Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Staž osiguranja

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno Staž osiguranja

molim bilo koga tko bi mi mogao razjasniti slijedeće:
    u zakonu o rodiljnim i roditeljskim naknadama piše da je za stjecanje pune rodiljne naknade u iznosu 100% plaće za prvih 6.mjeseci potreban uvjet prethodnog staža osiguranja: 12 mjeseci neprekinuto.
    da li se to odnosi na neprekinuti ''staž'' tj. vremensko razdoblje u kojem je osoba imala utvrđen status zdravstveno osigurane osobe od strane HZZO-a? ili se to odnosi na neprekinuti ''staž'' od strane HZMO-a?
    naime, čitajući i pregledavajući po internet stranicama zaključila sam da se radi o neprekinutom stažu od strane HZZO-a, ali me onda zbunio slijedeći članak iz dnevnog tiska:http://www.vecernji.hr/vijesti/hzzo-...-clanak-246246
    iz njega je vidljivo da je trudnica koja je u posljednje 2.g. imala prekid od 20 dana uspjela to ipak riješiti tj. popuniti tu ''rupu'', ALI retroaktivnom prijavom produženog-dobrovoljnog osiguranja na HZMO!!!?? kako bi imala pravo na punu rodiljnu naknadu.
    ako se cijelo vrijeme priča o neprekinutom stažu na zdravstvenom osiguranju kako se ovaj slučaj riješio popunjavanjem ''rupe'' na mirovinskom?
    molim bilo koga da mi razjasni,
    puno hvala

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

nitko?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

HZZO ti isplaćuje te naknade, ali staž moraš imati na mirovinskom jer se gleda radni staž...
    -kad si prijavljen na mirovinskom onda si i i na zdravstvenom (kao radni sposobna osoba)
    -a zdravstveno možeš imati po različim osnovama (kao nezaposlena osoba, uzdržavani član...), ali u tim ostalim slučajevima nisi na mirovinskom

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1204tonka,

pročitala sam članak u Večernjem, no isto tako nisam našla nastavak cijele priče. Cijeli članak piše o tome koji je savjet žena dobila, ali ne i da li je uspjela riješiti problem.

Naime, iskreno sumnjam da je gospođa iz Večernjeg lista uspjela ostvariti svoja puna prava uplatom produženog mirovinskog osiguranja, jer to nisu uspjeli napraviti niti mnogi drugi.
    (moram priznati da smo mi tražili da se uplata ovog produženog mirovinskog uključi u obračun staža osiguranja, no HZZO ga nikad nije uključio).

Propuste u definiciji staža osiguranja, zakonodavac je pokušao ispraviti u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama gdje je u članku 6., stavku 4. definirao staž osiguranja kao "staž koji je fizička osoba ostvarila na temelju svog nesamostalnog ili samostalnog rada te na temelju naknade plaće nakon prestanka toga rada ostvarene prema propisima iz obveznoga zdravstvenog osiguranja".
    U stavku 5. istoga članaka definiran je i staž obveznoga zdravstvenog osiguranja kao "vremensko razdoblje u kojem je fizička osoba imala utvrđen status zdravstveno osigurane osobe od strane zavoda ako međudržavnim ugovorom o socijalnom osiguranju nije drugačije rečeno".

Znači kombinacijom oba tumačenja dobiješ da se računa samo onaj staž koji je ostvaren sa osnove samostalnog ili nesamostalnog rada te je su osnove tog rada obračunati te plaćeni pripadajući doprinosi.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

mamma san
    Jedno pitanje na ovu temu - s obzirom da se spominje staž s osnove samostalnog ili nesamostalnog rada, da li to znači da netko tko je npr. pred istekom ugovora o radu na određeno i trudan može ostvariti svoja puna prava na način da npr. nakon isteka otvori obrt i samozaposli se u svom obrtu - pa onda kao obrtnica ode na porodiljni - naravno, znam da bi u tom slučaju morala si plaćati doprinose i plaću, ali ako se radi o mjesec-dva pa da onda ostvaruje punu naknadu na plaću po prethodnom prosjeku, to mi se čini kao isplativo rješenje... U svakom slučaju bolje nego primati naknadu za nezaposlene a prethodno je npr. radila na ugovor 2 godine.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sillyme, da li si zaposlena u nekoj tvrtki ili si vlasnica obrta i isplaćuješ si plaću sa svim pripadajućim porezima i doprinosima, u smislu ovog zakona je isto - zaposlena si osoba!

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

s obzirom da sam otvorila novu temu na isti problem, neka je moderator briše...btw. zna netko jeli se što promijenilo u ovim slucajevima?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa Vidi poruku
    sillyme, da li si zaposlena u nekoj tvrtki ili si vlasnica obrta i isplaćuješ si plaću sa svim pripadajućim porezima i doprinosima, u smislu ovog zakona je isto - zaposlena si osoba!
    pitanje koje je i stela2postavila da li samo zaposleni sebi isplačuju plaču?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •