Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Slatki ali zdravi zalogaji!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Slatki ali zdravi zalogaji!

podijelila bih svama koji dobar recept za zdrave slatke napasti! kod nas nitko nije alergicar, ipak izbjegavamo mlijeko i prekomjernu upotrebu jaja - secera nema, sladi se sa medom. pa, dobar tek!

Kolacici #1:

125gr polubijelog brasna
    125gr griza
    125gr meda
    125gr zobenih pahuljica
    pola praska za pecivo
    1 jusna zlica soka od narance (ako je neprskana, dodajte malo korice!)
    50gr maslaca
    1 jaje

sve lijepo pomijesajte i zatim zlicom vadite kolacice na lim; ostavite malo mjesta izmedu keksica jer ce se prosiriti; peci u zagrijanoj pecnici na 175° nekih 12 minuta

Kolacici #2:

100gr griza
    100ml jogurta
    ___________ pomijesati i ostaviti da malo odstoji (nekih 20tak minuta)
    zatim dodati
    100gr meda
    80gr maslaca
    malo arome vanilije (prah vanilije, vanilin secer ili stogod imate kod kuce od vanilije)
    mrvicu soli
    pola zlicice sode bikarbone
    100gr polubijelog brasna

opet sve lijepo pomijesati i opet na lim zliciom vaditi keksice (mozete i vlaznim rukama oblikovati kuglice, tako ce keksici izgledati malo "urednije"); peci na 175° oko 12 minuta

Zuti slatki kruh:

300gr butternut/hokkaido bundeve skuhati
    staviti u dublju posudu i dodati
    200ml vode
    1 jusna zlica maslaca
    2 jusne zlice meda
    ovo sve lijepo fino miksati stapnim mikserom

u drugu posudu staviti
    500gr polubijelog brasna
    prstohvat soli
    pola kvasca (ja koristila uspjesno i suhi i svjezi)
    dodajte tekuce sastojke iz prve zdjele i sve dobro pomijesajte i ostavite da se dize

kada se podigne, ponovo izmjesite i tijesto premjestite u kalup oblozen papirom za pecenje; neka se opet dize nekih 20tak minuta i zatim ga stavite peci na 180° nekih 45 minuta

Domaci nutella-namaz:

2 jusne zlice maslaca
    2 jusne zlice meda
    1-2 cajne zlice kakaa u prahu (onaj gorki za kolace)

stavite sastojke u zdjelicu i lagano zagrijte u mikrovalnoj; ne previse, tek toliko da se lijepo stopi, zatim sve dobro pomijesajte i ostavite da se ohladi - bude super! osjecajte se slobodne dodavati po zelji mljevene i/ili sjeckane orase/bademe/ljesnjake/kikiriki...

Domace zdravije cokoladno mlijeko:

ako se vasi klinci kao moji kod bake navuku na cokoladno mlijeko, evo zdravije alternative:
    3-4 jusne zlice meda i 1-2 zlicice kakaa u prahu stavite u zdjelicu i zagrijte u mikrovalnoj; neka se med zagrije i onda dooobro mijesajte dok se kakao prah ne spoji s medom - ostavite da se ohladi.
    kad vam dijete drugi put pozeli cokoladno mlijeko, zagrijte salicu mlijeka (koje obicno pijete) i u toplo dodajte jednu zlicicu vaseg "kakao-meda"
    mlijeko bude zaista odlicno, onako punog, prirodnog okusa!

eto, toga sam se sada sjetila....

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Divno!! Mislim da će danas "past" jedni od ovih keksića, zvući super! Hvala

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mmmmmmm, mogao bi bit super ovaj nutela namaz

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

super ideje za nešto napravit al prvo moram nabavit neke namjernice.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

napravila sam Kolacice#1
    stavila sam sok cijele narance (+naribana korica) jer je smjesa bila presuha za vadjenje zlicom
    radila sam kuglice rukama
    jako su suhi i dosta tvrdi, i pomalo bljutavi (ne volim jako slatko, ali mi ipak kod ovih fali okusa)
    mozda otpuste do sutra...

Nikolina_S avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Odmah večeras isprobavam Nutella namaz :D

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas mi je zao sto ti se nisu svidjeli. meni uvijek budu odlicni! bas sam jos jednom provjerila sastojke - sve sam dobro napisala. zaista ne znam.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

brzinski jogurt-griz kolac:

250gr griza
    100gr kokosa
    100gr maslaca
    100gr meda (ili malo vise, ako volite sladje)
    500gr jogurta
    1 vanilija secer ili malo korice limuna
    1 prasak za pecivo
    1 srednje velika rendana jabuka

pomijesajte prvo griz sa jogurtom i ostavite sa strane 20tak minuta; zatim dodajte ostale sastojke i pecite oko 30 minuta na 180°

sto se tice kolacica #1: zbog griza bi i oni prije pecenja trebali malo odstojati; u tom slucaju, prasak za pecivo dodajte tek na kraju. napravit cu ih danas ponovo, pa bas da vidim zasto kod emily nisu uspjeli...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo mene opet

dakle, ponovo smo pekli kolacice#1 i opet su mi fino ispali! ovaj put smo dio smjese pekli kao muffine evo slike https://picasaweb.google.com/Slavons...98058523661826

dakle, recept je za mene ok, takav kakav jest, medutim: maslac i med sam otopila u mikrovalnoj, da bude fino tekuce. imala sam samo jedno maleno jaje, tako da mi je trebalo 2 zlice vise soka. ostavila sam smjesu (bez praska za pecivo) da miruje nekih 20 minuta i tek onda sam dodala PP i stavila peci. kolacice 12 minuta, muffine deset minuta duze.
    ako mislite da vam nece biti dovoljno slatko, dodajte slobodno jos malo meda!

meni i klincima (cak i MMu) su stvarno fini.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

morat cu nesto od ovog ovih dana isprobat zvuci da bi klincima moglo bit zanimljivo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj emily prvotno napisa Vidi poruku
    napravila sam Kolacice#1
    stavila sam sok cijele narance (+naribana korica) jer je smjesa bila presuha za vadjenje zlicom
    radila sam kuglice rukama
    jako su suhi i dosta tvrdi, i pomalo bljutavi (ne volim jako slatko, ali mi ipak kod ovih fali okusa)
    mozda otpuste do sutra...
    Nije svejedno kakav je med - ako je bagremov, kolacici nece imati nikakav okus... Za kolace je preporucljiv med jaceg okusa (kesten, kadulja).

Isto, nije svejedno kakva je velicina zlice - ja za kolace mjerim najvecom noninom zlicom koju imam u kuci. Zlice koje mi danas koristimo su puno manje.

I na kraju - iskustvo cini majstora. Treba vjerojatno dodavati soka od narance dok ne dobijes smjesu zeljene gustoce.

Za mene je ovo premala kolicina - takve stvari obicno odmah radim duplu smjesu jer stoje, a ne moram se 2 puta zafrkavati... Drzim u limenim kutijama.

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Super tema!!!
    Ja sam u potrazi za necim takvim kupila knjigu J.B.Pejic, no kolicina egzoticnih sastojaka me je odbila.
    Danas pocinjem isprobavati ove recepte.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i mog doprinosa iako znam da već postoji negdje...

ANZAC KOLAČIĆI

ANZAC (AustralianandNewZealandArmyCorps) kekse osmislile su žene vojnika u 1. svjetskom ratu, iz potrebe da im dostave kaloričnu i hranjivu hranu koja se neće kvariti. Keksi se i danas prodaju u australskim trgovinama.

120 gr pšeničnog oštrog brašna (tip 400)
    50 gr kokosovog brašna
    ½ vrećice praška za pecivo
    80 g zobenih pahuljica
    150 g šećera
    120 g maslaca (dovoljno je 100 g)
    2 žlice javorovog sirupa (umjesto ovoga može žlica meda i jedno jaje, ili samo 1-2 jaja – umiješaju se u smjesu, ne u maslac)
    3 žlice kipuće vode

Priprema
    1. Pomiješajte brašno, kokosovo brašno, prašak za pecivo, zobene pahuljice i šećer.
    2. Na laganom plamenu otopite maslac, ulijte javorov sirup (med), dodajte 3 žlice kipuće vode i promiješajte.
    3. Maslac dodajte brašnu i dobro promiješajte tako da se svi sastojci povežu.
    4. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha pa ih rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.
    5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170°C oko 15 minuta. Uklonite ih s pleha dok su još vrući.

U ovaj osnovni recept može se dodati još i sjeckanih oraha, čokolada, grožđice, brusnice, sezamovih sjemenki, lanenih sjemenki i slično.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Citiraj Ivana B-G prvotno napisa Vidi poruku

Kolacici #2:

100gr griza
    100ml jogurta
    ___________ pomijesati i ostaviti da malo odstoji (nekih 20tak minuta)
    zatim dodati
    100gr meda
    80gr maslaca
    malo arome vanilije (prah vanilije, vanilin secer ili stogod imate kod kuce od vanilije)
    mrvicu soli
    pola zlicice sode bikarbone
    100gr polubijelog brasna

opet sve lijepo pomijesati i opet na lim zliciom vaditi keksice (mozete i vlaznim rukama oblikovati kuglice, tako ce keksici izgledati malo "urednije"); peci na 175° oko 12 minuta
    mogu li staviti možda kakav voćni jogurt ili mora biti običan?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam, draga. probaj!
    teoretski moze, zasto ne, a za okus kolacica ne znam....kazem ti, probaj, mjera ionako nije prevelika.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

ne znam, draga. probaj!
    teoretski moze, zasto ne, a za okus kolacica ne znam....kazem ti, probaj, mjera ionako nije prevelika.
    Hvala, probat ću. Bar će biti malo slađi!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam štapnim mikserom pretovorila sa omekašnim putrom lješnjake u kremu, umješala rižin slad (moji ne smiju med) i mljac "nutela" začas

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pikula, koji omjer maslaca i ljesnjaka? i kakav to super mikser imas? moj je neki jadan, pa se dosada nisam usudila tako nesto probati...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

bravo cure!
    baš sam si željela ovakve recepte

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

neki jeftini štapni - nije bilo problema, samo uzmi duboku posudu jer lješnjaci u početku frcaju, ja uzmem pržene lješnjake (oljuštene) i stavim ih umikrovalnu na 15 sec ili na radijator u ovo doba godine ako nisu sviježe iz pećnice i omekšani putar odmah s njima u posudu, ne znam zašto- meni je tako lakše išlo, možeš u jedan dio umiješati kakao, pa imaš onaj dvobojni namaz, samo ih treba odvojeno ohladiti

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bas cu probati - obozavam ljesnjake!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas mi je zao sto ti se nisu svidjeli. meni uvijek budu odlicni! bas sam jos jednom provjerila sastojke - sve sam dobro napisala. zaista ne znam.
    odnijela sam kolacice na posao, svi su pojedeni uz jako dobre komentare
    tako da nije do kolacica, vec je problem u meni ocito...

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mene zanima što staviti umjesto meda?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zasto bi med uopce zamijenila? to je naprirodnije sladilo koje postoji!
    ili ste alergicni? ako da, stavi obican secer (u original receptima je pisalo secer, ali ja ga uvijek zamijenim istom kolicinom meda) ili stavi neki slad (agavin, rizin, ili slicno).

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Alergija nažalost, a u mom gradu nema tih raznih sladova. Ok stavit ću smeđi sešer. Hvala!

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ajoj, kud bas alergija na med?! kazem ti, nece biti problema ni sa nerafiniranim secerom.

upravo sam pokusala ispeci "crnca bez jaja" bez secera, ali zato s medom i integralnim brasnom. posto je cijela smjesa bila dosta tekuca, maksimalno sam smanjila udio ulja i rezultat je bio - divaaan!!! mljac, mljac, mljac....stvarno se moram kontolirati s ovim slasticama!

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

katarinam, evo ja pročitala topic prije 15-ak min, zgruntala si da doma imam sve sastojke za tvoje i napravila ih. umjesto šećera sam stavila fruktozu i stavljala ih na papir sa dvije žlice i sad čekam da se speku, pa vam javim dojmove.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako ja i inače sve volim dok je toplo, smazala sam sama već dio, a još se nisu ni ohladili , makar sam na dijeti hahahaha. danas je dan za griješenje .
    dakle ovako, ja se nadala da će ostati ko orasi, a ono ispale male palačinkice , al nema veze. pekla ih malo duže od 15 min i na kraju pojačala na 170C dok nisu malo posmečkastili.
    mislila sam da trebaju biti hrskavi, al očito ne nego mekani.
    meni su super, sviđaju se i mm i kćeri, a naravno da se sinu ne sviđaju, čim čuje sastojke.
    drugi put bum ih pekla ko biskvit (duplu smjesu i tak se sve spojilo) i rezala na kockice.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

sorry, tek sad vidjeh da su kolačići od VIPmame

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i ja sam probala ANZAC biscuits, iako sam secer zamijenila medom...ispalo mi odlicno, samo mozda mrvicu preslatko. odlican recept!

moram se pohvaliti da sam uspjela svoje omiljene kekse kalupase pretvoriti u zdraviju alternativu! *yeah!* polubijelo brasno, med, maslac, bez mlijeka, bez secera, samo dva jaja....i malo kokosa!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno su vam bili preslatki zbog meda, može unutra i smeđi šećer..

Inače, peći se stavljaju baš okrugli, i pecite ih kako piše, inače ostanu pretvrdi. Ako očekujem da se neće pojesti, onda znam duže peći.

Uglavnom, dobri su svakako
    Moji ih svi obožavaju, čak ih zovemo grancereale, iako su mi bolji od njih

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, peći se stavljaju baš okrugli
    pa bili su skroz okrugli (ko ferero), al čim su došli na toplo su se spljoštili. jedino možda da ih drugi put stavim u one papiriće ko za mufine

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj VIPmama prvotno napisa Vidi poruku
    vjerojatno su vam bili preslatki zbog meda, može unutra i smeđi šećer..

Inače, peći se stavljaju baš okrugli, i pecite ih kako piše, inače ostanu pretvrdi. Ako očekujem da se neće pojesti, onda znam duže peći.

Uglavnom, dobri su svakako
    Moji ih svi obožavaju, čak ih zovemo grancereale, iako su mi bolji od njih
    ja imam jedan recept za anzac biscuits, gdje se koristi mjera "cup" ali sastojci su isti kao i kod tvog recepta. valjda je jedan cup meda bilo malo previse....sljedeci put cu probat tvoje mjere, mozda bude bolje. a da su bili fini - jesuuuu....mljac

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Suzizana prvotno napisa Vidi poruku
    pa bili su skroz okrugli (ko ferero), al čim su došli na toplo su se spljoštili. jedino možda da ih drugi put stavim u one papiriće ko za mufine
    to je u redu tako, oni se trebaju spljostiti, budu kao grancereale keksi!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako Ivana kaže, i trebaju se spustiti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •