Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Fizicarke - pitanje za vas

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Fizicarke - pitanje za vas

Drage moje, neznam jel sam na pravom mjestu, ako nisam ispricavam se unaprijed

Dakle, muci me jedna stvar, konkretno radi se o ubrzanju, brzini i sili udara.

Moze li se izracunati koja je bila brzina nekog tijela neposredno prije udara u drugo ako znamo masu oba tijela i zaustavni put te cinjenicu da je drugo tijelo stajalo u trenutku udara?

Sto je sve potrebno znati da bi se takva racunica postavila i izracunala?

Nadam se da me kuzite?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jel te to neko na prakingu udario? Nadam se da nije.

Ja nisam fizičarka ni blizu ali ovo ti je otprilike kako izračunaš kinetičku energiju

Izračunaš kinetičku energiju prvog tijela koje se gibalo (mv^2)/2 , i onda se ona izjednačava u formuli sa zbrojem masa jednog i drugog objekta i pomnoženo sa zajedničkom novom brzinom oba tijela.

m1x v1^2=(m1+m2)xv2^2= E

Ovisi sve o uvjetima zaustavljanja i toplini - da je to slučaj sa autima dosta je kompleksno, ali trebalo bi izračunati koliko je te energije pretočeno u toplinu, jer se kinetička energija koju je nosilo tijelo koje se gibalo troši na nastavak dijelom gibanja i dijelom toplinu, koja kad preuzme svu energiju, oba tijela će se zaustaviti.

A sad će se javiti netko tko acutally zna ovo sve i popljuvat me

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kako si samo pogodila iz prve?

Nu dakle, auto broj jedan u kretanju udara auto broj 2 koji stoji i gura ga cca 7 metara prije zaustavljanja.
    Auto koji je udario ima zanemarivu stetu dok auto broj 2 koji biva udaren - proglasena totalka.

Sudski vjestak na to sve ostao - bez reakcije tj. prihvatio izjavu vozaca auta broj 1 koji kaze da je vozio jaaaako polako prije nego je udario u auto broj 2 i povjerovali mu
    Kaj je najbolje, on tvrdi da je pokrenuo auto svega 20-ak metara prije sudara, ubrzanje mu je bolje nego u Porshea covjece

Zato smo mislili izracunati kojom se brzinom tocno kretao, koliko je to on "polako" vozio u trenutku udara? jer nam je s obzirom na cinjenice strucnost doticnog vjestaka u najmanju ruku upitna

Hvala draga, iako je za mene ovo visa matematika dala bum si truda

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Joj...baš mi je žao.
    Ima ti po netu formula za izračunati baš to,a moj tata je matematičar pa ću ga pitat.

Kaže full sporo vozio
    Tako je i jedan koji je mene (moj auto samnom u njemu) udario tako jako da sam odletila 8 metara reko da je vozio 40, moš mislit.

Držim fige da se to rješi na tvoju zadovoljštinu

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala draga iako se nesreca desila prije godinu dana, tek nam danas presuda dosla, ali izganjat cemo mi to.

Hvala ti na pomoci

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Možeš li tražiti drugo vještačenje?

Tj.možete li se žaliti na presudu?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Teica prvotno napisa Vidi poruku
    Možeš li tražiti drugo vještačenje?

Tj.možete li se žaliti na presudu?
    Da mozemo, to trenutno i pripremamo s odvjetnikom, zato i pokusavamo saznati vise informacija.
    Nazalost, kada se nesreca desila bilo je iznimno hladno tako da nema tragova kocenja na cesti, to malo otezava izracune

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako ti treba kvalitetan i nepristran sudski vještak za promet, javi se.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

treba joj kvalitetan i pristran

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

cvijeta, zakon si

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    treba joj kvalitetan i pristran
    bas bas, imas pravo

Salim se naravno, moze podaci na PM @n@? Hvala ti

Teica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Super da ti se @n@ javila !

Javite nam novosti!

Jer naravno držimo fige!

jasa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Izračunaš kinetičku energiju prvog tijela koje se gibalo (mv^2)/2 , i onda se ona izjednačava u formuli sa zbrojem masa jednog i drugog objekta i pomnoženo sa zajedničkom novom brzinom oba tijela.

m1x v1^2=(m1+m2)xv2^2= E

Ovisi sve o uvjetima zaustavljanja i toplini - da je to slučaj sa autima dosta je kompleksno, ali trebalo bi izračunati koliko je te energije pretočeno u toplinu, jer se kinetička energija koju je nosilo tijelo koje se gibalo troši na nastavak dijelom gibanja i dijelom toplinu, koja kad preuzme svu energiju, oba tijela će se zaustaviti.
    Ovo je u redu (zakon ocuvanja energije), ali samo ako nema puno disipacije energije (sto mi se cini da ima). Ono sto kod sudara uvijek vrijedi je zakon ocuvanja kolicine gibanja koji bi za ovaj slucaj bio:

m1*v1 = (m1 + m2) * v

gdje je v zajednicka brzina auta nakon sudara. E sad, obzirom da imas zadan samo prijedeni put nakon sudara taj v se ne moze izracunati. Bilo bi potrebno znati jos i recimo vrijeme koje je bilo potrebno da se auto zaustavi.

Zao mi je sto ne mogu vise pomoci.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •