tlak na granici (140/80) sam imala cijelu prvu tudnoću. zadnji mjesec mi je moj gin izmjerio opet 140/80 i poslao me u bolnicu na kontrolu. u bolnici izmjerili 150/90 i zadržali me. rekli da im je to granični kad zadržavaju trudnicu pod nadzorom. dali mi da pijem normabel(apaurin), koji uopće nije utjecao jer moj tlak nije imao veze sa uznemirenošću, i cordipin. nakon 5 dana u bolnici došao je opet na granicu (140/80) i pustili me doma s time da sam svaka 3 pa onda 2 pa 1 dan dolazila kod njih na kontrolu. s obzirom da meni tlak skoči malo i od 'bijele kute' jedan doc (dr Roki) je to skužio pa mi je nastojao uvijek on mjeriti tlak gdje me je prvo pokušao primiriti (normabel tu nije pomagao)
meni je obiteljska sklonost višem tlaku i često ga imam na granici. u trudnoći to može biti opasno, objasnili su mi, jer bebine žilice (pogotovo u mozgu) teško podnose jako visoki majčin tlak. treba ga imati pod kontrolom, a još može ukazivati i na teškoće sa radom bubrega što je isto problem
tlak 160/100 je jako visok pogotovo za trudnicu (kod tog tlaka sam išla na pripremu za porod i lagano induciranje poroda)