Results 1 to 15 of 15

Thread: Dodati dojenju AD?

lidać2's Avatar

Default Dodati dojenju AD?

evo mene opet s problemom ...

E sada ima 8mj i 7400g ,dugacka 68cm...

od zadnjeg pregleda prije 2mj je dobila samo 500g,pedica nista nije rekla na to ali meni se cini nekako malo..
    pogotovo kada vidim da se djecica sa 8mj.sa kilazom krecu oko 9kg...
    jos uvijek dojim i ima dva prava obroka ...

sad me zanima bili joj trebala mozda ubaciti koju flasicu AD (iako neznam kako bi to izvela jer nece flasicu) ili da samo nastavim dojiti?

kasiopeja's Avatar

E sad, meni se cini da ti dijete ima dobru tezinu.. , no, kako je dosad dobivala, s koliko je rodjena?
    Ako pedijatrica nije nista rekla, nemoj nista na svoju ruku.. prvo se ipak konzultiraj s njom. Evo moje dijete ima sest mjeseci i jedva 6 kg. A rodjena je sa 3300. Iako je ona dobila uz dojenje, prije mjesec dana formulu ali to je bilo na preporuku gastroenterologa i nakon puno konzultacija sa pedijatricom, i opet se nije gotovo nikako pomakla sa prirastom.
    Otprilike sa sest mjeseci djeca poduplaju porođajnu težinu, pa u trećem tromjesjecju krenu manje dobivat..
    Cini mi se da ti je dijete oke..nemoj nist bez konzultacije s dr..

lidać2's Avatar

Imala je pri rodenju 2900g ,izasla sa 2600g...do sada je dobivala skoro po kilu od pregleda do pregleda tocnije u 2mj.
    da se mene pita ja bi nastavila samo dojiti ,no ipak dijete mi je na prvom mjestu...no pedica je rekla da je sve ok onda valjda je...

tua's Avatar

ako je rekla da je ok, zasto sumnjas? normalno da manje dobiva, pa kako bi izgledali da svaki mjesec do prvog rođendana dobiju kg?
    onako, grubo računajući, dijete do 6mj udvostruči, a do godine dana utrostruči porođajnu težinu.
    znam par jednogodisnjaka koji imaju 9 kg i lijepo izgledaju, čvrsti su i ne izgledaju neuhranjeno. ima sitnije djece, jednako kao i krupnije, ali to su sve nijanse. ako ti bude lakse, podebljaj neki obrok dohrane s više ugljikohidrata.
    čini mi se na više mjesta da sam zapazila tvoju nesigurnost, drugo ti je djetešce, opusti se. ako je ona zadovoljna, ok je.

vjestica's Avatar

ma sve je ok, i moja je slične kilaže i dužine (a rođena je sa 3 700)
    prvih 6 mjeseci više dobijaju na težini, a nakon toga manje (pa zamisli da ti svaki mjesec toliko dobija na težini, koliko bi beba imala sa 1g kila )
    samo ti nastavi dojiti

Superman's Avatar

Quote Originally Posted by lidać2 View Post
    da se mene pita ja bi nastavila samo dojiti ,no ipak dijete mi je na prvom mjestu...no pedica je rekla da je sve ok onda valjda je...
    dakle, pedica kaže da je sve ok, ti misliš da je sve ok, i onda stvarno ne razumijem tvoj upit u uvodnom postu niti svrhu ovog topica.

anchie76's Avatar

Nema potrebe za dodavanjem AD, u toj dobi je sasvim normalan takav prinos. Slušaj pedijatricu, nema potrebe za tvojim sumnjama

anchie76's Avatar

Quote Originally Posted by Superman View Post
    dakle, pedica kaže da je sve ok, ti misliš da je sve ok, i onda stvarno ne razumijem tvoj upit u uvodnom postu niti svrhu ovog topica.
    Da misli da je ok, ne bi otvorila temu. Pa valjda mame mogu iskazati svoju nesigurnost ovdje i dobiti odgovore koji će im vratiti sigurnost?

Beti3's Avatar

lidać2 bebica ti je super. Radije joj daj još hrane, a ne AD. Pored tvojeg mlijeka, nije joj potrebno i adaptirano. Ali, samo ti piši kad si nesigurna, vidi nas ovdje koliko ti dajemo podršku.
    Uživajte!

Linda's Avatar

lidać, kao da sebe čitam prije jedno 5 godina... ista stvar, moja curica koja je do tada doslovce bujala, oko osmog mjeseca je dobila "samo" 200g u jednom mjesecu. Moja pedijatrica je savjetovala suprotno tvojoj, da joj uvedem ad. Nije prepoznala da je normalno da dijete u to doba uspori na dobivanju težine, nije prepoznala da je možda moje dijete genetski predodređeno da bude sitnije, s obzirom da je apsolutno sve ostalo s njm bilo i više nego u redu. I ja sam poslušala, kupila kutiju, ali i nastavila dojiti. I nakon nekog vremena vidjela sam da to nije ama baš ništa promijenilo. Niti je ona prije toga bila gladna, niti je nakon toga bila sitija, niti je odjednom počela bujati.. Kad sam shvatila da nema smisla, jednostavno više nisam kupila novu kutiju. Nastavila sam dojiti, nastavila je jesti dohranu (izbirljivo, kao i danas..) i dojila je bogme 3 g. Što da ti kažem, to dijete u svojih 5 i pol godina nije popilo nijedan antibiotik, onda doslovce pršti od zdravlja, bez obzira što je i dalje sitnija od većine vršnjaka.

Samo promatraj svoje dijete i najbolje ćeš sama znati odgovor je li sve u redu. Po ovome što pišeš, iskreno vjerujem da jest i da nema nikakve potrebe za uvođenjem ad. mlijeka. Samo nastavi dojiti, nastavite sa zdravom dohranom i relax..

Meni ti je teško savjetovati da uvodiš ili ne uvodiš (malo sam se par puta našla u nezgodnoj situaciji zagovarajući isključivo dojenje u društvu, pa ne dijelim više olako savjete ... i pričekaj da ti se jave savjetnice i cure s više iskustva.

No, ako te mogu utješiti s kilažom, evo ti primjer jedne mrvice. Mi smo se rodili s 2400g, 46cm.
    Iako sam bio prava mrvica i nikada pretežak, nitko me nije mogao nagovoriti na AD jer sam odlučiti isključivo dojiti. Čak ni pedijatrica, koja je pokušala ) On je definitivno puno manji od svojih vršnjaka, čak su neke 4-mjesečne bebe teže od njega, ali meni ti to nije bitno jer uvijek uredno dobiva. Do 6 mjeseci je samo sisao, a od onda jedemo dohranu, danas sa 9 mjeseci smo na 2 i pol obroka (onaj drugi mama malo pojača i podijeli u dva dijela jer odjednom ne želim pojesti baš puno)

Dakle, imali smo 2400 g, 46 cm (doma došli s 2200)
    S mjesec dana 3400, 48 cm
    Sa 6 mjeseci 5900g
    Sa 7 mjeseci 6800g
    Sa 8 mjeseci 7400g
    Sa 9 mjeseci 7800g, 59 cm

(Morali smo stalno na vaganje kod pedijatrice da nas provjeri kako nam ide )
    Po novim standardima dječjeg rasta Svjetske zdravstvene organizacije, prosjek od 6. do 12. mjeseca je 50 - 80 grama tjedno (oko 214 - 342 grama mjesečno).

Možda ako ti se čini da premalo dobiva (a mislim da nije tako), probaj nešto promijeniti u dohrani... Mi kad smo počeli s dohranom, nikad ga nisam tjerala da jede ako je micao glavu i zatvarao ustao... odustala bih i to je bilo to za taj dan / ili taj obrok, iako bi pojeo samo par malih žličica. No kad sam skužila da sa 8 mjeseci puno češće traži sisati (2x u sat vremena, a nije ovo pojeo) samo bih mu ponovo ponudila za sat ili dva, dakle pokušala bih ponovo dok ne pojede taj obrok.

Ali ako ti uredno sisa, i uredno jede, i imaš dovoljno mokrih i pokakanih pelena... super ste, nemoj se uspoređivati s drugim bebama, uživaj u svojoj mrvici!

lidać2's Avatar

Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Da misli da je ok, ne bi otvorila temu. Pa valjda mame mogu iskazati svoju nesigurnost ovdje i dobiti odgovore koji će im vratiti sigurnost?
    HVALA...

Bila sam malo nesigurna jer u zadnjih 2tjedna me zeza sa dohranom...pojede par zlicica necega zatvori usta i nema sanse da vise otvori...
    bila je tako lijepo papala po obroku cak po 180ml a sada ako pojede 80ml je super...
    cak i sa cikom zeza ,malo bi pa nebi i tako ukrug...

pa mi se pojavilo pitanje dali je uopce dovoljno?

lidać2's Avatar

a sto se tice "sitnije" grade i izbirljivosti imam iskustva...moja starija skoro 6god.ima 18kg (to sve govori)...
    no ona je ipak vec starija i znam kako dise pa se ne brinem vise,dok je malena jos bebica...

HVALA SVIMA na podrsci...

Superman's Avatar

Quote Originally Posted by anchie76 View Post
    Naravno. Nisam ja mislila ništa loše. Samo sam primijetila kontradiktornost u prvom i drugom postu autorice topica.

ana.m's Avatar

Moja Iva je rođena s 3830g, a sa godinu dana je imala 9500g. I nisam joj daval AD. I Ela je s 2. na 4. mjesec dobila "samo" 630 g, pedica nam je preporučila dohranu (ne AD, nego kašice), ali smo nastavili dojiti i dalje. I s njom je sve u redu, lijepo ciki, lijepo napreduje...A sada sa 6 mjeseci, ima cca 7kg, a rođena je 3650g. Tak da ja mislim da je tvoja stvarno super. I nema potrebe za AD.
    Last edited by ana.m; 25.02.2011 at 15:12.