Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 61 od 61

Tema: početak dohrane zimi

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj bdina prvotno napisa
    Citiraj bdina prvotno napisa
    Zanima me je li zna netko ima li na tržnici u Dubravi netko tko prodaje vlastito povrće i voće?
    Zna li itko?
    Mislim da ne, na žalost. Ja sam pitala, a sada da li stvarno nema ili mi žene koje sam pitala namjerno nisu htjele reći, ili ne znaju - nemam pojma.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Drage mame ,
    ja bih iskoristila ovaj topic, da ne otvaram novi.....radi se o slicnim problemima dohrane .....pa ovako,....ja mrzim dohranu......
    lijepo dojenje, sto bi rekla nana...
    Poceli smo prije nesto vise od mjesec dana....tri dana prije punih sest mjeseci ( subota, a tata zeljan da ponudi prvu kasicicu).
    Poceli smo sa jabukom i super je prihvatila....da ne davim previse......voli voce , povrce ne bas......probala je i bijelo pilece meso,i tada nigdje nije bilo kraja odusevljenju.....
    Uglavnom sto zelim reci jeste:
    1. zavidim vam na tim organskim uzgojima (ja zaista nemam u Sarajevu mogucnost takvog biranja. Top je kada kupim domace uzgojeno, ali ne postoje nikakve garancije da je i sjeme i zemlja kontrolisanog sastava)
    2. obzirom da moja bebara toliko voli voce dajem joj svaki dan. Problem je zima....jabuke, kruske....i sta jos?.....babanu joj ne dajem jer joj ocvrsne stolicu toliko da uvijek imamo problem.....
    sta je sa suhim vocem, kuhanim?....ili kivi? :?
    3. dobila sam ono izdanje Bebe kuharica....ima li ko iskustva sa tim?....ne znam sta da mislim na preporuke o keksu u kasicama ( ali opet ova moja nece rizine pahuljice), ili npr.skuti koja se pomalo dodaje...
    4. je li greska svaki dan nuditi meso, kad ga vec voli i s tim pojede i nesto povrca?
    thanx unaprijed.......

P.S. jos jedno pitanje .....od prije mjesec dana budi se nocu gotovo svaki cas i doji.....prvih pet mjeseci spavala po sest sati u komadu nocu....uglavnom okolina me ubjedjuje da je gladna i da trebam dati citiram `nesto jace`od mog mlijeka....sta vi kazete?

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Žitarice
    1. kukuruzna krupica (gris), brašno ili pahuljice, riža, rižine pahuljice
    2. pšenično brašno ili krupica, ječam, raž (8 mj.)
    3. kruh, dvopek (10 mj.)
    4. tjestenina (11 mj.)
    5. miješane žitarice, dojenački muesli (12 mj.)

Voće
    1. kruške, jabuke
    2. banane, marelice, breskve, šljive, trešnje (7 mj.)
    3. kupine, jagode, borovnice, maline, agrumi (naranča, grejp, limun), koštunjavo voće (orah, lješnjak, badem) – mljeveno (12 mj.)

Povrće
    1. mrkva, koraba, tikvice
    2. krumpir, mahune, brokula, buča (8 mj.)
    3. grašak, repa, rajčica (9 mj.)
    4. kupus, kelj, poriluk (10 mj.)
    5. špinat, blitva, leća, grah (12 mj.)

Meso
    1. bijelo pileće i pureće meso, janjetina
    2. teletina, kunić (7 mj.)
    3. tamno meso peradi (8 mj.)
    4. junetina, govedina (9 mj.)
    5. svinjetina, suhomesnati proizvodi, iznutrice (13 mj.)

Riba
    1. bijela riba, pastrva (7 mj.)
    2. plava riba (13 mj.)

Jaja
    1. žumance (10 mj.)
    2. bjelance (13 mj.)

Mliječni prozvodi
    1. svježi kravlji sir, skuta (11 mj.)
    2. jogurt, kiselo mlijeko (11 mj.)
    3. vrhnje (12 mj.)

Ovo ti je otprilike tablica koje se uglavnom držimo.
    neka te ne opterećuje neraznovrsnost namirnica zimi - jabuka u sebi sadrži puno više korisnih sastojaka no bilo koje ljetno voće.
    ne pretjeruj s mesom, jednom tjedno bi bilo dovoljno.
    Keks nemoj stavljati u kašice: osim što u njemu ima glutena, ima i šećera, maslaca, vrlo često i kravljega mlijeka... a najmanje koristi (osim bucmastih obraščića).
    Kivi nemoj davati, kao ni neko drugo egzotično voće - bolje je da se u početku držiš namirnica koje uspijevaju na našem podneblju.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hvala aprikot.....
    da, imam brosuru Izvora.....ali eto intresovalo me ono sto se ono sto se tu ne spominje, kao taj kivi i suho voce ( suhe marelice npr., da li one mogu zamijeniti svjeze)
    Riza, rizine pahuljice nam ne idu ni pod razno.....kukuruzni griz vrlo rijetko uspijem ubaciti koju kasicicu
    Ma ja se u stvari bojim da , kako vec mjesec i pol jede jabuku svaki dan, jednostavno jedan dan ne odustane i od nje.....
    A povrce ...mrkvicu voli, ali ona ne smije cesto......tikvica ima vise na zidu nego u njenom stomacicu...blitvu i spinat nisam davala, jer nisam sigurna kako je uzgojeno, kad je ubrano, i sl.
    Cak sam probala i krompiric iako ide sa 8. mj. jer ne znam sta da joj ponudim.... :?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kivi je visokoalergena namirnica i izbjegavaj ga, a suhu mrelicu daj sa navršenih 7 mjeseci, kao što piše za svježu. prokuhaj je u vodi (kao za kompot) i kada dovoljno omekša, neka jede.
    samo se raspitaj ima li dodatnog šećera u njima.

kasiopeja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

suhe marelice i grožđice smo uveli sa 10 mj( nisam se usudila ranije), ne prokuhavam ih uvijek, a ima u DM za kupit , Alnaturine, nesumporene, bez šećera

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Kao što sam negdje prije napisala, ja isto prokuham marelice i ili u toj vodi prokuham i pahuljice (prosene, npr.) ili skupa nasjeckam i skuham marelice i proso ili neku drugu žitaricu koja se ne kuha predugo (kao npr. riža). Mislim da ti nije baš dobro samo jabuku davati, jer se treba navikavati i na druge okuse, a žitarice će joj ovako biti prihvatljivije u varijanti s voćem/povrćem. Bundeva ti je slatkasta pa ako imaš gdje nabaviti, to bi joj se možda svidjelo. Ja sam se na moju veliku žalost izdajala samo 2 mjeseca pa sam s dohranom htjela početi oko 6.mj. da se maknemo s "adaptiranog", ali ne znam, ako ti dojiš, a beba baš i nije luda za ovom hranom (uz to je još i zima pa nema ni izbora namirnica), zašto forsirati hranu, tvoje mlijeko je ionako njoj "najsuper" hrana pa možeš malo-po-malo uvoditi namirnice, svakako bez forsiranja. Malo mi je glupo da ja pišem o dojenju, ali ...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hvala drage moje....
    kao sto sam vec napisala ne volim dohranu...ali ne postoji nista na svijetu sto ne bih uradila za svoju bebu, mislim nista mi nije lijeno....
    I zato pitam...pitam vas za savjet...a onda odem do nasih trznih centara i sat vremena pretrazujem rafe za kukuruznim pahuljicama na kojima stoji garancija da kukuruz nije sa GMO... o vocu i povrcu da ne govorim, gdje ga nabaviti u Sarajevu, a biti siguran u porijeklo.....
    pitam ja tete na pijaci, a one ...kao da im zdrav zub vadim....
    A daisy2005 pitas me zasto forsiram.....pa za ovdasnje uslove ja itekako kaskam.....moja beba ima 7 i pol mjeseci...i jos ni jedan obrok dojenja nije zamijenila...nije mi zao, a mislim i da ne forsiram....ali mi se cini da 90% stanovnistva ovdje pocunje dohranu u 4 mjesecu...pazi, ne nakon 4 puna, vec u 4 mjesecu!! ...cak mi je teta Jela, pedijatrica iz Varesa ljetos trubila o tome da ako kasnije pocnem sa dohranom imacu problema...kao bebe tada teze prihvataju, pogotovu slane obroke, i sl. gluposti
    U sustini najvise mi smeta ova zima koja ogranicava izbor namirnica...eto to je to.....sad mi je lakse

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Makano prvotno napisa
    ...cak mi je teta Jela, pedijatrica iz Varesa ljetos trubila o tome da ako kasnije pocnem sa dohranom imacu problema...kao bebe tada teze prihvataju, pogotovu slane obroke, i sl. gluposti
    Da, da... Vareš, Breza, Podlugovi... poznati su po tome što i pedesetogodišnjaci još uvijek sisaju. Nikako se nisu mogli naviknuti na ostale namirnice

Ne brini što su trenutno na tržištu samo kruške i jabuke. Sigurno ćeš pronaći barem 5 vrsta različitih jabuka i tri vrste krušaka, tako da svaka od njih ima različit okus.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Makano, ma nisam te htjela kritizirati, samo reći da dojiš, a dohrana će doći na svoje Ja sam se uvjerila da treba puno strpljenja s uvođenjem namirnica i kod nas je stvarno išlo jako polako (par žličica jedan dan pa drugi dan niti čuti za to isto i sl.). U Zagrebu je koma s eko povrćem zimi, a mogu si misliti kako je tebi kad nema eko proizvođača

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

[quote]
    Da, da... Vareš, Breza, Podlugovi... poznati su po tome što i pedesetogodišnjaci još uvijek sisaju. Nikako se nisu mogli naviknuti na ostale namirnice
    legendo....
    hvala ...vec mi je lakse kad istrubim ovdje ono sto me tisti....a ponekad mi je i potrebno razumjevanje zbog svega sto u mojoj sredini nedostaje..

ma nisam te htjela kritizirati, samo reći da dojiš
    ma da mi je bebara manja da je sakrijem ispod majice pocela bih da vjerujem da nosim pirsing....visi non stop

thanx....

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •