Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: pola radnog vremena nakon godine dana porodiljnog

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno pola radnog vremena nakon godine dana porodiljnog

Interesira me imam li pravo raditi pola radnog vremena nakon isteka godine dana porodiljnog. Naime nakon sto mi istekne porodiljni, htjela biih raditi pola radnog vremena do djetetove 2. godine, nakon toga bih ga upisala u jaslice. Financijski mi se vise isplati raditi pola radnog vremena nego platiti tetu cuvalicu 9h, a ne bih ga htjela tako malog staviti u jaslice i onda da tamo boravi po 9h, tu je jos i starije dijete. Znam odgadjam neodgodivo ali to bi mi bilo odlicno i zbog nekih drugih privatnih razloga, ako je zakonski izvodivo. Inace, radim u drzavnoj ustanovi.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

To možeš, uz naknadu hzzo-a, tek za treće dijete.

Ako se poslodavac složi i dozvoli ti raditi samo 4 h, možeš kad hoćeš, ali onda si i prijavljena na pola radnog vremena i hzzo ništa ne plaća.

(ako sam dobro skužila, imaš dvoje djece).

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Za prvo i drugo dijete možeš uzeti i neplaćeni porodiljni do 3 godine.
    Dakle, čeka te radno mjesto, imaš zdravstveno osiguranje, a staž ti miruje.
    Pošto si u državnoj firmi, s tim neće biti problema.
    U koliko se financijski možete pokriti, ili možeš buđet nadopuniti nekim honorarnim poslom,
    i to ti je jedna od mogućnosti.
    Osim toga, taj neplaćeni porodiljni možeš uzeti i na manji rok, na par mjeseci ili do 2 godine djeteta.
    Staž si isto možeš nadoplatiti za to razdoblje tako da nisi u nikakvom gubitku (osim financijskom)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Za prvo i drugo dijete možeš uzeti i neplaćeni porodiljni do 3 godine.
    Dakle, čeka te radno mjesto, imaš zdravstveno osiguranje, a staž ti miruje.
    Pošto si u državnoj firmi, s tim neće biti problema.
    U koliko se financijski možete pokriti, ili možeš buđet nadopuniti nekim honorarnim poslom,
    i to ti je jedna od mogućnosti.
    Osim toga, taj neplaćeni porodiljni možeš uzeti i na manji rok, na par mjeseci ili do 2 godine djeteta.
    Staž si isto možeš nadoplatiti za to razdoblje tako da nisi u nikakvom gubitku (osim financijskom)

Ma ne ne zelim neplaceni nego zelim raditi pola radnog vremena do 2. godine mladjeg sina (imam 2 djece). Postoji li ta mogucnost kod nas? U inozemstvu je to uobicajeno da radis pola radnog vremena, evo bas sestricna mi kaze da ce ona ostati do kad joj mala ne krene u skolu, medjutim kod nas do sad nisam cula za tu praksu nakon sto ti dijete navrsi 1. rodjendan. Da radim kod privatnika to ne bih niti spomenula, ali moja placa u drzavnoj sluzbi je bez obzira sto sam VSS i 12 god. staza premala tako da se meni vise isplati biti doma s malim i raditi honorarni posao, nego platiti tetu cuvalicu 3000 kn, u vrtic ga zelim dati tek nakon 2. rodjendana i zao mi je da tako mali bude 9 h u jaslicama.To je kontradiktorno ali tako je.
    Mama mi bas nije najboljeg zdravlja, ali ta 4 h bi nekako mogla no 8 sama prizna da ne moze.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne postoji ta mogućnost.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koma

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

NeŠto se o tome priČalo davne 2006. Pitaj moŽda ipak postoji moguĆnost

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/340326.html

IV. PRAVA ZAPOSLENIH RODITELJA I SAMOZAPOSLENIH RODITELJA NA RODILJNE I RODITELJSKE POTPORE
    1. Rodiljni dopust
    Članak 12.
    (1) Zaposlena majka ili samozaposlena majka za vrijeme trudnoće, poroda i njege novorođenog djeteta, ima pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.
    (2) Zaposlena majka ili samozaposlena majka obvezno koristi rodiljni dopust 28 dana prije dana očekivanog poroda i koristi ga u neprekidnom trajanju do 42. dana poslije poroda (u daljnjem tekstu: obvezni rodiljni dopust).
    (3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje izabrani doktor opće/obiteljske medicine na prijedlog izabranog doktora ginekologa iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.
    (4) Zaposlena majka ili samozaposlena majka može početi koristiti rodiljni dopust iz stavka 1. ovoga članka i 45 dana prije dana očekivanog poroda, prema nalazu i ocjeni izabranog doktora ginekologa iz stavka 3. ovoga članka.
    (5) Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 2. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust do navršenih 6 mjeseci života djeteta može koristiti djetetov otac.
    (6) Ako je dijete prerano rođeno, rodiljni dopust iz stavka 1. ovoga članka produžuje se za onoliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.
    2. Roditeljski dopust
    Članak 13.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, nakon proteka rodiljnog dopusta iz članka 12. ovoga Zakona, ima pravo na roditeljski dopust.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj može koristiti roditeljski dopust do osme godine života djeteta na način i u trajanju propisanom člankom 14. ovoga Zakona.
    (3) Pravo na roditeljski dopust osobno je pravo oba zaposlena roditelja ili samozaposlena roditelja i koriste ga, u pravilu, u jednakom dijelu, ako ovim Zakonom nije drugačije propisano.
    (4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka, pravo na roditeljski dopust može koristiti samo jedan od roditelja, ako se o tome pisano izjasne oba roditelja.
    Članak 14.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj po isteku rodiljnog dopusta iz članka 12. ovoga Zakona ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od 6 ili 30 mjeseci, ovisno o broju rođene djece i načinu njegova korištenja.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na roditeljski dopust u trajanju od:
    – 6 mjeseci, za prvo i drugo rođeno dijete,
    – 30 mjeseci, za rođene blizance, treće i svako sljedeće dijete.
    (3) Pravo na roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u pravilu koriste oba roditelja iz stavka 1. ovoga članka, u jednakom trajanju od 3 ili 15 mjeseci, a mogu ga koristiti pojedinačno, obostrano istodobno ili naizmjenično, sukladno osobnom dogovoru i pod uvjetom da pravo na roditeljski dopust prema članku 13. stavku 4. ovoga Zakona ne koristi samo jedan od roditelja.
    (4) Ako djetetov otac koristi pravo na roditeljski dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca.
    (5) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj može koristiti roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka u cijelosti ili u njegovim dijelovima.
    (6) Za slučaj da zaposleni ili samozaposleni roditelj roditeljski dopust iz stavka 2. ovoga članka koristi u dijelovima može ga koristiti najviše dva puta godišnje, svaki put u trajanju od najmanje 30 dana.
    (7) U broj rođene djece iz stavka 2. ovoga članka uračunavaju se i mrtvorođena djeca te umrla djeca majke i posvojena djeca.
    3. Rad s polovicom punoga radnog vremena
    Članak 15.
    (1) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj može pravo na rodiljni dopust iz članka 12. stavka 1. ovoga Zakona i roditeljski dopust iz članka 14. stavka 2. ovoga Zakona koristiti i kao pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena, prema odredbama iz ovoga Zakona.
    (2) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, nakon isteka obveznoga rodiljnog dopusta iz članka 12. stavka 2. ovoga Zakona, ima pravo koristiti preostali dio rodiljnog dopusta iz članka 12. stavka 1. ovoga Zakona i kao pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena.
    (3) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo nakon navršenih 6 mjeseci života djeteta koristiti rad s polovicom punoga radnog vremena iz stavka 2. ovoga članka u onolikom trajanju koliko je to pravo koristio do 6. mjeseca života djeteta, a najduže do 9. mjeseca života djeteta.
    (4) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj, po iskorištenju prava na rodiljni dopust iz članka 12. ovoga Zakona ili prava na rad s polovicom punoga radnog vremena iz stavka 2. i 3. ovoga članka, može pravo na roditeljski dopust iz članka 14. stavka 2. ovoga Zakona koristiti i kao pravo na rad s polovicom punoga radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenoga roditeljskog dopusta.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Po ovom zadnjem članku bi, ako se vratiš sa 6, mogla još 12 mjeseci raditi pola radnog vremena,
    to ti je dakle do 18 mjeseci.
    A ako se vratiš sa 9, onda pola radnog vremena možeš još 6 što je do 15 mjeseci.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moraš uzeti i u obzir i kad dijete možeš upisati u vrtić
    Ako ti dijete na jesen navršava 18 mj. onda bi to možda i odgovaralo, ali ako navršava
    npr. na proljeće, moraš imati na umu da mnogi vrtići ne primaju djecu u 4, 5 mjesecu
    u jaslice, pa bi još morala pokriti tih pola godine do jeseni sa nekom tetom čuvalicom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hm, ima li netko slicnu situaciju? mislim interesira me kako je to u praksi? Jako je to skakljivo pitanje, gdje ljudi svaki dan gube radna mjesta, ali opet oni su tako mali nezasticeni, sad je bio s mamom 24h a onda mama ide pa pa pa je nema 9 h uh! Mislila sam drugo dijete pa ce biti lakse ali nije. I prvog mi je bilo tesko ostaviti, ne znam tko je vise plakao, ja ili on. Moj mladji mali ce na jesen imati godinu dana i htjela bih da bar do 2. godine ne ide u vrtic i da ja radim tu godinu pola radnog vremena.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ćek kaj tvoj klinac ima tek 6 mjeseci???? ak će na jesen tek imat godinu dana!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da zasto?
    Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ćek kaj tvoj klinac ima tek 6 mjeseci???? ak će na jesen tek imat godinu dana!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mislila sam da ti to treba hitno jučer, a sad vidim da ti planiraš od jeseni.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mogu ja dignuti malo ovo temu, kako nisam uspjela naci odgovor, HZZO sam zvala i kazu ovisi o poslodavcu?! Je li imao netko slicnu situaciju?

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Joj, meni je ovo jako napeto.
    predala sam zahtjev za vrtić za curice, i neznam kad će ih primiti. Imam riješenje da mogu biti doma do 3 godine, ali to mi naravno ne igra zbog financija. O poslodavcu, ako sam dobro shvatila ovisi mogu li ili ne raditi 4 sata. ajde pls, nek se javi netko tko pozna zakone, jer meni tu sad više ništa nije jasno.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne ovisi o poslodavcu, ako imas 3. djece to ti jamci zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (ili zakon o radu?).
    Samo trebas najaviti 30 dana unaprijed poslodavcu... Ako zelis raditi pola radnog vremena, to mozes od njihove godine dana 4 godine (jer imas pravo na 2 cijele godine doma nakon godinu dana ili 4 godine u pola radnog vremena)
    Nadam se da nisam prezbrckano napisala

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Ne ovisi o poslodavcu, ako imas 3. djece to ti jamci zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama (ili zakon o radu?).
    Samo trebas najaviti 30 dana unaprijed poslodavcu... Ako zelis raditi pola radnog vremena, to mozes od njihove godine dana 4 godine (jer imas pravo na 2 cijele godine doma nakon godinu dana ili 4 godine u pola radnog vremena)
    Nadam se da nisam prezbrckano napisala
    Ali ukoliko to poslodavcu ne odgovara, to može biti razlog za otkaz?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jele blond prvotno napisa Vidi poruku
    Ali ukoliko to poslodavcu ne odgovara, to može biti razlog za otkaz?
    Ne može. Dapače, čl. 73 Zakona o radu (ili 71, svejedno) jasno kaže da se roditelju koji koristi neko od prava iz Zakona o rod. dopustu i naknadama, a ti si korisnik upravo toga prava, - ne smije uručiti otkaz jer slijede najstrože novčane kazne poslodavcu za to.
    Pitala sam u HZZO-u je li dosad ijedan poslodavac odbio nekog roditelja u korištenju tog pravo na dopust do treće godine života 3. djeteta ili blizanaca ili za rad na pola radnog vremena,
    rekli su da ne, ako se poslodavac ne izjasni, oni smatraju da nema ništa protiv i izdaju pozitivno rješenje.
    Pitala sam -a šta da se protivi?
    Rekli su- zakon je iznad njega.

Ono što ti poslodavac može učiniti je da te (nevoljko) zaposli na pola radnog vremena jer po zakonu imaš pravo na to, ali se potrudi da ti zbog toga debelo zagorča (radni) život.

Daleko je Europa od nas i mi od nje.

jele blond avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

E hvala cure na informacijama

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

aj mene zanima ( ali tek za budućnost) kaj ak je neko na bolovanju ili godišnjem, jer se onda prekida polovično radno vrijeme, ili ne?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    aj mene zanima ( ali tek za budućnost) kaj ak je neko na bolovanju ili godišnjem, jer se onda prekida polovično radno vrijeme, ili ne?
    To funkcionira identično kao i kod rada na puno radno vrijeme.
    Npr. imaš rješenje HZZO-a da ti rad s pol rad..vr. traje do 16.2.2014., znači do tada radiš pola radnog vremena, za pola plaće.
    Ako trebaš na bolovanje, otvoriš ga ko i svi drugi, kad ideš na godišnji, dobiješ godišnji isto ko i ostali, s iznosom plaće koju imaš, dakle - pola plaće.
    Tu nemaš petljanja s HZZO-om niti treba nešto dodatno otvarati-zatvarati.
    Onaj unaprijed određeni datum do kad imaš to pravo ne mijenja se.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ćek ak ja znam da bum išla na godišnji cijeli mjesec, kaj nemogu najavit hzzo, da sam tad ne na polovićnom?

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Onda trebaš zatvoriti to pravo i ponovo otvoriti s datumom koji ti odgovara i sa svim potvrdama od poslodavca (za zatvaranje i otvaranje).

Bar je tako za stanku za dojenje.
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 06.06.2011. at 14:45

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •