Sto me najvise sokira u clanku o kineskim mamama su odgojne metode, koje mi se cine ekstremne. Ali one su to uglavnom zato, jer ne odgovaraju nasem, zapadnom, nacinu razmisljanja. Netko je rekao da se boji da bi mu dijete uz takav odgoj postao psihopat, vjerojatno i bi, jer je i ono naviknuto na nas zapadni odgoj. Ali ne vjerujem da, uz takav odgoj, vecina Kineza postaju psihopati....

Poanta clanka, da se dijetetu treba omoguciti imati uspjeha, mi se cini jako vazna. I nije vazno da li svira ili igra nogomet ili je najbolji u matematici - bez obzira na podrucje koje dijete izabere (jer ipak su sva djeca razlicito nadarena, iako kineske mame misle drugacije), mislim da je vazno da kao roditelji cvrsto vjerujemo da je nase dijete vise nego prosjecno i da on moze postici vise nego srednje ocjene ili uspjeh. A da bi to i ostvario, u nase roditeljske obaveze spada da ga podrzimo, motiviramo i guramo u vjezbanju, pisanju zadaca, sviranju .... i to pogotovo u one dane ili razdoblja kad djetetu to teze pada. Jer nasa ljubav i pohvala je vrijedna, ali da bi dijetetu uistinu naraslo samopouzdanje mislim da mu treba i objektivan uspjeh ili napredak. Barem u necemu.