Ne znam kako staviti naslov,ali tema je sljedeća...
H ima 4,5 g,u vrtić je krenula s 16 mj.S obzirom na moje klizno radno vrijeme u vrtić idu recimo neredovito-u smislu da dolaze u 9 i ostaju ili do ručka ili najkasnije do 15 h,i ne svaki dan.Na taj način pokušavam provesti što više vremena s njima i nadoknaditi sl.putovanja i popodnevna izbivanja radi posla.
Stariji nema problema u socijalizaciji(6,5) dok u zadnje vrijeme H se stalno žali da se nitko neće s njom igrati(Lana je prijateljica s Viki,a onda Viki ne može biti njena i sl.).
Kada se prvi put požalila sljedeći dan sam razgovarala s tetom pa mi je rekla da je sve ok i da H pretjeruje.
Nakon 1-2 tjedna,ista priča.Teta mjenja priču i razlog što se s njom nitko ne igra je što H ne ide redovito,da su u fazi "grupiranja" i da H se igra s novom curicom...
Jučer ista pjesma...nova curica joj hoće biti prijateljica ali joj se ne da ničega igrati....i beskrajna žalost....
Teta danas kaže da se igra s novom curicom tj. da crta,slaže puzzle(to mi je i sama H rekla ali da se novoj curici ne da ništa drugo)i da H opet pretjeruje jer i njena A(ista dob) je nesretna ako nije u centru pažnje i da je život okrutan i da bi se H trebala izboriti za svoje mjesto...
Ne znam da li sam dobro opisala situaciju ali muči me sljedeće:
1.Prvo je teta poricala siuaciji a sada smo došli da se H treba izboriti za svoje "mjesto pod suncem"...i da H ne pretjeruje i situacija je stvarno takva...
2.Da li bi teta trebala pokušati ju uključiti u igru nekog "klana"?
Prilično sam konfuzna i nadam se da ste shvatile sušinu.
Pitanje je:
1.Da li ste se našle u sličnoj situaciji i kako ste reagirale?
2.Što ja mogu napraviti,da djetetu olakšam?
Unaprijed hvala na pomoći
Danas opet razgovaram s tetom
evo jednog savjeta koji sam ja dobila od tete.
trebala bi ih vodit u vrtić ranije tako da se ona odmah uključi u igru.
jer veli teta ovi koji dođu kasnije se teško priključe ili im djeca ne dozvoljavaju, uvijek su višak kad igra krene.
ne znam koliko ti to ima smisla ali ja sam je vodila najkasnije u 8 30, ponekad i ranije, ovisi kad bi se probudila.
tako će ona dočekat njih i moć pozvat na igru one koji su tek došli i još ne znaju šta bi sa sobom.
pokušaj ih odvest prije 8 pa vidi ima li kakve reakcije!
Posljednje uređivanje od AnneMary : 20.01.2011. at 11:40
Potpisujem, dijete dovoditi ranije u vrtic, taman na dorucak tj. najkasnije do 8 30h i nastojati da ide redovito u vrtic.
Meni su tako savjetovali kad sam pitala sto i kako kad ja budem na porodiljnom, rekli da dijete nastavi sa svojom rutinom i da djeca koja dolaze prekasno u vrtic zapravo nemaju nista od vrtica, najvise igara se igra u jutarnjim satima (bar kod malih ne znam kako je za starije).
cak je prema pravilima vrticke struke da se djeca ne bi smjela dovoditi tako kasno, mnogi vrtici to ne dozvoljavaju iz gore navedenog razloga.
i ne znas zasto je podizes prije spavanja pa ionako zapravo ne provodis vrijeme s njom dok spava doma, svejedno gdje spava doma ili u vrticu, to mi stvarno nije jasno jer ne radi se o kativno provedenom vremenu s djetetom.
i ne znam... ne radi se o aktivno provedenom vremenu s djetetom...
sorry tip feleri... i sad vidim da ak oje dovodi[ u 9h mislim da to ne bi trebao biti problem ,al iako dijete dolazi u 10h e to je onda problem jer dijete propusta jutarnju vrticku rutinu.
Meni se ne sviđa ovo da bi se trebala sama izboriti za svoje mjesto. To jest tako ako ide, ali ako ne ide, treba djetetu pomoći, i taj dio je na teti, a ne na roditeljima. Ja gledam naše tete kako evo već devet godina, od kad mi je najstariji krenuo u njihovu grupu, uspješno balansiraju svoju grupu, i kako sa svakom generacijom postižu isto - povezanu zajednicu djece, bez klanova (ali naravno, uvijek ima grupica djece koja su si bliža), bez odbacivanja. I to je uvijek mješana grupa, od tri godine do predškolaca. Još k tome privatni vrtić u koji se dolazi i odlazi u svim mogućim kombinacijama termina.
Ok su mi ovi savjeti o redovitijim dolascima i također mislim da bi već i to moglo riješiti problem. Ako ne, mislim da treba porazgovarati s tetama i zatražiti od njih malo veći angažman oko tog pitanja.
vertex potpis, ima teta koje se bave i teta koje se ne bave djecom. Treba ih potaknuti na suradnju, upoznati pobliže s djetetovim navikama i interesima, olakšati im posao dodatnim informacijama ako možeš ili malo čavrljati, saslušati i neke jadikovke, ako treba, jer ponekad se ne radi o tome da ne žele, nego ne znaju ili zbog nekih drugih razloga posustaju.
Cure,puno hvala na savjetima...
Samo da kao prvo napomenem da ste većinom u pravu po pitanju teta-jer se ispostavilo da je slijedeći dan teta inicirala njeno uključivanje u igru i ona se cijeli dan lijepo igrala...
Kao drugo,neki je dan komentirala da se teta 1 još i bavi s njima a da teta 2 ne radi baš ništa...što je u pravu jer kada god da sam ja došla teta 2 sjedi u sred sobe i gleda u prazno,a da ne govorim da nisu do sada s njima napravile ili sudjelovale u nekoj predstavi(dok su tete od D radile za kraj god. s njima od njegove 2 god.),vodile ih na predstavu,nisu učili niti jednu pjesmicu...stavljaju petogodišnjake na spavanje u 11:45 i kada sam komentirala da valjda iduće god. neće spavati jer će biti predškolci dobila sam zgroženi odgovor da je to mješovita grupa!
U konačnici ispada da bi bilo najbolje da cijeli dan prespavaju!
Samo da kratko odgovorim...nemam sad vremena, nadopunit ću kasnije..Ne slažem se da vrijeme dolaska u vrtić ima presudnu ulogu...Ima djece koja dolaze u 9 ili čak 10 (u tjednima kad im roditelji rade popodne) pa se uključuju u društvo bez problema...a ima djece koja dođu rano pa su "vukovi samotnjaci"..Ovisi o djetetu...a i o teti naravno...
i ja mislim da nije presudno vrijeme dolaska u vrtić, moja mala ide u vrtić oko 9 sati, trenutno je doma, jer je malac bil nekaj bolestan pa ga čuva.
I uvijek se igra s nekim, možda je više mući, kaj dečko kojeg kao ona voli, je reko da se neće oženit s njom, pa sutra opet hoće. Pa neka cura je danas prijateljica s Anom, sutra s Majom , pa isto nemože bit isti čas i njena. Ali da se lijepo skupa igraju, igraju se. Klinac ( veliki) kad je počeo ić u vrtić bio je oko 7 sati, dok se mala nije rodila, tad je i ona išal oko 9.
djeca su individue i svakome je potreban drugačiji pristup.
Kod nas u vrtiću je pravilo da djeca dolaze do 9:00 upravo radi jutarnje rutine, a od 9: počinju sa svojim aktivnostima za taj dan.
Koliko god se tete trudile da grupa bude homogena, uvijek postoji grupa koja se bolje slaže i voli zajedno igrati. Neku djecu se "isključuje" iz samo njima znanih razloga ( tuče se, bezobrazan je, voli grube igre, voli ružne crtiće,...) - ovo su samo neki razlozi koje sam ja znala čuti zašto se ne igra s nekim za kog pitam.
Trebala bi inzistirati na razgovoru s tetama i objasniti situaciju te zajedno pronaći rješenje.
Kako se često znam naći u situaciji da iz nekog razloga M. protestira, otkrila sam da dobar razgovor sa tetama puno znači. Ali razgovoru treba pristupiti otvoreno i s povjerenjem. Jer ukoliko je stav prema teti negativan, niti razgovor niti rješenje nekog problema neće biti uspješno.
I da, djeca znaju pretjerati, ali u želji da se njihov problem rješi što prije i što bezbolnije. I tete znaju biti nepristupačne. I svi mi znamo imati dan kad reagirano na jedan način, a već drugi dan na sasvim drugačiji.