Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Oslobođenje poreza pri kupnji prve nekretnine

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno Oslobođenje poreza pri kupnji prve nekretnine

Kolegica i suprug su kupili kuću od 98 kvadrata.
    Suvlasnici su i papirnato.I jednom i drugom je to prva nekretnina.Kad su se otišli raspitivati oko oslobođenja poreza na prvu nekretninu, rekli su im da samo jedan može iskoristiti to pravo jer su bračni drugovi.
    Pokušavala sam čitati porezni zakon, ali nigdje nisam pronašla takvo tumačenje.
    Molim pomoć.

slavonka2 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kupci prve nekretnine, koji rješavaju svoj stambeni problem, ne plaćaju porez na promet nekretnina do određene veličine stana, što ovisi o broju članova domaćinstva. Za jednočlano domaćinstvo oslobođenje od poreza je do 50 četvornih metara, za dvočlano do 65, za tročlano do 80, za četveročlano do 90, a za peteročlano do 100 kvadrata. Na razliku se plaća porez.
    Ako se tako kupljena nekretnina prodaje u roku od pet godina, gubi se pravo na oslobođenje pa se mora platiti porez na cijelu vrijednost nekretnine.

Naime, oni su jedno domaćinstvo. tj. žive skupa. MM i ja smo kupili stan, isto na papiru oboje vlasnici ali su nam gledali oslobođenje na 65 kvadrata jer sam tada još bila trudna. Na parkirno mjesto ili garažu ne postoji oslobođenje jer to ne spada u stambeni prostor već "luksuz".

Njih dvoje će platiti porez na razliku kvadrata. Samo ne smiju zaboraviti predati papire PU najkasnije 30 dana od dana ovjere kupoprodajnog ugovora.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na ovim stranicama http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/ , pod porezna oslobođenja / nekretnine pročitajte sve što se odnosi na kupnju stana / kuće kojom se rješava stambeno pitanje. Ovo su službene stranice Porezne uprave te ako neki djelantnik na šalteru PU ima drugačije mišljenje, slobodno se obratite njenom nadređenom u traženju pojašnjenja.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo skrećem pažnju da je upravo objavljeno u NN (22/2011) izmjena i dopuna Zakona o porezu na promet nekretninama http://narodne-novine.nn.hr/clanci/s...02_22_452.html a koja je u primjeni od 26.2.2011.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pitanje - dal bi moj nezakoniti "muz" (nismo vjencani) bio osloboden od placanja poreza na prvu nekretninu (dakle do 80 kvadrata) ako sam ja vlasnik naseg trenutnog stana od 25 kvadrata? po svemu sto sam procitala trebao bi biti osloboden...
    i da - da li ima veze sto ima 46 godina?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Mogu malo pojasniti što mi nije jasno?
    Prije par godina ja i suprug smo kupili gradilište.Bilo je veće od 600 m2.
    Pošto smo suvlasnici, oboje smo iskoristili oslobođenje od poreza.
    Bedasto mi je da se moglo primjeniti u našem slučaju na gradilište, a ne može u njihovom slučaju kad je
    u pitanju nekretnina.
    Nigdje konkretno ne piše da može istovremeno iskoristiti oslobađanje od poreza na prvu nekretninu, ali nigdje niti
    ne piše da se ne može.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

mozete li mi pomoc oko jednog pitanja.Zanimalo bi me od koje godine je uvedeno oslobađanje poreza na prvu nekretninu...Unaprijed zahvaljujem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •