krema ne skripi pod zubima.

Trauma iz djetinjstva mi je onaj zimski sladoled iz slasticarne.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

joj, i meni. A svi smo ga jeli i bez reklame, i koliko god je odvratan bio.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja zamrznem, bez kore, narezane šnite naranče na manje kockice pa ubijem do kraja u multipraktiku :lijenčina:
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 24.02.2011. at 08:35

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sika pika, ne bih ja više kod susjede jela kolače

http://www.jutarnji.hr/slovenci-povl...agira-/927535/

eris avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Brzinski da odgovorim, prozvali mi jafa kolač.
    Ovako, narandža se opere vrelom vodom i čistom spužvicom. Zatim se stavi u vrećicu i zamrzne, Nakon svega toga, nema šanse da joj šta fali, pa više pesticida i bakterija pojedeš dok oguliš narandžu8ostane na prstima). Kolač je divan, i dosta ga djece voli, unutar ne ide margarin, i baš je sočan(pogotovo ako ima šansu da ostoji bar jedan-dva dana)
    A glede konzumerizma, djeca su ogledalo svojih roditelja, uglavnom. U tom smjeru treba raditi na edukaciji(meni smiješno zvuči kada 50-godišnjak, sav zanesen priča o najnovijem modelu mobitela, kojeg je kupio na ko zna kolko rata)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prestigla me eris....

Evo kopiram recept za Jafa kolač BEZ keksa (samo s narančom, a ja srećom imam prilikom nabaviti domaČe, pa se ne bojim pesticida):

Jaffa kolač – za škrtice i penzijonere

Jednu veliku naranču zamrznuti preko noći.

Tijesto:
    1 jaje
    12 žlica šećera
    12 žlica ulja
    12 žlica mlijeka
    12 žlica brašna
    1 prašak za pecivo (može i malo manje).

Umutiti mikserom, dosta dugo vrtiti da bude lijepo bijelo.

Ispeći na 180 oC u plehu namazanom i posipanom brašnom. Može se podmetnuti papirnata salveta ili pek papir da se lakše izvadi van. (Gotovo je kad se biskvit odvaja od ruba pleha.)

Ohlađeno izvaditi i prerezati na pola (može po duljini). Salvetu, dakako, skinuti da je ne bi servirali zajedno s kolačem. Jednu polovicu razdrobiti na komade, kao za punč kocke.

Naranču izvaditi iz leda i naribati zajedno s korom. (Može se propustiti kroz multipraktik, ali tada je prije treba izrezati na kocke ili barem osmine.)

10 dag (cca 5 žlica) šećera špinati sa sasvim malo vode. Kad posmeđi, dodati ribanu naranču i rastrgano tijesto. Sve dobro izmiješati.

Drugu polovicu tijesta premazati nekim narančastim pekmezom (od marelice ili miješana marmelada), na to rasporediti smjesu s narančom i preliti glazurom od 10 dag čokolade.

Ostaviti preko noći na hladnom, da se sve dobro stegne i izjednači. Rezati na kocke.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 24.02.2011. at 12:29

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    joj, i meni. A svi smo ga jeli i bez reklame, i koliko god je odvratan bio.
    Trauma? TRAUMA?!? Ja to OBOŽAVAM! Ostaci ostataka raznih kolača u kornetiću prelijani fiiinooom čokoladooom.... Mljac! Mljac! Supermljac!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ont.

Dijete mi je žalosno jer sam kritizirala obitelj njegovog prijatelja "glede u svezi" nekritičkog kupovanja, prehrane i koječega.

eris ima pravo - kakvi roditelji, takva djeca... A i mi, odrasli, često ne možemo odoljeti sirenskom zovu reklama.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    A i mi, odrasli, često ne možemo odoljeti sirenskom zovu reklama.
    Nikad neću zaboraviti jednu epizodu crtića Gustav (ako se itko ovdje uopće sjeća Gustava), kad je ušao u dućan i od svakog proizvoda su mu se pričinjavale neke bajne stvari, npr. onaj wc sanitar mu je izgledao kao zavodiljiva plesačica koja se izvija u bokovima i sl.... Pokupovao je pola dućana.
    Ta epizoda mi je zauvijek ostala u pamćenju, baš kao neka dobra lekcija.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

znate li recept za tortu makaranu?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa Vidi poruku
    Trauma? TRAUMA?!? Ja to OBOŽAVAM! Ostaci ostataka raznih kolača u kornetiću prelijani fiiinooom čokoladooom.... Mljac! Mljac! Supermljac!
    Mislim da ne pricamo o istoj stvari? :/

Ovaj zimski sladoled je u kornetu, ali unutra je samo nekakva ODURNA krema od cokolade, s toliko secera da skripi pod zubima, a preko toga je cokoladni preljev. Onaj odurni, plasticni, kao na najlosijim kolacima. Uuuf.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno da cu urgirat. Frendica i ja protiv ostatka svijeta.... koji ne vidi niš čudno u tome.
    Jel trebam reci da je naša reakcija izazvala ismijavanje kod odgovornih?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To ipak izgleda ovisi o učiteljici. Naša ih vodi u kino i izričito napomene da djeca ne smiju imati novce i neda im kupiti ništa za jesti niti piti, jedino ako su ponjeli od doma. I kod nas se to ne zove terenska nastava, nego odlazak u kino

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam imala traume jer moja mama nije kupovala onaj smrdljivi mesni dorucak

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam imala traume jer moja mama nije kupovala onaj smrdljivi mesni dorucak
    Mislim da je i bolje da ti ga nije kupovala.

Nisi niš propustila .
    Posljednje uređivanje od lola_34 : 24.02.2011. at 16:38

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jel trebam reci da je naša reakcija izazvala ismijavanje kod odgovornih?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    To ipak izgleda ovisi o učiteljici. Naša ih vodi u kino i izričito napomene da djeca ne smiju imati novce i neda im kupiti ništa za jesti niti piti, jedino ako su ponjeli od doma. I kod nas se to ne zove terenska nastava, nego odlazak u kino
    Zaboravila sam spomenut da na pola puta izmedju nas i tog glupog Cinestara postoji obično kino u kojem je karta duplo jeftinija čak i kad se pojedinacno kupuje i nema nekakvih "paket aranžmana" s CocaColom i kokicama...
    Posljednje uređivanje od marta : 24.02.2011. at 16:47

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Zaboravila sam spomenut da na pola puta izmedju nas i tog glupog Cinestara postoji obično kino u kojem je karta duplo jeftinija čak i kad se pojedinacno kupuje i nema nekakvih "paket aranžmana" s CocaColom i kokicama...
    U Dubrovniku hvala Bogu imamo samo takve, ono kad ti dupe utrne

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma na orahe sam alergicna. Al' daj cokolade, sve dok krema ne skripi pod zubima.

jel to onaj Turski med?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma daj? znam da je šibenik dugo bio bez kina. a sad cijela raskoš.
    e vidiš, meni je jedina mana art kina u rijeci ta što nema za kupiti kokica, a oduvijek, i prije je ispred kina (beograd , pa poslije croatia ) bio štand s kokicama. ne znam zašto su makli kokice. kao kad gledaš neki pametni film ti ne treba jest kokice . meni kino bez kokica nije kino.
    enivej, šta sad ne valja s kokicama?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

u svakom slučaju, ja volim cinestar jer volim udobne fotelje i volim što ako zakasnim na projekciju filma mogu ići na drugu, ali nema većeg gušta od ljetnog kina. pa makar s drvenim klupama, kakve su u mom malom dalmatinskom mjestu.

ako sjedneš u zadnji red, možeš i pušit

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne valja cvijeto, taj paket aranzman pod krinkom obrazovanja. Nemam niš protiv kokica.
    I ne govorim o art kinu s drvenim stolicama nego o kinu u Vodicama koje je otvoreno prije (valjda) 2 godine... Znači ima fotelje, al nije "McDonalds kino" ko CineStar.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ma kužim te ja marta, ja malo offtopik
    e, a ono što ne volim kod cinestara je što su se kina makla iz centra, to mi je tužno. fali mi đir po korzu poslije kina.
    a art kino u rijeci je super, samo ne znam dokle će, na svakoj projekciji maksimalno 10 ljudi. grad (su)financira.
    a kad smo kod art kina, gledali smo prelijepi norveški film za djecu "čarobno srebro", stvarno divan. barem meni. i isto nas je bilo deset.
    odite pogledati ako budete imali prilike, svakako.
    http://www.art-kino.org/film/carobno-srebro

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

cvijeta, taj film carobno srebro je igrao u zagrebu u tako nekom slicnom art kinu. desetak projekcija sveukupno.

e pa ono sto mene muci u svemu tome je zasto je pobogu taj film igrao toliko kratko i samo u tom kinu, jel nije dovoljno caroban? jer nije ulozio dovoljno u reklamu?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jer nije ulozio dovoljno u reklamu?
    ovo.
    koliko roditelja na forumu je čulo uopće za njega?
    a koliko je čulo recimo za "Vrlo zapetljanu priču"?

inače u holivudu je standard da otprilike polovica budgeta jednog filma odlazi na promociju.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 24.02.2011. at 18:43

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj anita_m prvotno napisa Vidi poruku
    jel to onaj Turski med?
    Mislim da nije. Rijec je o najobicnijem kornetu u koji ide krema od cokolade, kao u losim tortama ili onom prestrasnom Fri-Fri cokoladnom piramidnom izbljuvku iz Prehrane (taj ducan nam je bio pored osnovne skole, zvao se... uh, zaboravila sam kako, mozda cak Prehrana? ). Na vrhu je preljev od iste takve cokolade. Uzas.

Sto se kokica tice, ja ih ne jedem u kinu.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nije to čokolada,
    to je šećerni preljev .
    se sjećate onih šećernih tabli, kad jedno vrijeme nije bilo čokolada na tržištu?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma, da, smedji cokoladni preljev. A ispod krema od cokolade. Secer od cokolade. Skripi pod zubima, a onako je krem smedje boje. Uzaaaaaas.

Tih secernih tabli se jos uvijek moze naci... greskom.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Fri-fri je super.
    I zimski slatkac isto

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zimski sladoled je njami.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma nemate pojma.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sjecam se prije nekih petnaestak godina, desetogoišnjakinja od mamine frendice mi prica da svaki dan kupuje maloj neki sladoled, i sva djeca to masovno jedu. i tako nakon ne znam kojeg puta sto se vracaju iz skole i mama joj kupi sladoled, pita ona nju: pa dobro sta ima u tom sladoledu? a nis posebno, ko zaledena cedevita

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ispravak: mamina frendica koj ima desetogodišnjakinju mi priča

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Meni je taj Cinestar koma živa, bila jednom i nikad više, to mi je kino kao na tekućoj traci, nemam tamo uopće onog "gušta" kao prilikom odlaska u ona stara kina kao što je bila Europa, Zagreb... A da ne pričam koji mi je gušt bio otići jednom u KIC na crtiće Balthazar prije nekih 7 godina; tamo bili samo MM, ja i 10-ak klinaca sa roditeljima . Mislim da ću svoje dijete voditi tako po starim kinima kad bude još mrvicu veća (ako tih starih kina uopće još bude )

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nia, ne brini, bude ih. Mi smo bili u Europi na nekoliko filmova, a nedavno smo bili u Dokukinu. I Tuškanac ima dobar program, al se nije pogodilo da nabasam na nesto za djecu. Vidim da su i u muzeju suvremene umjetnosti neke projekcije, al nisam bila. Ja isto ne volim cinestare, movieplexe i slicno, osim sto se osjecam ko na traci, meni je taj ambijent (crveni tepisi, fotelje, priguseno svjetlo) ko neka javna kuca

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

[QUOTE=Peterlin;1824159]Prestigla me eris....

Evo kopiram recept za Jafa kolač BEZ keksa (samo s narančom, a ja srećom imam prilikom nabaviti domaČe, pa se ne bojim pesticida):

Jaffa kolač – za škrtice i penzijonere

/QUOTE]

Ja imam nezdraviju varijantu ovog kolača.
    Na biskvit (ne znam sad točno sastojke, ali mislim da je poput tvog) ide krema/žele od 2 dcl sirupa od naranče, 2 dcl vode u koje se ukuha 2 pudinga (mislim da je taj omjer). Dok je vruće prelije se na topli biskvit i gore glazura. No, ja nikada nisam znala napraviti dobru glazuru za taj kolač (a zadnji puta sam ga pravila prije sigurno bar 7 godina) pa mi je uvijek pucala.

Ja se sjećam onog ledinog zimskog sladoleda od vanijele s malo čokoladne glazure, no sjetila sam se o čemu Kaae priča. To sam viđala po Osijeku, ali nisam nikada jela. Kako sam odrastala na selu, mi smo imali slastičara koji je ljeti pravio sladoled, u jesen kestenje, a u kasnu jesen mrku i bijelu alvu. Zimi se vraćao na jug.

I u Osijeku otvaraju Cinestar, valjda.
    Moram priznati da MM i ja nismo sto godina bili u kinu jer u ova dva postojeća rijetko kada prikazuju drugačije, art filmove, a s druge strane, MM je apsolutni filmofil koji sve te filmove (eh, kad mi izvadi neke eksperimentalne iz 20-ih godina prošlog stoljeća...) imamo kod kuće, sve skupa preko 4.000 komada tako da, eto, propuštamo kino.
    A kokice i to iz stare šerpe su nezaobilazne.
    Posljednje uređivanje od SikaPika : 25.02.2011. at 02:54

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    sika pika, ne bih ja više kod susjede jela kolače

http://www.jutarnji.hr/slovenci-povl...agira-/927535/
    Draga moja, ne bi ti to moju susjedu zabrinulo!
    Kad se sjetim savjeta da Maši sa 4 mjeseca dajem juhu sa svim i, naravno, nekoliko žlica Vegete jer se dijete mora naviknuti!
    A slanina, kud ćeš bolje žvakalice za zube!
    Ma, susjeda je zakon. Dobrica, samo, eto, nemamo ista razmišljanja o prehrani.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sika pika, nas dvije smo se krivo shvatile.
    kad moji susjedi ili prijatelji rade kolače, ja probam, jedem, kakvi god bili.
    ako su mi fini, pojedem više, ako je :jaffa: pojedem jedan.
    samo sam htjela reći da ni meni takvi recepti nisu neka sreća, jer ako se potrudim napraviti biskvit i kremu,
    a onda ih sigurno neću okititi čokoladnim banankom ili industrijskim keksom ili kinder pinvijem...
    što ne znači da nikad ne jedem kekse ili djeci ne kupim bananka
    simpatično mi bilo kako si prvi puta postavila stvari, "kolač u kolaču" ili tako nešto
    i složila sam se s tim, da su mi takvi recepti bezveze i ne bi ih pravila
    ali da se ne bih udostojila kod drugoga probati ili da me brine zašto netko drugi tako voli, to ne.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da ja malo vratim temu s recepata na izazove roditeljstva

Moj omiljeni sinov skolski udzbenik je onaj iz PiD-a (uz pripadajucu mu radnu biljeznicu) - najnovije odusevljenje mi je izazvala slika pakiranja vegete ispod koje stoji pitanje: gdje se proizvodi poznati dodatak jelima kojeg svi koristimo?

Pa nek dijete veli da nije to nikad vidio...

(offt, ja volim fri-fri. znam da je to nesto kao pasteta, ali slatko, ali ipak uzivam )

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a zakaj, baš mi je drago da te vidim!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Poceo mi je faliti ovaj nacin gubljenja vremena
    A i vi svi skupa

AdioMare avatar