Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Pitanja nove mame!

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Pitanja nove mame!

I mi smo na dohrani a tek nam je 18 dana
    Uglavnom, krenuli smo tek jucer i sve me zanima a nitko mi bas ne zna puno reci...
    1. Kako sterilizirate bocice i dudice, prokuhavate li ih nakon svakog obroka?
    2. Da li bebi davati adaptirano mlijeko na zahtjev kao i dojenje?
    3. Je li bebi potrebno davati dodatno vodu (i kakvu) ako je na daptiranom? I koju kolicinu?
    4. Imaju li smisla drzaci topline i grijaci bocica, jedno ili drugo?
    5. Koliko dugo moze stajati pripremljeno adaptirano, tocnije (kršitelj koda)?

Za sada toliko, ali sigurno cu se jos necega sjetiti
    Hvala unaprijed!

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Anybody?!
    Stvarno nema nikoga sa savjetima ili sam ja nestrpljiva...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja ti nemam pojma o prehrani adaptiranim i jedino što ti mogu savjetovati je da ipak daš sve od sebe ( a znam koliko to može biti teško i bolno ), da nastaviš s dojenjem....

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pokušaj dojiti- sva ova pitanja postat će nepotrebna, život jednostavniji, odnos s bebicom neusporedivo ljepši a život bebice neusporedivo kvalitetniji!!!

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Potpisujem sve gore navedeno...dojenje je zakon nema kuhanja grijanja pranja steriliziranja a da ne kovorim koliko bebicama to znaći

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ti stvarno ne znam pomoci s ovim pitanjima ali nadam se da ce ti se javiti neka mama koja ima iskustva s tim...

meni se cini da ja najbolje da ova pitanja postavis pedijatru koji je i preproucio dohranu, on bi ti znao najbolje odgovoriti na ovo....

ili patronaznu kad ti dodje....

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Pitanja nove mame!

Citiraj Shiny prvotno napisa
    Uglavnom, krenuli smo tek jucer i sve me zanima a nitko mi bas ne zna puno reci...
    3. Je li bebi potrebno davati dodatno vodu (i kakvu) ako je na daptiranom? I koju kolicinu?
    1. Imam sterilizator i uvijek koristim steriliziranu bočicu za obrok
    2. Vjerojatno bi to bilo najbolje, ali ipak treba paziti da dijete ne jede previše jer djeca koja jedu adaptirano mlijeko MOGU biti predebela. Dijete bi trebalo jesti 125-150 ml mlijeka dnevno po kg težine. O ovome se najbolje savjetovaati sa pedijatrom.
    3. Da, adaptirano je gušće od majčinog mlijeka. O količini je najbolje savjetovati se sa pedijatrom. Ja sam davala prokuhanu vodu (Janu) dok je bila mala, kasnije neprokuhanu Janu.
    4. Imaju, za postizanje dobre temperature vode, za prigrijavanje obroka - moja beba je dugo jela pa bih joj jednom prigrijala mlijeko tokom hranjenja
    5. Uvijek radim svježi obrok, nikada ne stoji.

lidac2004

Hvala unaprijed!
    1. ne treba prokuhavati nakon svakog obroka, samo peri odvojeno od drugog sudja i sa drugom spuzvicom, susi sa papirnatim rucnicima a ne sa krpom
    2. daj na zahtjev, jer, bez obzira koje mlijeko pije, dijete moze biti gladno i prije nego prodju ta famozna 3-4 sata.
    3. za vodu ne znam, cula sam da su neki davali ali i da neki nisu davali.
    4. mi te grijace nikad nismo koristili
    5. adaptirano mora biti uvijek svjeze napravljeno, moze stajati najvise pola sata.

eto, to je ono sto ja znam, ali neka ti se jos jave oni koji koriste adaptirano od pocetka, oni ce valjda bolje znati.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preporučam ovaj članak, obzirom da je bebi tek 18 dana još se stignete vratiti samo na dojenje:
    Relaktacija – ili – kako krenuti uzbrdo kad se kotrlja nizbrdo

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Stvarno ne razumijem ove replajeve koji govore o nastavljanju dojenja...
    Pa ova mama iz nekog razloga ne može dojiti, sigurno bi i sama bila sretnija da može, i sama zna koliko je to zdravije i jednostavnije i ljepše...
    A vi joj dajete savjet "nastavi s dojenjem", toga se sigurno već naslušala...
    Stvarno ne razumijem potrebu za takvim "razbacivanjem"...
    No hard feelings, nadam se da se ovdje uvažavaju različiti svjetonazori.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dinosaur, nisi očito pažljivo čitala.
    Shiny NIJE rekla da je PRESTALA s dojenjem, nego da je počela nadohranjivati adaptiranim.
    Zato sam joj stavila link na članak, kojeg može pročitati ako želi pokušati zadržati dojenje.
    Ali što će mama na koncu odlučiti je njena stvar.

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Žao mi je ako je došlo do nesporazuma, ali prestala sam s dojenjem! Duga priča...završila sam u bolnici pet dana nakon poroda i tako...Sada smo isključivo na adaptiranom. I žao mi je, osjećala sam grižnju savjest, tokom trudnoće sam se stvarno pripremala za dojenje...i sada isplakala rijeku suza, ali jednostavno nije išlo...I dinosaur-hvala na podršci!Očito sam krivo formulirala svoja pitanja

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Shiny, onda se ispričavam, krivo sam te razumjela.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

I ja se ispričavam, ljuta sam sama na sebe što sam uopće pokušala dati bilo kakav savjet.
    Iskreno mi je žao što sam se došla ovdje "razbacivati" neprimjerenim savjetima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene je zbunilo ovo
    krenuli smo tek jucer i sve me zanima

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Mene je zbunilo ovo
    krenuli smo tek jucer i sve me zanima
    Ista stvar je i mene "zbunila".

Shiny avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ma joj cure, nema problema, bezveze je došlo do nesporazuma!

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Puno sreće u daljnjem životu, rastu i hranjenju...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Hvala unaprijed!
    Evo kako je to kod nas izgledalo (H je sa 5 tjedana morala iskljucivo na dohranu, radi mojih problema).

1. Imala sam 5,6 bocica i dudica. Kada bi ih sve upotrijebila, oprala bi ih i onda sterilizirala. Koristila sam onaj sterilizator za mikrovalnu. Bio mi je super, bolji od iskuhavanja jer nema skupljanja kamenca. Par puta sam koristila i parni sterilizator, isto je bio super. Jos i danas steriliziram bocice (za caj, sok, mlijeko), tako sam se ispraksirala da mi je to cas posla.

2. Probala sam uvesti da jede svaka 3 sata. No, ne znam. Nije nam islo. Jela je na zahtjev. Nekad je to bilo 4x dnevno, nekad 10x. Nakon par tjedana sve se stabiliziralo, jela je obicno svaka 4 sata. Kad je imala nekih 2mj, obicno joj je zadnji obrok bio oko 23, a prvi oko 7.

3. Ja sam davala, po preporuci pedijatrice. H je pila puno tekucine, uz mlijeko. Npr. dok je bila manja, oko 2 mj, popila je oko 1-1.5 dcl caja. Ovo ljeto je pila od 1/2l - i do 1l dodatne tekucine. Ali tada samo vec bili na dohrani krutom hranom.

4. i 5. Nije mi bas imalo smisla. Naime, adaptirano moze stajati samo 1/2h do max 1h na sobnoj temperaturi i NE SMIJE se prigrijavati. Mislim da ovo vrijedi za sva adaptirana, H je dok je bila manja pila ****, sada ***.

I nemoj se muciti i imati griznju savjest radi ne-dojenja. Bitnije je da si dobra mama svojoj bebici, da ju mazis, pazis, volis....I nista joj ne bude falilo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja kad sam prestala s dojenjem razgovarala sam s pedijatricom o tome koje je mlijeko (adaptirano) najbolje za nadohranu....uglavnom rekla mi je sve s oznakom 1 osim (kršitelj koda)ovih mlijeka jer oni imaju jako puno nekih bjelančevina od kojih se djeca puno jače debljaju i znaju biti troma zbog debljine nego od ostalih formula....
    isto tako, s obzirom da moja mala ima grčeve, pitala sam i za one formule protiv grčeva koje moja beba odbija jesti....rekla je da se načelno one primjenjuju kod beba s izuzetno jakim grčevima, ali da ih djeca baš i ne vole jesti jer sadrže već prerađene sastojke za sprečavanje grčeva pa tako-nisu im ukusna.....
    Inače što se flašica tiče-ja ih ubacim u jedan veliki lonac, prokuham i držim poklopljene i sa hvataljkom vadim jednu po jednu prema potrebi....kad ih potrošim, operem ih u toploj vodi i s detergentom i opet prokuham....
    Dajem joj čaja, popije ga do 1 dcl dnevno...vodu neće....

Inače i ja sam prošla grizodušje zbog prestanka dojenja, a mislim da je ključna stvar koja tu pomaže - izbjegavati u tom slučaju sve letke, sajtove i postove za promociju dojenja, jer se jako brzo stekne dojam da ako ne dojiš da u najmanju ruku dovodiš dijete u životnu opasnost....

Treba imati i na umu da su gotovo cijele generacije kraja 70-tih i početka 80-tih odrasle na umjetnoj dohrani pa su dobro ispali....i ja sam jedna od njih, i imam konjski imunitet, imala sam ga i cijelo djetinjstvo i nemam niti jednu alergiju....

Sve ovo gore govorim samo kao pomoć mamama koje ne doje i ne mogu dojiti svoju djecu i zbog toga imaju osjećaj krivnje, a ne kao promociju ne-dojenja....sve bi mi voljele dojiti, ali ako neide-život ipak ide dalje...

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Treba imati i na umu da su gotovo cijele generacije kraja 70-tih i početka 80-tih odrasle na umjetnoj dohrani pa su dobro ispali....i ja sam jedna od njih, i imam konjski imunitet, imala sam ga i cijelo djetinjstvo i nemam niti jednu alergiju....
    i šta sad to treba značiti? ajmo svi nedojit jer u biti nema potrebe za tim. i nije ti to baš istina.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma Mamita, dobro da je tako.

A nova trudnica je opet i napisala:
    Sve ovo gore govorim samo kao pomoć mamama koje ne doje i ne mogu dojiti svoju djecu i zbog toga imaju osjećaj krivnje, a ne kao promociju ne-dojenja....sve bi mi voljele dojiti, ali ako neide-život ipak ide dalje...
    Polako.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Al da dodam da ne treba izbjegavati informacije o dojenju.
    Pa imat ce mozda i drugo dijete!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, slažem se da ne treba izbjegavati informacije o dojenju, ali ne sada u ovom periodu kad se prestalo dojiti, meni je barem bilo grozno čitati o svim prednostima dojenja i znati da ja to sve ne mogu pružiti svojem djetetu....za drugo dijete-svakako, informirati se čim više.....

ali, to je pomoglo meni da se nosim s prestankom dojenja....možda netko ima sasvim drugačiji način nošenja s time....

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •