nekakav bi laganice kolacic za novu. Cupavci mi se cine dovoljno ukusni i brzinski za napravit.
Kako se ono prave? Jel se moze sta drugo uvaljat osim kokosa?
nekakav bi laganice kolacic za novu. Cupavci mi se cine dovoljno ukusni i brzinski za napravit.
Kako se ono prave? Jel se moze sta drugo uvaljat osim kokosa?
jao, snorki...
cijeli je topic bio o čupavcima... pa ja dala krivi recept, pa ivarica po njemu napravila i upropastila, pa sunce spašavala situaciju...
a ti bi sad čupavce!
traži!
a možda je recept izbrisan
a možda je u šumi............![]()
Vidis kakve su, Snorki... one te ne vole, a ne ja!
Dakle...
CUPAVCI (prepolovljeni recept s proslogodisnjih Bozicnih kolaca - ono je bila preogromna kolicina)
tijesto:
22,5 dag brasna
3/4 praska za pecivo
3,75 dag margarina
19 dag secera
2 cijela jaja
1,5 dl mlijeka
cokoladni preljev:
2 dl mlijeka
10 dag cokolade
20 dag secera
20 dag margarina
20 dag kokosa
Sve sastojke za tijesto izmijesati, te smjesu staviti u namasceni i pobrasnjeni protvan (tepsiju) i peci na 180 dok ne bude pecena (vrijeme ovisi o pecnici - dok tijesto ne dobije lijepu zlatnozutu boju i kad upiknes vilicu mora izaci suha). Kad se ohladi rezati na kocke, umakati u cokoladni preljev i uvaljati u kokos.
Jako su fini!
evo ti moj (samo da ivarica ne vidi):
1 prašak za pecivo
2 šalice ulja
3 šalice šećera
4 jaja
5 šalica brašna
6 žlica mlijeka
Umutiš i staviš peći (ja pečem na 150°C, dok čačkalica ne izađe suha).
200g čokolade,
250ml mlijeka
Otopiti, uvaljivati kocke od biskvita pa u kokos.
Šalice su od cca 1,2dl (120ml).
evo i mooooooj![]()
Biskvit:
10 žlica brašna
10 žlica šećera
1 prašak za pecivo
1 vanili šećer
10 žlica ulja
10 žlica mlijeka
2 cijela jaja
Peći cca 30 min na 160 C
U čokoladu stavljam malo mlijeka i mali komadić putra
"kud svi tu i mali Mujo", što bi rekli ovdje kod nas, pa da i ja napišem koji:
Biskvit:
5 jaja
5 žlica šecera
5 žlica brašna
limunova korica
0,5 dl ulja
1 žlicica praška za pecivo
Glazura:
15 dag cokolade
5 dag margarina
1 dl mlijeka
20 dag kokos brašna
NACIN PRIPREME:
Za biskvit izmiksaji žumanjce sa šecerom, dodaj naribanu limun koricu, brašno, prašak i ulje. Na kraju lagano umijesi cvrsti snijeg od bjelanjaca. Ispeci i ohladeno izreži na kocke. Za glazuru u mlijeku rastopi cokoladu i margarin. Kocke umaci u kuhanu glazuru i uvaljaj u kokos brašno.
Tijesto:
50 g margarina
150 g šecer
2 jaja
1 prasak za pecivo
3 dl mlijeka
300 g brašna
malo rum arome
Fila:
150 g margarina
200 g šecera
2 dl mlijeka
100 g cokolada
300 g kokosa
NACIN PRIPREME:
Žumanjci i šecer se dobro izmiješaju, doda se margarin i dalje se miješa. Zatim se doda mlijeko, brašno, prasak za pecivo na kraju snijeg od bjelanjka. Pece se na laganoj vatri. Fila: margarin, šecer, mlijeko i cokolada – sve se stavi u jednu posudu pustite zakuha. Kad je tijesto peceno rezu se kocke, koje se moce u masu od cokoladu a na kraju vrte u kokosovom prahu.
Za tijesto:
25 dag šecera
2 ili 4 jaja
1 prašak za pecivo
25 dag brašna
1 caša mlijeka
Krema:
20 dag margarin
20 dag cokolade
20 dag šecera
1/2 caše mlijeka
kokosovo brašno za posipanje
NACIN PRIPREME:
Zamutiti tijesto i staviti da se pece. Kada je gotovo izrezati ga na velike kocke. Šecer kuhati s mlijekom i u smjesu dodati cokoladu i margarin. Kada je krema gusta i jednolicna u nju pojedinacno umociti svaku biskvit kocku koju potom uvaljati u kokosovo brašno
Cini mi se jednostavno.
Sta da uradim da mi se tijesto ne zaljepi za tepsiju? :/
ja pleh namažem sa malo putra i posipam onako kroz prste malo brašna
joj, gledam ovo i ne mogu sutit. meni su cupavci apsolutno najantipaticniji kolaci od svih kolaca. ne bih ih nikad napravila, a jela bi ih valjda samo pod prijetnjom oruzjem. i osvaki put kad izroni topic o njima, ja se stresem. brrrrrr
cak su mi i princes krafne privlacnije od njih. ne znam zasto. nemam traume iz djetinjstva.
zaboravila sam napisati, kad namazes pleh maslacem i pospes brasnom (a mozes i krusnim mrvicama) onda ga stavi malo u frizired, nemoj ga drzati na toplom.
Možda ti je malo kasno za čupavce, oni su bolji kad odstoje.
(btw. to mi je najomraženiji kolač za raditi)
a od rubova koji ti ostanu od biskvita možeš napraviti kuglice pa imaš dva kolačau ostatak čokse se nadrobe rubovi biskvita i malo kokosa.oblikuje se kuglica koja se uvalja u kokos i stvarno su fine
ja ih bas volim. MM nije neki ljubitelj, ali meni su tako socni, a dovoljno suhi. Ne volim saftove u kolacima. Nisu ni preslatki, pa su mi i iz tog razloga super. A kolace sam pravila samo dva puta u zivotu, pa bi mi ovako jednostavan recept odgovarao.
Marta, koji ti kolac volis? MM bi samo jeo sampite, a ja ih ne mogu smislit.
Ne znam bil uopste kolace pravila? Milsila sam i pitu od sira pravit, pohovat snicle..., tako da necu imat mjesta za kolace.
Austrijanci prave mrak kolace, pa mozda kupim nesto gotovo.![]()
Romina prvotno napisa
Te kuglice jedem samo u gostima za Bozic. Posto do skora nisam imala nikoga bliznjeg ko slavi Bozic, ti kolaci mi dodju ko egzotika.![]()
Skoro nam je komsinica poslala tih bozicnih kolaca, pa smo ja i Edi sve pohrskale.MM nije ljubitelj suhih kolaca
![]()
Ja volim napraviti male kockice od biskvita- tako kad ih umočim u čokoladu, budu posli skoro cijele natopljene (ne bude mi unutra suh biskvit). A ako ne voliš kokos, uvaljaj ih u mljevene orase/ bajame/ lješnjake.
P.S koje mlijeko? Kravlje???![]()
Ma ne... probaj s rizinim... ili kokosovim...![]()
Cure, jest li kad jele halvu?Apricot sigurno jeste![]()
Meni je ovaj biskvit koji sam ti napisala super za bilo kaj i čas posla je.Najbolje od svega je šta nema da ne uspije . U biskvit možeš staviti i šaku bilo čega nasjeckanog i opet dobro . Nemaš petljanj samo sve ide sa žlice u zdjelu,mixanje i protvan![]()
uglavnom suhe. nekako ne volim kremaste kolace osim pokoje torte. al muzu spremam sve sto voli pa i princes krafne. osim cupavaca naravno, no to nikad nije trazio. a i da je...Marta, koji ti kolac volis?
sampitu ne spremam, previse secera, krempite poklanjam muzu kad je dobar![]()
evo recimo, obozavam starinsku tortu od jabuka. to se izdube i ogule jabuke, napune orasima i grozdjicama s vanilin secerom, sluze u kalup na 1 narezani maslac i onda peku 40 minuta. nakon 40 minuta istreses na to biskvit od 5 jaja (ovaj gore sta se spominje, na zlice) i onda jos dobro ispeces. kad se ohladi, namazes slagom i ostavis da prenoci. najbolja torta. bakina.
MM najviše voli kolačiće koji se prave ovako:
napravi se klasična krema(puding+margarin+topljena čokolada).zatim se čajni kolutići(oni keksići sa rupom u sredini) spajaju sa tom kremom(slobodno staviti malo više) i onda uvaljati u kokos ili lješnjake ili orahe, ali samo okolo.Na gornjoj strani(na mjestu gdje je rupica) napravi se mala zvjezdica sa vrećicom za špricanje(kremom kojom smo filovali kolačiće).
Moja mama koristi kremu koji pravi od pjenasto umućenog maslaca, šećera u prahu i otopljene čokse.
To su Tufahijeeeee :Dmarta prvotno napisa
...ali bez biskvita![]()
ja ne volim cupavce kada ih izrezu velicine opanaka![]()
Ali, onako fino, na male kocke...njam, njam![]()
ja radim okrugle![]()
zato MM i njegov brat imaju traume iz djetinjstva od te tortemarta prvotno napisa
![]()
moja sveki je doktor za to, al pošto je to jedina torta koju ona zna napravit, cijeli život su to jeli
meni je to mrak kolač; njima je muka kad to napravi![]()
Mi se doma navukli nedavno na one čokose od Ivice i Marice, slične čupavcima, samo puno tanje i sočnije, čokoladnije.
Ima li ko recept?
evo mene ponovo u pohodu upropastavanja recepata
pravit cu po aprinom (sve drugo bi bilo pogresno) samo gdje da ja sad nadjem salicu kakvu ona ima?
kako i mi najvise volimo ivicinemaricine, probat cu ih rezat na male prutice, mozda uspijem dobiti to sto su oni