Dok ne izumru "mlijeko ti je slabo" babe, bit će potrebna kampanja za dojenje. Ružno zvuči, ali je tako.
Baš sam nedavno išla pomoći prijateljici koju je gadno zahvatila pp depresija, a njena mama hoda gore-dolje po sobi i govori ma slabo ti je mlijeko.
Dijete lijepo prihvaća dojku, malo zaplače tu i tamo, ali ništa neuobičajeno. Ženu i to malo plača gura preko ruba ponora (depresija je gadna stvar - ne možeš realno sagledati situaciju), a baba se ne gasi s pričom o Mari i Kati koje su imale slabo mlijeko i dijete je gladno i aime meni.
Nije baba vidjela niti jednu reklamu za ad, niti je primila telegram s bočicom na njemu, već ona to zna "iz iskustva". Pa ajde ti objasni babi da joj 60-godišnje iskustvo ne štima.
Ili odeš kop pedijatra na prvi pregled, a on ti kaže da ti je dijete dobilo "samo" pola kile i da šta ga izgladnjuješ i obavezno dohrana. Pa tko je hrabar, nek se odupre.
Edukacija je potrebna jer moraš biti prokleto jak da se odupreš.
Ja s drugim djetetom nisam imala snage za rasprave o mom slabom mlijeku i gladnoj bebi, pa sam patronažnu nazvala i rekla joj da ne dolazi, izbacila sam i zabranila posjete svima koji su imali nešto za reći o stalnom nacicavanju.
Ali mi živimo sami i financijski smo neovisni, a većina mladih roditelja to nije pa si ne mogu priuštiti takve radikalne poteze.
Kod nas je tradicija da ti u kuću dođu iskusne žene koje te filaju svojim životnim mudrostima, a ti kao mlada i neiskusna majka ne smiješ niti zucnuti jer nemaš pojma.
Roda ima veliku šansu pobijediti u ratu s reklamama, ali rat s tradicijom, hm..... bit će duuuug i past će mnoge žrtve....