Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1727

Tema: Hrvatski jezik

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku

U stvari, najbitnije mi je u svemu da se ljudi razumiju, da komunikacija nije opretećena i ne moraš se probijati kroz šumu čudnih izraza, pa dok sve to shvatiš treba ti vremena.
    X
    Ovo potpisujem. I u tom svjetlu pitam - kad se koristite tuđicama, jeste li sigurni da vas svi razumiju? Generacija vaših roditelja? Neka starija rođakinja iz manjeg mjesta? Djedovi i bake? Nisam baš sigurna. Meni je ovakva pretjerana uporaba engleskoga kakvoj svjedočimo svakodnevno svojevrstan oblik diskriminacije dobrog dijela stanovnika Hrvatske koji ne zna engleski. I opet, jedno je kad je riječ o privatnoj komunikaciji, ali kod nas to više nije dio samo razgovornoga jezika.
    Hrvatske riječi nam trebaju upravo stoga da bismo se razumjeli!

A pitanje neću ili ne ću, zadaci ili zadatci više je političko nego jezikoslovno. Ni jedno nije ni točno ni netočno. A traži se samo dosljednost u primjeni. S druge strane, topić (i slične pokondirene tuđice) je primjer čistog neznanja, opće (ne)kulture. No kad ne bismo htjeli biti tako "in", ne bismo se ni sramotili, jer bi nam dovoljna bila tema.

Kad se raspravlja o jeziku, trebalo bi gledati malo šire, ne samo iz vlastite perspektive. Hrvatski standard je mišljen da nam služi svima, bez obzira na dijalekt/narječje/sociolekt/idiolekt/žargon kojim govorimo, cilj mu je da se međusobno razumijemo. Hrvatski (pre)zasićen anglizmima baš i ne ispunjava tu svoju svrhu.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    X
    A pitanje neću ili ne ću, zadaci ili zadatci više je političko nego jezikoslovno. Ni jedno nije ni točno ni netočno. A traži se samo dosljednost u primjeni. S druge strane, topić (i slične pokondirene tuđice) je primjer čistog neznanja, opće (ne)kulture. No kad ne bismo htjeli biti tako "in", ne bismo se ni sramotili, jer bi nam dovoljna bila tema.

Kad se raspravlja o jeziku, trebalo bi gledati malo šire, ne samo iz vlastite perspektive. Hrvatski standard je mišljen da nam služi svima, bez obzira na dijalekt/narječje/sociolekt/idiolekt/žargon kojim govorimo, cilj mu je da se međusobno razumijemo. Hrvatski (pre)zasićen anglizmima baš i ne ispunjava tu svoju svrhu.
    Upravo tako! Potpis!!!

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Inače, to ne bi trebao biti osobni izbor svakog profesora, ravnatelja i sl. To određuje Ministarstvo. Dakle, preporuča se koristiti taj Školski pravopis, ali nije krivo ako se još uvijek "držimo" 4. izdanja. Osobno, većina moje djece piše "neću" zajedno, a ne odvojeno, zadaci, a ne zadatci; po meni bilo bi samo kontraproduktivno to im ispravljati kao netočno, jer se oni time služe dugi niz godina, odmalena tako uče, kao i ja, na kraju bi sve pomiješali i ne bi naučili puno!A uostalom to i nije netočno ako se zna koji je pravopis još uvijek služben. Po meni ispravno je držati se jednoga i biti u tome dosljedan. Npr. ako mi učenik napiše grješka, onda nema u drugoj rečenici pogreška ili vrednovanje. Drži se jednoga, dakle: grješka, pogrješka, vrjednovanje ili greška, pogreška, vrednovanje.
    Najnovije vijesti sa stručnog skupa na kojem sam nedavno bila ( iako na porodiljnom) kažu da će Splitsko sveučilište tražiti da se na svim fakultetima i za sva zanimanja uvede predmet Hrvatski jezik. Tako bi možda i bilo kakvih pomaka u nepismenosti naših učenika, kad bi mu i profesor iz geografije ispravio new York u New York! Ovako mi je većinom trud uzaludan...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    kažu da će Splitsko sveučilište tražiti da se na svim fakultetima i za sva zanimanja uvede predmet Hrvatski jezik. Tako bi možda i bilo kakvih pomaka u nepismenosti naših učenika, kad bi mu i profesor iz geografije ispravio new York u New York! Ovako mi je većinom trud uzaludan...
    nemam ništa protiv samo razmišljam...zar studenti koji dođu na fakultete ne bi trebali već od prije poznavati pravopis, pa koji god da znaju, dobro je?

a ne znaju. nepismeni su. ja mislim da se pravopis treba naučiti u osnovnoj školi, u srednjoj raditi na izražavnju, pisanju seminara ili čega već, a na faxu to već znati. ja se nekad stvarno ne mogu načuditi kad vidim ljude koji su završili fax a ne razlikuju č i ć, a da ne govorim da ne znaju napisati tekst od pola stranice koji ima glavu i rep?! kako je to moguće?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku
    nemam ništa protiv samo razmišljam...zar studenti koji dođu na fakultete ne bi trebali već od prije poznavati pravopis, pa koji god da znaju, dobro je?

a ne znaju. nepismeni su. ja mislim da se pravopis treba naučiti u osnovnoj školi, u srednjoj raditi na izražavnju, pisanju seminara ili čega već, a na faxu to već znati. ja se nekad stvarno ne mogu načuditi kad vidim ljude koji su završili fax a ne razlikuju č i ć, a da ne govorim da ne znaju napisati tekst od pola stranice koji ima glavu i rep?! kako je to moguće?
    Pravopis i izražavanje trebali bi biti dio osnovnog i srednjeg školstva. Ne mislim da bi hrvatski jezik trebalo uvesti na fakultete zato što je nešto krivo u nižem školstvu (ne mislim tu samo na nastavnike već i na djecu i roditelje).
    Po toj logici bi i hrvatska povijest našla mjesto na FER-u i medicini, npr.

vikki avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa Vidi poruku

Dobra je ideja ovo s hrvatskim na fakultetima, s tim da bih naglasak stavila na strukovno nazivlje (medicinsko, pravno, ekonomsko, strojarsko...), a manje na osnove pravopisa i gramatike koje bi trebale biti svladane u osnovnoj i srednjoj školi.

Puntice, ne mogu se ni ja načuditi, ali je činjenica da imamo ne samo studente nego i sveučilišne nastavnike (od novaka i asistenata do profesora) koji pojma o pravopisu nemaju. Bavim se biomedicinskom terminologijom (lektura udžbenika i knjiga iz medicine, farmakologije i veterine) i nemali je broj autora koji pišu pluča, žuć, linfa, blijedilo, povračanje itd., pa mi za studente i nije čudno. Ne kužim kako netko tko piše knjigu, i to udžbenik iz kojega će generacije učiti, ne može poviriti u pravopis - ili ih nije briga, tj. smatraju to nevažnim, ili su sigurni u svoje (ne)znanje (ili jednostavno znaju da će netko iza njih "počistiti").

Što se tiče ininih anglizama, meni je to njezin stil u forumskoj i neformalnoj komunikaciji, i sigurna sam da bi njezino nekakvo službeno obraćanje bilo jednako dobro sročeno bez suvišnih tuđica. Ja je volim čitati, mada često nemam pojma što neki anglizmi znače , no prvi put čujem i za elektroskupnicu i još neke hrvatske izraze koje ste gore naveli.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj vikki prvotno napisa Vidi poruku
    Dobra je ideja ovo s hrvatskim na fakultetima, s tim da bih naglasak stavila na strukovno nazivlje (medicinsko, pravno, ekonomsko, strojarsko...), a manje na osnove pravopisa i gramatike koje bi trebale biti svladane u osnovnoj i srednjoj školi.
    Ovo je zaista pametan prijedlog.

Ja sam se osvjedočila na vlastitoj koži koliko to u biti nedostaje tek kad sam na fakultetu iz ENGLESKOG jezika morala baratati stručnom terminologijom, a i dobila upute kako se piše stručni tekst. Iz stranog jezika! I to pamtim i koristim godinama. A o hrvatskom nam nitko nije rekao ni riječi.

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj Smajlich prvotno napisa Vidi poruku
    Inače, to ne bi trebao biti osobni izbor svakog profesora, ravnatelja i sl. To određuje Ministarstvo. Dakle, preporuča se koristiti taj Školski pravopis, ali nije krivo ako se još uvijek "držimo" 4. izdanja. Osobno, većina moje djece piše "neću" zajedno, a ne odvojeno, zadaci, a ne zadatci; po meni bilo bi samo kontraproduktivno to im ispravljati kao netočno, jer se oni time služe dugi niz godina, odmalena tako uče, kao i ja, na kraju bi sve pomiješali i ne bi naučili puno!A uostalom to i nije netočno ako se zna koji je pravopis još uvijek služben. Po meni ispravno je držati se jednoga i biti u tome dosljedan. Npr. ako mi učenik napiše grješka, onda nema u drugoj rečenici pogreška ili vrednovanje. Drži se jednoga, dakle: grješka, pogrješka, vrjednovanje ili greška, pogreška, vrednovanje.
    Najnovije vijesti sa stručnog skupa na kojem sam nedavno bila ( iako na porodiljnom) kažu da će Splitsko sveučilište tražiti da se na svim fakultetima i za sva zanimanja uvede predmet Hrvatski jezik. Tako bi možda i bilo kakvih pomaka u nepismenosti naših učenika, kad bi mu i profesor iz geografije ispravio new York u New York! Ovako mi je većinom trud uzaludan...
    Svaka čast, Smajlich! Nadam se da će moje dijete u školi dobiti učiteljicu/profesoricu poput tebe.

Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

[QUOTE=Freja;1823922]Svaka čast, Smajlich! Nadam se da će moje dijete u školi dobiti učiteljicu/profesoricu poput tebe. [/QUOT

Freja, hvala ti!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •