Citiraj mishekica prvotno napisa Vidi poruku
Veeeeliki potpis!
Moram priznati da sam bila itekako šokirana kad sam na fakultetu shvatila koliko je mojih profesora nepismeno.

Mislim da treba zaštititi hrvatski jezik, na neki način. Isto tako, slažem se s Peterlin da bi trebalo ujednačiti pravopis.
No, uza sve to, treba ljude opismeniti. Stvarno ne znam što se radi po tom pitanju u školama. Je li problem u učiteljima, programu ili naprosto nezainteresiranoj djeci? U svakom slučaju, muka mi je kad vidim s kakvom razinom (ne)pismenosti djeca završavaju gimnazije. Uvela bih nekakve jezične / pravopisne vježbe na SVE fakultete. Ne mora biti za ocjenu, ali se mora zadovoljiti kriterije.
:idealist:
Da, treba ljude opismeniti, ali kako kad ima učitelja kojima zapinje pravopis ... Bilo je već topica o tome. Djeca su također nezainteresirana, a često od roditelja nemaju pomoć i podršku jer i ovi ne znaju. Mislim da je internet i mobilna mreža (sms poruke) dodatno unazadio pismenost. Gnjavim svoje sinove da se ne smiju ugledati na ono što vide napisano na internetu (a sve češće se to odnosi i na tiskovine) nego ih učim da sustavno koriste pravopis. A onda se opet vraćamo na to - koji pravopis??? Skidam kapu profesorici hrvatskog jezika koja je mog mlađeg sina i cijelu njihovu generaciju uputila na pravopis i sustavno ih uči kako se time služiti, kao i rječnicima i drugim izvorima.

Kad me doma pitaju djeca znam li ja njemački, kažem da nešto znam, ali da nisam pismena na tom jeziku (razumijem, mogu čitati, ali imam puno problema s rodovima imenica i glagolskim vremenima, pa se ne usudim pisati službene dopise i poruke iako mi je znanje jezika relativno dobro za neformalnu usmenu komunikaciju). Na hrvatskom i engleskom sam relativno pismena, ali ako nisam sigurna, provjeravam pravopis.