Dakle, moj prvi porod je bio jako težak i dug. Namučili smo se i J i ja. Vaginalni porod, umalo završiuo vakuumom. Trebalo mi je dosta da se oporavim od poroda.
Drugi porod je bio još duži i još teži i završio je CR-om. Na moje pitanje zašto to nije išlo do kraja, odgovor je bio uska zdjelica i položaj glavice...
Prije tog drugog poroda, pitala sam dokotre za CR zbog teškog prvog poroda, a i druga je beba bila procjenjena na više od 4kg. Odgovorio mi je da to nema veze s kilažom bebe nego opsegom glavice, a to se kao ne može znati do kraja. Tako je kod mene na kraju i bilo. Janko je imao "glavicu" 36, a Iva 37 cm.
Poslije poroda prilčala sam s babicom i onako kroz maglu se sjećam da mi je rekla da imam "mušku zdjelicu" malo "zavaljenu" prema unutra. Kosti valjda malo više prema unutra??? Ne kužim se ja u to.
Uglavnom, sada pričam sa svojim ginekologom i pita me zašto je drugi porod bio carski. Ja odgovorim zbog uske zdjelice. A na to će on meni da je to nemoguće jer sam rodila jedno dijete vaginalno i da imam usku zdjelicu da to ne bi bilo moguće.

I sada me opet čeka porod.
Kako oni to procjenjuju tu usku zdjelicu?? Kako ne mogu na uzv izmjeriti opseg bebine glave??
Ok, kod mene se pomješalo više toga, uska zdjelica, položaj glave licem prema van...
I da li je stvarno točćno ovo što kaže moj ginić? A i ako je, zašto bi mi u bolnici nakon poroda rekli to što su mi rekli?