Nadam se da netko zna što je to, kako se radi, uz što se jede...
Moja kći je to negdje jela i sada me pili da joj napravim, a ja pojma nemam što je to!
Pomagajte!!!
Nadam se da netko zna što je to, kako se radi, uz što se jede...
Moja kći je to negdje jela i sada me pili da joj napravim, a ja pojma nemam što je to!
Pomagajte!!!
Uštipci možda?
http://www.coolinarika.com/recept/stipanci/
http://www.coolinarika.com/recept/juha-od-spinata/
http://www.coolinarika.com/recepti/jela/ustipci-slani/
http://www.coolinarika.com/recepti/jela/ustipci-slatki/
moja mama radi slane uštipke stalno... pa možda je to to..
tu je par linkova sa coolinarke... meni ta stranica glavu spašava dok ne znam šta da kuham doma više...
Hvala, to bi valjda bilo ovo s prvog linka, jer jedino što znam je da se kuha... Hvala ti!!!
To je standardno tijesto za paradajzovu juhu...
Ja ne radim od tak velike količine brašna, nego od pol smjese. Npr. 10 dag oštrog brašna s malom žličicom soli, doda se 1 velika žlica ulja i zamijesi s toplom vodom (malo pomalo) da bude onak... gumasto. Napraviš grumen jednoličnog tijesta i čupkaš "ščipance" koje ubacuješ direktno u kipuću juhu.
Može se to i u grašak umjesto noklica (to moja mama radi, zapravo napravi tijesto, pa uvali mojim dečkima da čupkaju).
Fino je. Nisam nikad probala ovak s paprikom kako je opisano na prvom linku. Radije napravim "vaseršpacne" (vodene valjuške - u biti ista stvar, ali s malo više vode, tako da se može grabiti žlicom). Kuha se u puno slane vode s mrvicom ulja, a kad se ocijedi može se servirati uz gulaš ili baciti na preprženi luk, pa razbiti na to jaje. Još zelena salata i eto kompletnog hitrog obroka...
Mislim da je moja curka rekla da je to jela s vrhnjem...
i to jelo postoji, a to mi zovemo knedle (punimo sa šljivama) i mama uvijek ostavi prazno tijesto koje se može jesti sa vrhnjem naravno.. sad sam u dilemi, a to opet prazno tijesto zovemo šufmudle...
Šufnudli su od krumpirovog tijesta. To nije isto.
Ovi vaseršpacni ili ščipanci su obično tijesto brašno+sol+voda.
Nema razlike, osim u gustoći. U žličnjake (vaseršpacne) ide malo više vode da se lakše grabi, a budu i malo mekši.
Može se skuhati samo u slanoj vodi, bez obzira na koji način napraviš. Zakipiš vodu sa žličicom soli i par kapi ulja i unutra direktno ubacuješ (ili iz šake ili iz zdjele.
Kad isplivaju, gotovi su. Treba ih ocijediti i kratko isprati vrućom vodom jer znaju biti "ljigavi".
Moj mlađi sin to isto voli s vrhnjem, bez prigradnji. Stariji sin voli s vrhjem+šećerom+cimetom+prezlima.
mene to podsjeća na trenjce.
mi ih jedemo s dinstanim lukom
Uh, morati ću jedan dan isprobati...
Cure, a kakvo brašno ide u to?
Hvala!!!
Još samo jedno pitanje... jel treba biti gusto kao za npr. noklece, ili gušće da se može čupkati?
Ako ih misliš vaditi žlicom, onda može biti mekše. Ako ih misliš raditi na klasičan način (napraviti kuglu koja stane u šaku) onda mora biti takve tvrdoće da se ne lijepi. I pusti smjesu odstajati barem 15-20 minuta da škrob nabubri prije nego ih kreneš pripremati za kuhanje, inače će biti tvrdo ko kamen, bez obzira na omjer brašna i vode.
kod nas to nazivaju trganci (ili po međemurskim su to boci) i jede se sa dinstanim lukom ili zapečenim vrhnjem, a može se i posipati zaslađenim mljevenim orasima.
nadam se da mislimo na isto......napravi se tvrđe tijesto od soli, brašna i vode, te se kao njoki izreže (ili se natrga, po tome su valjda dobili naziv) i kuha u slanoj vodi.
ščipanci-obožavam ih, jelo moje mladosti
tijesto treba biti gusto da ga čupkaš tj ščipaš (štipaš), direktno u vruću vodu
ide obično u kombinaciji sa krumpirom rezanim na kockice, kad je krumpir skoro gotov naštipaš još tijesto unutra, ocijediš
to se sve prelije sa zakuhanim vrhnjem (kombinacije su da se stavi malo ulja pa vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje - ovisi šta ti paše)
Eto, napravila ja čuvene ščipance. Kaže moja kći da su ispali baš onakvi kakve je ona jela. Klinci su ih jeli posipane kakaom, a ja prelivene vrhnjem i malo pošećerene.
E sad, mislim da bi bili bolji da su bili mrvicu mekši, a smjesa nije bila pretvrda, malo se čak ljepila za ruke...
Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.03.2011. at 13:44
Pa nema tu nikakve razlike, samo moraš malim kalupom ili čašicom izrezati rupu u sredini obične krafne.
Ima i drugi način (nisam probala) da se napravi kugla, pa primiš između kažiprsta i palca sredinu i zavrtiš (kao što se "bagels" pecivo radi).
Ne da se to meni.... Možda djeci ispržim fritule s jabukom i jogurtom, pa nek jedu s mojim domaćim džemom.