Results 1 to 41 of 41

Thread: fiksni aparatić za zube

donna's Avatar

Default fiksni aparatić za zube

upravo su odluke staviti ga ili ne obzirom na godine iako kažu godine nisu problem i stariji ga stavljaju ali zanimaju me vaša mišljenja,iskustva,cijene i ostalo oko tog zahvata koji mi se čini dosta kompliciran obzirom da po riječima ortodonta trebam izvaditi 3 zdrava zuba i minimum 2 godine nositi .... + velika stvar je cijena..cca 15 000 kn !!

Anemona's Avatar

Quote Originally Posted by donna View Post
    upravo su odluke staviti ga ili ne obzirom na godine iako kažu godine nisu problem i stariji ga stavljaju ali zanimaju me vaša mišljenja,iskustva,cijene i ostalo oko tog zahvata koji mi se čini dosta kompliciran obzirom da po riječima ortodonta trebam izvaditi 3 zdrava zuba i minimum 2 godine nositi .... + velika stvar je cijena..cca 15 000 kn !!
    Ako bi aparatić napravio čisto estetski zahvat, ja ne bih vadila 3 zdrava zuba.
    Ako imaš druge smetnje, osim estetske prirode, onda bih razmislila.

Superman's Avatar

i mene kopka isto... i nekako osjećam grižnju savjesti, da toliki novac (koji nemam) "ulupam" u nešto bez čega, objektivno, mogu živjeti...

Anemona's Avatar

Da napomenem, da se ne radi o vađenju 3 zdrava zuba, odmah bih išla na aparatić, estetika je isto važna, ali 3 zuba ne bih riskirala radi samo estetike.

prima's Avatar

meni je samo žao što ga nisam stavila i prije

imala sam i druge indikacije osim estetskih ( većina ljudi ima)

nisam vadila zube (sad), ali mislim da kad to ortodont predloži, planira popuniti rupe povlačenjem ostalih zubi, tako da se taj nedostatak ne vidi i ne osjeti, dapače čitava čeljust bi trebala biti funkcionalnija

cijena 7000 kn jedna čeljust (14000 kome trebaju obje)

Anemona's Avatar

Ja sam bila prije nekih cca 5 godina kod ortodonta (dobrog) radi fiksnog aparatića. Kod mene čak nije estetski problem (zanemariv je), dr. je nakon pregleda rekao da smatra da je šteta dirati u cijelu situaciju, jer bi izvadili zdravi zub, a ne može garantirati da bi bilo večih pozitivnih promjena (u zagrizu i ostalim problemima).
    Isto tako, budući da je i s estetske strane prilično ok, rekao je da o ne bi dirao ništa.

donna's Avatar

bila sam na pregledu rekao je da imam premalu čeljust za toliko zuba zato mi očnjaci "vire"..trebalo bi svakako izvaditi gore obje četvorke i dolje jedan zub bez živca ..tako bi ovi mogli početi "disati" i napokon imati prostora.. sve skupa bolan zahvat i dugotrajan ali ne znam nikoga tko je to napravio i požalio..da je skupo JE jer izađe cca 15 000 kn manje više ali da se isplati za dvije godine imati lijepe zube -isplati! otići ću još do dva minimum ortodonta( više ih niti nema tu u OS) pa da vidim eventualno mišljenje..volja je tu samo taj strah i financije naravno-prvo moram na razgovor u banku hahahahaha

Administratorica puntica's Avatar

ja bih na tvom mjestu išla i po drugo mišljenje
    vađenja zdravih zuba je metoda koja se danas koristi samo u iznimnim slučajevima. ako nek zubi moraju van onda su to umnjaci. ja sam vadil 3 umnjaka (koji su mi rasli u koso pa sam se jedno jutro probudila i nisam mogla ni usta otvoriti grrr)
    rvi ortodont kod kojeg sam bila predložio je vađenje četvorki, iz istog razloga ko i tebi
    išla sam po drugo mišljenje pa mi je ortodontica objasnila da se to radi jer je lakše malo pogurati zube s jedne pa s druge strane (znači rupa u sredini pa vućeš zube u oba smjera prema rupi). teže je premjestiti sve zube, to radiš ako vadiš umnjake
    uglavnom, odlučila sam se za drugu varijantu

imala sam prozirne bravice i bijelu žicu. i gore i dolje. nije se ništa vidjelo. bio je super aparatić. nosila ga godinu dana

onda sam nako nekog vremena ostala bez jednog zuba (ah, duga priča) baš tamo di sam i dalje imala umnjak. pa sam išla ponovo. i sad mi se taj umnjak premješta da bi se popunila ta rupa (bila mi je opcija ili aparatić ili implantat/most ili štoveć)

kolegica s posla je stavila aparatić u 51. godini
    imala je prestrašne probleme s boloma u leđima. nigdje nita nisu našli. na kraju je otišla kod ortodonta i rekao joj je da zbog krivog zagriza ima poremećeno neznamvišešto i da je zbog toga bole leđa
    nosila je 2 godine
    nikad je više leđa nisu boljela

donna's Avatar

rekao je on meni da bi najradije povadio očnjake ali da ne može umnjak dolje desno sam već vadila bilo je groooozno ono piljenje kostiju kad se sjetim uf uf ajme !! otići ću svakako još po mišljenje i drugih ali kažu obično vade te četvorke..
    što se tiče aparatića kaže ima i taj prozirno ali je on za "bolje" slučajeve tipa do godine dana i da je jako osjetljiv i tako a ovaj "normalni" metalni je kao za duže,nije tako osjetljiv i efikasniji je...ma ne znam ni sama...

Superman's Avatar

Quote Originally Posted by puntica View Post
    imala sam prozirne bravice i bijelu žicu. i gore i dolje. nije se ništa vidjelo. bio je super aparatić.
    ovo mi zvuči super, jer, iskreno, te žice i bravice mi ne izgledaju niti malo privlačno... jeli bilo kakve promjene u govoru, dok si nosila aparatić?

rosa's Avatar

Jeste vi sa svojim stomatolozima i ortodontima popričali o vrlo mogućoj paradontozi kad se zubi pomiču u odrasloj dobi?

Administratorica puntica's Avatar

Quote Originally Posted by Superman View Post
    ovo mi zvuči super, jer, iskreno, te žice i bravice mi ne izgledaju niti malo privlačno... jeli bilo kakve promjene u govoru, dok si nosila aparatić?
    nikakve
    jer su bravice s vanjske strane zuba, a to nije važan dio za proizvodnju govora
    problem su mobilni apartići
    i ovi novi fensi šmensi di se bravice lijepe na stražnju stranu zuba. skroz su nevidljive ali...

Kosjenka's Avatar

Donna jesi riješila šta, jesi obišla ortodonte?
    Ja sam nekidan bila kod ortodonta, moji zubi(koji nikada nisu bili skroz ravni) su se počeli micat. Uglavnom ortodontica mi je rekla kako će to sve skupa završit i definitivno sam odlučila stavit aparat.
    E sad jedina dvojba koju ja imam je cijena,idealno rješenje bi koštalo 14000 manje idealno 8000,00, još uvijek mi je puno. Sada skupljam info o svim mogućim ortodontima u okolici, navodno ima neki jako povoljan u Đakovu.

prima's Avatar

Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Sada skupljam info o svim mogućim ortodontima u okolici, navodno ima neki jako povoljan u Đakovu.
    vodi računa o udaljenosti, ja sam imala početnu računicu da ću kod ortodonta na kontrolu ići svakih 6 tjedana i mislila sam otići kod povoljnijeg 200 km udaljenog, nakraju sam ipak izabrala bližeg i ispalo mi je bolje jer mi je kontrola svakih 6 tjedana bila samo prvih 3 puta (+ dodatni posjet jer mi je pala jedna bravica), pa smo skratili na 4 tjedna, a trenutno sam na 3 tjedna.
    ovo je "zlu ne trebalo" savjet, možda si već sve ukalkulirala

Zrina's Avatar

[QUOTE=Kosjenka;1993132]Ja sam nekidan bila kod ortodonta, moji zubi(koji nikada nisu bili skroz ravni) su se počeli micat. Uglavnom ortodontica mi je rekla kako će to sve skupa završit i definitivno sam odlučila stavit aparat.
    [QUOTE]

Na koji su se način počeli micati i što predviđa tvoja ortodontica?
    Ja sam sa 20 godina izvadila jedinicu dolje i stavila fiksni aparat da se ostali zubi "poslože" (prije toga sam izvadila i sva četiri umnjaka). Nakon 10 godina su se svi zubi vratili na prijašnja mjesta i opet su svi krivi.
    Last edited by Zrina; 28.10.2011 at 13:00.

zhabica's Avatar

ja ga nosim, zbog zdravstvenih razloga, izvadila sam 4 zdrava zuba, i sad sam sretna što sam to napravila, nosim ga više od dvije godine, za oko pola godina očekujem da ću ga skinut.

platila sam ga 10 000 plus sto moram uzet jos i udlagu koja se nosi dvije godine nakon skidana, samo po noci, kosta 2000. pitala sam misljenje jos nekoliko ortodonata i svi su rekli isto, cijene su bile slicne ili iste.

U toj cijeni uracunati su ti svi pregledi i kontrole koje radis tokom te dvije godine, materijal koji je potreban, zizce, gumice koje se mijenjaju na svakom pregledu. cula sam za neke ortodonte koji naplate oko 5000 kn ali svaki pregled i namjestanje placas dodatno pa cifra na kraju ispadne opet ista.

Kosjenka's Avatar

Prima- ukalkulirala sam prijevoz na cca 2godine + još neki 20%nepredviđenih troškova i dalje mi se isplati, ako je to tako kako sam čula.
    Zrina-ja sam zube u djetinjstvu izravnala i prestala nosit aparat s nekih 17,nakon mjesec dana jedinice su ponovo krenule svaka na svoju stranu pa sam izvadila jednu četvorku i napravila novi mobilni aparat. Naravno nije mi se dalo više nositi pa sam odlučila da mi je ok da su mi zubi malo grbavi. U međuvremenu su se zubi malo po malo razmicali(jedna jedinica ide prema gore, druga prema dolje s time da i ostatak zubi pomalo klizi svaki na svoju stranu) I sada u trideset i drugoj su počeli jako klizit, u zadnja tri mjeseca su se toliko pomakli da mi je stomatologica na redovitoj kontroli ostala šokirana.
    Otrodontica kaže da će se to tako nastaviti i jedna jedinica će prije ili kasnije otići skroz gore..onak horizontalno. Imam to u široj familiji i moram priznat da se toga užasavam, a druga stvar je vrlo vjerovatno paradentoza.
    A i svakako moram pitati tko mi garantira da se zubi neće ponovo vratit!?
    Zhabice jel imaš na obje vilice žice?
    Konkretno ja sam čula za najeftiniju opciju 3500,00 kn jedna vilica. Svakako moram pitati da ne naplačuju posebno preglede i koješta.Dobro da si rekla, to mi ne bi palo napamet pitati.

Zrina's Avatar

Moram priznati da ja nakon skidanja fiksnog aparata nisam htjela nositi još mobilni, a trebala sam. U stvari sam se sa ortodonticom dogovorila da ostavimo fiksni pola godine duže umjesto mobilnog.Možda je i to jedan od razloga što se sve vratilo na staro.

zhabica's Avatar

da, obje zice imam.

najtezi dio od svega mi je bio vadjenje zubiju

onako pomisao da vadim 4 zdrava zuba mi je bila bas koma, a onda sam jos i htjela ubrzat stvar pa sam u 8 dana izvadila 3 zuba O_O prestrasno nesto! nemoj to uradit, radje ajde polako, smanjit ces si gnjavazu. nije samo bolilo nego nisam mogla jest i bas mi je to bio koma period dok mi rane nisu zarasle, sta nije trajalo predugo al nisam to ocekivala pa mi je sve bilo malo sokantno.

stavljanje zica i sve kasnije zatezanje mi je bilo sitnica, nije me bolilo ko sto sam ocekivala.

jasa's Avatar

Imam fiksni aparatić već preko 2 godine i još ću ga neko vrijeme nosakati. Morala sam vaditi 2 zuba kako bi sve uspjelo no nije mi žao.

Inače nakon što mi ortodontica skine aparatić (jednog dana) dobit ću iznutra žicu "zaljepljenu" za zube za stalno. I neki plastični kalup mojih prekrasno izravnanih zubi koji se nosi po noći i to dvoje u kombinaciji onda spjrečavaju da se zubi vrate nazad. Muž je svoj aparatić skinuo pred godinu i nešto i zubi su mu još uvijek super ;D

Rivendell's Avatar

I ja sam vadila 3 zdrava zuba, nije to nikakva zastarijela metoda, nego jednostavno nema mjesta. Obično se četvorke vade jer se najmanje primijeti. Ali sam se na žalost i ja zeznila jer sam odustala od nošenja mobilnog, pa su mi se malo razmaknuli... Al dobro kakvi su bili, sad su savršeni.

Kosjenka's Avatar

Quote Originally Posted by zhabica View Post
    da, obje zice imam.

najtezi dio od svega mi je bio vadjenje zubiju

onako pomisao da vadim 4 zdrava zuba mi je bila bas koma, a onda sam jos i htjela ubrzat stvar pa sam u 8 dana izvadila 3 zuba O_O prestrasno nesto! nemoj to uradit, radje ajde polako, smanjit ces si gnjavazu. nije samo bolilo nego nisam mogla jest i bas mi je to bio koma period dok mi rane nisu zarasle, sta nije trajalo predugo al nisam to ocekivala pa mi je sve bilo malo sokantno.

stavljanje zica i sve kasnije zatezanje mi je bilo sitnica, nije me bolilo ko sto sam ocekivala.
    To nije tako skupo, meni su na ovom prvom pregledu rekli jedna vilica 8000,00 kn, dvije 13 ili 14...nisam znala da postoje ti mobili za poslje, svakako moram pitati dali su uračunati u cijeni ili se naknadno plaćaju.
    Ne znam, jako mi je to puno novca i kada ti neko ponudi 3500,00 naspram 8000,00 onak, primamljivo je..a opet meni su to prevelike razlike, nešto mi ne štima.Ajde da su jeftiniji za 20-30%, al baš za toliko....

prima's Avatar

..nisam znala da postoje ti mobili za poslje, svakako moram pitati dali su uračunati u cijeni ili se naknadno plaćaju.
    Ne znam, jako mi je to puno novca i kada ti neko ponudi 3500,00 naspram 8000,00 onak, primamljivo je..a opet meni su to prevelike razlike, nešto mi ne štima.Ajde da su jeftiniji za 20-30%, al baš za toliko....
    "mobil za poslije" moja ortodontica zove retainer http://en.wikipedia.org/wiki/Retainer_(orthodontics) , ja sam shvatila da je to obavezno kasnije, inače stvarno postoji šansa da se zubi vrate na staro. ja ću ga platiti dodatne 2000 kn.
    3500 mi se čini čudno, jer sam mislila da ih bar toliko koštaju te žice, brave, čisti materijal

zhabica's Avatar

To nije tako skupo, meni su na ovom prvom pregledu rekli jedna vilica 8000,00 kn, dvije 13 ili 14...nisam znala da postoje ti mobili za poslje, svakako moram pitati dali su uračunati u cijeni ili se naknadno plaćaju.
    meni se to isto cini malo, mozda je stvar u tom naplacivanju svakog pregleda poslije, raspitaj se dobro.

superx's Avatar

Ja sam fiksni nosila kao klinka, vadila sam tri četvorke onako , svaki tjedan jednu.
    Sada sa 25 zubi su poludili,naime još mi nisu uopće izašli umnjaci i jedna sedmica raste pod jezik, sve to tišće ove zube neprijed,pa mi je zubar predložio da u općoj anesteziji izčeprkamo tu sedmicu i izvadimo sva četiri umanjaka odjednom, pa onda opet aparatič, jer kaže imam jako kvalitetne zube i šteta da ih ne pazim jer bi zbog zgusnutosti mogli doći do paradentoze, nasljeno također imam predispozicije, frka me da ne pričam, kažu da je to koma operacija.

yasmin's Avatar

ja nosim već 2 godine i 4 mjeseca, platila sam 12000 kn sve uračunato, bijele bravice
    vadila dvije gornje četvorke, radi mjesta ali i njihovog stanja, to je u to vrijeme bilo najpovoljnije što sam našla, cijene su puno veće posebno za te "estetske bravice"

Kosjenka's Avatar

Ja sam dobila ponudu za te bijele bravice 16.000,00 kn. A ove neke malo bolje ali nebijele 14000,00. Tako da si dosta povoljno prošla.
    Last edited by Kosjenka; 08.11.2011 at 14:19.

Imam pitanje u vezi fiksnog aparatića za zube..
    Zna li itko možda gdje mogu pronaći najjeftinijeg ortodonta?
    I možete li mi otprilike reći cijenu, trebala bih samo za gornju čeljust!
    hvala!

Kosjenka's Avatar

Ja napokon dogovorila aparatić. Ortodont u Đakovu, stavljam samo na gornju čeljust.
    Cijena 2700,00 kn, ovaj što se manje vidi 3700,00.
    Što se tiče kvalitete njegovog rada, ne znam, svašta sam čula. Ima i nezadovoljnih i zadovoljnih pacijenata.
    Ali jednostavno cijena je takva da sam se odlučila za njega.
    Ukalkulirala sam i putovanja, čak sam uzela u obzir 6 mjeseci više i opet sam uštedila cca 3500,00 kn.
    Nego recite mi što se tiče održavanja zubiju s aparatićem, jel ima nekih savjeta?

Cheerilee's Avatar

Nekako mi se to čini jako malo,
    i čudno da ide terapija samo na jednu čeljust... U praksi se stavlja na obadvije.....

ja ga skidam za koji tjedan, imam keramički, bijeli, samoligirajući....
    (cijena mu je oko 16, ja platila 13)

Kosjenka's Avatar

je jako je malo, zašto je malo ne znam.
    Moj prijatelj stomatolog je svoju djecu odveo tamo. Sumnjam da bi on štedio na tome da je razlika u kvaliteti jako velika.
    Ja sam se jedino bojala da ne naplaćuje preglede posebno ili tako nešto, ali nije to je ta cijena + 500,00kn retainer.
    A zašto ne na obje čeljusti, nema potrebe jel je donja čeljust korektno odrađena prije( 10 godina sam ko sivonja nosila aparatić).

Ja napokon dogovorila aparatić. Ortodont u Đakovu, stavljam samo na gornju čeljust.
    Što se tiče kvalitete njegovog rada, ne znam, svašta sam čula. Ima i nezadovoljnih i zadovoljnih pacijenata.
    Ukalkulirala sam i putovanja, čak sam uzela u obzir 6 mjeseci više i opet sam uštedila cca 3500,00 kn.
    Nego recite mi što se tiče održavanja zubiju s aparatićem, jel ima nekih savjeta?

Kosjenka mene samo zanima kako ti se situacija sad čini kad je to sve prošlo? Ja se razmišljam isto o tom ortodontu pa me zanima jel pouzdan, pošto je cijena puno manja.

Osoblje foruma sirius's Avatar

U to su uračunate i sve kontrole za cc 1,5 godinu (kontrole bi trebale biti svaka dva tjedan u aktivnoj fazi, a svaki mjesec kad nije jako aktivna faza) ?

Osoblje foruma sirius's Avatar

Quote Originally Posted by sirius View Post
    U to su uračunate i sve kontrole za cc 1,5 godinu (kontrole bi trebale biti svaka dva tjedan u aktivnoj fazi, a svaki mjesec kad nije jako aktivna faza) ?
    ps. sad sam vidjela da su u to i pregledi uračunati, baš mi se malo čini .

Kosjenka's Avatar

Petre nisam još sve zgotovila, zbog poslovnih obaveza sam odgodila stavljanje luka(javim ti krajem mjeseca).
    Sirius uračunate su sve kontrole u tu cijenu.

Nova sam na forumu i zanima me ovaj ortodont u Đakovu, ja bih stavila fiksni aparatić a trazim nekog povoljnog ortodonta, pa jel mi možeš reći jel on dobar, jesi zadovoljna njime i jesu svi pregledi uključeni u cijenu i kolika je sve ukupna cijena, ja bih stavila samo na gornju čeljust!?

Kosjenka, zanima me samo jesi li bila kod toga ortodonta i sredila aparatić? jesi li zadovoljna i koja je cijena? jesu li svi pregledi uključeni u tu cijenu?

taj ortodont u Đakovi vise ne radi?ili?

Quote Originally Posted by Marina1996 View Post
    Kosjenka, zanima me samo jesi li bila kod toga ortodonta i sredila aparatić? jesi li zadovoljna i koja je cijena? jesu li svi pregledi uključeni u tu cijenu?

marina? jesi ti stavila protezu vec?

Default Možeš li mi molim te rweći kako se zove i ako još imaš broj da mi ga daš..molim teee

Možeš li mi molim te rweći kako se zove i ako još imaš broj da mi ga daš..molim teee

Quote Originally Posted by rosa View Post
    Jeste vi sa svojim stomatolozima i ortodontima popričali o vrlo mogućoj paradontozi kad se zubi pomiču u odrasloj dobi?
    Budući da trenutno i sama razmišljam o fiksnom aparatiću a imam preko 30 godina da li mi možeš reći od kud ova informacija? Meni na informativnim razgovorima nitko od stomatologa/ortodonata nešto ovakvo nije spomenuo. Hvala unaprijed...