-
prekid njege djeteta zbog rodiljnog dopusta - smanjena naknada
Dakle, prije nešto više od godinu dana morala sam PREKINUTI njegu djeteta da bi otvorila obvezni rodiljni dopust. nakon 45 dana obveznog rodiljnog dopusta, opet sam otvorila njegu djeteta, a naknada za njegu mi je smanjena sa 2500 kn na 2160 kn.
Prijateljica je sada u istoj situaciji no njoj su na HZZO-u rekli da njegu STOPIRA i poslije porodiljnog normalno nastavi i da joj se naknada ne mijenja.. I neće morati ponovo nositi papire za vještačenje, a mi smo morali..
Zanima me kako zaprav stoje stvari i ako su me zeznuli da li se može reagirati? Hzzo nisam zvala jer nemam za njih živaca iako znam da ću morati.. Zašto u istoj situaciji za jednog vrijedi ovako za drugog onako..
Hvala na odgovorima!
-
Nisu te zeznuli. Naknada je prije bila 2500, a sad kad si nastavila koristiti računa ti se po novome: 2160 kn.
Za pitanje vezano uz tvoju frendicu ne znam, jer je mm uzeo SRV umjesto moje njege. Moraš uzeti u obzir vrijeme koje je prošlo od tvoje i prijateljičine njege, ponešto se ipak promijenilo.
-
Ali ona isto prima naknadu po starom zakonu 2500.. i sad ako "stopira" pa poslije obv. porodiljnog samo nastavlja i naknada ostaje ista.. znači, meni su smanjili, njoj nisu, odnosno neće..
Mislim, nisam ja za to da njoj smanje, daleko od toga.. samo me zanima kakav je stvarno postupak u slučaju prekida(stopiranja)..
jer, i meni su prvo rekli da prekinem, pa poslije samo nastavim.. pa su mi na kraju "samo" smanjili naknadu i ponovo tražili da skupljamo papire i nosimo na vještačenje..
ljuta sam, jer kad god se obratim njima ako mi nešto nije jasno, nitko mi ne znam dati odgovor.. ili ne znaju ili nešto zbrljave..
Posljednje uređivanje od klaudija : 25.02.2011. at 18:29
-
Pitanje je do kojeg datuma tebi vrijedi Rješenje?! Ako ti u međuvremenu, dok koristiš rodiljni dopust, Rješenje prestaje važiti, moraš ponovo s papirima ići na vještačenje.
Ako ti staro Rješenje ne prestaje vrijediti, onda bi trebala moći nastaviti koristiti prava po istome, sa istom naknadom.
Nazovi u Pravnu službu, pitaj i traži odgovore. Vjerojatno je da ćeš od više ljudi čuti više 'pravih' odgovora. Tako je bilo i sa mnom, no ustrajala sam dok nisam čula odgovor kakav mi je odgovarao. Naravno, kao i pri svakom službenom razgovoru, pitala sam za ime osobu s kojom sam razgovarala. I sad se držim te cure koja mi je dala 'povoljan' odgovor, nema šanse da netko takne moj slučaj osim nje.
-
I nešto mi je upalo u oko: ti ustvari uopće ne znaš hoće li ona u nastavku Njege dobivati 2500. Nagađaš.
Ja sam i dalje gotovo sigurna da neće.
-
Meni se čini da ću OPET skupiti sve papire i ići se žaliti..
Rješenje mi je vrijedilo do 9/2010, a njegu su mi prekinuli sa 11/2009.. u Jukićevoj su mi rekli da nastavljam i da se ništa ne mijenja, a u Klovićevoj da moramo ponovoo na vještačenje 
Ne znam koliko će dobivati.. Znam ono što su njoj rekli.. no ne bih se čudila da tako i bude..
-
Osoblje foruma
Dakle ovako, stari korisnici (a to je tvoje starije dijete) bi trebali (tako piše u zakonu) dobivati iznos sa kojim su počeli, ali HZZO uvijek nakon prekida ili promjene korisnika (ako otac mjenja majku i obrnuto) uvijek isplaćuje manji/novi iznos od 2160 kn. Time se zapravo krši zakon obzirom da je korisnik dijete (znači isto dijte, a ne roditelj koji koristi). U principu ti ne preostaje ništa drugo nego da podigneš tužbu, moji jedni prijatelji jesu, ali je to još u postupku...kada bude gotovo javim rezultate.
-
A otkud da krenem? otkud su tvoji prijatelji krenuli? da prvo tražim odvjetnika ili što?
-
Sirius, tko spada u skupinu 'starih' korisnika? To ima veze s datumom rođenja, je li tako?!
-
Osoblje foruma
Mislim da su to oni koji su nakon rodiljnog dopusta dobili riješenje na Njegu u iznosu 2500 kn, oni bi taj iznos morali dobivati dok god koriste pravo. Ali je stvar u tome da ako se npr. roditelji u međuvremenu zamjene gube to pravo na "stari iznos". Uglavnom ovi naši prijatelji su se žalili , dobili negativno riješenje i tad su podigli tužbu. Ispitati ću detalje koga su točno tužili.
-
To bi trebalo biti negdje definirano. Aj, pliz, baš si me sad zaintrigirala time - iako me se ne tiče direktno, saznaj detalje pa javi...
-
Sirius, jesi li možda uspjela što saznati od prijatelja? bila bih ti jaaako zahvalna, planiram krenuti u borbu pa se naoružavam informacijama
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma