Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Što se igrati s djetetom?

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Što se igrati s djetetom?

Mame,

Znaima me kako vi provodite svoje slobodno vrijeme sa svojim djetetom?
    Konkretno: što radite, što se igrate, i kako se zabavljate sa djetetom nakon što dođete kući s posla?

Ja baš nemam inspiracija, ona je sada 1 godinu i 7 mj. Mi obično sjedimo na podu u dnevnom pa se igramo sa plišancima, lovimo se po kući, plešemo, pričamo tj, učimo riječi, puno se mazimo, igramo se sa našim psom... Ali vidim da bi ona još svašta nešto, ima elana za još puno aktivnosti, a ja ne mogu izmisliti ništa novo, ne pada mi napamet .
    Kad je lijepo puno smo vani, igramo se u dvorištu i sa našim psima, ali ovako u kući, doma nam je nekako najbezveznije.

Imate li neku ideju? Što vi radite sa svojima?

Moram napomenuti da ju čitanje knjiga, a ni moje čitanje priča nimalo ne zanima, izgubi interes nakon 2 min., za crtane i TV također nema zanimacije što mi je iznimno drago.

P.s. oprostite, ako već postoji slična tema, ali ja ju nisam uspjela naći...
    Posljednje uređivanje od Isabel : 17.02.2011. at 15:36

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Mi si kad je hladno, a neda nam se van uzmemo neku jeftinu veliku tjesteninu, puno zdjela, žlica, lijevak, vode...
    Onda pred kamin za stolčić i to pretresamo iz pune u praznu, vodu kroz lijevak u drugu posudu....
    Dam mu dve posude- u jednoj voda, druga prazna, pa mu dam dve-tri spužvice da s njima ižmiće vodu u drugu posudu.
    Uzmemo kutijeskare velike pa napravimo si tunel, vozi se na guralici po boravku, igramo se autićima, vlakom...
    Pomaže mi izvaditi suđe iz perilice...
    Jedan dan smo čekali mm da obavi šoping elektromaterijala, pa smo zalutali na odjel keramike i kupaonica, koji provod.
    Malo mi je bilo neugodno, ali izpregledali smo desetke ka-ka(wc školjki), kada, ormarića, pipa, šarafa, bilo nam je ludo.

A kad sam za ništa, pošaljem ga s mm da obavi mali šoping.

Hajdi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

detetu od 20m je sve igra i zabava, šutiranje plastičnih flaša, pranje lutaka, brisanje "prašine", gadjanje čarapama u kutiju... Preturanje po jednoj fioci u koju naguraš gomilu stvari. Lepljenje stikera. Razvrstavanje voća. Sakriješ nešto pod ćebe, pa traženje.

Suviše je malo za organizovanu igru, a i ne drži ga pažnja.

Kupusic avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja malena sad ima 13 mjeseci i meni se ponekad čini kao da su naše igre dosadne i da se ponavljauju, ali kad malo bolje promislim, ona uživa u njima. Ja sam ta kojoj dosadi.

Pošto je još sasvim mala, jako voli imenovati stvari i slikice, pa čitamo slikovnice i imenujemo životinjice. Isto radimo s plišancima. Gledamo baby TV i također imenujemo stvati. Paralelno učimo baby signs jezik.
    Slažem joj kocke u nekakav toranj koji ona voli rušiti.
    Pjevamo, plešemo, tata nam svira na gitari dječje pjesmice.
    Igramo se skrivača i hvatala po kući. Tu najviše umire od smijeha.

Ali često budem toliko umorna kad se vratim s posla da samo legnem na pod i ležim, a ona se po meni penje, preskače me, grli i ljubi. I to je neki vid igre...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uvijek kad bi dosla u fazu da mi nestane inspiracije pitala bi tete u vrticu sta oni tamo rade. Imamo jednu strasno kreativnu tetu koja me uvijek obasipala idejama.

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moj jako voli igre s lopticom, upravo je naučio hodati uz i niz stepenice i onda uzme loptice, baca ih niz stepenice, ja trčim i skupljam. Dobra vježba mami za pred ljeto

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

koksy pa daj nam proslijedi neku ideju

Kad je ovakvo vrijeme da se manje ide van i nama zna ponestati ideja za kućnu zabavu. Ja dođem s posla oko 16:30, 17h i ona je obično već pomalo umorna, malo su joj dosadile igračke (ne ide u jaslice) i voli se pomaziti, zato su nam aktivnosti mirnije. Evo:

Moja curka (19 mj.) obožava listati obiteljske albume, to bi mogla svaki dan i onda gledamo tko je tko i kako se tko zove i što radi na slici. Obožava gledati i svoje albume dok je bila mala beba.
    Čitamo slikovnice ili ilustrirane enciklopedije (čini mi se da ju fotografije trenutno privlače više od crteža).
    Crtamo na acqua doodle, ili po papiru. Najviše voli kad ja crtam po njenoj želji/zapovijedi.
    Kuhamo - ima svoje maleno suđe pa joj ubacim rižine pahuljice (poppies) ili cornflakes i onda miješamo, prebacujemo, hranimo plišance...
    Jako voli slagati puzzle - imamo one jednostavne drvene gdje se umeću životinje ili oblici.
    Slažemo kockice, tornjeve, kućice, pa onda rušimo.
    Igramo se s lopticom.
    Sastavljamo i rastavljamo babušku - to je isto jedna od omiljenih zanimacija.
    Nekad organiziram duuugo kupanje - ne samo da se odradi nego da se baš izgušta, napunim veliku kadu, ubacim brdo igračaka i ona uživa.

Ništa pretjerano maštovito ili kreativno, zato i ja čekam ideje drugih

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Joooj, vec sam zaboravila vecinu toga, malac je sad 3 i pol godine, prosli smo igara i igara u meduvremenu

To ovisi i o djetetu, mog nikad nisu zanimale slikovnice ali neke igre koje zahtjevaju fizicku spretnost su mu bile najdraze. Pa smo, na tetin prijedlog preko tepiha zaljepili dugacku stazu od papira, ne siroku, otprilike sirine nogu. I ta staza je vijugala a on je morao hodati tocno po njoj. Ili siroki selotejp zaljepiti za neki ormar ali tako da ljepljiva strana ostane gore pa od papira raditi kuglice (obozavaju guzvati papir u toj dobi) pa ih lijepiti na taj selotejp, ili cak pokusati pogoditi tako da se samo zaljepi.
    Posto je oduvijek mali penjac, i prije nego je prohodao naucio je ici po stepenicama, male ljestve, one sobne, su mu bile beskrajna zabava, gore pa dolje. Pogotovo ako bi na vrh stavila neku igracku koju bi on onda nasao.
    Ili sjednemo na pod, jedan nasuprot drugom, razmak cca metar i pol-2 i dodajemo se s lopticama, dvije recimo, ali da se koturaju po podu obje istovremeno.
    Eto ovako na brzinu koliko se sjecam...
    Posljednje uređivanje od koksy : 18.02.2011. at 14:54

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Napunim mu gumeni bazen na napuhavanje i napunim onim malim lopticama,
    voli renge raja, skrivam mu se, on me traži, tražimo zeku (pravog) kad nam se sakrije...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

koksy sad si me podsjetila, i moju curku fasciniraju naljepnice - one male iz životinjskog carstva, jednom ju prislonim sebi na ruku da ne bude previše ljepljiva i onda joj dam pa ju ona lijepi na sebe, na igračke, pa skida...zgodna zanimacija dok u tripptrappici čeka da joj serviram klopu, recimo.

YellowSky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

- Plastelin - pravimo narukvice i prstenje od plastelina, secka ga, pravi kuglice (bar pokusava!), imamo onu masinicu koja ga istiskuje u oblicima, a razne igracke koristimo kao modle... (sad nam se osusio)
    - Seckanje papira - to je trenutni hit i super se snalazi s makazama! Voli i da ja seckam oblike, kupila sam i lepak pa cemo videti dal mozemo da napravimo neki kolaz
    - Plasticne zivotinjice - seta ih, ljubi, hrani, pravimo kaveze od kockica...
    - Lego i drvene kocke
    - Kuvanje - ne moze proci ni jedno pravljenje klope bez njega ) Pravljenje milk shake-a, cedjenje limuna, pravljenje tosta, mazanje margarina na hleb, lupanje jaja je posebni hit!
    - Usisavanje mini usisivacem
    - Trikovi sa psom - meni super sto mi da vreme da se zezam s njom, a njemu je urnebesno zabavno da mi ona skoci na rame ili da njemu prodje izmedju nogu
    - Vadjenje i vracanje baterija, srafcigeri, kljucevi...
    - Decji alat, posebno srafciger na baterije. I igracke koje njime mogu da se rastave
    - Sviranje na sintisajzeru i gitari

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

maya oćisti box.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Super ideje, hvala vam!

Charlie, gdje ste kupili Aquadoodle, fenomenalno mi izgleda!

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

i meni, jel ima gdje za kupiti?

juby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ovo je tema kao naručena za mene. Moja curica ima trinaest (skoro četranest) mjeseci i nas dvije smo same veći dio dana. Kada je toplo i sunčano mi smo vani. Šetamo se, idemo u kupovinu, hodamo po parku, tražimo pse... I tako nam prođu skoro dva sata. Dođemo doma, klopa spavanac i meni je super. ALI kako je već dva tjedna ružno vrijeme i ne vidim kada će biti bolje, mi smo skoro cijeli dan su stanu. Izađemo samo na dvadesetak minuta do pola sata, do placa i dućana. I odmah doma. Meni je zima, a vjerovatno i njoj iako je zabundana kao mali medo. E sada ostaje skoro cijeli dan za igru i zabavu. Imamo gomilu igračaka, radimo svašta ali ipak u jednom trenutku nam dosadi. Zato bih htjela neke nove prijedloge. Pratim sa zanimanjem...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nama je ovo bilo zakon: kutije kućice i skrivalice

http://3mame.com/igraonica/kucice-%E...lice-za-djecu/

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Moj ima tek 13 mjeseci al se obožava igrat što god, voli skrivice, obožava da trčimo za njim po kući, voli preslagivat papire, bacat stvari da jako udare o pod - po mogučnosti plastične boce, obožava se igrat sa našim psom, koja je jedno 5 puta veča od njega, skače po njoj, trči za njom. A upravo dok ja tipkam on slaže knjigovodstvo, a meni mrak na oči jer poslje imam tonu papira za pokupit. Najviše do svega voli plesat i pjevat, neka muzika stalno svira, baš ima ritma. A od jutros smo se naučili i gađat onim ukrasnim kušinima (jastucima) to ga je oduševilo. Igračke baš ne ferma, više voli akciju.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Moj ima tek 13 mjeseci al se obožava igrat što god, voli skrivice, obožava da trčimo za njim po kući, voli preslagivat papire, bacat stvari da jako udare o pod - po mogučnosti plastične boce, obožava se igrat sa našim psom, koja je jedno 5 puta veča od njega, skače po njoj, trči za njom. A upravo dok ja tipkam on slaže knjigovodstvo, a meni mrak na oči jer poslje imam tonu papira za pokupit. Najviše do svega voli plesat i pjevat, neka muzika stalno svira, baš ima ritma. A od jutros smo se naučili i gađat onim ukrasnim kušinima (jastucima) to ga je oduševilo. Igračke baš ne ferma, više voli akciju.
    Tek 13 mjeseci i hoda i trči, super
    Mi smo na 12,5 i još ne hoda i mislim da ne bu tako skoro

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Sara, našla sam Aquadoodle u Magmi i u Mulleru! Super je!!

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Eh ja sam iz Istre, nemamo toga ovdje Ali kupit cemo mu kad nadjemo, za sad sam mu kupila boje za ruke netoksicne,ali nije ih htio, gadi mu se prljati ruke, ah. A kistom je samo nesto malo crtao, vise voli flomastere i kemijske za sada ocito.. Znam da taj aquadoodle nije prljav tako da bi mu se vjerojatno to odmah svidjelo

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj domy prvotno napisa Vidi poruku
    Tek 13 mjeseci i hoda i trči, super
    Mi smo na 12,5 i još ne hoda i mislim da ne bu tako skoro
    Da, ali zato mi nešto ne govori puno, zapravo govori manje nego prije par mjeseci. Samo je skoncentriran na aktivnost, a kad ga kao vježbamo govor, onda reče onih 2-3 riječi koje kao zna, hvala-uava, medo brudno-edo budo, govori nenenene, dadadada, babababa, i ima neki svoj jezik giljibljmntljtlj koji niko ne razumije. Ne znam jel bi trebala brinut zbog toga ili ne

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj RozaGroza prvotno napisa Vidi poruku
    Da, ali zato mi nešto ne govori puno, zapravo govori manje nego prije par mjeseci. Samo je skoncentriran na aktivnost, a kad ga kao vježbamo govor, onda reče onih 2-3 riječi koje kao zna, hvala-uava, medo brudno-edo budo, govori nenenene, dadadada, babababa, i ima neki svoj jezik giljibljmntljtlj koji niko ne razumije. Ne znam jel bi trebala brinut zbog toga ili ne
    Ne trebaš biti zabrinuta.

Sama si sebi dala odgovor u prvoj rečenici.

DIjete troši velik dio energije na rast i razvoj motorike. To što ne govori, ne znači da ne uči. Sluša, uči razumijevati govor (u ovoj fazi to je jednako važno, ako ne i važnije od govora kao takvog) i možeš očekivati da će u nekom roku krenuti govoriti.

Djeca se ne razvijaju linearno, čak ni ne rastu linearno (vidim ja po svojima - najprije im se skrate hlače, tj. narastu u visinu, a onda se "popune") a pamet često dosta kaska za tijelom...

Ovako malo dijete (pogotovo muško) često će prvo savladati hodanje, trčanje, skakanje, penjanje.... (što mu je zanimljivo) a onda će se uredno vratiti govoru, kad mu bude trebalo.

Možeš to potaknuti tako da ga pitaš, da razgovaraš s njim, da mu kažeš "RECI mi što trebaš, pa ću ti to i dati" , pjevaj mu, uči ga brojalice i druge ritmične bezvezarije i tako.

Razlog za brigu imala bi tek ako bi ovakav status govora imalo dijete staro 2 - 2,5 godine, dakle - opusti se i uživaj! Sve to dođe na mjesto.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2011. at 10:04

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Da se vratimo na topic o igrama, evo mog priloga (mislim da sam ovo već stavljala na forum, ali davno, a zabavno je i mislim da će mladim roditeljima dobro doći da se podsjete):

Evo nekoliko primjera onoga što se ja sjećam iz vlastitog djetinjstva, a koji obuhvaćaju stihove (audio stimulacija), pokrete (vizualna stimulacija) i dodir (taktilna stimulacija):

1. ZA MALU DJECU PRIČE I IGRE S PRSTIMA

Priča za 5 prstiju 1
    Palac: ovaj ide u lov
    Kažiprst: ovaj ide za njim
    Srednji prst: ovaj kuću čuva
    Prstenjak: ovaj papicu kuha
    Mali prst: ovaj plače jer mora sam musti kravu – muzu muzu muzu (prstić potegnuti nekoliko puta)

Priča za 5 prstiju 2
    Palac: ja sam palac, glavni prst – delija sam jak i čvrst
    Kažiprst: prepoznat me može svak jer sam spretan, brz i lak
    Srednji prst: poštujte me redom svi jer sam od vas najveći
    Prstenjak: vredniji sam od svih vas jer ja imam zlatan pâs
    Mali prst: to već znade cijeli svijet – bez mene vas nema pet!

Priča za 5 prstiju 3
    Stari palac kruha prosi
    Kažiprst ga kući nosi
    Srednjak šuti pa se ljuti
    Što prstenjak sve pojeda
    A mezimac samo gleda

Kriš-kraš-matijaš
    Kriš-kraš-matijaš (prstom crtati križić po dječjem dlanu nekoliko puta – stimulacija osjeta dodira)
    Kaj mi daš – dam ti POČ (udariti dlanom o dječji dlan)
    Kam ideš? V Stari Grad, kobile klat! Vrta vrta vrta vrta (prstom kružiti po dječjem dlanu)

Biba leze (za sasvim malu djecu)
    Biba leze, torbu nosi, kuda ide – tu nutra, tu nutra, tu nutra, tu nutra, tu nutra!
    (Hodati sa dva prsta po djetetovom tijelu, a na kraju završiti u pazuhu ili u ovratniku košulje!)

LICE I GLAVA
    Šećer, kava…(za sasvim malu djecu)
    Šećer (dotaknuti čelo)
    kava (dotaknuti bradu)
    Čaj (dotaknuti lijevi obraz)
    Rum (dotaknuti desni obraz)
    BUM! (šakom lagano udariti u nos!)

Stara istarska (za sasvim malu djecu)
    Oltarić (prstom djetetu dotaknuti čelo)
    Dvi svićice (pokazati oči)
    Dva kušinca (prstima dotaknuti obraze)
    Kapelan (dotaknuti bradu)
    Bilim, bilim, bilam (uhvatiti dijete za nos i “pozvoniti”)

Tip-tip-tip
    Prstićima tip-tip-tip (kažiprste u križ)
    Glavicom pak nik-nik-nik (klimnuti glavom)
    Ručicama klop-klop-klop (pljesak)
    Nožicama top-top-top (udarac nogama o pod)
    Naokolo jedan-dva (okrenuti se oko sebe za 360 stupnjeva)
    Pa je igra gotova.

(Dakako, to se i pjeva. Melodija: SF MR D_ M_ S_ ׀ SF MR D_ D_ D_… ritmički slijediti tekst).

2. IGRE ZA VEĆU DJECU

Da se podsjetimo – vjerojatno svaka od ovih igara zaslužuje opis, upute i pravila, navest ću samo nekoliko, redoslijedom kako mi padnu na pamet:

IGRE BEZ POMAGALA
    – Igra skrivača klasična
    – Igra lovice (na čučanj ili na krug)
    – Kume, kume, koliko je sati
    – Crna kraljica jedan, dva, tri
    – Ide majka s kolodvora
    – Laste, prolaste
    – Daj, care, vojsku
    – Igra trule kobile
    – Naokolo šalata
    – Šambare, bambare, pretvorite se…
    – Imali smo pile – igra skrivanja i traženja stvari s pjevanjem, na principu toplo-hladno
    – Razne glazbene igre s pjevanjem:
    – I rešeto srce ima
    – U podrumu je tama
    – U Zagrebu je kućica
    – Glazbeni semafor

IGRE LOPTOM
    – Godinice (loptom se udara u zid) – jedan ili više igrača; ovo bi zaslužilo detaljan opis dok se još sjećam kako je išlo
    – Školice loptom (loptom se udara u zid) – 3 ili više igrača – jedan pokazuje, drugi ponavljaju
    – Neka puca, neka puca…
    – Graničara ili varijanta iste igre pod nazivom “između dvije vatre”

IGRE S DRUGIM POMAGALIMA – NA OTVORENOM
    – Preskakivanje konopca - uglavnom za djevojčice (razne varijante: crven bijeli plavi, “double Dutch”: dvije djevojčice drže se za ruke i zajedno preskaču, varijante kada dvije vrte konopac, a treća skače itd…)
    – Hulahup – kolut koji se vrti oko struka
    – Gumi-gumi – u “moje vrijeme” to je bila velika novost
    – Oduzimanje zemlje (“nožićkanje”) – uglavnom za dječake (ne znam igra li se i danas)
    – Školice, obične ili avionske
    – Pikulanje, na rupu ili na gađanje

IGRE S DRUGIM POMAGALIMA – U ZATVORENOM ILI VANI
    – Igra mačke i miša (s maramicom koja se skriva)
    – Igra skrivanja stvari (hladno, toplo, vruće…)
    – Zujalica (veliki plosnati gumb na koncu)
    – Frulica od bazge (moram pitati tatu točne upute za izradu)
    – Vodenica od kukuruznog klipa (za to treba imati tekuću vodu)
    – Kućica na drvetu ili slično (u današnje vrijeme česta je upotreba šatora za te svrhe, u kući može poslužiti velika kutija – v. posebnu temu)

Listu nadopunite sami, a upute za pojedinu igru napisat ćemo kad-tad zajedno!

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Thanks Peterlin, sad mi je velik osmijeh na licu

juby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Vau Petrelin, impresivan broj igara. Ja ne mogu dopunjati već samo tražiti inspiraciju. Zasada

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Mi se smo se igrali svašta do sadašnjih 23 mjeseca. Počeli smo sa jednostavnim slikovnicama, pa s posudicama koje se slažu jedna u drugu, pa jedna na drugu u obliku tornja, pa bačvice koje idu jedna u drugu. Nastavili smo s megablocks kockama i Tomy jajima, drvenim puzzlićima koji se slažu na predviđena mjesta na drvenoj ploči. Sad slažemo neke didaktičke drvene memo slikice, po dvije u red, jednu ispod druge. Volimo slikovnice raznih vrsta, a zadnja atrakcija nam je Piko zvučna slikovnica.
    Od "domaćih" igračaka smo koristili sve i svašta, kutijice, lončiće, žličice, bočice. Volimo premještati pastele iz jedne kutijice u drugu, šarati po papirima. Napravila sam maloj prvu home made knjigicu s slikama raznih pojmova; od odjeće i obuće, životinja, voća, kuhinjskog pribora za kuhanje i jelo, pa do osnovnih stvari za higijenu, uporabnih stvari... Uglavnom, savladala je preko tih clipartova koje smo naštampali u boji i stavili u plastične košuljice i tvrdi fascikl preko 200-tinjak riječi, a sve kroz igru i zabavu. Često kad ju ljuljam na ljuljački koju smo instalirali na štangu koja je između štokova od vrata ja hodam po sobi i pokažem prstom u neku stvar i ona mi kaže što je to... obožava kad se igramo tu igru. Ili ja donosim, žlice, tanjure, jastuke, gaze, pelene, olovke, torbe i što mi već padne na pamet i pitam ju što je to. S tatom se često igra da grade kućicu uz pomoć jastuka i deka i sakrivaju se unutra. Sa mnom se nekad igra "skrivača", ja se sakrivam iza vrata ili kauča ili negdje, a ona znatiželjno proviruje i traži me... a ja onda kažem "Sad ću te" a ona veselo pobjegne i vrati se za par sekundi ponovo, ali nikad ne zna gdje ću ju uhvatiti. Nekad se igramo loptom. Vikendom obično svi troje plešemo uz muziku. Nekad gledamo slikice na kompjutoru. Nekad sviramo na usnu harmoniku ili na onoj kutijici što ima polugicu i proizvodi muziku. Nekad vježbamo jednostavne joga vježbe na puzzlićima na podu. Dugo se kupamo svaku večer i igramo u kadi.
    Van izlazimo obično ili pješke ili sa kolicima. Ako idemo pješke ona obično gura svoja mala kolica, obiđemo nekoliko kvartovskih parkića i sve žive sprave koje su u njima... tobogan i po 50 puta, ljuljačke, trampolin, vrtuljke i ostalo... Gledamo pse, mace, ptice i ostale životinje koje vidimo po dvorištima, gledamo sunce i mjesec, lampe kad se upale navečer... Slušamo i raspoznajemo razne zvukove; od policijske ili vatrogasne sirene, trube u autu, prolazak vlaka, zvonjavu crkve, glasanje životinja, šuštanje lišća u krošnji drveća... Ponekad gackamo po mlakicama s vodom, trčimo po livadi po snijegu, beremo u jesen šarene listiće koji padnu s drveća, promatramo mrave... imamo zbilja bezbroj aktivnosti kad smo u šetnji i uvijek se dobro zabavljamo.
    Posljednje uređivanje od Nia_Zg : 07.03.2011. at 23:45

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

sad ima 27mj čitanje slikovnica osobito pjesmarica dugooo 30-60 minuta obožava čitati
    prepoznavanje kartica razni jezici- eng, fr, tur, znakovni
    zatim kuhanje, pa hranjenje beba i plišanaca, prematanje istih
    do 15mj bilo je zanimljivo vaditi posuđe iz ormarića i učiti pažljivo zatvarati vratašca da se prstići ne ozljede
    pjevanje i plesanje po stanu i u šetnji
    crtanje perivim flomasterima i pastelama za najmlađe
    vani obavezno crtanje kredom i netoksičnim bojama za prstiće (jutros na -5 u 8:15 prije vrtića prvo ovogodišnje crtanje na asfaltu- životinje i sl)
    skakanje po krevetu
    igranje vodom - pretakanje, obavezno kad se pere suđe ona dominira sudoperom
    lupanje jaja - pomaže razlomiti ljusku, otvoriti jaje i malo prstićima probati promješati
    šuštanje lišća u šetnji
    promatranje ježeva, pričica, mrava i lokalnih kvartovski pasa
    traženje mjeseca
    igre papirima, presavijanje i izrada brodića te pisanje pisama
    pakiranje poklona
    puhanje balona i dijeljenje u vrtiću
    razni ručni radovi
    izrada instrumenata i lutki od recikliranih predmeta

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Peterlin, nisam sve uspjela pročitati, ali poznavajući tebe, dat ćeš mi gro ideja.
    Isabel, naše su cure vršnjakinje.
    Istina, ja sam s M. cijeli dan kod kuće pa uglavnom sve radi sa mnom.
    Zato već sada zna razbiti jaje i odvojiti ga od ljuske, miješati, prepoznaje brašno, mrvice, vrste povrća, kuhinjskih pomagala... dakle sve što se tiče kuhanja. Dopustim joj i da barata nožem, pod mojim nadzorom.
    Kada se baš igramo - ono, sjednemo na pod, onda su u igri
    doktorski set - ispregleda plišance, bebe, mene...
    puzzle - spoji par (bojice i crtež, lutka i kolica... ima ih već dugo, kupili smo i još jedne, jako joj je to zanimljivo, odlično za motoriku, kupili smo u Muelleru za oko 80 kuna), neke manje puzzle koje joj ja pomažem složiti
    legići - isprava je bilo rušenje, onda je počela sama graditi, onako kako stigne, ja joj samo pridržavam kule babilonske da se ne sruše, a sad smo počeli i praviti stol i stolicu za malu lutkicu pa onda ona zove prijatelje na čaj, pečemo jaja... baš smo danas kupili legiće s figuricama, totalno je oduševljena njima (i MM)
    bojanje - ja joj u bilježnicu bez linija crnim flomićem nacrtam neki lik, predmet, voće... i onda ga ona oboja - bojanke su preskupe, posebno za ovako male kojima uopće nije bitno kako izgleda, važno je da vole to što nactaš (mi smo sad u Bumbi i još uvijek u Deda Mrazu)... tako uči i slova jer u jednom trenutku ne znam što bih joj više nacrtala pa počnem pisati - sad već prepoznaje 15-ak slova.
    plesanje, pjevanje, sviranje instrumenata - svatko uzme nešto i tambura
    slikovnice - ni ona ne može dugo zadržati pažnju, ali voli kada napravim "dramu" oko neke priče, naravno, ne čitam ja njoj Crvenkapicu od A do Ž, niti joj pričam tako na široko nego prepričavam sličice, oponašam vuka...
    glasanje životinja - e s tim nas baš nasmijava ovih dana, sitnim glasom oponaša, primjerice malu macu, a dubokim oštrim veliku macu...
    poslovi uz mene - vješanje veša, zalijevanje cvijeća, kuhanje, kolači, pravljenje tijesta, trpanje veša u mašinu, mijenjanje posteljine
    vani - čačkanje po zemlji, pravljenje kolača od blata, bauljanje po bašči, skupljanje lišća, cvijeća...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •