molim info, link, opis, tumacenje, bilo sto
hvala
molim info, link, opis, tumacenje, bilo sto
hvala
Na carskom ti razrežu trbušnu stijenku i obično i mišiće. To postaje slabo mjesto (iako je sašiveno, ali znaš kako izgleda kad nešto zakrpaš, uz šav bude slabije) i tu, naročito ako se napreže prerano nakon carskog, tkivo puca i stvara se hernija - rupa kroz koju mogu (mogu ali ne moraju) ispasti crijeva i zaglaviti se (to je osnovna opasnost kod hernije). Mislim ne ispadnu van, nego iz trbušne stijenke ispod kože.
Ali nisam baš čula da je to naročito često. Rizik je vjerojatno isti kao kod bilo koje operacije trbuha. Zapravo bilo bi logično da je i manji, jer sve ostaje u višku, rastegnuto, a dok se stisne i rana dobro zacijeli.
ma kaj, dogadja mi se jos od prvog poroda u nekim polozajima, npr ako se nagnem prema naprijed, ili u cucnju za npr pranje poda, da me naglo i jako i neizdrzivo zaboli nesto u trbuhu.
nakon prvog poroda to nije bilo jako cesto, no sad nakon drugog... pa, barem tri puta mjesecno.
i kad me zaboli, moram promijeniti polozaj, a boli boli boli jako, i onda kad promijenim polozaj kao da neka 'kvrga' u trbuhu na tom bolnom mjestu se premjesti, i sve bude ok.
mislim, jesam objasnila![]()
ali teoretski, moze li to biti to?
Ne znam, hernija se vidi kao kvrga, ali to ovisi o količini špeka (kod mene se ne bi vidjela). Ona boli kad se ukliješti crijevo, ali to ne prolazi baš tako samo od sebe, treba obično rukom vratiti (gurnuti) natrag, što ne mora uvijek uspjeti. Mene nakon drugog carskog često uhvati grč u trbušnim mišićima (za širinu dlana od pupka) -jednom me je tako uhvatio za vrijeme vožnje, kad sam se okrenula da pogledam iza sebe, naravno na brzoj cesti, gore od najgoreg truda pod dripom, koma. Možda ti je to, popipaj kad te zaboli, ako je jako tvrdo vjerojatno je grč, ako je kvrga mogla bi biti hernija.
ma ja cijelo vrijeme mislim da je to nekakav grc, ali zadnji put sam bas vidjela kvrgu, i rukom ju pritisnula pa je bol prosla
a taj grc trbusnih misica, zasto se pak on dogadja? da, to je bas tako grozna grozna bol, i iznenadna, onak paralizirajuca, uh
vjezbanje ne pomaze, ha? nesto drugo?
Meni se to počelo javljati nakon drugog carskog. Mislim da bi trebale pomoći vježbe istezanja, to pomaže za grčeve drugih mišića. Kod trbušnjaka su efikasne na leđima:
- istegnuti ruke i noge koliko ide u dalj
- savinuti koljena i prebaciti ih na jednu stranu tijela, ruke na drugu
Nemoj misliti da ih radim pa da znam, to se sjećam iz doba kad sam stigla na aerobic.
ok....od vikenda me probalalo u trbuhu i vidjela sam neko ispupcenje, ko oteklina, ali sam imala mengu pa sam mislila da je napuhanost.
kad bi mi Lea sjedila (i skakala) po trbuhu probadalo bi me ko da me netko iglama za strikanje...
i onda sada prije 3h nadjem kvrzicu koja boli ko luda na dodir. kvrga je malo veci grasak ispod koze trbuha. iznad trbuha je je sve tvrdo skoro ko kamen. pocelo me boliti cim napnem misice (ustajanje, sjedanje, hodanje...)
sad sam citala MM na glas i totalno se zamorila, ostala bez daha.
i sad MM govori da idem u hitnu, a ja opet, ne bi bez razloga. nemam pojma kak bruh izgleda, guglam, ali bas ne nalazim nis konkretno a osim djecjeg ni slike ni simptome...
iskustva?
Meni dr rekao da ne režu mišiće.mamazika prvotno napisa
ahaleonisa prvotno napisa
![]()
a ne znam, ja sam imala carski u proslom stoljecu, tada su mozda ipak rezali :?
jesu...
ali dosta o trbusnim misicima...kako izgleda kila?![]()
nemam pojma. i dalje ne znam sto je ovo zbog cega sam bila otvorila ovaj topik, no naucila sam zivjeti s time 8)
Moja mama je to imala. Živjela je s tim nekih 9 godina, a onda joj se hernija ukliještila i završila je na hitnoj operaciji. Ali sve je prošlo dobro, srećom.
mislim, ja tu bol povremeno osjetim vec mjesecima, ali sad mi je nastalo udubljenje i ispupcenje. i po noci me bolilo, nisam mogla spavat na trbuhu, kao sto mi je tesko L. dizat. danas mi dr. radi popodne, ali vec me muka hvata kad se sjetim virozne cekaonice i cekanja 2h da dodjem na red....
da, ovo je bruh!
bila sam danas u bolnici.
izmasirao mi je trbuh i probao vratiti nazad. problem je sto je "promjer" mali pa ga je teze vratiti nazad i lakse se ukljesti. ne zna je li je vrecica ili su cak i crijeva izasla van. operacija mi ne gine a s obzirom da bi trebala u bolnicu na par dana, a Lea i dojenje....rekao je da mogu sutra zavrsiti na hitnoj a mogu i godinu izgurati.
za po#$#%$%
uz to su mi se razdvojili trbusni misici (znala sam da mi je ona rupa cudna....)
a u subotu sam krizmana kuma i sad imam do daljnjeg, a pogotovo do subote zabranu dizanja i nosana Lee. ja fakat ne znak kako to izvesti. mislim...ona je stalno sad na podu, moras je dici premotati, maknuti, preseliti, oprati guzu....sutra ce mi doci moja seka u pomoc. bas sam ljuta!
Leonisa, stavi steznik kad moraš nešto raditi, mislim da se mogu kupiti posebni za bruh.
pricala sam s dr. o stezniku, rekao mi je da mi ne pomaze...![]()
ajoj, leonisa![]()
Ja ti se pridružujem iako nisam bila na carskom . Moj bruh je preponski i živim s njim već desetak godina. Dva poroda bez komplikacija su za menom.
Boli i ispupčen je ako se naprežem. Naučila sam i kako ga vratiti na mjesto.
Ja stalno odgađam operaciju, a pogotovo otkako sam postala mama jer mi je stalno neko dojenče na prsima ( kak ovo smješno zvuči ).
ne mogu si zamisliti da moram u bolnicu na operaciju-
Tvoj se bruh razlikuje od mojeg jer je na drugom mjestu pa ne bih znala neki pametan savjet osim da slušaš doktore.
Što se mene tiće, većina ih savjetuje da ne diram ako nije potrebno jer postoji mogućnost da se bruh vrati pa dokle ide - ide....
ajoj![]()
ne znam koliko je to komplicirana operacija, ali frendica je završila na operaciji slijepog crijeva kad je malena imala godinu dana: tata ju je drugi dan odmah doveo na cicanje, mama je vrlo brzo išla doma i odlično se oporavila. prošlo je minimalno traumatično. naravno, ostaje problem zabrane dizanja djeteta...
sam da javim dobru vijest!!!
bila sam na UZV i najvjerojatnije ne treba operacija :D
"rupica" je za sada premala da kroz nju prodje crijevo. trebam poceti lagano vjezbati tako da od ovog vikenda vozim bicikl (da, boli me sad dupe)
dobila sam info da ako ce trebati operacija da idem u vinogradsku kod dr.F. (ako ko treba info, PP) jer on radi operaciju pomocu mrezica, laporaskopski i nakon nje ne treba (sto mi je najbitnije) mirovati!!
(a bas sam nabavila steznik...)
ivana, a da ti odes na UZV? (ili si bila)
evo, danas me presjeklo da sam se srusila od bolova. ko da mi netko zivac dira.
odmeditirala sam i izmasirala pa je bol popustila.
sva sreca L. je taman zaspala.
ali to me sve spustilo na zemlju i namece mi se jedno pitanje- trudnoca sa bruhom?
posto je u blizoj buducnosti planiramo, zanima me moram li ovo rijesiti prije nje?
naravno, razgovarat cu s doktorom o tome, ali me zanima ima li koja od vas da je prosla trudnocu s bruhom?
ja sam obje trudnoće izgurala s bruhom i nisam uopće imala problema s njim.leonisa prvotno napisa
Još uvijek imam bruh i nekako ne planiram skoro na operaciju...
Meni se na kraju ispostavilo da uz onu dijastazu za koju znas, imam i pupcanu kilu a za to je nuzna operacija. Operirala sam. Navodno je jako opasno ic tako okolo trudan a kamoli radjati.Di je tvoja kila?
pupak![]()
kak je bilo na operaciji?
ja ne mog zamislit da sam "nepokretna"....
Leonisa, a šta ti kažu doktori?
Meni je moja dr. rekla još prije prve trudnoće da kila ( preponska ) koju imam ne predstavlja problem u trudnoći i stvarno je sve bilo OK.
Imam i kilu kod pupka i rečeno mi je da s obzirom da sam skolona hernijama, odgađam operciju jer postoji velika vjerojatnost da će se kila vratiti pa što manje oparacija to bolje :/
Ne znam, potraži još koji savjet liječnika pa ćeš vidjeti što će ti reči...![]()
[quote="leonisa"
kak je bilo na operaciji?
ja ne mog zamislit da sam "nepokretna"....[/quote]
Zato sam isla privatno. 8)
Jedan dan, sve gotovo i jos mi je spojio trbusne. Jedino sto mi je mozda nepotrebno stavio mrezicu po cijeloj duzini tih spojenih trbusnih pa mi se ta mrezica malo zarolala na dijelu di su gornji trbusni pa se ojseca kao neka franja i to mi ide na zivce. Doc je rekao da se to moze izvuci ako mi smeta. A sto se tice oporavka, za dva dana sam se najnormalnije kretala. Da sam radila samo kilu ne bih ni osjetila. Mislim da ce ti svaki doktor reci- ne pupcana kila i trudnoca. :/![]()
Uglavnom, oporavak je puuuno brzi nego nakon carskog, anestezija je bila super a toga sam se najvise bojala. Cak sam se izdajala tamo u sobi.![]()
Istina, a ja sam vec cijela izrezbarena po trbuhu.spooky prvotno napisa
A mislim da cu morat napraviti i plasticnu operaciju jer ovo kako sad izgleda je za plakati. To mi je barem preporucivao kirurg sad kad sam bila.
Nego, kila ti se ne moze vratiti ako ti stavi mrezicu. Tako je meni napravio kirurg i rekao da nema sanse da se vrati- prezivit ce i trudnocu i sve. A najbolje je ako te vec uspavljuju i rezu da ti srede obje odjednom. Samo onda je bolje naci nekog tko ce to stvarno dobro obaviti da se vise ne vraca.
ajme...muka mi je od same pomisli.....
Znam.
Meni je kad je rekao da moram operirat prva pomisao bila "nema sanse!". Onda sam dosla doma i to provarila... Svejedno, grozno.
Ginekologica sumnja da imam herniju nakon carskog.
Predlaže da odem abdominalnom kirurgu.
Ima tko friška iskustva? Preporuke?
Mojca, jesi bila?
kakvo ti je stanje sad?
ja navodno imam ventralnu herninu, al nisam jos bila kod nekog specijaliste
sad gledam di i kome ici...
Na Merkuru se ide bez narucivanja, s uputnicom. Za operaciju su meni tamo predlozili Rebro jer je na Rebru cekanje cca 2 mjeseca, a na Merkuru preko godinu dana... ja imam pupcanu.
A sto je to tvoje?
Pričala sam sa Smjehuljicinom trenericom, kaže da mišići znaju nepravilno zarasti, pa to jako boli.
Moja ginekologica misli da je hernia, drugi misli da je endometrioza u zaraslici, dr op misli da nije ništa
Dala mi uputnicu za uzv abdomena, nisam se još naručila. I ne budem, kako sam krenula.
Ne. Pregled kirurga. Koliko su meni rekli, kila se ne gleda uzvom, nego na kirurgiji...
Ma nije mi htjela dati uputnicu za kirurga.
Uff... Nemam vlastitog iskustva, ali te kile znaju biti zločeste ako se ukliješte. Bilo bi dobro da odeš to pokazati. Dobila si uputnicu za uzv jer se to tako najsigurnije dijagnosticira. Idi, naruči se.
Ako je riječ o endometriozi u priraslici, to tkivo bi trebalo reagirati na mjesečne cikluse i hormone. Ako ti se to ne događa, ne bih rekla da je endometrioza. Kad dobiješ nalaz s ultrazvuka, ideš kirurgu da ti predloži što dalje. Mom nekadašnjem šefu su herniju nastalu poslije operacije riješili laparoskopski. Sigurno ima neki način da se to i kod tebe riješi. Sretno!
Ja sam odustala od operacije jer mi se sad ne uklapa u raspored, a i trebala bih rjesavati i dijastazu i visak koze... Citala sam da se tek 0,5% kila ukljesti u prvih 5 godina. Pa nisam valjda te srece!
Meni su na sistematskom u Suncu na uzv-u rekli da oni nemaju nista s tim vec kirurg, te mi tako napisali i moja dr je temeljem toga dala uputnicu.
Mojca, nikad vremena za sebe, joooj
Mislim, nisam ni ja puno drugacija, al tebi se ovo vec dugo vuce...
Meni je ovu moju dijagnostocirala dr op pr, al kao nije strasno pa me ne salje nikuda jos
Zato cu ici privatno
Jer mi se ne svidja ideja da ne smijem vjezbati, ni dizati tesko i stalno nesto laganini
Inace, koliko sam nasla na netu, ova vrsta je poprilicno rijetka
Boli me malo nize od pupka, s desne strane
Vec duze vrijeme osjetim na tom mjestu smetnje, al kako sam izbjegavala vjezbe za trbuh (zbog dijastaze) nije bilo nista strasno
I onda kad sam pocela i to, pocelo je jace boliti
Ginger, meni se dijastaza smanjila s 3 prsta na 1 prst s vježbama. sad ne znam ni jel bi bila za operaciju. Idem u teretanu redovito. Znam, blesavo s mojim stanjem.
ma i meni se smanjila, zato sam i krenula normalno vjezbati
i tako sam i saznala da to imam
i kaze sveki (inace draga zena): to ti je od tvog vjezbanja
ne bi slucajno bile tri trudnoce u 5 godina ili nesto trece, tccccc
i girja mi ima manje kila od najmanjeg djeteta, a pogotovo utezi![]()
Posljednje uređivanje od Ginger : 08.05.2016. at 22:47
da ne velim da njih dizem i nosim svakako, a kod vjezbanja pazim na formu
Drago mi je cuti da nisam jedina koja kombinira kilu i teretanu.
Pitala sam ja i privatno za operaciju kile, 15.000kn. A cijela abdominoplastika oko 20.000 kn.
Cure, ja sam 2013. operirala pupcanu kilu. Skuzila sam je tako da se vidjela "ping pong loptica" kad bih se uspravila. Bila sam kod kirurga i potvrdio je da je kila, da se ne zezam s tim. I dogovorili operaciju. Sve je proslo ok.
Operirala sam je u jednoj maloj bolnici. Inace nisam rodom iz Zagreba pa se operiram da sam blize mamikoja mi poslije kuha i bedina djecu
![]()
I da, i kod mene su okrivili vjezbanje. Nema veze samo sam imala dvije trudnoce i dva carska 04. i 06. I dizala djecu od dvadeset kila. Krivi su bili utezi od 2.5 kg![]()