Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Njegovateljica

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja uopće ne mislim da anin pretjeruje. Odgajatelja fali u vrtićima jer ih ne zapošljavaju a ne zato jer ih nema na tržištu rada. Kakvo pomoćno osoblje u vrtićima uz odgajatelja? Logičnije je da skupina ima npr. 3 odgajatelja, a ne 2 odgajatelja + pomoćno osoblje. Čemu to? Da bi grad prošao jeftinije jer je prva varijanta skuplja od druge? Dobro, to su sada nagađanja, nitko nije rekao da bi to tako bilo, ali vidim da je nekima tako nešto prihvatljivo. Meni nije.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ivanna prvotno napisa Vidi poruku
    Kakvo pomoćno osoblje u vrtićima uz odgajatelja?
    Ne poznajem situaciju u vrticima u HR (osim kroz vase price i price prijateljica), E. mi je isla u vrtic u Italiji.

Ovdje pomocno osoblje postoji. Ujutro docekuju djecu zajedno sa vrtickim uciteljicama; pomazu kod presvlacenja, kod odlaska na WC, kod hranjenja, prisutne su ako zatrebaju, takodjer su dezurne na vratima ako roditelj treba ranije preuzeti dijete; zajedno sa vrtickim uciteljicama prate na izlete, javljaju se na vrticki telefon, daju osnovne informacije (osim ako trebas bas odredjenu vrticku uciteljicu), prenose podatke u kuhinju, i sl.
    Ista stvar postoji i u osnovnim skolama. Dolaze ranije, odlaze kasnije (dezurstva im traju duze nego nastavnicama), telefon, pomaganje u menzi, docekivanje i pracenje djece na skolski autobus, docekuju i ispracaju zajedno s nastavnicima djecu, paze na disciplinu na hodnicima, itd.

Koliko imam dojam, vrlo je korisno imati pomocno osoblje u kolektivu, jer specijaliziranom osoblju (vrtickim uciteljicama / skolskim nastavnicama) omogucuju vise vremena da se bave nastavnim planom i programom, a one uskacu za gotovo sve drugo.

Dosta puta se dogodi nesto u cemu ti moze vise pomoci upravo clan pomocnog osoblja nego nastavnicki kadar. I znam npr. da je E. jako voljela sve pomocnice u vrticu, a i u skoli ima par koje su joj omiljene, i kojima se uvijek moze obratiti za pomoc, u slucaju da joj nesto treba.

anin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Evo opet grintave tete!
    Više je stvari ovdje u igri...
    S jedne strane, dadilja s tečajem je naravno bolja opcija za čuvanje djece, privatno, po kućama...ali zašto dolazi do toga???Zašto se jednostavno svi zajedno ne bismo založili za dovoljno jaslica i vrtića za svu djecu???

Nadalje...otvaranje privatnog vrtića (barem u novije vrijeme) je vrlo kompliciran pothvat...ukratko zašto....zato što treba udovoljit Državnom pedagoškom standardu koji štošta propisuje..ako koga zanima u detalje točno što, imate sve na stranici Agencije za odgoj i obrazovanje...uglavnom broj kvadrata, visinu stropa,kvadraturu prozora, izlaz na dvorište, kvadraturu hodnika, kuhinje...ventilaciju...osoblje (ne samo odgajatelje, već i stručnu službu, spremačice itd)....ukratko, treba jako puno uložit a zarada je slaba....

I sad....s jedne strane to, a s druge ideje da se osobama s tečajem dozvoli čuvat tu djecu u svom stanu??? Gdje je tu Državni pedagoški standard???Moramo se dogovoriti svi zajedno, moramo li se držati donesenih zakona koji se tiču te naše male djece ili ne!!
    Ja npr, ne bih mogla čuvati nekoliko sasvim male djece u svom stanu na legalan način (plaća, davanja i sve to)...a dadilje bi to kao mogle??Jer, eto one imaju struku, a postoje primjeri toga i vani, a i radi se o skroz maloj djeci itditd...

Ja ne razumijem, zbunjena sam i ljuta, da, to se vidi, to ne skrivam...godinama se radi na tome da podignemo brigu za tu našu djecu od jedne godine do polaska u školu na neku veću razinu...onda se donese taj dugo čekani Državni pedagoški standard, i onda radimo izuzetke...

Briga i odgoj naših najmanjih ne bi trebala biti prepuštena prepuštena tržištu na taj način da "ozvaničimo" čuvanje po kućama...druga je stvar što se to na crno stalno radi..

Znam, znam, neki su s tim "u redu" a neki nisu...pa vlastiti otac mi je rekao kad sam mu rekla što sam upisala "a zar se to mora studirati"(nasmijat ću se da se ne bih rasplakala).

No zapravo me najviše zanima koja je logika (ja je ne pronalazim)burze u tom smiješnom pothvatu??Kao, smanjit će broj nezaposlenih???Pa neće, jer ako će ih zaposlit u jaslicama, neće zaposlit odgajatelje na ta mjesta...a ako će se one bavit čuvanjem po kućama, hoće li to biti "na bijelo", tj, hoće li obitelj za svoju dadilju plaćati davanja??Sumnjam...Ostaje treće varijanta (netko je spomenuo Francusku), a to je da one u svojim stanovima čujaku "po nekoliko komada"(na to smo izgleda spali!), dobivaju plaću i plaćen im je staž..

A to se, dragi moji rodini forumaši zove "s konja na magarca"!!

Znam, znam, sad će opet biti da sam pretjerala, ali ja jednostavno ne trpim uštede na djeci, uz izliku-pa to i nije za vrtićku dob, to je za one male, od 0 do 3...

Što se autorice teme tiče, i ja bih da sam nezaposlena išle na plaćeni tečaj...u stvari, sigurno ću se i prijaviti na isti ako završim na burzi...pa da budem "dva u jedan" i dadilja i odgajatelj!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •