Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 61

Tema: početak dohrane zimi

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno početak dohrane zimi

L ima 6 mjeseci i par dana i nije još ništa okusila osim mlijeka. Htjela bih početi s povrćem, pa me zanima je li u redu da kupujem na tržnici bez obzira što je najvjerojatnije špricano ili da joj dam ****. Inače **** povrće mi je stvarno bljak, a i htjela bih joj sama kuhati.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi planiramo od doma naručiti iz bio uzgoja

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mi smo isto pocinjali dohranu po zimi, isitina je da je izbor voca i povrca malo suzen u odnosu na ljetne mjesece, ali sto se tice spricanja i sl. imas skoro na svakom placu standove s organskim uzgojem, takodjer i ducane, raspitaj se malo, bilo je vec puno o tome na forumu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zima stvarno je malo problematična za početak dohrane, možeš potražiti bio uzgajivače, ali oni imaju sve manje povrća, posebno ovoga koje je pogodno za početak dohrane, jer zimsko povrće (kelj, kupus, poriluk) to baš i nisu. Evo, kod Severa već nema blitve i brokule, nemaju već neko vrijeme niti korabe, ali imaju još i mrkve i jabuka, a sa tim se ionako najčešće počinje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kao dodatak siromasnom izboru zimskog povrca, za pocetak dohrane nama je bila super bundeva (ona narancasta), bebe je uglavnom jako vole, ne znam da li je jos uvijek ima kod severa, ali znam da su u "zrnu" drzali vec gotove kasice od bundeve, a inace sam cula da bundeva ne podnosi kemiju, pa da se ne sprica i da nece rasti na zagadjenom tako da je to jedina namirnica koju sam ja recimo i u pocetku dohrane kupovala i na obicnim standovima na placu...(ipak imaj na umu da ovo nije potpuno provjerena informacija)

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Super je u Zg sa tolikim izborom, ali ima li netko iz Karlovca tko zna gdje ima fine papice? Neću valjda u Zagreb po mrkvu i korabu?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ako kod severa ne nađem jabuke i ostalo voće kod koga mogu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U tom pireu od bundeve u Zrnu ima soli. Bundeve su ove godine dosta loše jer je bilo jako puno vlage, bundeve od ZN su inače super ali ove godine su joj sve trule. Kod Severa više nema bundeve, ali ih ima gđa Brankica na Trešnjevačkom placu. Meni je bundeva isto djelovala super za početak dohrane, ali ih nije nigdje više bilo kad smo mi počinjali, ali sam onda baš tu na forumu čitala da su se djeci crvenile guze od bundeve (ali možda su to neki pojedinačni slučajevi)

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Evo ja sam malo koristila pretražnik i ustanovila da u Dubravi (najvjerojatnije) nema ništa po pitanju organske hrane. A nema šanse da se uputim u bilo koji drugi dio grada po to (razlog: troje male djece).
    Pa vas ponovno pitam ono isto pitanje; može li štetiti da recimo kupim tikvice ili brokulu ili već nešto drugo na običnom štandu na tržnici i s time počnem dohranu?

Anvi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa ne znam da je sezona tikvica... Severi imaju dostavu u kuću i svoju web stranicu. Osim kod njih, ja uzimam povrće i kod drugih kumica na placu za koje znam da imaju "svoje", tj. da nisu preprodavači. U ovo doba godine uglavno nam se dohrana svela na mrkvu, korabicu i brokulu od povrća, jabuke, kruške i banane od voća.
    može li štetiti
    Budući da je zima, čisto sumnjam da imaju razloga špricati povrće, osim toga onom tko ne proizvodi na veliko već za sebe pa višak prodaje na placu to se niti ne isplati.[/url]

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Koje jabuke su najbolje?jel ih moram kupiti na placu ili mogu kupit npr. u Coopu?

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ne znam za jabuku, ali mi je jedan prijatelj, koji inace kupuje u Zrnu i pazi na ishranu, rekao da su mrkve u Coopu sasvim u redu. Njegova sestra je tamo kupovala za svoju bebu.
    Ja kupujem na placu kod provjerenih i sada ima mrkve.
    Ali dohranu sam ionako pocela s rizinim pahuljicama da se nauci na zlicu (neutralni je, citaj - nikakav okus), a ostalo sam nadobudno pocela s ekoloskim povrcem, ali kako nisam htjela zamrzavati, vecinu sam bacala jer na pocetku ionako nista ne pojedu. Zato sam ubacivala kupovne kasice, koje su, moje je misljenje, ipak bolje od spricanog povrca.

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

I mi smo ovih dana počeli papati žličicom. Za sada palentu i rižine pahuljice. Kupila sam gotovu kašicu od mrkve i jabuke, pa kad vidim kako će M.reagirati kupit ću svježe.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja sam ovih dana isto razmisljala cime da obogatim Andreinu dohranu obzirom na suzen izbor povrca...Pa se ubacujem na ovaj topic sa pitanjem.

Da li je netko poceo koristiti Frutolino, Heljda frutolino ili Karamelino (na njima pise da su za djecu iznad 6 mjeseci)?

Kakva su vasa iskustva sa tim proizvodima?

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja mialim da ti je frutolino a pogotovo karamelino prepun secera....ja sam npr grisolino ili cokolino davala tek sa 15 mjeseci. i to vrlo povremeno. bolje ti je obogacivanje da das obicnu s mlijekom koje inace dajes pa unutra ubacis neko voce.
    marko najcesce doruckuje 7 zrna sa bananom.

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

doduse 7 zrna sadrze gluten ali i svi lini jer su oni od psenice. osim rizolina. ali i on ima secer. mozes uzet rizine pahuljice od (kršitelj koda), one su bez icega pa u njih dodat nesto od voca sta inace vec jede.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mi smo već par dana na rižinim pahuljicama sa mlijekom,a za par dana idemo isprobati nešto novo . Još me zanima gdje nabaviti dobre jabuke i koju vrstu.......

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Heljda se ne preporučuje tako maloj djeci (to sam naučila tu na forumu).
    A Podravkini Lini puni su šećera, mi smo radije koristili (i još koristimo) Milupine pahuljice - za početak rižine (bez glutena), a za kasnije su one 7-korn (a postoje i zobene), i te su nam super (u kombinaciji s voćem - još uvijek prolazi za doručak).

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    U tom pireu od bundeve u Zrnu ima soli. Bundeve su ove godine dosta loše jer je bilo jako puno vlage, bundeve od ZN su inače super ali ove godine su joj sve trule. Kod Severa više nema bundeve, ali ih ima gđa Brankica na Trešnjevačkom placu. Meni je bundeva isto djelovala super za početak dohrane, ali ih nije nigdje više bilo kad smo mi počinjali, ali sam onda baš tu na forumu čitala da su se djeci crvenile guze od bundeve (ali možda su to neki pojedinačni slučajevi)
    meni su bundeve bas ove godine bile fantasticne, nikad bolje, doduse kupujem uvijek kod istih provjerenih kumica na tresnjevackom i na jarunskom placu. ovo sa crvenjenjem djecjih guza mi nije jasno??? jel to nesto provjereno ili babske price?
    naime nije da je meni bundeva ko sto kazes "djelovala super za početak dohrane", nego se to tradicionalno koristi za pocetak dohrane, barem sam tako procitala na vise mjesta i nama je to bilo super.
    bundeva je inace bogata beta karotenom koji je odlican za imunitet, a ta lagana kremasta tekstura i slatkoca bundeva je razlog sto je vecina beba stvarno dobro prihvaca. cini mi se puno bolji izbor nego recimo banana, za pocetak.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Eto vidiš, a meni je baš 'djelovala super za početak dohrane' - a zašto, zato što je slatkasta i brašnasta, pa je to okus koji bi mogao odgovarati maloj bebi. Ne znam gdje se preporučuje za početak dohrane, u knjižici Moja prva godina nema je na popisu. Crvenjenje dječjih guza nakon bundeve su kao svoje iskustvo spominjale neke mame na ovom forumu, pa se i ja sada pitam koliko je bundeva preporučljiva baš za sami početak dohrane. Mom djetetu je super, ali ona ju je probala tek jesenas. Ja bundeve inače kupujem u Zrnu (jako loše ove godine) i kod Severa ( dobre, ali ih baš nisu puno imali) - objašnjenje (proizvođača) - godina je jako vlažna.

Inače, jabuka imate isto kod Severa još uvijek, meni su jako dobre.

Što se heljde tiče, to da se ne preporučuje za malu djecu je makrobiotička preporuka - jer je heljda žitarica 'jake energije' pa je zato prejaka za malu djecu. Tko ne slijedi makrobiotičke principe, ili im bolje rečeno ne vjeruje, mislim da nema razloga ne davati heljdu djeci - meni se juha od heljde, recimo, čini sasvim OK jelo za dijete.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    Ne znam gdje se preporučuje za početak dohrane, u knjižici Moja prva godina nema je na popisu. Crvenjenje dječjih guza nakon bundeve su kao svoje iskustvo spominjale neke mame na ovom forumu, pa se i ja sada pitam koliko je bundeva preporučljiva baš za sami početak dohrane.
    kod nas mozda bundeva nije toliko uobicajena u prehrani pa zato nije spomenuta u knjizici "moja prva godina".

u velikoj britaniji, americi i drugim zemljama gdje je cesce konzumiraju, se tradicionalno koristi za pocetak dohrane isto kao npr. i bundevi po okusu i teksturi slicno povrce "sweet potato" koji kod nas uopce ne postoji, a takodjer je idealan za pocetak dohrane.

namjerno sam je preporucila bdini jer je rekla da dohranu zeli zapoceti povrcem, a s obzirom da je bundeva zimsko povrce koje bebe odlicno prihvacaju mislila sam da ju je vrijedno spomenuti.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

A kako bundevu dat bebi? Koliko se dugo kuha? I mogu li nju kupit na običnim štandovima na tržnici?
    Zanima me je li zna netko ima li na tržnici u Dubravi netko tko prodaje vlastito povrće i voće?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Bundeva, buća, tikva, tikvanja, tikvica... više ne znam što je što pa... Mima, ti govoriš o Hokaido tikvicama/bundevama...? Ja kupila kod Severa u subotu (na Dolcu)... Meni je žao kaj više nema karfiola, jer je moja ribica taman poludila za njim, a jabuke ni u ludilu (a ove Severove su mi OK) Mrkva mi i dalje nije slatkasta

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ma kako nema karfiola, MM ga je kupio kod Severa na Trešnjevačkom prošli tjedan. A nisu imali bundevu
    A čini mi se da mi je I.S. rekla na telefon da više niti nemaju bundeve ?? ali možda sam pomiješala nešto)

Btw. - nije mi namjera bila reći da bundeve nisu dobre za prvu dohranu, meni se dapače čine super, samo otkad sam pročitala ono o crvenim guzama jednostavno to moram spomenuti.

bdina - bundevu, a najbolja je ta HOKAIDO, kuhaš oko 20 minuta i jednostavno je izmiksaš ili zdrobiš u pire. U knjizi Jadranke Boban Pejić ima i neka 'bebina prva juhica' sa bundevom i lukom, mogu ti prepisati recept kasnije ako si zainteresirana. Bundeva je jako fina i skuhana sa prosom, to možda za malo kasnije (ali može brzo jer proso nema glutena), Lea to i sad jako voli jesti.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

E, ne mogu vjerovati! Pa meni je baš Mario rekao kak' je karfiol gotov za ovu godinu (oplakali ga skup s korabicom!), a Hok. je bilo dosta... dakle, slj. subotu (meni je sjedanje na tramvaj i pravac Dolac već tradicija u subotu ujutro ) kupujem vreću Hokaido bundeva (bacila si bubu u uho )!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

sto se tice pripreme bundeve mi smo isto prvo radili kasicu na vodi, tj. pire ovak kak ti je mima napisala, a jos je prakticno jednostavno je narezati na kriske i ispeci u pecnici, stvori se onako kao kora, a iznutra fino mekano, i onda onako struzes sa zlicicom, a ostalo ti pojedes (ja je obozavam). sa prosom je isto jako fina, mi smo inace proso koristili na samom pocetku dohrane i to je prema mojim saznanjima najbolja zitarica za tu svrhu, jer je najlakse probavljivo, jedino sam ga ja prije samljela u mlincicu za kavu da bude brze gotovo, a kasnije sam vidla da ima u dm-u i prosenih pahuljica od alnature sto je jos prakticnije

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Curke mene zanima kak određujete količinu kašice koju pripremate za papanje? Imam osjećaj da bi moj M. jeo dok ne pukne. U ovih par dana još niti jednom nije sam prestao jesti, tak da ja ne znam da li mu je malo ili previše.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nitice, ne znam kako odredjivati kolicinu papice, vjerovatno po osjecaju i ovisno o tome koliko brzo zelis dijete naviknuti na cvrstu hranu.
    ja sam se ravnala prema savijetima da dijete prije i poslije jela stavljam na ciku, sto je rezultiralo time da je m. jako slabo prihvacala dohranu, u biti je uopce nije prihvacala i navikavanje na hranu je islo izuzetno sporo. medjutim sve to dodje na svoje, ona sada ima godinu i pol i super uredno jede i jos ciki. svako dijete ima svoj tempo. m. je imala neke alergije na hranu pa je zato valjda njoj pasao takav malo sporiji tempo.
    ako imas dojam da ti mali jede previse i ako jos uvijek dojis, pokusaj ga staviti vise na ciku, prije i, ili poslije jela. uostalom vidjet ces dal je dijete zadovoljno, dal dobiva previse ili premalo na tezini, to su ti najbolje smjernice...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno FRUTOLINO

u frutolinu je punomasno kravlje mlijeko, a ono, kao što znamo, nije za djecu ispod godine ( iako na kutiji piše iznad 6 mj). papir svašta trpi. moje dijete neće!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Danas sam u jednom dućanu sa zdravom klopom kupila pulpu jabuke.To je kao skuhano i super je za kašice . Pasterizirano je i nasvodno je ok i za bebice .Kupila sam prvenstveno da ja probam ali zanima me jal je to dobro za dohranu . Dečko koji dela tam veli da mame kupuju taj proizvod baš zato jel je iz bio uzgoja voće i da je to super kad nije sezona.iskustva?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zaboravih napisat da je do sad papao samo rižine pahuljice ,a ovih dana uvodimo novu namirnicu

Nitica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Romina koja će Vam biti slijedeća namirnica? Mi smo probali mrkvicu za početak (kršitelj koda)ovu i na moje iznenađenje fina mu je. E, sad fakat ne znam gdje bi kupila svježu. Vjerojatno ću tražiti neku bakicu na placu. A kaj je stvarno tak loše povrće u velikim centrima tipa Konzum, Billa...???!!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

planiramo uvesti jabukicu.....ali zanima me jel može papati pire od jabuke bez šećera iz dućana bio&bio?povrće planiram naručiti kod severa

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

danas sam je probala i ok je ....izgleda kao prava kašica jel može m to papati?fakat mi treba savjet čim prije

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa to i JE kašica, i ne vidim baš neku razliku u odnosu na ****-ovu. Što piše, kakav je sastav?

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Sastojci: jabuka

Protein- 0,2g
    Karbohidrati -13,7
    Šećer iz jabuke -13,4
    Masnoće-0,3g
    Ostalo-0,04

Fibre alimentari -1g

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa sad, ako je sastav samo jabuka tj. nema nikakvih zgušnjivača onda je bolje od (kršitelj koda)a. Ja niti protiv **** kašice od jabuke nemam ništa, pa mi se ovo čini OK.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Thanks mima

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Romina, i ja sam kupila te kašice jer piše da je samo voće i to iz bio uzgoja pa mi se to čini ok?! (za razliku od "kašica za bebe", ove nemaju dodan šećer) Mojoj ribici se nije svidjela jabuka iz nekog razloga, ali mu je kruška mljac. Ja sam kupila i suhe šljive (kod njih) i suhe marelice u DM-u pa i s tim radim "voćne" kašice (grožđice mi isto nisu prošle :/ ). Hvata me panika što će biti u ponudi od povrća iz bio uzgoja kroz koji tjedan...jooooj!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sad mi je lakše meni su rekli da dođem početkom veljače jel bu bilo povrća,ali drugi tjedan ipak idem na Dolac do S.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja sam mu malo jabukice pomiješala sa malo rižinih pahuljica i mlijeka,možda sam mu trebala dati solo jabukicu?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ja isto miješam voće s pahuljicama (za sad prosenim) ili žitaricama. Čini mi se da je to za sada možda bolje; voće bi im moglo biti prefino pa kak' da im onda uvalimo žitarice s povrćem i slično. I ja Severov štand obilazim svaku subotu, ali nekak' nisam optimistična da će uskoro izbor biti preraznolik :/

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Vraćam se malo na tikve, buče,...
    Dohranu je dobro započeti i s muškatnom tikvom (velika, kruškolika, narandžasta; vidjela sam je u Zrnu, Bio&bio, ali i na placu kod kumica) ili je uvesti kao prvo povrće. Skuha se u vrlo malo vode, zgnječi, dio da bebi, a ostatak se može staviti u one plastične posudice za led; kad se zaledi prebaci se u vrećicu za led i koristi prema potrebi (najbolje u roku od mjesec dana). Tko želi još malo pogledati tablicu dohrane jedne dobre američke web-stranice (tamo sam našla preporuku za uvođenje muškatne početkom dohrane), kao i načine pripremanja obroka i receptiće, može otići na http://www.wholesomebabyfood.com/solids.htm (muškatna tikva je butternut squash). Nažalost, muškatne nema više u Zrnu (rekli su nam da smo jučer kupili zadnju dobru), ali možda se još uvijek negdje može naći. Prema Mojoj prvoj godini bundeva (buča) pak se uvodi s osam mjeseci (muškatna tikva i buča nisu ista "kategorija"), dok se prema američkom site-u uvodi između šestog i osmog mjeseca.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Citiraj bdina prvotno napisa
    Zanima me je li zna netko ima li na tržnici u Dubravi netko tko prodaje vlastito povrće i voće?
    Zna li itko?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dakle, Severi stvarno više nemaju karfiola, ono što je MM prošli tjedan kupio bili su očito zadnji izdisaji. A bundeve navodno ima, ali opet je nije imao sa sobom (a ja zaboravila jučer naručiti). Dakle imaju još mrkve, i ovog uglavnom zimskog povrća.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kojim danima je na Dolcu?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Četvrtak, petak i subotu, ali bolje ti je da unaprijed naručiš povrće.
    Petkom i subotom su i na Trešnjevačkom.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

a gdje je on na Dolcu? gore ili dole?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003