Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Dijeta djetetu koje je isključivo dojeno (?)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Elluna avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno Dijeta djetetu koje je isključivo dojeno (?)

Bili kod pedijatrice na redovnom pregledu i cijepljenju,
    sa 4,5mj - 8100 g i 67,5 cm.
    I veli nam dr. "Dijete vam je debelo. Čime ga hranite?"
    Kažem ja "Isključivo dojenje."
    "Probajte mu manje davat jest, no ako se nastavi ovako debljat, sa 6 mj će morat na dijetu."
    Da ga ranije odvojim dok još siše?
    Pa ionako jede sveukupno 10-15 min, koliko da ga hranim - 5 minuta?

Znam da je 8,1 kg puno za bebu od 4,5 mj, ali zar nije i 67,5 cm puno?
    On uopće ne izgleda "debelo". Nekako je sve to "pravilno raspoređeno".
    Što bi vi učinile?
    Pustile dijete da jede koliko mu je potrebno ili probale ranije odovojit?
    + Sjetila se reć da je jako težak, ali ne i da je dosta duži od vršnjaka???
    Zašto nam je da kilažu prigovarala a duljinu nije uzela u obzir??

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

moja E ima 68cm i 7400kg... (8mj)

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ako je zdravstveno sve u redu ja bi nastavila dojiti i dalje na zahtjev djeteta.
    Pa on će se tek sad aktivirati, kreće okretanje, puzanje, pa neće i dalje dobivati brzo na kilaži.
    Osam kila jest puno, ali i ja mislim da je i 67,5 dužina velika. (mi smo bili mali tako da uopće nije za uspoređivati)
    A koliko je težio na porodu?
    Evo ti link pa da malo usporediš, ima nas svakakvih i stvarno nema pravila:

http://forum.roda.hr/threads/37289-k...i-bebaci/page8

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja bih pustila bebu. Kad krene puzati, to će se vjerojatno sve istopiti. Moj nećak je bio baš michelin beba, a sad je prekrasan dečko. A ti još kažeš da i ne izgleda debelo.

Ovakvi postovi me uvijek podsjete koliko volim našu pedijatricu i njezino "pustite tablice".

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne sjećam se koliko je moj malac bio težak sa 4,5 mjeseca, ali sa 2,5 je poduplao porođajnu težinu i imao 7kg.

jaoj

stariji je sa 4,5 mjeseca imao 6kg.

hvala našim pedijatricama koje ni jednog ni drugog nisu komentirale u smislu "prelagan je" ili "pretežak je". obojica su napredovala svojim ritmom i to je bilo važno. različite su građe i takvi će i ostati, a mali bumbar je s vremenom izgubio šlaufiće (u pravilu se to dogodi kad postanu jako aktivni, prohodaju).

baš bih voljela da ti pedijatrica objasni kako se to (i zašto) stavlja na dijetu dojeno dijete. da ga držiš na vodenom mlijeku, trominutni podoji? a kad za pola sata opet ogladni?
    Posljednje uređivanje od ms. ivy : 22.02.2011. at 13:43

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

I ja sam imala takvu, da izvines kretensku doktorku. Zao mi je sto smo cekali dve godine da je promenimo. Ona je stalno imala neke primedbe, prvo je malo dobila (600g prvi mesec), onda je previse dobila (1200g drugi mesec). Evo sad sam gledala radosnicu, sa nepunih 5 meseci je imala 7,9kg i 60cm. Doktorka je rekla da je predebela i "slobodno joj izbacite neki podoj".
    Kasnije, kad se dete izvuklo, prohodalo, poraslo, onda je bilo: podebljajte obroke, dajte joj keks u mleko. Pa kad se ubucila (nisam joj naravno davala keks, i dalje je sisala i pomalo jela, sa godinu i vise dana) onda je rekla: izbacite slatkise i sokove! Ja kazem: ona to nikad nije ni probala.

U svakom slucaju, nejpametnije mi je bilo to sto je, u vezi ishrane deteta, nisam slusala. Mala je rasla svojim temppom, bila je debela beba, iskljucivo dojena do 6 meseci. Sada je visinom i tezinom uvek u proseku.

Elluna avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

E, da po tablicama je to ok duljina / težina za dijete cca 6mj.
    Ali šta da radim? Pa ne mogu ga skupit i smanjit?..
    Osim toga, jede svaka 4 sata, ne mogu ni izbaciti podoj, šta će jest 3 put dnevno?
    ( po noći spava po 8 sati u komadu)
    Sva sam luda...
    I od silnih "savjeta" koje nam je dr dala na zadnjem pregledu, samo razmišljam o promjeni pedijatrice...
    Posljednje uređivanje od Elluna : 22.02.2011. at 13:49

tua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

prije 20 i nešto sitno godina i moja mama je slušala isto-toliko o edukaciji pedijatrice. bilo je nebuloza onda, a i sad je.
    moja cura je s 4 mj. imala 7900 i 65, a i brat joj je bio tu negdje. pišem ovo da znaš da nas ima još "teških".
    ako je dijete sretno i zadovoljno, napreduje, zašto ga mučiti? zbog tablice?

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

moj frajer je sa 2 mj. i 3 tj. imao 7 kg i 62. Dr. je pitala na čemu je, aha, cica, mama kod vas nema recesije. kad vam ovako dobro ide šteta da stanete sa djecom.
    rođen sa 3620 i 1. mj. dobio 2 kg.
    MM i ja smo prokomentirali da deda i baka govore o pretilosti i zgražaju se da inoću cica svaka 2 sata na što je ona rekla da oboje trebaju na edukaciju, da je veliki, ne smijemo ga izgladnjivati jer bi mu pao šećer spavao bi dulje a u tom slučaju mozak radi potpuno drugačije i da samo slušamo nju.
    svaka joj čast, do ovog djeteta nisam bila zadovoljna s njom ali očigledno se educirala, Bog je blagoslovio!

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja više ne znam mjere svog, ali bio je najveća beba u kvartu i na pregledima. S time da je moja pedijatrica rekla da dojeno dijete nikada ne može biti predebelo. Taj termin se koristi samo za bebe na adaptiranom mlijeku.

A danas je mršavac

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mene je moja sa njenih skoro 8 mj docekala na vratima odmah s "uhuhu... netko ce na dijetu" (bila je zbilja debeljuska) i pitala me pa cime to hranite dijete, a ja njoj nece dohranu bas nista, sto je probala osipala se i lose reagirala, samo je na cici... Onda je rekla uuuu svaka cast mama, malena bravo, nista onda, nastavite tako i dalje...
    Sad mi je dijete vec "veliko" i strkljavo

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo sad sam gledala, meni je Hana sa 4,5 mj. imala 7500 i 66 cm (isključivo dojena)
    isto je pedijatar preporučio dijetu
    sa 12 mjeseci je imala 12 kg, sa 2 godine isto 12 kg
    3 godine 15, 5 kg
    sad je trogodišnjakinja čisto prosječne težine

Roko ima 3 mjeseca i potpuno isto dobiva na težini kao i ona, samo sam ja opuštenija i ne brinem jer znam da sve to dođe na svoje nakon godine dana kad postanu fizički aktivniji

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da sam na tvom mjestu (a i bila sam, A. je s 2 mjeseca imao 7 kg, rođen a 3.3 ) samo bih nastavila mirno dojiti i ne bih uopće težinu vidjela kao problem, tim više što se radi i o dugačkoj bebi. Sad je mišićav i vitak, odavno je takav.
    Ne znam kakav vam je stil dojenja, eventualno možeš razmisliti o tome da bebi u toj dobi više nije svako "kme" upit za dojenjem i da su interesi i potrebe širi nego prije mjesec-dva, ali to više zato da dijete stvarno i dobije ono što pita, a ne zato što oko njegove težine treba nešto "rješavati". (Ovo lupam napamet, jer je to jedina situacija koje se mogu sjetiti kako bi se dojenu bebu moglo možda previše hraniti, odnosno hraniti kad ne treba.)

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moja straija cura je sa 5 mj imala 8.4 kg i 65 cm. Bila je iskljucivo na adaptiranom. Bila je kao sumo borac. Nismo trebali na nikakvu dijetu - ne znam kako uskratiti ili smanjiti obrok gladnom djetetu, bilo da je dojeno ili na bocici.

Uglavnom, sada je visoka i vitka cura. Oko trece godine pocela je ici vise u visinu, a manje u tezinu.

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

isključivo dojena beba ne može biti debela, pa makar bila beba mišelinka
    ja se ne opterećujem tim tablicama, ni kilažom i dužinom (mjerimo je samo kod pedijatrice, kad ide na vakcinu)
    srećom imam super pedijatricu, koja je prodojeća i ne pridaje previše važnosti mjerama, nego ukupnom izgledau i ponašanju bebe (moja beba je malo manja, sad sa 7 mjeseci ima 7 800 grr i 68 cm i to mi je o, i ja sam mala žena)

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Na pregledu sa 4 mjeseca i tjedan dana moj Roko je imao ravno 8 kg i 66 cm! I pedijatar nas je pohvalio da odlično napredujemo, a nismo debeli jer samo dojimo! Čak je napomenuo da djeca, pogotovo muška, do 6 mjeseci napreduju "naglo", a poslije ( s više kretanja) sporije dobivaju grame i cente... sad s 5 i pol mjeseci Roko ima oko 8 i po kg...
    Ne beri brigu, već uživaj u svojoj "mrvici"
    Pozdraaaav!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

moja je cura prva dva mjeseca SVAKi mjesec dobila po 2 kg! (ispravak, drugi mjesec 1900 gr ), kasnije nešto manje al isto je prešla 8kg sa 4 mj!

i nasa je pedica bila sva u čudu kako tako "buja" samo na majčinom mlijeku, da nije još imala takav "slučaj" i legendarno izjavila da "mama mora uvest reda u bebinu prehranu"

naravno da nisam uvodila nikakvog reda jer je jela kad je i koliko htjela po noći i po danu (sve da sam i htjela, ne znam na koju foru bi to izvela)

poslije je sve došlo na svoje i sad sa 17 mj., nema ni 10,5 kg (mnoge tada sitnije bebe su je prešišale)

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Nisam trenutno doma pa ne mogu provjeriti ali čini mi se da je moja malena sa 4 mjeseca imala oko 9 kg, isključivo dojena.Pogledam još pa javim. Ali ona je rođena sa 4700 tak da se pedijatrica nikad nije čudila. Sad ima 2 god,visoka je i ima 18 kg i nije niti malo debela.
    Posljednje uređivanje od Sani1612 : 22.02.2011. at 15:55 Razlog: izostavila slovo

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://forum.roda.hr/threads/33858-P...beba?highlight= ovdje je jedna slična tema
    http://forum.roda.hr/threads/2131-za...jena+predebela
    a bila je još jedna ali je nisam našla...

Elluna avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Pomikaki, hvala!
    Upisivala u tražilicu svašta, ali nisam našla sama...

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    http://forum.roda.hr/threads/2131-za...jena+predebela
    a bila je još jedna ali je nisam našla...
    Hehe, eto njihova Filipa kao i naš Filip!
    I naš picek sve se diže i hoće sjedit, ima osmjeh od uha do uha kada ga dignemo,
    ali rekla nam je pedijatrica da nipošto to ne smijemo radit, jer da ćemo mu uništiti kičmu :/

Inače, rodio se sa 3510 g i 50 cm,
    i od drugog dana nam spava duže po noći, a sada već 8 sati u komadu,
    a preko dana jede svaka cca 4 sata. Tako da ga ne hranim na svaki "kme", nego 4-5 puta dnevno.

Mislim da ćemo mi nastaviti sa svojim ritmom, pa vidjet kako će to ić.

Hvala vam puno na svim odgovorima!

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Elluna prvotno napisa Vidi poruku
    I naš picek sve se diže i hoće sjedit, ima osmjeh od uha do uha kada ga dignemo,
    ali rekla nam je pedijatrica da nipošto to ne smijemo radit, jer da ćemo mu uništiti kičmu :/
    Imaš ovdje odličan članak o motorici i o tome što se smije, a što ne: Motorički razvoj djeteta u 1. godini života

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uz duzno postovanje, cini mi se da ta lijecnica bas i ne zna puno o dojenju.

crnka84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

da ti nisi iz mog grada i da niste bili kod nase pedijatrice? nasa je iste takve bisere imala....

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

čitam i ne vjerujem
    bilo bi zanimljivo početi pisati listu pedijatarskih bisera jer je više nevjerojatno kakvih ima provala

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Samo nastavi dojiti kad dijete traži i koliko traži..
    Moj prvi je imao iste mjere, između 1. i 2. mj dobio ravno 2 kg, pedica rekla ne dat svaki put kad traži, ja nisam poslušala, na kontroli sa 4 mj rekla "oo pa on je jako velik, možete krenut sa dohranom" :confused:

ugl zanemarila oba savjeta i išla dalje po svom....ali kod dijagnostike bolesti ne bi nikad mjenjala svoju pedicučć

Sani1612 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Evo pogledala sam,S je sa 4 mjeseca imala 8,5 kg i bila 70 cm duga. Naša pedica je komentirala da treba dobiti zlatnik za svaku kilu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

to je druga krajnost, ostatak razmišljanja "debelo dijete = zdravo dijete". po čemu je za dijete bolje da sa 4 mjeseca ima 8 kila umjesto 6? imala sam i jedno i drugo, uz jednako dojenje, jednaki početak dohrane, jednako zdravi... i sve što mogu reći o manama i prednostima jest da je lakše dijete lakše nositi.

elluna, pedijatrica je ti je upravu za posjedanje. ma koliko se to njemu sviđalo, nikako nije dobro. sjediti smije kad se sam posjedne.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Naša pedijatrica je po tom pitanju super. Dok je dijete isključivo dojeno, ne može biti predebelo... Samo onda savjetuje ne kretati s dohranom prije 6 mjeseci, i tada ne pretjerivati sa žitaricama.

Z. je rođena sa 3500, sa 4,5 mjeseca imala je 8500g (nije dugačko dijete, bila je kao bombica). Sad sa 8 mjeseci ima 9400g, znači u 3,5 mj. dobila je malo više od kile. Pedici je to sve super.

U isto vrijeme, znam da druga pedica u sličnoj situaciji savjetuje dijetu, na način "ne dajte djetetu jesti češće od svaka 3 sata, po noći nikako, a između H... čaj" .

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mojoj mami je pedijatar zabranio dojenje sa mojih 3-3,5 mj, rekao čovjek predebela beba (ne znam kolika sam to bila, ali rođena s nekih 2400

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

(greškom stisnula pošalji umjesto idi na napredno a isteklo vrijeme za edit)

...tako da ne znam koliko sam to debela mogla biti) i odmah neka pređe na formulu. Kad je shvatila koliko ovaj laprda bilo je kasno za povratak cicanju .
    Eto tako da nije uvijek ona "mlijeko ti je preslabo, dohranjuj", ima i obrnutih bisera .
    Posljednje uređivanje od mašenka : 23.02.2011. at 14:36

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •