Danas sam saznala da mi je prijateljica trudna.
A ginekologu je zapravo otišla na kiretažu, misleći da ništa neće biti od toga, jer se prije dva tjedna ni plod nije vidio![]()
Nakon svog iskustva, oprezna sam na kasneće plodove. Ali, do 12. tjedna se to sve ipak izdiferencira, pa ili trudnoća završi sama od sebe, ako nije OK, ili se nastavi, ako je OK - ono, to je grubo pravilo, ima i iznimaka.
Reyna gdje si,sta se desava jel ima nesta novo????javi nam sta se desilo sta je s bebom jesi ti dobro???
Lijep pozdrav
Ukratko cu vam opisati svoj slucaj, svako misljenje je dobrodoslo.
12.11 spontani u 5+3
05.12. folikul na desnom jajniku 18mm
20.12. pozitivan test
Danas sam bila na pregledu, doktorica je prvo nasla zuto tijelo na desnom jajniku i onda pocela traziti po materici. Nakon sto nije vidjela nista pocela je govoriti o vanmatericnoj trudnoci, rekla da trebam uraditi betu da vidi sta se desava i da vidimo hoce li moci hemijskim putem ili mora operacija, svo vrijeme je cackala po materici i ugledala "anehogeni odjek" pa je gledala na kalendar i rekla da ovo sto vidi ne odgovara ovulaciji prema folikulometriji, nego trudnoci od samo nekoliko dana. Nastavila je da govori o vanmatericnoj trudnoci i o mogucnosti da su bile dvije sukcesivne ovulacije, pa je jedna vanmatericna (s obzirom na pozitivan test prije osam dana, jer ovo sto ona vidi premalo je da bi dalo pozitivan test) a druga "normalna"
Malo mi zvuci nevjerovatno da sam dvije sedmice bila trudna vanmatericno i onda ovulirala i ostala ponovo trudna, vidi se samo jedno zuto tijelo na desnom jajniku. Da li bi materica bila 20 mm (bila je oko 7 pred ovulaciju) da je u pitanju vanmatericna.
Na nalazu je doktorica napisala:
Endometrij hiperehogen 20mm unutar kojega se detektira anehogen odjek 2mm ?
Na desnom jajniku zuto tijelo urednog protoka.
S obzirom na pozitivan grav. index test obavezno je uraditi serijski beta hcg.
Kontrola s nalazom.
Danas sam dala krv za betu, posto je bilo kasno nalaz ce biti ujutro, sljedeća beta u petak, idu praznici pa me jos vise strah...
Moje dileme su sljedeće, u prethodnoj trudnoci na kontroli 4+6 druga dr. je napisala vjerovatno incipijentan gestacijski mjesak 2mm i njoj to nije bilo malo za taj stadij trudnoce, po mojoj procijeni meni je danas 4+6 i nije mi jasno zasto dr smatra da je 2mm trudnoca od tek par dana. Da li je moguce imati dvije trudnoce u razmaku od 15 dana, koja su vasa misljenja, iskustva?
Hvala na odgovorima
Ne mogu da vjerujem da niko nema nikakvo misljenje o ovome
Sinocnja beta 176...
Treba ipak imati više znanja da bi se komplicirana situacija poput tvoje komentirala. Htjela sam ti sinoć napisati da bih ja na tvome mjestu jednostavno čekala nekih tjedan-dva dana pa bi se poštedila briga. Nemaš bolova ni krvarenja, čemu onda pregledi. Ali, ti nisi ja i radiš kako smatraš da treba, naravno.
Želim ti puno sreće i da bude uredna trudnoća.
Zapravo ne mogu racunati od zadnje mensturacije jer je bio spontani a ne menstruacija, ali po folikulometriji bi trebalo da je 2+6 od ovulacije. Dr. kaže da se ova beta uklapa u ono sto je ona vidjela na UZ (2-3mm) ali da to ne odgovara duzini trudnoce po FM i da je beta veca da bi to znacilo i da ima nesto van materice sto luci hormon, ovako pretpostavlja da nema vanmatericne a da je trudnoca nastala kasnije (sto ni po testu a ni po drugim okolnostima nije moguce). Postoji, naravno, mogucnost i da ce beta sutra opadati pa bi to znacilo da je ovo sto ona vidi na UZ prestalo s razvojem jos prije nekoliko dana... Uglavnom, mene buni to sto prosli put dr. za dva milimetra u istom stadiju nije smatrala malim...
Zapravo ne mogu racunati od zadnje mensturacije jer je bio spontani a ne menstruacija, ali po folikulometriji bi trebalo da je 2+6 od ovulacije. Dr. kaže da se ova beta uklapa u ono sto je ona vidjela na UZ (2-3mm) ali da to ne odgovara duzini trudnoce po FM i da je beta veca da bi to znacilo i da ima nesto van materice sto luci hormon, ovako pretpostavlja da nema vanmatericne a da je trudnoca nastala kasnije (sto ni po testu a ni po drugim okolnostima nije moguce). Postoji, naravno, mogucnost i da ce beta sutra opadati pa bi to znacilo da je ovo sto ona vidi na UZ prestalo s razvojem jos prije nekoliko dana... Uglavnom, mene buni to sto prosli put dr. za dva milimetra u istom stadiju nije smatrala malim...
Slažem se s Aurorom.
Beta je premala da bi se na uzv išta moglo vidjeti. Ponovi betu sutra, pa ako bude dupla to je dobar znak. ~~~~~~~~~
Ja bih još dodala savjet da mijenjaš ginekologa. Po mom mišljenju ginekolog koji ženi sa friškim iskustvom biokemijske t, ne vidjevši ništa na 4+6 spominje vanmaterničnu i sl grozne scenarije, umjesto da jednostavno kaže da je došla prerano da bi se trudnoća mogla vidjeti i da izvadi betu, je KOMA!
Želim ti školsku i bezbrižnu trudnoću!
Nije da ona nije vidjela nista, samtra da to sto je vidjela nije bilo dovoljno veliko...
Jutros vadila krv za betu i otisla na posao. Doktorica me zvala cim su bili nalazi, da odmah dodjem do nje, beta 193. Konsultovala sam jos jednog doktora, i on me pregledao i rekao da nema nikakve dileme da je extrauterina trudnoca. Lijepo mi je pokazao na ultrazvuku i objansio da ono sto se nalazi u maternici nema obrise kakve bi trebalo da ima, tj nema neki bijeli obris koji treba da ima, cak mi je pokazao na snimkama drugih zena kako bi to trebalo izgledati. Bas me detaljno pregledao i na kraju sam dobila metotreksat...