Citiraj quinda prvotno napisa Vidi poruku
Prilažem zanimljiv članak suprotan onom o kineskoj majci (u Americi) i njezinoj lekciji tamošnjim roditeljima, ali se ipak nekako naslanja na nj (ne u smislu da podržava njezine stavove, već ukazuje na moguće zamke drugih metoda odgoja). Članak ste možda već vidjele, preporučio ga je Familylab (prema preporuci Juula) i nekako ga vidim na ovom topiću:

http://www.theatlantic.com/magazine/...herapy/308555/

Vrijedi ga pročitati, priča o relativiziranju sreće, uspjeha i potrebnosti učenja sukobljavanja i svladavanja (a ne izbjegavanja) problema. Ne mislim kako su djecu učili izbjegavati probleme, već kako su se roditelji pobrinuli da problemi i ne stignu do djece...
Da, to je ono gdje se autorica pita jesu li roditelji zapravo napravili i previše. No, ja mislim da roditelj ne može napraviti previše i da uopće nije fer spominjati ih u tom kontekstu. MIslim da su mladi više izluđeni i zbunjeni zbog prevelike mogućnosti izbora, nego zbog bilo čega što su roditelji kao takvi napravili. Poznato je kako nas velika mogućnost izbora zapravo čini neodlučnima i nesigurnima, a da ne govorim koliko smo svjesni da ako pogodimo cilj, propuštamo sve ostalo, pa nas onda brine jesmo li propustili nešto bolje od ovoga što imamo...