moja cura ima 9mj. ima 2 obroka krute hrane. i jednom dnevno oko 100ml. hipoalergene formule. ostalo je dojenje. ali zadnjih nekoliko dana imam osjećaj da "vuče na prazno". kad stisnem bradavicu (u ležećem položaju) samo mi malo mlijeka iscuri, ali ne šprica kao prije. šprica samo kad sjedim. nema na početku podoja glasnog i kontinuiranog gutanja. treba povući dva tri puta i tek onda proguta. i to ju uglavnom dosta frustrira. pokušam joj ponuditi drugu dojku ali opet ista situacija. trudim joj se nuditi što češće (ona uvijek prihvati) i svaki put drugu.
Ono što ja znam da zaista zna smanjiti i usporiti proizvodnju jeste PMS kod mame.
Da li se išta drugo mjenjalo u tih par dana, ne vezano za dojenje (neka nervoza, tvoja ili bebina, promjena rutine, nečija bolest, neredovna ishrana)?
Moja (8 mj. stara) po noći vuče na prazno, i uopće joj ne smeta . Uglavnom dobro spava (2-3 buđenja za sisanje), ali ima noći kad je skoro pol noći na sisi, i naravno da nakon nekog vremena vuče na prazno. Zanimljivo je da idući dan nakon takve noći, negdje popodne, meni prsa budu prepunjena (što inače nikad nije slučaj). Tako da to sisanje "na prazno" meni itekako povećava količinu mlijeka.
Meni je normalno da mi u toj dobi više mlijeko ne šprica (i s prvim djetetom je tako bilo) i da se mora malo dulje mučiti da mlijeko krene.
Napominjem da ja radim i ona po danu sisa jednom ili nijednom.
Posljednje uređivanje od martinaP : 16.02.2011. at 09:53
meni mlijeko nikad, ama baš nikad nije štrcalo u nikakvom položaju, ni ležećem, ni sjedećem! : ) a prvu kćer sam oddojila do 13 mjeseci, a evo druga mi u 3. mjesecu života, naravno ponovno isključivo dojena, svaki mjesec odlično napreduje, po 900-1000 gr. Stoga, ne brini brigu što ne štrca i vuče na prazno, sve je to ok!
uz cjelonoćno nasisavanje, doji još najmanje 4 puta dnevno i nije da se mučila dok mlijeko krene, nego se mučila cijelo vrijeme. vuče, vuče pa malo proguta. ali jučer i danas je bolje.
inače nemam još mengu, pa nemam valjda ni pms. ali bile smo bolesne i ja i ona...možda je to bio razlog.
mislila sam da kao što djete može imati fazu štrajka, mogu štrajkati i sise. skoro sam povjerovala u mit "ostala sam bez mlijeka"
čak nisam ni skim razgovarala o tome, da ne bi vršili pritisak na mene.
ali evo, kao što velim bolje je. samo što povremeno osjećam bol u desnoj između podoja.
uzimala sam lupocet i počela sam piti antbiotik (kompatibilan sa dojenjem), ali sam na svoju ruku prekinula jer sam vidjela da mi nije potreban. znam da ga treba popiti do kraja ali sam nekako zaključila da će više štetiti djetetu nego meni kristiti. ne znam dali sam dobro postupila.
a i prije me bolilo u ranijim mjesecima dojenja pa je onda prošlo. ne znam kako bih ju opisala. jednostavno neka bol, duboka, ne pre intenzivna.
prvo vas zelim sve pozdraviti, neko vrijeme nisam bila tu, a i prije sam vise citala i tako pronalazila odgovore na ono sto me muci nego li sam se i sama ukljucivala u razgovor,
cini mi se da sam pocela gubiti mlijeko, odnosno da ga nemam dovoljno
moj maleni ima dva mjeseca, (koji dan vise), prvi mjesec dobio je 1300gr, drugi mjesec 950 gr, zadnjih par dana mi se cini da u popodnevnim satima ostajem praznih dojki a on bi stalno dojio i cini mi se da vuce na prazno i da je nervozan?! nocu se budi par puta, spava pored mene tako da mu je sisa uvijek na raspolaganju, a tako je i preko dana, doji kad zeli i to me iscrpljuje a bojim se da mu to nije dovoljno,
veceras sam mu napravila bocicu i popio je nekih 60ml adaptiranog mlijeka, nakon toga je zaspao, sit, reklo bi se ?
ja sam svoje prvo dijete dojila 15 mjeseci, prvih 6 iskljucivo dojila, drugho 12 mjeseci i opet prvih 6 iskljucivo dojila i nije mi se cinilo da ih izgladnjujem, on me muci, zeljela bih ga dojiti sto je duze moguce ali ne znam sto se desava, trebam li mu uvesti bocicu kao nadohranu, vec?
da li moja anemija moze biti uzrok tome, mozda moje mlijeko nije dovoljno kvalitetno?
znam da sam se raspisala ali molim vas za savjet, sto da radim?
inace, on je moja treca beba u 4 godine, sve sam ih rodila carskim i moram priznati da se osjecam dosta iscrpljeno, ali ipak ga zelim dojiti sto je duze moguce