-
Ništavnost otkaza radi trudnoće
spremam se u firmu na razgovor, molim za savjet...
28.10.2009. sam dobila otkaz kao višak radi smanjenog obima posla. potpisala sam otkaz. sutradan sam saznala da sam trudna (to se zove dobar tajming!) i u roku od 7 dana obavijestila poslodavca o tome i otvorila bolovanje.
dakle prema zakonu, moj otkaz je ništavan jer sam u roku od 15 dana od dobivanja otkaza obavijestila o trudnoći.
NIŠTAVAN je riječ iz zakona. što to znači?
a) ništavan kao na mirovanju do zatvaranja rodiljnog dopusta pa se vraćam na otkazni rok?
b) ništavan kao poništen i nakon rodiljnog poslodavac mora ili ponoviti otkaz ili sam vraćena na posao?
ja ne računam na povratak tamo, niti želim, nismo se lijepo rastali, poludili su zbog moje trudnoće, čak su se raspitivali u rrif-u kako da mi daju otkaz dok sam na komplikacijama (šefica mi javila).
ALI, za vrijeme bolovanja i rodiljnog sam stekla uvjete za otpremninu, koja nije mala. Dakle ako je na snazi moj "ekonomsko uvjetovan" otkaz čeka me otpremnina jer porodiljni ne predstavlja prekid radnog odnosa. Ili poslodavac mora donijeti odluku da mi ponovi otkaz - što neće napraviti radi prava koja ostvarujem (otpremnina, dva godišnja, 2 mjeseca otkaznog roka...).
Pribojavam se kako će mi reći da me vraća na posao, i onda me jednostavno natjerati da ne izdržim i sama odem. a dobar je u tome... od nas 6 troje više nema, a moja šefica ga je prijavila za mobbing... ukratko, ne želim se vratiti tamo ali želim ono na što sam ostvarila pravo jer vjerujem da sam to stvarno zsalužila radi svega što sam prolazila.
Posljednje uređivanje od Tonja_1 : 15.02.2011. at 21:41
-
nadam se da će se naći netko tko mi može malo rastumačiti...
gdje se mogu obratiti za besplatnu pravnu pomoć oko ovog pitanja? čula sam da u udruzi mobbing za 500kn dobiješ savjetovanje, nadam se da postoji nekakava besplatna pomoć.
-
-
hvala! idem pokušati na legalis.
-
Mislim da ako si osporavala otkaz iz razloga trucnoce onda je otkaz nevazeci pa ti moraju dati novi otkaz, najranije 15 dana nakon povratka s porodiljnog. Legalis je ok, ali jos bolje je otici nekom strucnjaku za radno pravo...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma