Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 51

Tema: Celijakija ili možda ne?

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Celijakija ili možda ne?

Nakon što smo bili na kolonoskopiji zbog krvi kod kakanja (sumljalo se na polipe) dr.kaže da su crijeva uredna no otkrili smo alergiju na jaja i raž na koju ja ni nebi posumljala jer nije bilo tipičnih simptoma.
    Doma čekamo nalaze u tijeku EMA,AGA,antitTG,kalprotektin u stolici i zovu nas iz bolnice da je došao neki nalaz i sumlja se na celijakiju.Moramo iči na biopsiju tankog crijeva da se vidi točno.

Ono što me jakooo zanima je koje su mogučnosti za još nešto drugo i što? I dali je moguče,pošto nije prošlo ni mj.dana od rote da je ona te resice tak sredila da izgleda da je celijakija a možda ipak nije?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Da li mozes reci sta je poviseno i koliko je dete, kod nas isto postoji sumnja za celijakiju, sada smo radili tkivnu transglutaminazu i ona je uredu, treba da odnesemo dr pa da vidimo sta dalje. Moj malecki ima 14.5 meseci i vec par meseci ne jede gluten, jer je imao cudne stolice i ja sam mu samoinicijativno izbacila gluten i to se regulisalo, e sad smo konacno stigli na red za ispitivanje pa idemo korak po korak, ali sve to pedugo traje
    Radili smo IGE ukupni i one je 69, malo povisen
    IgA normalan
    IgG normalan
    IgATG normalan
    IgGTG normalan
    radjene i jetrene probe i sve ok
    Samo mu je povisen LDH i to me jako sekira, jer su mi dr rekli da on treba i kod malog deteta da bude kao i kod odraslih, a bas sam ovde na forumu procitala da je kod dece nesto visi
    Ima li ko iskustva sa tim

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja ti nemogu ništa reći jer neznam. Znam de je jedan od navedenih nalaza došao dosta povišen,još neki nisu gotovi.Nisu optimistični da nije s obzirom na velike vrijednosti no danas smo uzeli uzorke za biopsiju tankog crijeva pa za nekih 2 tj čemo znat.

Samo -jesi rekla da si izbacila gluten? Mislim da je to bitno napomenut jer baš su zato nalazi ok i trebaju bit ako ne uzima gluten jer se kroz 3tj normaliziraju crijeva-kako kažu.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Jesam, rekla sam im to, pa idemo na tu varijantu da ako nalazi budu dobri (a dobri su) onad pocenemo sa uvodjenje glutena, samo to jos treba da potvrdim sa njom i posle toga ponovo test.
    Kako je prosla biopsija, kako se to radi maloj deci i da li je jako traumaticno
    Koliko je tvoje dete staro i kakave simptome ste imali
    Eto ja bas udavih sa pitanjima

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

mene zanima kako se rade testovi (i da li se uopće rade) djeci koja imaju alergiju na pšenično brašno i stoga ni ne konzumiraju gluten?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

...da dodam... sumnja postoji jer sam u 3 navrata dala gluten u maloj količini (žlica ječmene kaše, kašice od pira), a i u vrijeme dok sam ga isključivo dojila (i konzumirala gluten) jako je zaostajao na težini (ali nije imao proljevaste stolice, nego čak suprotno: po nekoliko dana nije imao stolicu)

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mayo, ni mi ne konzumiramo gluten vec 5 meseci i rekli su da ti neki testovi nisu merodavni, ali smo uradili pre vracanja glutena u ishrano i onda ce verovatno raditi i posle.
    Bas sam pitala dr. da li su rezultati merodavni posto ne jede gluten i ona je rekla da nisu, ali ih treba uraditi.
    Eto to su moja neka saznanja i nama su dali da radimo samo tu tkvinu transglutaminazu od tih testva koji su bas za celijakiju.
    Moje dete je sve vreme normalno napredovalo, ali je imao svakodnevno 4-5 raznih stolica, nije imao proliv, ali imao je ceto kasaste, zelene stolice, ali i sasvim normalne. Gluten je jeo samo 2 meseca

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Inace, nisam napisala da smo mi radtli i pich test na brasno i test iz krvi na nekih 20 alergena, ukljucujuci i brasno, KM i jos svasta i pokazalo je samo blagu alergiju (1) na kikiriki, sve ostalo ok, a on ima povisene euzonofile u krvi i povisen IGE i kada je je gluten imao je neke tvrdokorne osipe koji su trajali i po 15 dana (od momenta pojavljivanja do zaceljenja)

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj oljaicica prvotno napisa Vidi poruku
    kada je je gluten imao je neke tvrdokorne osipe koji su trajali i po 15 dana (od momenta pojavljivanja do zaceljenja)
    i mi imamo atopijski dermatitis
    i alergijske probleme, između ostalog i pš. brašno, zbog čega ga ni ne konzumira (i nikad nije jer je alergija utvrđena s cca 4 mj. starosti)
    ne znam da li tTG pokazuje nešto ako nikad nije bio u doticaju s glutenom...

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mayo nema pojma kako "radi" taj tTG, nama rekli da odradimo i mi odradili, sutra zovem da zakazem pregled pa cemo videti sta kazu za dalje, idemo i kod alergologa i kod gastro, a svako prica svoju pricu, jedino na sta necu pristati jeste biopsija, bar ne sada, jer dete i ne jede gluten pa ne bih nista ni vredelo, mada mi je gastro predlozio, a alergolog se slozio da je to sada totalno glupo raditi

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

da, istina, dok nema "opterećenja" glutenom, svi ti testovi su beznačajni
    tek kad se ponovo uvede, ima nekog smisla...
    ali tko je hrabar da uvede? ja ne...

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa iskreno nisam ni ja hrabra,, ali cu morati, ne mogu biti mirna dok ne budem tacno znala, sta ako nije celijakija, a ja detetu ne dajem gluten, tek je to bezveze
    Mayo, alergija na gluten i celijakija nisu isto, to verovatno da znas, alergije najcesce isceznu tokom vremena, a celijakija je za ceo zivot

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

@oljaicica

da li je stolica masna? pjeskasta? da li unutra ima neprobavljenih komada hrane?

koliko je staro dijete i da li se normalno razvija?

moze ti biti da su porozna crijeva, moze ti biti candida, moze ti biti alergija, moze i intolerancija

ne vidim u cemu je fora da dijete opteretis pretragama i sad krenes u eksperiment sa glutenom ako se dijete malo smirilo

mi smo 3 i pol godine bili na GFCF zbog intolerancije na gluten i casein (mi smo u pretrage sletili zbog autizma) i u par navrata kad smo posavali vratiti malog na normalnu prehrnau simptomi su se vracali

pusti dijete da se oporavi bar pola godine i budi sigurna da dijete komunicira prije nego sto krenes u nove pretrage (osim ako je zivot ugrozen onda nemas luksuz cekati). klincima su ti sve te pretrage stres

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

p.s. dosta se toga moze rijesiti enzimima

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Molila bih vas za savjet.
    Malac ima 10 mjeseci, prije 10 dana povratio je dva puta, drugi dan je poceo odbijati kasice, da bi slijedeci dan zavrsili na hitnoj jer se uopce nije mogao razbuditi. Pustili su nas nakon promatranja doma (tamo je popio vode i pojeo malu kolicinu doma pripremljene povtne kasice) jer je ipak malo zivnuo. Od tada je proslo tjedan dana, vrlo slabo jede, nudim mu sisu sto je vise moguce, medjutim drasticno pada na tezini. Kakicu smo nosili na analizu, u ponedjeljak bi trebali nalazi biti gotovi. Nema temperaturu, jedna zlica kasice viska, odmah povrati. Imam osjecaj da pojede tek toliko da se zasiti. Opcenito je nezadovoljan i grintav vecinu dana. Ovaj tjedan sam valjda pet puta zvala naseg pedijatra, no rekao mi da moramo cekati kakicu i da malac nije zivotno ugrozen
    Trazila sam drugo miseljenje i doktorica mi je rekla da bi po navedenim simptomima mogla biti celijakija.
    Znaci: stolicu ima jednom dnevno, pjenastu, obilnu i uzasno smrdljivu.
    Slab, gotovo nikakav apetit, umoran je i razdrazljiv, povraca ako mu se da zlica necega previse. I pada na tezini.
    Gluten smo poceli jesti prije mjesec i pol.

Vec sam luda od svega, djetetu nije dobro, a moramo cekati ponedjeljak.

Sto mislite? Jel bi mogla biti celijakija ili ipak mozda neka viroza, bakterija, parazit?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko se sjecam gluten ne bi trebalo davati prije navrsenih godinu dana

kasice mozes raditi i bez glutena, vrati se sa kasicama na mrve korake, odi skroz do mrkve.

izbaci rizu i krumpire jer je visoki hipogllikemijski indeks i stvarno je lose za crijeva. bundeva i tikvice su ti genijalne za crijeva

moj mali je imao samo intoleranciju na gluten i skoro da nije nista jeo do navrsenih 2 godine, samo je sisao

stolica bi ti mogla znaciti i parazite i candidu

ako si dodavala secer izbaci ga, ako imas posla sa candidom sav secer koj mozes izbaciti izbaci van. industrijski jogurt nije fermentirao duze od 4 sata plus sto u sebi sadrzi gluten (dodaju brasno da dobiju na masi i radi se od mlijeka u prahu). dakle, ako hoces davati jogurt kupi na placu sirovo mlijeko u mljekomatu i sama napravi jogurt i ostavi da fermentira 24 sata prije nego sto ga pospremis u frizider. kupovni jogurt osim glutena sadrzi i laktozu a to je secer. ako imate candidu sav secer bi trebao van

drzim fige da je nesto prolazno
    Posljednje uređivanje od stray_cat : 20.03.2011. at 08:40

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

hvala ti na informacijama.
    razlicita su misljenja kad ide gluten, ali u pravilu ga se daje oko 8-9mj. djetetova zivota.
    njemu sam izbacila gluten odmah, krumpir ni jogurt ne jede (ne voli). Ni secer ne jede.
    jedino sto koliko toliko pojede ovih dana je cikla sa palentom.
    veci mi je problem oko izbacivanja glutena sebi, jer preko mlijeka dobiva i on.
    jesi se ti hranila bezglutensko?
    moram se pripremiti, kupiti hranu, onda nece biti problem.

danas opet stolica pjenasta i smrdljiva

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

stray-cat jel to u nizozemskoj mljekomati?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    stray-cat jel to u nizozemskoj mljekomati?
    pa ima i na utrinskoj trznici, imas uz mljekomat i spremnik sa cistim staklenim bocama

slican tome ima blizu mene farma koja se bavi organiskom proizvodnjom mlijeka a takve slicne koriste i na farmama sa kozama po nl

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BubikaM prvotno napisa Vidi poruku
    hvala ti na informacijama.
    razlicita su misljenja kad ide gluten, ali u pravilu ga se daje oko 8-9mj. djetetova zivota.
    njemu sam izbacila gluten odmah, krumpir ni jogurt ne jede (ne voli). Ni secer ne jede.
    jedino sto koliko toliko pojede ovih dana je cikla sa palentom.
    veci mi je problem oko izbacivanja glutena sebi, jer preko mlijeka dobiva i on.
    jesi se ti hranila bezglutensko?
    moram se pripremiti, kupiti hranu, onda nece biti problem.

danas opet stolica pjenasta i smrdljiva
    palenta iritira crijeva

znam da balkan jos daje kukuruz kao super za crijeva ali kukuruz cesto i kukuruz smeta (to ces morati pratiti sama)

ja nisam do kraja izbacila gluten ali kod nas je bila samo intolerancija i istestirali smo ga tek negdje sa 3 godine

daj nabavi bundeve i tikvice, to stvarno regenerira crijeva. mozes ga umjesto krumpira navikavati na korabu, mrkvu i repu. ideja je da su nasa tijela razvijena za takve pra-namirnice i da nam tijela nisu evoluirala na nacijn kako se razvija prehrana (kukuruz i krumpir spadaju pod to, neki cak povezuju povecanu upotrebu vlakana i zitarica sa porastom sizofrenije jer su ljudi kao pretjerali sa upotrebom vlakana)

kod nas ima za kupiti korjen cicka (koristi se umjesto krumpira), Scorzonera hispanica http://en.wikipedia.org/wiki/Scorzonera_hispanica, Helianthus tuberosus http://en.wikipedia.org/wiki/Jerusalem_artichoke

takodjer koristim neke pramrkve koje su svih mogucih boja samo ne ovako intenzivno zuto narandzaste ko danasnje mrkve

za candidu bi trebale funkcionirati kupusnjace pa nahrani sebe ribom i nekim keljem ili prokulicama ili blitvom na leso, i to bez krumpira? juha?

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Tikvu idem kupiti danas, inace je jede, nisu imali organsku kad sam bila u ducanu, pa nisam ni uzimala.
    Da, kod nas je jos uvijek misljenje da je palenta dobra za probavu, zato sam mu je i dala.

Nista, sutra cekamo rezultate kakice, nadam se da cemo onda biti pametniji.
    Ako je kakica ok, odmah idemo dalje na pretrage. Probati cemo nekako sa tim pretragama polako, po mogucnosti sto manje, da ne napravimo stres malcu.

Jel se moze bilo sto vidjeti sa skeniranjem citavog tijela? to bi ustedilo puno stresa, samo ne znam jel pozudano.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

znači vi ste ipak jeli glutein, moj je alergičan i na glutein i k. mlijeko, govedinu, jaja, i sad pošto to ne jede jede i rižu, žgance 8 malo manje) krumpir ( jer ga ja jako volim i veći klinci). Ribu ne smijemo, zelje i slično još nismo počeli, Buće jede jako često., pasternajk mrkve, žute mrkve. Još mu nisam počela davat bezgliuteinsko ali po sastavu to je smeljen kurukuz s krumpirom
    moj ima 8 mjeseci

i kaj sad ?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.03.2011. at 11:46

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

BubikaM, mislim da bi svakako tebala pričekati nalaze i razgovarati sa nekim pametnim liječnikom nakon toga. Donositi zaključke ozbiljnih dijagnoza putem pretraživanja neta može biti izrazito nezahvalno . Na kakvo skeniranje cijelog tijela misliš?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Bubika ak i bude nekaj veze s gluteinom, vjerujmi da buš ga izbacila van, ak hoćeš da dete doji, ja sam ga izbacila s njegovih 3 mjeseca, a testirala ga s 6.5

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Ma jasno, zabrinuta sam pa onda trazim po netu, ali svjesna sam da mozda totalno brijem u krivom smjeru. Vidjeti cemo sutra nakon nalaza stolice.
    Mislim na ono skeniranje tj. dijagnostika cijelog tijela. Dobije se graficki prikaz sa ili bez normalnog odstupanja. Ovo je cisto ideja, moram se jos raspitati kako to djeluje, jel stetno i primjereno djeci. Oni ne daju nikakvu dijagnozu, samo se vidi jel se nesto dogadja, u nasem slucaju sa crijevima ili zelucem.
    Pricekati cemo sutra za nalaze i ona vidjeti gdje smo. Sutra dobivamo i uputnicu za gastrenterologa, pa cemo i na pregledu vidjeti sto dalje.
    Voljela bi malca postedjeti bockanja i tlacenja po pretragama, ali ako nece biti dobro, morati cemo.
    Posljednje uređivanje od BubikaM : 20.03.2011. at 12:19

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

laboratorijski nalazi nisu pokazatelj svega

trebas voditi dnevnik prehrane i pratis ponasanje i probavu i zapisuj

ne kuzim na kakvo skeniranje cijelog tijela mislis

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.ehow.com/about_5089499_si...se-babies.html

Signs & Symptoms of (kršitelj koda)c Disease in Babies

By Cicely A. Richard, eHow Contributor

The National Digestive Diseases Information Clearinghouse describes (kršitelj koda)c disease, an autoimmune condition, as a condition affecting the small intestine in which a person cannot digest foods containing gluten. Gluten is the protein found in foods such as wheat, rye and barley. In addition to breads and pastries, gluten-containing products include salad dressings, soups, processed foods, medications, vitamins and lip balm, so people with (kršitelj koda)c disease have to be cautious about anything that comes in contact with their mouths. Because this condition causes malabsorption, mothers must be able to identify the signs and symptoms of (kršitelj koda)c disease in babies.

Babies Susceptible to (kršitelj koda)c Disease

(kršitelj koda)c disease is an autoimmune disease, not a gluten allergy, and babies with a family history of (kršitelj koda)c disease have a genetic predisposition to the disease and should be monitored for signs and symptoms. According to University Hospitals Rainbow Babies & Children's Hospital, in addition to a genetic predisposition, babies with Down syndrome, Turner syndrome and anemia have a greater risk of developing (kršitelj koda)c disease. Babies who are bottle fed are more likely to suffer from (kršitelj koda)c disease because many formulas contain wheat. Breast-fed babies often display signs and symptoms of (kršitelj koda)c disease when they begin eating solid foods.

Diarrhea

One of the primary signs and symptoms of (kršitelj koda)c disease in babies is chronic diarrhea. This occurs because they are unable to absorb foods containing grains. To monitor whether or not babies have (kršitelj koda)c disease, parents should see how much stool they produce after a feeding. If babies experience diarrhea, parents should talk to doctors about changing the type of baby formula they are feeding their infant. According to the National Digestive Diseases Information Clearinghouse, stool may appear pale or fatty and emit a foul odor.

Abdominal Pain and Bloating

Signs and symptoms of (kršitelj koda)c disease in babies include a multitude of abdominal problems, according to the National Digestive Diseases Information Clearinghouse. Infants may experience abdominal pain, bloating and vomiting after consuming formula and baby foods containing gluten products.

Growth and Weight

(kršitelj koda)c disease in babies can affect their growth. Symptoms include thinning bones, anemia, weight loss and stunted growth. Babies' growth is affected because they cannot absorb nutrients like fat, protein, vitamins and minerals. Parents should seek medical attention if they notice that their babies are losing weight and are weak or lethargic.

Irritation

Irritation is a nonfood-related symptom of (kršitelj koda)c disease in babies. Because they are not getting the nutrients they need or are experiencing pain, babies are constantly irritated and cry because of their physical condition. Parents concerned about the health of their babies need to bring them to their doctor immediately to get a diagnosis and receive needed treatment.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prije nego sto pocnete citati dalje, celaiac disease ne znaci autizam ali je cestoprisutno u autizmu i zbog toga moje informacije dolaze iz clanaka sa autizmom. ovdje je rijec o SCD diet. to je korak dalje od gluten free, radi se o kompleksnosti ugljikohidrata. nikakvo brasno nije dozvoljeno, nema ni rize ni krumpira. koristi se kestenovo i bademovo brasno, moze i ljesnjak i orah, koristi se kokos (orasasti plodovi se ne smiju poceti davati u tako ranoj dobi pa st stvarno svedeni na bundeve, tikvice, korabu, repu

http://www.(kršitelj koda)c.com/articles/21506...ion/Page1.html

Specific Carbohydrate Diet - A Dietary Intervention for (kršitelj koda)c Disease and Autism

A fifty-year-old diet used by adults to combat (kršitelj koda)c Disease and other digestive and bowel problems is also having a remarkable effect on autistic children.

The Specific Carbohydrate Diet restricts but does not eliminate or limit carbohydrate intake. It is neither a low carbohydrate diet nor low calorie diet. The Specific Carbohydrate Diet developed from the research and practice of (kršitelj koda)c management by a pioneer in the field, Dr. Sydney Valentine Haas and his son, Dr. Merrill B. Haas. Haas discovered that feeding monosaccharides and restricting polysaccahrides is effective in manipulating the food supply of types of bacteria that damage the intestinal lining, flatten microvilli and interfere with nutrient absorption.

The late Elaine Gottschall, pursued her study of the effect of food on the functioning of the digestive tract and its effects on behavior for nearly four decades. Gottschall had visited Dr. Haas as a last resort before agreeing to radical surgery for her five year old daughter. The child was cured on Specific Carbohydrate Diet and went on to resume a normal life and diet. Gottschall, sought additional answers and pursued the brain-gut connection after the death of the senior doctor Haas until her own demise at age eighty-four. The diet has enjoyed great success among adults who follow it to heal (kršitelj koda)c Disease, Crohn's Disease, Ulcerative Colitis, and Irritable Bowel Disease. (kršitelj koda)c disease is considered incurable, but this diet can be a very effective treatment for it, especially when it is started very early for children. Recent research shows that more than 50% of children with autism have GI symptoms, food allergies, and mal-digestion or malabsorption issues. The history, an overview of (kršitelj koda)c disease and the diet protocols are among topics that appear in in Gottschall's book, "Breaking the Vicious Cycle."

The Specific Carbohydrate Diet excludes a category of carbohydrates not easily digested. The Specific Carbohydrate Diet is about the type of carbohydrates that will heal and not hurt. It is not about the quantity of carbohydrates and should not be confused with "low carb diets" or even the Paleo or "Caveman" diets to which it is sometimes compared. Elaine Gottschall was emphatic in stressing that the Specific Carbohydrate Diet is a balanced and wholesome diet.

Thinking of the Specific Carbohydrate Diet as a low carb diet is one of the most common mistakes made by those who are not sufficiently informed. Eliminating
    carbohydrates can lead to a condition called "ketosis," which is why it is essential to include adequate carbohydrates in the daily menu. Carbohydrates contribute energy, essential nutrients, and fiber. People who have validated concerns about yeast may moderate the use of fruit and honey until things improve but should not have to eliminate them.

Rest assured! You may include plenty of carbohydrates on Specific Carbohydrate Diet. Former choices of starchy foods like rice and potato are replaced with filling items like squash, bananas, peas, apples (and applesauce), avocados, almond flour muffins and others. These are carbohydrates that are easier to digest and more nutritious. Their nutrients are absorbed directly into the bloodstream without taxing a compromised digestive system.

That is why the word "Specific" was chosen to name Specific Carbohydrate Diet.

There is a strong brain-gut connection and it appears decreasing bacterial overgrowth is restoring cognitive abilities in many of the children following the special version for Autism, Attention Deficit Disorder (ADD) and Attention Deficit Hyperacticity Disorder.

The autistic community of parents and doctors have favored popular dietary approaches like the gluten-free casein-free diet until recently, but in light of anectdotal reports of 75% success using the Specific Carbohydrate Diet as a dietary intervention, more physicians are recommending it. Parents and teachers of autistic children report changes in attitude, increases in skills and responsiveness, in some cases after only a few weeks on the diet. Although long term properly controlled studies have not been conducted, these numerous first hand reports attest to the potential this diet holds for the autism community, in addition to (kršitelj koda)cs which have been helped by it for decades. The diet is more restrictive in some ways than the gluten-free casein-free diet, as most foods must be homemade, but the diet is varied, balanced, nutritional and the food every appetizing.

Gluten sensitivity and intolerance to salicylates are symptoms of a damaged digestive system which is overrun with intestinal pathogens. When the health of the gut is restored, these symptoms disappear. It is better to cure the underlying cause than to just try to treat the symptoms. Because Specific Carbohydrate Diet reaches to the root cause of these problems by restoring the health of the digestive system, the Specific Carbohydrate Diet is being viewed as the optimal choice for (kršitelj koda)cs and children with Autism Spectrum Disorder.

As one mother has said, "When you see them emerge, the true child, with a loving personality, like an iridescent butterfly breaking out of its cocoon, well, that's why we all persevere."

For more information about this diet please visit:
    http://breakingtheviciouscycle.info/
    and
    http://www.pecanbread.com

Editor's Note: (kršitelj koda)c.com supports the idea that the Specific Carbohydrate Diet is gluten-free and can be very helpful for many people, depending on their situation. We disagree, however, with the assertion that Elaine Gottschall makes in her book Breaking the Vicious Cycle that people with (kršitelj koda)c disease can be cured by the Specific Carbohydrate Diet after being on it for a certain time period.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ali pitanje, jel se adekvatno može rast od korabe, buće i repe, jel vidim na nama samo to ostaje? Dobro za repu smo još mali, i teško je je i sad naći osim kiseljene, a i buća je na kraju
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 20.03.2011. at 15:45

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa od krumpira i od rize bas se niko nece zdravo hraniti

ovdje je lista namirnica po scd kriterijima

http://www.breakingtheviciouscycle.i...llegal_a-c.htm

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Samo da javim da smo mi hospitalizirani
    Doktor kad je danas vidio koliko je malac smrsavio, ostavio nas na obradi. Sumnja se na celijakiju. Preksutra bi trebala biti radjena biopsija tankog crijeva pod narkozom
    Dobro je to sto je apartman u klaicevoj bio slobodan tako da sam s njim i solo smo u sobi. Starija curka nas nece moci doci posjetiti, slama mi se srce. Ima tek dvije godine, nije joj bilo svejedno kad smo isli. Moramo prezivjeti, nema druge.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i mmi završili u bolnici ali zbog bronhitisa, ali noć proveli doma jer nismo uspjeli dobit apartman, a doktorica veli da je isto mu doma i u bolnici

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj BubikaM prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da javim da smo mi hospitalizirani
    Doktor kad je danas vidio koliko je malac smrsavio, ostavio nas na obradi. Sumnja se na celijakiju. Preksutra bi trebala biti radjena biopsija tankog crijeva pod narkozom
    Dobro je to sto je apartman u klaicevoj bio slobodan tako da sam s njim i solo smo u sobi. Starija curka nas nece moci doci posjetiti, slama mi se srce. Ima tek dvije godine, nije joj bilo svejedno kad smo isli. Moramo prezivjeti, nema druge.

ali to je jedini siguran naćin za utvrdit.
    Držite se

Mi smo ludi,jer je prošlo 3 tjedna i nitko niš ne javlja.Na svaku telefonski poziv letim,a kad ono nije dr. s informacijama

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Mi smo doma
    Malcu je jucer izoliran rota virus, anesteziolog je zabranio biopsiju daljnja dva tjedna dok se sve skupa ne smiri, a malac ne ojaca.
    Uglavnom, vjerovatno je i to sve zakuhao rota. Samo mi nije jasno kako ga iz kakice od prije par dana nisu izolirali.
    Doktor i dalje sumnja na celijakiju, htio nas je ostaviti u bolnici bar jos jedan tjedan da mu sad polako uvodimo gluten, i da je tamo pod nadzorom. Meni to nije dolazilo u obzir jer tamo se malac nece nikad oproraviti, pa smo izasli.
    Preporuka doktora je da slijedeca dva tjedna ne jede gluten ni km, onda da polako uvodimo gluten (malo po malo) i onda idemo na biopsiju.
    Mislim da biopsija nije potrebna ako mu nakon uvodjenja glutena bude sve ok. Naravno ako mu se stanje pogorsa ili ako nece dobivati na tezini, znamo sto nam je ciniti.
    Sutra i prekosutra imamo jos ocitovanje testova na km i psenicu i jos neki nalazi se cekaju tri tjedna.
    Vidjela sam da ste se u prethodnim postovima pitale za tu biopsiju ako je dijete vec na bezglutenskoj dijeti. Nama je doktor potvrdio da to nema smisla, jer ako je dijete vec na dijeti crijeva mu se u tom vremenskom razdoblju vec oporave i biopsija bi bila nevaljana.
    U slucaju kad je vec uvedena dijeta, prije biopsije dijete treba jesti gluten neko vrijeme prije toga.

Mi smo bili na razgovoru kod nutricionista, i prema njenim uputama smo slozili neku okvirnu prehranu, a posebno kad kreneno sa glutenom. Prvo namirnice koje imaju najmanje glutena, voditi dnevnik svega sto i kad unosi i kakva mu je kakica nakon toga.
    Nadam se da ce sve biti ok i da nije celijakija.

ssss
    drzim fige da nalazi budu ok

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

gdi ste bili kod nutricionista, i koje je preporuke dal, ak može i na pp.
    kolko bi po njima on trebal dobit u ta 2 tjedna, nama doktorica rekla nek povećamo kalorijsku vrijednost, a dete hoće pojest par žlica, pa ne pusti cicu do sutra.

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako sam malo njuškala,otkrila sam da rota može biti okidač za celijakiju
    Nama su nešto povišeni ige na km,raž,brašno,jaja. I skroz sam zbunjena kaj se tiče celijakije-no nemogu pisat jer nismo imali nalaze i neznam niš još par dana dok ne stigne pismo doma

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kolko malo povišen , iznad 2 razreda??

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne redom 1km,1raž,1brašno,2-na bjelanjak

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ssss prvotno napisa Vidi poruku
    Kako sam malo njuškala,otkrila sam da rota može biti okidač za celijakiju
    Nama su nešto povišeni ige na km,raž,brašno,jaja. I skroz sam zbunjena kaj se tiče celijakije-no nemogu pisat jer nismo imali nalaze i neznam niš još par dana dok ne stigne pismo doma
    pa celijakija je autoimuna reakcija i virus moze biti okidac. bilo koj pad imuniteta moze biti okidac

osobno ne bi uvodila gluten dok se dijete ne oporavi do kraja i dok organizam nije u stabinom stanju

koliko se sjecam nama je doktor rekao da idemo na GFCF 4-6 mjeseci

moguce je jesti gluten od pira (nekad) cak i kad je prisutna celijakija. dosta ljudi moze tolrirati zob

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kak je on tad napredoval na težini??

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    moguce je jesti gluten od pira (nekad) cak i kad je prisutna celijakija. dosta ljudi moze tolrirati zob
    moj je 2x povraćao na pirovu kašicu
    na zob nije alergičan (provjereno) IgE neg.
    inače je alergičan na pš. brašno...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj ima i ječam i zob, raž, i pšenicu dost veliku tak da to sve može samo sanjat

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    kak je on tad napredoval na težini??
    nikako

dan danas je kukac i dojila sam ga preko 6 godina pa smo se tako svercali

nekim cudom on je rado jeo brokule (prokuhano toliko da malo smeksa), karfiol i mrkve

jeo je juhe i mahnito smo radili juhe od bundeve, tikvica i spinata. na istu sam foru radila i kupus i kelj

http://www.rizopia.com/M1Sel1.htm ima tjestetinu koja je kod nas najbolje prolazila i prvo je jeo golu tjestetnunu (nosio je i u zdjelici kao uzinu u igraonicu, poslje kad je napunio 4 to je islo i u skolu. onda smo napredovali da se u tjestetninu dodao paradajz sos pa smo onda u sos poceli trpati sve i svasta)

ja sam kruh pekla sama, kupili smo kitchen aid mixer i najbolje mi je brasno od orgran ali dodavala sam svasta i znala sam uzimati kukuruzno iz DM

razlika izmedju mojeg klinca i vasih je autizam. kod djece u spektru je cesto prisutno da je cijela drama oko uvodjenja oko novih namirnica. kod nas se na to nadovezao problem zvakanja jer nam je motorika usta katastrofa. moj ni danas ne moze podniejti nikakvu strukturu u hrani, hrpu toga jos uvijek moramo pretvoriti u kasicu jer ga inace tjera na povracanje

njegovi problemi nemaju veze sa celijakijom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

p.s. spasile su nas palacinke kad sam naucila peci palacinke od bezglutenskog brasna

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moj prvi klinac nealergičar na klopu, jel bi tek tolko da bi nekaj jel, morala sam mu staviti najmanje juhu, nekaj klope, pa jogurt, i voćku i pojel bi tek koju žlicu od svega, a sad je veći i teži nek njegovi koji jedu dečki, a nije jeo gluposti i slatkiše
    Klinka alergičarka, zbirala iz klope svki dan nekja drugo i to jela, i sad je opet iznad prosjeka za dob, a ne jede masu stvari
    ali ovaj klinac me naprosto izluđuje, a k tome nesmije opet jest puno tog
    Kod najvećeg ak ništ uvijek je palio šareni kruh: Kruh na kockice s jajetom špekom i paradajzom, a kod ovih malih to ne smijem.

Ja danas delala nekaj kao mlince od rižinog s maslinovim, tesško se valja pa sam valjala rukom, i to mu bum stavila u klopu.

BubikaM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    pa celijakija je autoimuna reakcija i virus moze biti okidac. bilo koj pad imuniteta moze biti okidac

osobno ne bi uvodila gluten dok se dijete ne oporavi do kraja i dok organizam nije u stabinom stanju

koliko se sjecam nama je doktor rekao da idemo na GFCF 4-6 mjeseci

nama je doktor rekao da bi rota mogla biti okidac.
    kod nas je dobro to da je malac poceo jesti odlicno sto nije karakteristicno za celijakiju. definitivno ne uvodimo gluten dok se on sasvim ne oporavi, a i tada cu se valjda tresti od brige. Preporuka je da se krene za zobi.
    bili na uzv abdomena, sve stima, jedino ima jakooo puno zraka. toliko da dokica nije mogla napraviti kvalitetan uzv.
    sutra ocitanje na km i psenicu.
    jelena.o sutra ti saljem na pp informacije za nutricionistu.
    Posljednje uređivanje od BubikaM : 25.03.2011. at 00:40

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kod nas je situacija ta da je nalaz tTg visoko poz. ,a biopsija tankog crijeva negativna. Dr. sumlja da nije možda početak pa još nema lezije sluznice te da je možda zato neg.nalaz i sad čekamo nalaze genetske predispozicije-koji ako bi bili neg. celijakija bi se s velikom vjerojatnošću mogla iskljućit.
    Jel tko imao sličnu situaciju-pozitivan tTg?koliko?

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Sad videh ove nalaze kod sss, nadam ce sve biti ok, da li su vam stigli nalazi genetske tipizacije, nama je tTG bio ok, ali smo bili bez glutena. Mi ponovo klopamo hleb, svaki dan po malo, evo vec mesec i nesto i nema nekih promena, stolica 2-3 puta na dan, ali tako je bilo i kada smo bili bez glutena, najcesce skroz formirana, mada nam se pojavi i po koja kasasta, ono sto sam sada uvrtela u glavu jeste da mu je stomacic malo narastao, nadam se da tripujem, jer ja vise nisam normalna od tog zagledanja. Nama je stigao i nalaz alergoloski vezan za lek, antibiotik koji je on pio od treceg do desetog meseca zivota (imao je urinarnu, pa je bio na proofilaksi) i pozitivan je, ima alergiju na taj lek, ali zakasnelu, tako da je mozda te cudne stolice imao i od njega. Kod alergologa smo zavrsili za sada, ostalo je na alergiji na kikiriki i anribiotik, kokd gastro ponovo krecemo posle praznika, verovatno da ce ponoviti tTG i bas cu ih pitati i za ostale analize koje se mogu uraditi preko krvi, sve samo da izbegnemo biopsiju creva ako je moguce.
    SSS kako je kod vas prosla biopsije, mislim na sam postupak

ssss avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nemamo još nelaze.
    Nadam se da če vam nalazi biti ok i nečete trebat dalje,no ako je nešto sumljivo vele da je jedini siguran način biopsija-pa ako ju treba napravit- treba, nemoj se mučit mislima(iako znam da je teško)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde zanima me ova kombinacija Shar brašno bez jaja, s vodom , ulje i prašak za pecivo, uvijek mi je sredina napol pečena, kak to dobiti jestivije, inače znamo to prepoloviti pa još malo prepeč.

ak može detaljne upute!
    tnx

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •