Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 53

Tema: Kutak za šminkanje u vrtićima

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno Kutak za šminkanje u vrtićima

Kako u boravku djece postoji kutak za čitanje, slikanje, glazbu, tako je nedavno moj suprug uočio da postoji i kutak za šminkanje.
    Upitala sam supruga jel to možda kutak za higijenu, tipa učimo se češljati, umivati i sl. al to nije slučaj. Dakle, u kutku za šminkanje za 3-godišnjakinje malo je ogledalo sa naljepljenim slikicama iz modnih magazina, igraju se šminkanja. Suprug i ja smo ostali zbunjeni i u nevjerici. Kako je to moguće? Jel to može biti pedagoški? Jel to mora netko od struke odobriti? Oduvijek odgajamo naše djete da se osjeća lijepom kao što jest svojom pojavom, bićem. Svojim primjerom ne šminkanja i ne lickanja, (ali urednosti i higijene da!) nastojim joj to isto usaditi. A u zadnje vrijeme jedino što slušam je; "Mama, obuci me da budem lijepa!" I više neće ni blizu hlača i trenirkica, samo haljinice, šljokice, frizurice, lakiranje noktića. Svjesna sam da je to utjecaj cijelokupne okoline koji je neizbježan (crtići, slikovnice, druga djeca) ali ne bi li barem u odgojnim ustanovama trebali podvući crtu a ne potencirati i biti "in"?
    U vrtiću nam je ravnateljica rekla da nas razumije, ali da sadržaj unutar prostora osmišljavaju odgajateljice i da ona s tim nije bila upoznata.
    Jel za vas ovo upitna pedagoška aktivnost i jeste li u svome vrtiću vidjeli nešto slično?

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Meni osobno to isto ne lezi...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Svojim primjerom ne šminkanja i ne lickanja, (ali urednosti i higijene da!) nastojim joj to isto usaditi.
    ne znam za pedagoške aktivnosti, nisam primjetila da u našem vrtiću imaju salon za uljepšavanje ali nikad nisam razumijela potrebu djeci usađivati nešto tako površno kao što je stav o šminkanju i odjeći.

ne kontam, ono, želim im usaditi da budu ovakvi ili onakvi, ali da se trudim usaditi im kakav će stav imati prema odjeći i prema šminki, oće nosit hlače il šljokave haljinice, oće stavljat maskaru il rumenilo il neće niš, to mi nikad ne bi palo napamet.

eto, ja sam za malo filozofije, a vi?

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda imate frizerski kutak ? to je bilo u našem vrtiću i klinci su ga jako voljeli - glumili su da feniraju jedni druge (imali su dječji fen na baterije), stavljali si špangice i sl.

nije bilo šminke

i obje su imale fazu da žele nositi suknjice (i biti balerine) pa poslije toga fazu da ne žele nositi suknjice... i tako u krug

šljokice i gliteri su im trajna ljubav

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

mi još nismo u vrtiću, ali u igraonici u gradskoj knjižnici u koju idemo 2 puta mjesečno da se malo druži isto imaju takav kutak za šminkanje za djecu od 1-3 godine dakle
    meni je to isto bilo čudno, ali vidjela sam da se veće curice počupaju oko tog kutka koliko je "in" igračka

tina55 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

i to nije frizerski salon jer baš ima bočice od parfema, setove šminke

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ima toga i kod nas u vrtiću...
    s jedne strane, da, kad bolje razmislim nije mi drago
    da ih se potiće na tako površnu aktivnost - šminkanje,
    a s druge strane, pa djeca oduvijek vole imitirati odrasle,
    a djevojčice se poistovjećuju s mama (šminkam se i odmah sam
    ko mama, mada se mama možda uopće ili minimalno šminka)
    sve skupa, mislim da to nije toliko strašno i da mi roditelji tu pojavu možemo
    usmjeriti u ispravnom smjeru

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

kod moje curke dok je isla u vrtic je bio salon za uljepsavanje, ali nisu imali sminku. to je bila faza kad je u vrtic htjela samo u haljini, po mogucnosti rozoj, baletnim papucicama i sa svim prstenima koje ima, a bogme i lancicima. ja to smatram normalnom fazom kroz koju prode vecina malih curica.
    ja se ne sminkam, ali sam joj na njezin zahtjev tada kupila djeciju sminku za igranje jer sam mislila cemu branit pa kad jednog dana dograbi sminku mogla bi pretjerivat bezveze. to je trajalo par mjeseci i jednostavno je proslo. sad ide u drugi razred i voli odjecu sa sljokicama. i sve mi je to ok. djecu treba uciti pravim vrijednostima i ostaviti im izbor.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja mislim da sve urice prođu više manje tu faz uređivanja, šljokica, haljinica, glittea i sl. i ko i sve dr.u životu ako je u granicama normale meni nije niš što treba braniti.
    a sad malo me čak i vrijeđa kad čujem stav nekoga da ne želi kćeri da bude površna i da svojim primjerom ne šminkanja šalje takvu poruku jer ja se šminkam jer to volim, ne ne smatram se manje lijepom bez šminke niti ne propadne svijet ako se ne stignem našminkati. smatram da je ljepota i nešto oku nevidljivo, no ne smatram ni površnim istaknuti nešto šminkom na normalan način.
    i tako tome i učiti i kćer da ju imam, jer nisu sve žene koje polažu na izgled možda više površne niti time šalju krivu sliku kćerima, dapače.
    evo primjer, moja prijateljica koja se uopće ne sminka ima curicu od 2 g. koja hoće samo haljinice, lijepe cipelice, neće dijete u trenirke, hlače, skida ih. pa kaj onda. ne mora.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam za pedagoške aktivnosti, nisam primjetila da u našem vrtiću imaju salon za uljepšavanje ali nikad nisam razumijela potrebu djeci usađivati nešto tako površno kao što je stav o šminkanju i odjeći.

ne kontam, ono, želim im usaditi da budu ovakvi ili onakvi, ali da se trudim usaditi im kakav će stav imati prema odjeći i prema šminki, oće nosit hlače il šljokave haljinice, oće stavljat maskaru il rumenilo il neće niš, to mi nikad ne bi palo napamet.

eto, ja sam za malo filozofije, a vi?
    Možda nisam dovoljno naglasila da me u stavu prema šminki najviše brine razvoj u smjeru stvaranja mišljenja da je lijepa jedino ako i kad se našminka.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Možda nisam dovoljno naglasila da me u stavu prema šminki najviše brine razvoj u smjeru stvaranja mišljenja da je lijepa jedino ako i kad se našminka.
    smatram da je to uloga roditelja da usade takva mišljenja...nije to ni prva ni zadnja stvar koja nije savršena u vrtiću/školi/sportu/društvu.....

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kao dijete nisam izlazila iz rozih suknjica i haljinica, sad se šminkam ako baš moram (kuma na svadbi i sl.)

Mene šminkanje ne brine kao trajna posljedica za psihu, ali me itekako brine zdravlje.

Ne znam koliko pratite, ali svako malo se povuku sa polica ti razni setovi za šminkanje djece. Radi otrovnih sastojaka.

Također nije nimalo higijenski nanositi nešto oko očiju i usta i onda to razmjenjivati sa drugima. Ta preporuka vrijedi i za odrasle.

Djeca koja stavljaju prste usta ili grizu nokte ne bi smjela nositi lak za nokte jer isti baš i nije jestiv.

Mislim da Alverde u DM-u ima svoju liniju šminke, pa ako je baš frka i ne može se izbjeći, kupite to.

Ja bih razgovarala sa tetama i pokušala ih potaknuti da to trajno maknu, a ako ne ide, onda bih odnijela Alverde šminku (ne znam da li ima još nekih malo "zdravijih" linija) i tražila tete da bace to čemu se porijeklo i sastav ne zna i da ponude djeci nešto zdravije.
    Ništa od toga nije baš za preporuku, ali ako baš nikako ne može proći bez šminke, onda bar na prirodnoj bazi.
    Naglašavam da nisam provjeravala sastav Alverde šminke. Nisam niti sigurna da postoji linija. Samo mi se čini da sam to vidjela. Pa pretpostavljam da paze jer se reklamiraju kao zdrava opcija za hranu i kozmetiku.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku

Također nije nimalo higijenski nanositi nešto oko očiju i usta i onda to razmjenjivati sa drugima. Ta preporuka vrijedi i za odrasle.
    Igraju se šminkanja, ne vjerujem da imaju prave setove.
    Djevojčice žele biti kao njihove majke. Pa imaju i kutak za kuhanje. Nekome bi i to mogla biti površna aktivnost.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Djevojčice žele biti kao njihove majke. Pa imaju i kutak za kuhanje. Nekome bi i to mogla biti površna aktivnost.
    X

mislim da sam vidjela po dječjim dučanima plastične setove šminke, znači obična plastična igračka.
    istina je da bi u toj vrtičkoj dobi gdje se lako zaraze jedni od drugih bilo malo nehigijenski da dijele tu "pravu" šminku i stavljaju na usnice, oči...to mi je razlog za maknuti takav set no sve drugo je igra kao igra.

ivano2 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

X

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ne znam, nisam nikad obraćala pažnju na to niti kupovala šminku za djecu.

Po početnom postu, shvatila sam da se šminkaju pravom šminkom.

http://www.potrosac.hr/index.php?opt...d=55&Itemid=89

Moj sin puno vremena provodi u frizerskom kutku češljajući tri dlake na glavi i ne smeta me. Odkad smo mu rekli da ću mu roditi bracu, priča svima da će mama roditi bracu i da će braco biti zgodan To mu je bila prva reakcija na novost.
    Uključit ću se u to tek ako primjetim da koristi gel, lak i sl jer to smatram zdravstveno neispravno za dijete mlađe od 3 god.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne samo površna, nego i zašto je to kutak rezerviran samo za curice

ekoi, sad si me sjetila mog početka puberteta, moram ti ovo napisati za svaki slučaj, da ne ponoviš grešku . dakle, ja taman u počecima puberteta, uvjerena da sam debela i ružna. poslije sam došla sebi al neću nikad zaboraviti jednog pokušaja moje mame da me utješi s najgorim mogućim rječima za mene u tom trenutku - ljepota dolazi iznutra, nije bitan izgled nego kakav si, ovo tvoje - pojava, biće. u tom trenu sam se tolko rasplakala, sve mi lađe potonule, mislila sam valjda da sam najgrđa na kugli zemaljskoj kad me tako tješi i da definitivno nikad nikad dečka neću naći.

onda je vidjela da je fulala ceo fudbal i odvela me sutra u trst.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovako je bilo i kod mojih dječaka. Setovi su bili plastični, tj. to je GLUMILO šminku, a nisi se mogao s tim namazati. Moj stariji se obožavao tamo igrati (jer je bio dostupan neki stari fen i slično, a njega je više zanimao fen i rasvjeta špigla nego uljepšavanje kao takvo). Kad smo s mlađim došli u tu grupu, isto se prvo zaletio tamo, a onda u "obiteljski" kutić jer tamo su imali neke boce pive (reklamne, kartonske ili plastične) i to bilo mu je fora iz toga "piti". Imam negdje i sliku... užas!

Ne treba se previše opterećivati - djeca će svaku, ali baš svaku stvar okrenuti na igračku i tu im treba pustiti na volju. Stereotipi s tim nemaju previše veze.

Naši su u svakoj grupi imali kutak za "modne revije" (donijeli smo stare torbe, stare šešire i poneki komad odjeće - ništa se nije kupovalo) gdje je moj mlađi s velikim veseljem isprobavao nečije odbačene štikle !

Što se tiče kuhanja - bravo! Komentar je na mjestu!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 08.02.2011. at 07:31

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

U našem vrtiću je onomad, kad sam ja bila mala i išla u njega, postojala odvojena mala sobica, koja se zvala "kutak" i bila rezervisana za djevojčice, jer je sadržavala - lutke.
    Sad kad šmizi ide u taj isti vrtić, na istom mjestu je ubačena drvena kuhinjica i sudići, pa je to sad kutak za kuhanje, i nije više ekskluzivan za djevojčice.
    Kutak za šminkanje nemaju. I da imaju, samo šminkanje kao pojam mi ne bi predstavljalo problem kao takvo (ja se ne šminkam). Problem bi bio to što bi se ta nekakva šminka dijelila između njih štajaznam koliko, i bila stara bogtepita koliko i što bi se nanosila svim i svačim što je bilo kojekuda prije nego je postalo sadržaj nesesera.

šniki avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Mi u vrtiću ( u kojem ja i radim) imamo kutić oblačenja, tu ima razno razne robice ( naravno veliki brojevi, donacije roditelja) cipela, imamo ogledalo, frizerski pribor ( osim škara!!) napravili smo haubu. Tu se djeca dođu podružiti, obući, napraviti friz i onda se upute npr. u kutić dućana-obave kupovinu, pa u poštu, kod doktora ( odvedu svoje male bebice ).....fora su, imitiraju odrasle, ono što vide.....
    Mi nemamo šminku, imamo prazne kutijice....( svejedno, već bi si oni napravili nešto što bi im oponašalo šminku......) Eto npr. nemaju škare u kutiću frizera ( ne trbeba niti reći zašto) ali oni si to odglume s prstima ili, naprave od kartona....

E sad....šljokice, šminka, pa da....u većini slučajeva to si curke žele....mislim da je to normala, i smešne su, jakoooooooo, ali ne mislim da će biti površne jednoga dana....barem ne zbog toga....

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kod nas u vrtiću postoji kutić presvlačenja,kutić frizera...E sad ja ne vidim problem u kutiću šminkanja,ali ako se radi o pravim šminkama to bi mi bio problem samo iz higijenskih razloga...i ja imam frendicu kaj se ne šminka,ne voli suknjice,haljinice,a njena trogodišnjakinja je prava ženskica po tom pitanju,ona sve to obožava-a ne ide u vrtić

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

U dobi od dvije i pol godine nekako sam se dokopala majčine šminke. Nije se puno šminkala, srećom
    Uzela sam neko svijetloplavo sjenilo u stiku (ipak je to davna 73. ili tako nekako) i namazala se po očima, čelu i dalje...
    Te se ponosno pojavila pred mamom i tatom
    Sjenilo sam sakrila na sigurno, ispod kauča, ko danas se sjećam. Bilo je spigano nakon moje igre, ali šta sad.

Nikad neću zaboraviti taj superfini miris. Godinama sam bila u potrazi za šminkom koja tako fino miriše.

Sori na uletu, meni to ko oni kolačići, padnem u sevdah kad god me nešto podsjeti na tu pradavnu epizodu.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

meni je to super!
    u našem vrtiću imaju i frizeraj i šminkeraj. Curka hoda s viklerima na glavi pol dana u vrtiću.
    I doma lakiramo noktiće i još stavljamo i šljokice
    za veće događaje se šminkamo zajedno, i zajedno stavljamo ujutro prije posla parfem i ona izabire rumenilo za taj dan. Naravno ne stavim joj ga skoro ništa, najprije stavm sebi i onda njoj samo malo prođem s četkicom. Niš se ne vidi ali ona je našminkana!
    Jedva sam dočekala lakiranje noktiju i šminkanje. i ne znam šta tu ima loše.....osim ako se radi o dečku
    u vrtiću nemaju pravu šminku tako da što se tiče higijene nemam s tim problema....

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja razumijem ekoi i sama imam problem s tim da se djeca sminkaju. i grozno mi je vidjet djecu u osnovnoj nasminkanu. ali kuzim da to nista ne znaci i da je najsladje zabranjeno voce, pa pokusavam previse ne dramit oko tog. ali ako mi curici netko pokloni sminku gledam da se sto prije "izgubi" - sta cu, ne mogu si pomoc.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja se šminka non stop, poskrivećki ako joj ne dam. Pa sam kapitulirala i kupila par bezopasnih ruževa i olovki za usta jer se od rumenila i sjenila jako osipava. ne znam u čemu je štos zašto je ruž ok, a sjenilo ne. Uglavnom ako nema ništa sa sobom u vrtiću onda se "šminka" flomasterima i koječim i isto sve curke dograbe isti "ruž", aaaa ne mogu ništa.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni nije problem ako se i djevojčice i dječaci igraju šminkanja i uređivanja. To je igranje uloga. Igraju se i kuhanja, frizera, majstora, liječnika, astronauta, sve što vide pretvore u igru. Normalno da žele oponašati odrasle, normalno da se vole presvlačiti i glumiti. Sad će i maškare, i sami ih "pretvaramo" u nešto drugo.
    U redu je ako djeca imaju igračke u obliku ruža, ogledala, fenove za kosu i sl. Imaju i plastične čekiće i bušilice. Ja stvarno ne smatram da je osoba koja nosi šminku na posao/kavu/u trgovinu, ma bilo gdje, površna. Zašto bi bila? To je uvredljiva tvrdnja. Moja djeca običan labelo zovu "šminkica", pa ne misle da su ljepši ako se namažu. Lak za nokte i pravu šminku ne dopuštam, mislim da to nije za malu djecu, kao što ne dopuštam ni kuhanje prave kave ni rezanje kose kod friziranja i sl.

Užasno mi je uređivanje kao što je u Toddlers&Tiaras (Discovery Travel), što je jednostavno bolesno. Curice mlađe od 5-6 godina idu na tamnjenje kože, nose umetke za kosu, prst debelu šminku na licu, umjetne nokte, umjetne ZUBE za natjecanje! Zatim ih oblače u šljokičaste haljine i kupaće kostime i šepire se pred žirijem, a kad ne dobiju krunu (i to onu glavnu, jer ima nekoliko manje važnih nagrada), to im je propast svijeta Jednom sam pogledala nadajući se da nije ono što sam zamišljala iz naslova, nikad više.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj di_zg prvotno napisa Vidi poruku
    Jedva sam dočekala lakiranje noktiju i šminkanje. i ne znam šta tu ima loše.....osim ako se radi o dečku
    a to bi bilo loše zbog..?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da pridonesem temi, u potpunosti se slažem s ovime što je honey napisala.

u vrtiću bi me smetala prava šminka (ma tko je koristio), pretend play ne smatram opasnim nego neophodnim za dječji razvoj. u vrtiću imamo kuhinjicu (ugrožava muškost dečkićima?), kutić majstora (ugrožava ženstvenost curicama?), trgovinu (potiče potrošački mentalitet?), odjeću,torbe i cipele za presvlačenje (pogubno za oba spola?).

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Nemam curicu pa ne znam što bih rekla na temu, samo ću reći kako smo sestra i ja kad smo bile male vječito mami krale šminku i oblačile njene majice(nama su bile ko haljine), štikle, stavljale nakit itd. Nije nas sprečavalo ni kad bi mama sve posakrivala jer u kući od nas nisi mogao ništa sakriti.
    I moj sin se nekoliko puta našminkaodočepao se mog ruža i namazao se po ustima, bio mi je presmiješan. Vidim da voli šminke jer ja se trenutno jako rijetko šminkam, ali on uvijek zainteresirano gleda i pita može li i on malo toga dobitiNadam se da će da do puberteta proći
    No, obožava i parfeme pa kad god se dočepa bočice bilo gdje u trgovini, kod kuće, bake uvijek se našprica. Barem sam ga naučila da se šprica po odjeći.
    Ma ja to sve doživljavam kao igru. Ne treba s ničim pretjerivati pa tako ni sa šminkanjem, ali ako djeca uživaju u tome zašto ne. Ja sam bila toliko ljuta kada sam vidjela što mi je napravio od ruža, ali u drugoj sekudni sam pukla od smijeha vidjevši ga kako se gleda u ogledalo namazan preko rubova usana i po bradi i govri si "kako sam sada lijep"

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne kužim strku
    strkom se radi kontraefekt. Djetetu neke stvari razvojno dolaze pod normalno (tako i uljepšavanje), pa onda ako smo odraslocentrični i ne znamo se se spustiti/dignuti na dječju razinu, počnemo komplicirati... I vidimo u čistoj dječjoj uživanciji nešto čega nema. I na kraju mi ispadnemo površni govoreći o površnosti šminkanja.

Ja se još sjećam sebe kad sam po cijele dane hodala kao princeza, u to doba nije bilo turbo limača i kostima, nego su dušu dale stare zavjese. Trajalo pa prošlo. Isto kao i Karapanđa momenti u pijesku. Imali smo u mom vrtiću frizeraj , a imaju i sad od kćeri.
    Osobno, ne vjerujem da u ijednom vrtiću imaju pravu (mislim na dječju) šminku.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ellica prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas u vrtiću postoji kutić presvlačenja,kutić frizera...E sad ja ne vidim problem u kutiću šminkanja,ali ako se radi o pravim šminkama to bi mi bio problem samo iz higijenskih razloga..
    iz higijenskih, ali i iz zdravstvenih razloga. mislim da ne bih voljela da se moje dijete mazucka po licu tko zna kakve kvalitete i od čega napravljenim šminkama.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kutak za šminkanje kod M. u vrtiću (u moje doba se to zvalo frizeraj) ima šminke, parfema, kremica, ali to je sve prazna ambalaža.
    Pa ne šminkaju se valjda klinci s pravom šminkom.

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Meni to nije nista strasno ni pogubno za razvoj. Deca se igraju svega i svacega.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj eda prvotno napisa Vidi poruku
    Ja razumijem ekoi i sama imam problem s tim da se djeca sminkaju. i grozno mi je vidjet djecu u osnovnoj nasminkanu. ali kuzim da to nista ne znaci i da je najsladje zabranjeno voce, pa pokusavam previse ne dramit oko tog. ali ako mi curici netko pokloni sminku gledam da se sto prije "izgubi" - sta cu, ne mogu si pomoc.
    Hvala!

Većina postova nije odgovor na moje pitanje i rasprava je otišla mimo prave teme.
    Ne govorim o igri, o oponašanju odraslih, eksperimentiranju, istraživanju, želji da se bude što više nalik majci, fazama, normalnim pojavama većine djece i pitanju jel ovo navedeno normalno ili ne.
    Govorim o slikama manekenki koje moje dijete svaki dan gleda i čiji se savršeni, umjetan i neprirodan izgled automatski nameće i urezuje u memoriju mog djeteta kao nešto normalno i poželjno i što je isto postavljeno od stručnjaka i dogajatelja koji u tome ne vide ništa loše?!

Jel imate doma u svojoj kupaoni slike modela u koje gledate dok se perete i šminkate? Ne, jel da? E a zašto onda to moje dijete ima u odgojno obrazovnoj ustanovi?

Ne vidim ništa loše u tome da se kod kuće igraju sa vašom šminkom, odjećom i štiklama kada dođu u tu fazu. I smatram da je u redu da u vrtiću imaju kutak za nešto slično.
    Ok, neka puste mašti na volju, neka budu kreativne i same osmišljavaju, neka oponašaju, super što se tako igraju. Ali do se taj kutak onda osmislio na takav način ja sad ne bi pisala ovaj post.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ah, ja sam očito površno pročitala tvoj post i shvatila da dijele pravu šminku nepoznatog porijekla i da je to problem.

Reci tetama da si zabrinuta zbog slika manekenki i da bi ti bilo drago da ih se ukloni i da stave slike djece iz grupe dok se uređuju.

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    a to bi bilo loše zbog..?
    pa neznam, evo ja mislim da bi bilo loše dečku lakirati nokte i crtati mu ružice i ako ću ikada imati sina sigurno mu neću lakirati noktiće...... ali svako ima pravo na svoje mišljenje....

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni to nije zabrinjavajuće, kroz puno faktora se djeci formiraju životni stavovi a po meni je veća greška ako im se usadi stav da lijepo dotjerano i našminkano mora biti i isprazno, tipa "Izvana uj - iznutra fuj", često je i "Izvana fuj - iznutra fuj", zapravo pravila nema, odnosno šminka i ukrašavanje tijela s tim nemaju veze. Protiv sam štiklica za curice, lakiranja noktića u nekoj žešćoj boji, protiv maskara i jačih šminka, ali povremena igra "odraslih" ne šteti. Pa koja ženska nije ko mala probala mamine grudnjake, mamine štikle i lakove za nokte - ja jesam i ponovno sam krenula u pravi svijet šminke i šminkavanja tek sa 18 godina.... i nikad više neću izaći iz njega. Volim se dotjerati i radim to svaki dan ali ne djelim ljude po tome, a što se slika manekenki tiče.... meni bi problem bio jedini da su slike od onih androgenih tipova.... totalno anoreksičnih.... Pa tko ne voli pogledati Naomi ili Heidi? A samopouzdanje u svoje tijelo se izgrađuje na mnogo načina i mislim da sklanjanje pogleda od nečega neće pomoći u jačanju istog. Puno je faktora u igri. A ljubav prema djetetu i svima je najjači.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa neznam, evo ja mislim da bi bilo loše dečku lakirati nokte i crtati mu ružice i ako ću ikada imati sina sigurno mu neću lakirati noktiće...... ali svako ima pravo na svoje mišljenje....
    ti ćeš, dakako, napraviti kako smatraš ispravnim. no, još uvijek ne razumijem zašto - djeca u određenoj dobi prolaze fazu oponašanja aktivnosti odraslih pa kuhaju, pospremaju, popravljaju, presvlače se i šminkaju... oponašaju i mamu i tatu bez razlike. a onda to prođe i oni ulaze u svoje rodne uloge, sviđalo se to tebi ili ne.

braniš li svojoj kćeri da se igra alatom ili autićima, pomaže u kućnim popravcima?

ne zamjeri, nemam namjeru zapikavati se na tebe osobno, nego mi je općenito nerazumljiv takav stav.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I dečki vole šminku ali na drugi način isto kao što se i curice drugačije igeaju sa autićima. Sam predmet nije ključan za igru. Rađeni su eksperimenti sa curicama kojima nisu dali bebe nego samo aute i obrnuto. Roditelji nisu smijeli upućivati djecu u igru i na kraju su dečki su popravljali lutke, a curice nunale kamiončiće i svi su se lijepo zabavili. Kad je moj sinek vidio da se kćer šminka tražio je i on i ja sam mu dala šminku bez ikakvog komentara i on se našarao u indijanca i to mu je bilo dvoljno. Tako je probao i lak za nokte- na svojim autima S druge strane kad MM ide u bauhaus birat bušilicu zove sina sa sobom,j a kad idem birat haljine za svadbu povedem kćer sa sobom, i to jer je to stvarno tako, on mrzi isprobavanje odjeće, a di u bauhausu ode na odjel sa zavjesama i ne da se od tamo.
    Manekenke i heidi i naomi prodaju modu uz pomoć seksualiziranog ponašanja i nezdravog odnos prema tijelu kao objektu što NIJE dobro za odgoj djece ni muške ni ženske.
    Posljednje uređivanje od pikula : 10.02.2011. at 09:53

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, moja bome ne nuna autiće.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ni moja.
    inače, J se nikad nije igrao s autićima. nije ni s lutkama, da ne brinete ali autići mu nisu bili interesantni. a M uopće,ali ni najmanje, ne doživljava lutke. ništa ne nuna. s presvlačenjem već upadaju u stereotipe M bi se mogla cijeli dan presvlačiti, dok je J muka probat dva put godišnje jedne hlače.

on topik, sviđa mi se post od dilale.
    ono što tebe brine ekoi, kao uostalom i svih nas, to je najveći izazov roditeljstva svima, izgradnja samosvjesti kod djece.
    no to je bojim se malo kompliciranije od sklanjanja kutića za šminkanje sa slikama manekenki u vrtiću.

uostalom, zašto vanjska ljepota nije važna? zašto bi npr pamet, koja je isto ovisna o genima kao i ljepota, bila više na cijeni?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

priznajem da ni meni bas taj kutak za sminkanje ne sjeda. nije mi to ni posao ni zanimanje. vazno je i sto se jos drugo nudi od tipicno zenskih zanimacija.

moj D ima i lutke, i kolica za lutke, igrao se s tim prije puno, a i sad kad mu dodu curice, al su mu ipak najdrazi autici. voli i kuhanja, pospremanja, al se na montiranje stola raspameti. da me trazi da mu nalakiram nokte, nalakirala bi. al kupovala, poticala sminkanja, uredivanja, lakiranja i sve one roze dide-mide ne bi ni curici (dok ne trazi sama, naravno). i odjecu za decke cuvam i to ce nosit i cura ako je bude.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

To ti misliš.
    Javi se kad budeš imala sina i kad budeš Lauri lakirala nokte, a ovaj mali dodje, pruži ruku i kaže "Meni ito"
    Sad ti njemu objasni da se to dečkima ne radi. I kad dodje do toga "zašto" se to ne radi, nećeš znati odgovor.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ako je ljepota u genima, cemu onda uredivanje? ne kuzim to.

al ja mislim da ni pamet nije nesto posebno vazna, pa bas nisam mjerodavna

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    i odjecu za decke cuvam i to ce nosit i cura ako je bude.
    I to je ok (koliko se sjećam D je sitnije građe, bar je bio) ali ja recimo Jani nisam baš puno muške robe mogla obući jer joj je sve bilo prevrečasto, šlampavo, ogromno. Osim nekih čizama i jakni. I naravno bebi robe. Ova malo odraslija, nema šanse. A iako je nosila sve boje i svačiju robu, sad želi rozo, ženskasto, čak ni crtiće gdje nema ženskih likova neće gledati. Vjerujem da je to faza i da će za par godina sigurno biti u dark fazi

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    al ja mislim da ni pamet nije nesto posebno vazna, pa bas nisam mjerodavna

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

moguće da sam jedina ovdje koja je površna, ali meni je teza da takav jedan kutić predstavlja potencijalnu opasnost za dijete, za njegov stav o sebi, životu, vrijednostima i inom jednostavno bezveze, bez uvrede molim .
    puno je drugih okolnosti i uvjeta koji će odrediti djetetov stav i odnos spram života, pameti, ljepote, i još mnoštva drugih kategorija tako da mi ovo ne drži vodu!

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

meda i sam sam sve bliže mišljenju da pamet nije posebno važna bar ne onoliko koliko sam bila uvjerena i uvjeravana da jest...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije mi jasno kako se može usporedjivati kuhanje sa šminkanjem?? Jesti se mora, zato kuhamo, al se šminkat bogme ne mora. I ako/kada vrtić meni pomaže da važnost jedenja/kuhanja usadim djetetu od malih nogu..i ako mi još i pomaže da razvije odgovarajući stav prema hranjenju i pripremanju hrane...onda je to skroz cool da u vrtiću postoji kuhinja u kojoj djeca idu kuhat. Naravno da ne očekujem da mi vrtić djetetu formira stavove..ali da mi pomaže da djetetu usadim važne stvari u pravom svjetlu, to svakako. U tom smislu ne vidim važnost učenja djeteta vještini šminkanja... možda ako bi vrtić imao štajaznam...180 kutića, pa da jedan bude i kutić šminkanja..onda možda da.

ellica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Kutići se mijenjaju ovisno o interesu djece,ako samtrate da nisu primjereni razgovarajte s tetom.Ali svatko ima svoje mišljenje i svima se udovoljiti ne može.Meni su još gori kutići frizera sa češljevima gdje se djeca češljaju(uši...)A i ne smatram da će šminkanje ostaviti posljedice niti će se u životu radi tog kutića šminkatia slike manekenki o.k.nije primjereno,ali ih djeca viđaju i na tv-u,pa im ne branite da ga gledaju?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •