Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Ščipanci

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno Ščipanci

Nadam se da netko zna što je to, kako se radi, uz što se jede...
    Moja kći je to negdje jela i sada me pili da joj napravim, a ja pojma nemam što je to!
    Pomagajte!!!

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011
    SZ HR bliže ravnici, a ravnica je u uvijek u srcu

Početno

Uštipci možda?

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

http://www.coolinarika.com/recept/stipanci/

http://www.coolinarika.com/recept/juha-od-spinata/

http://www.coolinarika.com/recepti/jela/ustipci-slani/

http://www.coolinarika.com/recepti/jela/ustipci-slatki/

moja mama radi slane uštipke stalno... pa možda je to to..
    tu je par linkova sa coolinarke... meni ta stranica glavu spašava dok ne znam šta da kuham doma više...

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Hvala, to bi valjda bilo ovo s prvog linka, jer jedino što znam je da se kuha... Hvala ti!!!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

To je standardno tijesto za paradajzovu juhu...

Ja ne radim od tak velike količine brašna, nego od pol smjese. Npr. 10 dag oštrog brašna s malom žličicom soli, doda se 1 velika žlica ulja i zamijesi s toplom vodom (malo pomalo) da bude onak... gumasto. Napraviš grumen jednoličnog tijesta i čupkaš "ščipance" koje ubacuješ direktno u kipuću juhu.

Može se to i u grašak umjesto noklica (to moja mama radi, zapravo napravi tijesto, pa uvali mojim dečkima da čupkaju).

Fino je. Nisam nikad probala ovak s paprikom kako je opisano na prvom linku. Radije napravim "vaseršpacne" (vodene valjuške - u biti ista stvar, ali s malo više vode, tako da se može grabiti žlicom). Kuha se u puno slane vode s mrvicom ulja, a kad se ocijedi može se servirati uz gulaš ili baciti na preprženi luk, pa razbiti na to jaje. Još zelena salata i eto kompletnog hitrog obroka...

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    To je standardno tijesto za paradajzovu juhu...
    mi to zovemo žličnjaci jer ih uvijek s žlicom radimo...a baba to zove mudli..

vidim sad da sam skroz fulala s linkovima, jedno je tijesto a drugo kolači

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mislim da je moja curka rekla da je to jela s vrhnjem...

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

i to jelo postoji, a to mi zovemo knedle (punimo sa šljivama) i mama uvijek ostavi prazno tijesto koje se može jesti sa vrhnjem naravno.. sad sam u dilemi, a to opet prazno tijesto zovemo šufmudle...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Šufnudli su od krumpirovog tijesta. To nije isto.

Ovi vaseršpacni ili ščipanci su obično tijesto brašno+sol+voda.

Nema razlike, osim u gustoći. U žličnjake (vaseršpacne) ide malo više vode da se lakše grabi, a budu i malo mekši.

Može se skuhati samo u slanoj vodi, bez obzira na koji način napraviš. Zakipiš vodu sa žličicom soli i par kapi ulja i unutra direktno ubacuješ (ili iz šake ili iz zdjele.

Kad isplivaju, gotovi su. Treba ih ocijediti i kratko isprati vrućom vodom jer znaju biti "ljigavi".

Moj mlađi sin to isto voli s vrhnjem, bez prigradnji. Stariji sin voli s vrhjem+šećerom+cimetom+prezlima.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene to podsjeća na trenjce.
    mi ih jedemo s dinstanim lukom

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Šufnudli su od krumpirovog tijesta. To nije isto.

Ovi vaseršpacni ili ščipanci su obično tijesto brašno+sol+voda.

Nema razlike, osim u gustoći. U žličnjake (vaseršpacne) ide malo više vode da se lakše grabi, a budu i malo mekši.

Može se skuhati samo u slanoj vodi, bez obzira na koji način napraviš. Zakipiš vodu sa žličicom soli i par kapi ulja i unutra direktno ubacuješ (ili iz šake ili iz zdjele.

Kad isplivaju, gotovi su. Treba ih ocijediti i kratko isprati vrućom vodom jer znaju biti "ljigavi".

Moj mlađi sin to isto voli s vrhnjem, bez prigradnji. Stariji sin voli s vrhjem+šećerom+cimetom+prezlima.
    ja sam mlada kuharica pa još učim... sad mamine recepte još sheram okolo (moram ga i u bolnicu nosit za ambasador rolat jer sam tamo rođ.proslavila, a sestrama se jako svidio )...

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Uh, morati ću jedan dan isprobati...
    Cure, a kakvo brašno ide u to?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Oštro bijelo, T-400

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Hvala!!!
    Još samo jedno pitanje... jel treba biti gusto kao za npr. noklece, ili gušće da se može čupkati?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ako ih misliš vaditi žlicom, onda može biti mekše. Ako ih misliš raditi na klasičan način (napraviti kuglu koja stane u šaku) onda mora biti takve tvrdoće da se ne lijepi. I pusti smjesu odstajati barem 15-20 minuta da škrob nabubri prije nego ih kreneš pripremati za kuhanje, inače će biti tvrdo ko kamen, bez obzira na omjer brašna i vode.

katarinam avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011
    610

Početno

Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    mene to podsjeća na trenjce.
    mi ih jedemo s dinstanim lukom
    kod nas to nazivaju trganci (ili po međemurskim su to boci) i jede se sa dinstanim lukom ili zapečenim vrhnjem, a može se i posipati zaslađenim mljevenim orasima.
    nadam se da mislimo na isto......napravi se tvrđe tijesto od soli, brašna i vode, te se kao njoki izreže (ili se natrga, po tome su valjda dobili naziv) i kuha u slanoj vodi.

antigona avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Rebbeca prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala!!!
    Još samo jedno pitanje... jel treba biti gusto kao za npr. noklece, ili gušće da se može čupkati?
    ščipanci-obožavam ih, jelo moje mladosti
    tijesto treba biti gusto da ga čupkaš tj ščipaš (štipaš), direktno u vruću vodu
    ide obično u kombinaciji sa krumpirom rezanim na kockice, kad je krumpir skoro gotov naštipaš još tijesto unutra, ocijediš
    to se sve prelije sa zakuhanim vrhnjem (kombinacije su da se stavi malo ulja pa vrhnje za kuhanje i kiselo vrhnje - ovisi šta ti paše)

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Eto, napravila ja čuvene ščipance. Kaže moja kći da su ispali baš onakvi kakve je ona jela. Klinci su ih jeli posipane kakaom, a ja prelivene vrhnjem i malo pošećerene.
    E sad, mislim da bi bili bolji da su bili mrvicu mekši, a smjesa nije bila pretvrda, malo se čak ljepila za ruke...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Eto, napravila ja čuvene ščipance. Kaže moja kći da su ispali baš onakvi kakve je ona jela. Klinci su ih jeli posipane kakaom, a ja prelivene vrhnjem i malo pošećerene.
    E sad, mislim da bi bili bolji da su bili mrvicu mekši, a smjesa nije bila pretvrda, malo se čak ljepila za ruke...
    Bravo!

Idući put stavi mrvicu ulja više, a mrvicu vode manje.

I ostavi 10 min dulje (ne kuhati nego stajati prije nego zakuhaš u vruću vodu).

Jako ovisi i o brašnu, ako nije baš jako oštro (onak ko gris) zna se lijepiti.

Nema veze... sve za dječju sreću!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 03.03.2011. at 13:44

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Jupi, baš mi je dragoooo...... a jel ima ko dobar recept za američke fanjke iliti donutse??? one kaj ih policajci jedu s rupama? ja bi to probala ove godine umjesto naših normalnih napravit...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa nema tu nikakve razlike, samo moraš malim kalupom ili čašicom izrezati rupu u sredini obične krafne.

Ima i drugi način (nisam probala) da se napravi kugla, pa primiš između kažiprsta i palca sredinu i zavrtiš (kao što se "bagels" pecivo radi).

Ne da se to meni.... Možda djeci ispržim fritule s jabukom i jogurtom, pa nek jedu s mojim domaćim džemom.

andynoa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Pa nema tu nikakve razlike, samo moraš malim kalupom ili čašicom izrezati rupu u sredini obične krafne.

Ima i drugi način (nisam probala) da se napravi kugla, pa primiš između kažiprsta i palca sredinu i zavrtiš (kao što se "bagels" pecivo radi).

Ne da se to meni.... Možda djeci ispržim fritule s jabukom i jogurtom, pa nek jedu s mojim domaćim džemom.
    e vidiš tog se nisam sjetila za kalup, baš ću se igrat malo... i dok ih prelijem čokoladom na kraju njamnjam...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •